"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Για τις δηλώσεις του Β. Τεντόμα και τη στάση των Πολιτών Κόντρα στον Καιρό στην υπόθεση ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά θεωρεί αναγκαία μια απάντηση σε όσα δήλωσε στη συνέντευξη απολογισμού του ο Β. Τεντόμας, για την κριτική που του ασκήθηκε για την υπόθεση της ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop. Συγκεκριμένα ότι ο περιφερειακός σύμβουλος των Πολιτών Κόντρα στον Καιρό, της παράταξης που εκφράζει το ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε θετική ψήφο στην πρόταση του περιφερειάρχη Γιακαλή για κλείσιμο και άρνηση των υποχρεώσεων από την Περιφέρεια.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση αυτή. Η στάση πληρωμών απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίοι πετιούνται στο δρόμο, καθώς και τους γυναικείους συνεταιρισμούς και άλλους προμηθευτές, δεν είναι παρά έκφραση σε περιφερειακό επίπεδο της πολιτικής του Μνημονίου των ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ που κάνει βάρος της κοινωνίας τα σπασμένα των τραπεζών και του κεφαλαίου. Αυτή την πολιτική εκφράζουν οι παρατάξεις Γιακαλή/ΠΑΣΟΚ και Βογιατζή/ΝΔ-ΛΑΟΣ.

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στο δήμο Λέσβου

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά καταγγέλλει την πρόθεση της δημοτικής αρχής του Δ. Βουνάτσου να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες καθαριότητες και αποκομιδής σκουπιδιών στο δήμο Λέσβου.

Το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση δεν είναι αρκετό για να καλύψει την αλήθεια: οι δημοτικές αρχές στη Μυτιλήνη όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούσαν τους όρους της κρίσης εμποδίζοντας με κάθε δυνατό τρόπο τη συγκρότηση μιας αποτελεσματικής υπηρεσίας καθαριότητας. Κύριος μοχλός αυτού του σχεδιασμού η υποστελέχωση καθώς στην καθαριότητα πρακτικά δεν γίνονταν προσλήψεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αδιέξοδο. Ανάλογο είναι και το αδιέξοδο στο υπόλοιπο νησί, το οποίο προέκυψε από τις υποδομές του αποτυχημένου μοντέλου Καποδίστρια που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ το 1998. Αυτή η πολιτική είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μια διαχειριστική λογική από την οποία και η αριστερά στη Λέσβο δεν μπόρεσε να διαχωριστεί με ουσιαστικό τρόπο.

Η υπόθεση αναδεικνύει όμως και κάτι πολύ σημαντικότερο: τη χρεοκοπία του Καλλικράτη.

Έντονες αποδοκισμασίες για το περιφερειάρχη Γιακαλή στην Ικαρία

Έντονα αποδοκιμάστηκαν ως εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ο περιφεριάρχης Β. Αιγαίου Γιακαλής και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Σάμο Βαρδίκος κατά την κατάθεση στεφανιών στην Ικαρία στις 17 Ιουλίου, επέτειο απελευθέρωσης του νησιού από τους Τούρκους...

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

Αγώνας για την κοινωνία η μάχη των εργαζομένων στην υγεία ενάντια στην πολιτική διάλυσης από Λοβέρδο-ΠΑΣΟΚ-Τρόικα

Αγώνας για την κοινωνία η μάχη των εργαζομένων στην υγεία ενάντια στην πολιτική διάλυσης από Λοβέρδο-ΠΑΣΟΚ-Τρόικα

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, που με αποφάσεις των σωματείων τους προχωρούν σε κινητοποιήσεις την Τετάρτη 20 Ιουλίου.

Ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο την αυτονόητη διεκδίκηση για αποδοχές και συνθήκες εργασίας με αξιοπρέπεια. Αφορά και το γεγονός ότι η αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ με τα Μνημόνια 1 και 2, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας, αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σαν προνόμιο και τις δαπάνες για την υγεία σαν διαφυγόντα κέρδη για τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Η κυβερνητική πολιτική με βασικό εκφραστή στην υγεία τον εξεστρεμιστή νεοφιλελεύθερο Α. Λοβέρδο προχωρά στο λεγόμενο «υγειονομικό χάρτη» που στην πραγματικότητα δεν είναι παρά οδικός χάρτης προς το γκρεμό για μια ολόκληρη κοινωνία που της αφαιρείται το δικαίωμα στην υγεία. Το ΠΑΣΟΚ γυρνά τη δημόσια υγεία στην εποχή της δεκαετίας του 1950, όταν στην κατεστραμένη από τον πόλεμο Ελλάδα τα προβλήματα υγείας ισοδυναμούσαν με οικονομική καταστροφή και θάνατο.

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Απαράδεκτη, αντεργατική και αντιλαϊκή η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β.Αιγαίου για ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά καταγγέλλει την απόφαση του του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου για την ΑΕΝΑΛ και το Lesvoshop, με την οποία η Περιφέρεια προχωρά σε στάση πληρωμών οδηγώντας σε οικονομικό στραγγαλισμό τους εργαζόμενους, τους γυναικείος συνεταιρισμούς της Λέσβου και άλλους προμηθευτές. Η επιλογή της εκκαθάρισης αυτό το χαρακτήρα έχει καθώς τα 3,4 εκατ. που οφείλονται δε θα πληρωθούν. Ο περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής με πρωτοφανές θράσος αρνείται τις υποχρεώσεις της νομαρχίας την οποία διαδέχτηκε και έρχεται να καταδείξει με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο δύο βασικά στοιχεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτή λειτούργησε στα πλαίσια ενός μοντέλου που μας οδήγησε στη σημερινή χρεοκοπία.

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Οι γιατροί του ΕΣΥ Λέσβου ενάντια στην επίθεση Λοβέρδρου στη δημόσια υγεία

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ
Μυτιλήνη, 13 Ιουλίου 2011

Οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Ανασύνταξη του ΕΣΥ” επιχειρούν ένα ακόμη χτύπημα στη λειτουργία και τη δομή του ΕΣΥ, την ασφαλή και αξιοπρεπή προσπέλαση των ασθενών προς αυτό. Υλοποιώντας τις επιταγές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. μειώνουν κι άλλο τις πενιχρές δαπάνες για την δημόσια υγεία, προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών. Ανακοινώνονται αμέσως μετά τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που ψηφίστηκε, «δια πυρός και σιδήρου», μέσα σε κλίμα ωμής κρατικής βίας και γενικευμένης καταστολής.

Το Υπουργείο για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μειώνει τις οργανικές κλίνες (από 46.000 σε 35.000 και τις λειτουργούσες από 36.000 σε 32.000), με εντελώς αυθαίρετο τρόπο, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, που καταγράφει τις πραγματικές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας. Μειώνει τις κλινικές του ΕΣΥ από 2000 σε 1670. Κλείνει ή αλλάζει χρήση σε 20 μικρά νοσοκομεία. Πουλάει 560- 600 κλίνες – φιλέτα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Κλείνει το 10% των κλινών Μ.Ε.Θ., που κοστίζουν ακριβά, ένα έγκλημα, όταν πεθαίνουν ετησίως 2500 νέοι άνθρωποι, εκτός κλίνης Μ.Ε.Θ. Μετακινούνται 600 γιατροί ως περιπλανώμενοι Ιουδαίοι, για να καλύψουν τους πειραματισμούς του Υπουργείου. Η ολοκλήρωση του σχεδίου θα φέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΕΝΓΕ, απολύσεις 9.000 ιατρών και 26.000 νοσηλευτών. Επίσης υποβαθμίζει την πρωτοβάθμια περίθαλψη με την κατηγοριοποίηση των Κέντρων Υγείας σε αυτά με 24ωρη λειτουργία (τύπου Α) και σε αυτά με 16ωρη λειτουργία (τύπου Β).

