"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά για το εκλογικό αποτέλεσμα



Το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει την απονομιμοποίηση της κυβέρνησης Παπανδρέου και της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ. Η κοινωνία απέρριψε το Μνημόνιο και τον Καλλικράτη. Αυτό δείχνει η πτώση των ψήφων του Νάσου Γιακαλή σε 41.054 από τις 59.920 που πήρε το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές πριν ένα χρόνο και γενικότερα η απώλεια 1 εκατ. ψήφων για τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις πρόσφατες βουλευτικές.

Η ΝΔ δεν μπόρεσε να κερδίσει από τη γενικεύμενη απόρριψη του ΠΑΣΟΚ. Ο υποψήφιος της ΝΔ Βογιατζής πήρε 38.952 από τις 43.523 της ΝΔ, παρά και τη στήριξη του ΛΑΟΣ που είχε το 2009 άλλους 5.363 ψήφους.

Η αποχή που στο Β. Αιγαίο έφτασε σχεδόν τις 24.000 ψήφους, τα άκυρα και τα λευκά που ξεπέρασαν το 9% είναι αποδοκιμασία της κυβέρνησης, αλλά και του πολιτικού σκηνικού της χρεοκοπίας συγκροτεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τις δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική του Μνημονίου. Αν ήταν όμως στάση ενεργητικής καταδίκης η απαξίωση του επίσημου σκηνικού των δυνάμεων του Μνημονίου και του Καλλικράτη θα ήταν ολοκληρωτική.

Σε αυτό το σκηνικό είναι μήνυμα ελπίδας το 2,23% που κατέγραψε η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά με την υποψηφιότητα του Τάκη Τσιρεπλή. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους 2.394 ψηφοφόρους που επέλεξαν την πολιτική μας πρόταση για παύση πληρωμών-διαγραφή του χρέους σαν το δρόμο για γίνει η διαμαρτυρία σε Μνημόνιο και Καλλικράτη, δύναμη ελπίδας, προοπτικής και ανατροπής. Η αντικαπιταλιστική αριστερά είναι πια μια πολιτική δύναμη που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, επιμένοντας για την ανάγκη να αναπτυχθούν κοινωνικοί αγώνες που θα ανατρέψουν την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ, που θα επιβάλλουν λύσεις από τη σκοπιά των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων. Θα επιμείνουμε για να έρθει στο προσκήνιο μια άλλη κοινωνική πορεία πέρα από την κυριαρχία των τραπεζών και του κεφαλαίου.

Αρνούμαστε να διαλέξουμε διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής στο β’ γύρο. Δίνουμε ραντεβού στον επόμενο γύρο των κοινωνικών αγώνων για την ανατροπή του Μνημονίου και του Καλλικράτη και καλούμε σε ανατρεπτική κοινή δράση τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, μέσα στα πλαίσια του μαζικού κινήματος.

Ο Άγγελος Χάγιος στη ΝΕΤ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Κεντρική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέματα των εκλογών

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών    

Η εκτεταμένη εκλογική καταδίκη του ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα την 14 ποσοστιαίες μονάδες πτώση του συνδυασμού Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2009, εκφράζουν την ξεκάθαρη καταδίκη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού απέναντι στην κυβέρνηση του Μνημονίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στο δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, η απάντηση ήταν ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής. Ό,τι και εάν λέει ο πρωθυπουργός, το μήνυμα των εκλογών είναι καταδίκη της κυβέρνησής του και του Μνημονίου, άρνηση των περιβόητων «μεταρρυθμίσεων», απαίτηση για ρήξη.

Τη φθορά και την αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ δεν την εισπράττει η ΝΔ. Το ισχνό αποτέλεσμα Κικίλια αλλά και η αποδοκιμασία του «Ομέρ-πριόνι» Κακλαμάνη, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι πίσω από την «αντιμνημονιακή» ρητορική της ΝΔ κρύβεται η ίδια αντιδραστική πολιτική. Σημαντικό είναι επίσης ότι ο ακροδεξιό δεκανίκι του Μνημονίου και του ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ, δεν βγαίνει ωφελημένο από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ.  Η μεγάλη αποχή είναι σύμπτωμα βαθιάς κρίσης του πολιτικού συστήματος, αποδοκιμασίας της κοινωνίας απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική αλλά και απογοήτευσης εξαιτίας της αδυναμίας της Αριστεράς να συγκροτήσει εναλλακτική αντικαπιταλιστική λύση.



Ελπιδοφόρο γεγονός είναι η συνολική άνοδος των ποσοστών της Αριστεράς και κυρίως η σημαντική ενίσχυση των ποσοστών της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνολικά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς κατέγραψαν σημαντικά ποσοστά στις 11 περιφέρειες που κατέβηκαν, ενώ ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα κατέγραψαν και δεκάδες ριζοσπαστικά αριστερά δημοτικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα, κάτι που αποτυπώνεται και στη διαφαινόμενη εκλογή αρκετών περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.





Όσο και εάν προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν συστηματικά σε όλη την προεκλογική περίοδο, σήμερα υπάρχει ένα υπαρκτό αριστερό αντικαπιταλιστικό πολιτικό ρεύμα σε όλη την Ελλάδα, ένας υπαρκτός και υπολογίσιμος πόλος στην κοινωνία και την Αριστερά. Οι απόψεις που επιμένουν στην αντικαπιταλιστική ανατροπή του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, που διαλέγουν το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, που επιδιώκουν σε αυτήν την βάση  την κοινή δράση της αριστεράς,  που αρνούνται τις λογικές της συναλλαγής κερδίζουν έδαφος μέσα στην κοινωνία.  Η επόμενη μέρα των εκλογών δεν θα είναι ίδια για το κίνημα και την Αριστερά. Ανεβάζει τον πήχη για την συνέχιση και κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή του Μνημονίου και συνολικά του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, της ανατρεπτικής κοινής δράσης της αριστεράς.