Νίκη του ΣΕΜΜΕΛ στην απόπειρα φίμωσής του


Ανακοίνωση του ΣΕΜΜΕΛ:

Το Σωματείο Εργαζομένων Μ.Μ.Ε. Λέσβου χαιρετίζει με τον πανηγυρικότερο τόνο την απόφαση με την οποία το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης απάλλαξε χθες Τετάρτη την προηγούμενη Διοίκησή του, από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης δια Τύπου. Όπως είναι ήδη γνωστό, την κατηγορία εξαπέλυσε με του μήνυση ο ιδιοκτήτης του «Συνηγόρου του Βορείου Αιγαίου» Γιώργος Κονδυλούδης επ’ αφορμή ανακοίνωσης διαμαρτυρίας που εξέδωσε το Σωματείο μας στις 16 Μαρτίου του 2010 σε απάντηση της συνολικής επίθεσης ενάντια στο Σωματείο, τους εργαζομένους και τη συνδικαλιστική ελευθερία γενικότερα, επίθεσης που ο εκδότης εξαπέλυε συστηματικά την περίοδο εκείνη.
Η φωτεινή και ελπιδοφόρα αυτή νίκη των μελών της πρώην Διοίκησης αποτελεί νίκη όλων των εργαζομένων της Λέσβου και δυναμώνει το Σωματείο μας που πολέμησε σταθερά και επανειλημμένα, με επιτυχία και από συνεχώς καλύτερες θέσεις την ανασφάλιστη εργασία, τις παραβιάσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Λέσβου. Το ΣΕΜΜΕΛ συνεχίζει και θα εντείνει την δράση του για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων στα τοπικά ΜΜΕ.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου
Αριστοτέλους Βαλαωρίτου 7β & Κωνσταντίνου Δαβάκη, Μυτιλήνη Λέσβου 81100
6932036696 & 6932284573, semmel@hotmail.gr

Η μάχη για να μην περάσει το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου ξεκίνησε...Η πάλη για την ανατροπή του σχεδίου επιβολής του νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε. Η πρώτη συγκέντρωση έγινε από φοιτητές στο υπουργείο Παιδείας στις 11.7.2011. Τους φοιτητές υποδέχτηκαν τα ΜΑΤ. Εξάλλου η πρόθεση της κυβέρνησης για ψήφιση τον Αύγουστο δείχνει το χαρακτήρα των αντιδημοκρατικών επιλογών της κυβέρνησης.
Οι φοιτητές κατόρθωσαν να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στην πύλη του Υπουργείου και αφού πήραν πυροσβεστικές μάνικες έκαναν μούσκεμα τους αστυνομικούς. Περίπου 10 λεπτά κράτησαν τα επεισόδια με τους αστυνομικούς να κάνουν μεγάλη χρήση χημικών σε σημείο που οι υπάλληλοι του υπουργείου ανέβαιναν σε πιο πάνω ορόφους για να αναπνεύσουν ενώ από μία χειροβομβίδα δακρυγόνων έσπασε το παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου.
Αμέσως μετά τα ΜΑΤ κυνήγησαν τους φοιτητές προς τον σταθμό του ηλεκτρικού, συνέλαβαν ένα φοιτητή και τραυμάτισαν δύο άλλους.
 • Δεν πουλάμε την παιδεία, δε μας φοβίζει η καταστολή.
 • Αγώνας διαρκείας, πανεκπαιδευτικό μέτωπο, αγώνας της κοινωνικής πλειοψηφίας για να μην περάσει ο νόμος

Καταληκτικό κείμενο της 2ήμερης διαδικασίας των λαϊκών συνελεύσεων στο Σύνταγμα


Το 2ήμερο 9 και 10 Ιούλη 2011 μαζευτήκαμε σε μια διαδικασία απολογισμού λαϊκές συνελεύσεις από όλες τις περιοχές, σύμφωνα με το κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης της πλ. Συντάγματος της 3/7/2011. Ήρθε εικόνα για τις θέσεις, τη λειτουργία και τις δράσεις από 48 συνελεύσεις, 36 την πρώτη μέρα και 12 τη δεύτερη μέρα. Από αυτές ήταν 24 από τις πόλεις της περιφέρειας και 24 από περιοχές της Αττικής, οι περισσότερες με αποφάσεις τους. Αντιπροσωπεύτηκαν όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και εκτιμούμε θετική και αντιπροσωπευτική την ανταπόκριση, παρότι γνωρίζουμε ότι λειτουργούν ή ξεκινούν και πολλές ακόμα λαϊκές συνελεύσεις και σε άλλες περιοχές.

Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η θέληση όλων να συνεχίσουμε, να επικοινωνούμε και να συντονίζουμε τη δράση μας. Ήρθε πλούσια εικόνα από τις δράσεις διάφορων περιοχών για το κεντρικό μας στόχο και για πολλές δραστηριότητες για κεντρικά και ιδιαίτερα προβλήματα.

Είμαστε στις πλατείες της χώρας γιατί αποφασίσαμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, γιατί πλέον δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα αυτό. Αυτό το στοίχημα κληθήκαμε να το κερδίσουμε και θα το κερδίσουμε.

Και θα το πετύχουμε με τη συμμετοχή μας, τον άμεσο έλεγχο και την αυταπάρνηση μας.
Με την αυτοργάνωση μας και την άμεση δημοκρατία των πλατειών, δημιουργούμε τους δικούς μας αντιθεσμούς που βασίζονται στην κοινωνική αλληλεγγύη, τη δικτύωση, τη συντροφικότητα, την αγωνιστικότητα.

Συντονισμός φορέων ενάντια στην κρατική βία (Αθήνα)

Δελτίο τύπου για το συντονισμό φορέων ενάντια στην κρατική βία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12.7.2011:


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα 11/07/11, μετά από πρόσκληση της ΕΙΝΑΠ, σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν:

 • ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά).
 • ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας).
 • ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας).
 • ΣΜΤ (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών).
 • Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
 • Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου (Βιβλιοϋπαλλήλων).
 • Σωματείο Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ.
 • Κίνημα «Δεν πληρώνω την κρίση τους».
 • Μέλη από ΔΣΑ (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών).
 • Μέλη από ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) και ΕΛΜΕ (Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης).
 • Μέλη από ΓΣ ΑΔΕΔΥ.

Έγινε μια πρώτη συζήτηση για συντονισμό συνδικαλιστικών, πολιτικών και νομικών πρωτοβουλιών άμυνας των πολιτών απέναντι στα σοβαρά κρούσματα αστυνομικής βίας και κρατικής καταστολής, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα ενάντια σε διαδηλώσεις.

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στις διαπιστώσεις για σοβαρές παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων από τις αστυνομικές δυνάμεις, που σαφέστατα εκτελούσαν άνωθεν εντολές.


Γεγονότα όπως:

 1. Ο ανελέητος ξυλοδαρμός εκατοντάδων διαδηλωτών, με αρκετούς σοβαρούς τραυματισμούς.
 2. Οι επιθέσεις από τα ΜΑΤ ενάντια στα ιατρεία της πλατείας Συντάγματος και του Μετρό, και ενάντια στα συνεργεία γιατρών και διασωστών.
 3. Η ανεξέλεγκτη μαζική ρίψη χημικών.
 4. Η παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου.
 5. Οι επιθέσεις μέσα στο κτήριο γραφείων συνδικαλιστικού φορέα (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας).
 6. Οι επιθέσεις ενάντια σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ,

συνιστούν μια νέα ποιότητα, που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον.


Προτάθηκαν τα εξής:

Α. Διερεύνηση μορφών μονιμοποίησης του συντονισμού φορέων και πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων ενάντια στην αστυνομική βία και την κρατική καταστολή.

Β. Λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη των ευθυνών της κυβέρνησης, οι οποίες είναι εμφανείς και σοβαρότατες. Τα μαζικά κρούσματα αστυνομικής βίας που βλέπουμε , συνιστούν αυτονόητο λόγο παραίτησης των πολιτικά υπεύθυνων.

Γ. Πρακτικά μέτρα για την υποστήριξη των πολιτών-διαδηλωτών, θυμάτων της αστυνομικής βίας.