Η αντικαπιταλιστική αριστερά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενισχυμένες από το αποτέλεσμα των εκλογών, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή τη μάχη.

 Το Γραφείο Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 7/11/2010

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Ψήφος ανατροπής για να είναι πιο δυνατή η εργαζόμενη πλειοψηφία τη Δευτέρα

Ο Τάκης Τσιρεπλής υποψήφιος περιφερειάρχης Β. Αιγαίου με την Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά έκανε την παρακάτω δήλωση για τη σημασία της ψήφου την Κυριακή 7 Νοέμβρη:

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε στο πραγματικό δίλημμα των εκλογών: θα έχει ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ νομιμοποίηση ώστε να συνεχίσει τον κατήφορο της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ ή θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών η πιο σαφής και κατηγορηματική καταδίκη της πολιτικής.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά καλεί την εργαζόμενη πλειοψηφία όχι απλά να στείλει μήνυμα καταδίκης του Μνημονίου και του Καλλικράτη, αλλά και όλου του πολιτικού σκηνικού της χρεοκοπίας. Να στείλει μήνυμα ελπίδας στηρίζοντας την πρόταση για την παύση πληρωμών και τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από ΟΝΕ-ευρώ, την εθνικοποίηση τραπεζών. Τη μόνη πρόταση που αποτελεί απαρχή διεξόδου από τη σκοπιά των αναγκών και των δικαιωμάτων της κοινωνίας και της νεολαίας.

Καμιά ψήφο λοιπόν σε Γιακαλή-Βογιατζή, τους εκλεκτούς των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, των δίδυμων πύργων της χρεοκοπίας.

Καμιά ψήφο στους υποψηφίους δημάρχους των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, επίσημους και “αντάρτες”, του χρεοκοπημένου πολιτικού σκηνικού του Μνημονίου και του Καλλικράτη.

Ψήφο ελπίδας, προοπτικής, ανατροπής στην Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΠΑΝΤΟΥ!

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Για τις δηλώσεις του Στρατή Κόρακα

 Το παρακάτω δελτίο στάλθηκε στην  σύνταξη της εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου»
Μυτιλήνη, 2.11.2010

Για τις δηλώσεις του Στρατή Κόρακα στα «Νέα της Λέσβου»


Με αφορμή τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα σας (φύλλο 28ης Οκτωβρίου 2010) ο Στρατής Κόρακας, υποψήφιος περιφερειάρχης Β. Αιγαίου της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ, σχετικά με την Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά και τον επικεφαλής της Τάκη Τσιρεπλή, θα θέλαμε να σχολιάσουμε τα εξής:
Ίσως η πολύχρονη απουσία του Στρατή Κόρακα από τη Λέσβο και από τους αγώνες στο νησί να δικαιολογούν την άγνοια γύρω από τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο Τάκης Τσιρεπλής για τον Καλλικράτη και την κυβερνητική πολιτική. Ο Τ. Τσιρεπλής είναι ένας αγωνιστής με συνέπεια και δράση χρόνων τόσο στο συνδικαλιστικό κίνημα της εκπαίδευσης, όσο και στα τοπικά κινήματα στη Λέσβο. Για αυτό και ως δημοτικός σύμβουλος Καλλονής πήρε θέση ενάντια στον Καλλικράτη από την πρώτη στιγμή και χωρίς ταλαντεύσεις. Προφανώς λόγω της γενικότερης στάσης του, οι δυνάμεις του ΚΚΕ συνεργάστηκαν και με τον Τάκη Τσιρεπλή στο ψηφοδέλτιο πλατιάς αριστερής συνεργασίας στο δήμο Καλλονής το 2006.
Αυτό το οποίο δε δικαιολογείται στον Στρατή Κόρακα είναι να αγνοεί πως η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά, όπως και όλες οι κινήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που διεκδικούν τη λαϊκή ψήφο σε 11 περιφέρειες της χώρας, έχουν ως προγραμματική αρχή το διπλό «όχι» σε Μνημόνιο και Καλλικράτη που επιβάλλουν ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ. Τα περί αναχώματος στη λαϊκή διαμαρτυρία είναι τουλάχιστον απαράδεκτα.
Όσο για τις απαξιωτικές εκφράσεις περί υποψηφιότητας που δεν είναι «άξια λόγου» είναι προφανές ότι εκθέτουν τον Στρατή Κόρακα. Δεν περισσεύουν αγωνιστές στη μάχη ενάντια στην πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ ούτε βοηθά την ανάπτυξη των αγώνων μια λογική διάσπασης των αγωνιστών που αποφασιστικά παλεύουν για την υπόθεση του κόσμου της δουλειάς.
Με την πεποίθηση ότι αντίπαλος του εργατικού κινήματος είναι η πολτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ, αλλά και τη θέση ότι η διαμαρτυρία ενάντια σε Μνημόνιο και Καλλικράτη μπορεί να γίνει πολιτική δύναμη ελπίδας για την κοινωνία και τη νεολαία με την πρόταση για παύση πληρωμών-διαγραφή του χρέους, θα επιμείνουμε και μετά τις εκλογές στην ανατρεπτική κοινή δράση της Αριστεράς στο μαζικό κίνημα. 
Το Γραφείο Τύπου