Δ. Πρακτικά μέτρα για την υποστήριξη τυχόν αυθαίρετα κατηγορουμένων συλληφθέντων διαδηλωτών.


Κοινή διαπίστωση όλων: Η καλύτερη απάντηση είναι η μαζικοποίηση του λαϊκού κινήματος και η αύξηση του βαθμού εγρήγορσης των Σωματείων και Ομοσπονδιών, για την υπεράσπιση των μελών τους και όλων των διαδηλωτών.


Ως πρώτο βήμα θα διοργανωθεί κοινή συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 20/07/11 ώρα 12:30 στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ, Θεμιστοκλέους 34 και Ακαδημίας, 2ος όροφος.

Καταγγελία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική

Μετά από «παραίνεση» του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου ο Δήμαρχος Καμίνης και ο περιφερειάρχης Σγουρός ανέλαβαν πρωτοβουλία για να «καθαρίσουν» την κατάληψη της πλατείας Συντάγματος σε συντονισμό με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, επιμελητηρίων κλπ εκτοξεύοντας μάλιστα απειλές για λήψη αστυνομικών μέτρων! «Συνήγοροι» του μεσοπρόθεσμου και της αντιλαϊκής πολιτικής με την τεχνική υποστήριξη Παπουτσή και ΜΑΤ…

Πού ήταν οι κ.κ. «εκπρόσωποι» των κατοίκων της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής όταν οι τόνοι των χημικών και το όργιο κρατικής καταστολής και αστυνομικής βίας έπλητταν όχι μόνο την «ευταξία» της πόλης και του Συντάγματος αλλά και την υγεία των κατοίκων; Όταν τα νοσοκομεία της πόλης γέμισαν από τραυματίες διαδηλωτές με ανοιγμένα κεφάλια; Όταν οι ορδές των ομάδων ΔΙΑΣ και Δέλτα εισβάλλανε σε καταστήματα γεμάτα ανύποπτους πελάτες και τουρίστες;
Δεν τους ακούσαμε να μιλάνε για τα μνημόνια – μεσοπρόθεσμα αντιλαϊκά μέτρα που οδηγούν τους εργαζόμενους στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Αποφεύγουν να φέρουν έστω για συζήτηση στα συμβούλια το θέμα του μεσοπρόθεσμου και της πολιτικής της τρόικας που επιφέρει νέες περικοπές σε Δήμους – Περιφέρειες με αποτέλεσμα απολύσεις προσωπικού, μείωση – κατάργηση κοινωνικών προγραμμάτων, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Μανώλης Κυπραίος: «Πρόλαβα να ακούσω πριν πέσω: Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία »…

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Εξάντα:
Ανάπηρος έμεινε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, από την ωμή βία που ασκήθηκε εναντίον του από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, ενώ κάλυπτε την απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, άνδρας των ΜΑΤ πέταξε στοχευμένα μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης σε απόσταση αναπνοής από το κεφάλι του, αφού μάλιστα ο συνάδελφος είχε δηλώσει τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, με αποτέλεσμα να χάσει την ακοή του και στα δύο αυτιά! Τη βάναυση συμπεριφορά των ΜΑΤ καταδίκασε απερίφραστα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ενώ η υπόθεση βρίσκεται ήδη στον Εισαγγελέα. Ο Μανώλης Κυπραίος λοιπόν γίνεται στοιχειοθετημένα ο πρώτος συνάνθρωπός μας που κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων έχασε εξολοκλήρου μία απ' τις 5 αισθήσεις του και έμεινε ανάπηρος, ως αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας. Δηλώνοντας την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας, παραθέτουμε τη συγκλονιστική μαρτυρία που μας έστειλε.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Μανώλη Κυπραίου στον Εξάντα.

«Ήταν κάπου 9 το πρωί στις 15 Ιουνίου, όταν έφτασα με το μετρό στο Σύνταγμα. Αποφάσισα να μη βγω στον κεντρικό χώρο της πλατείας αλλά στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας. Βγαίνοντας στο πεζοδρόμιο, είδα στη Βασιλίσσης Σοφίας κάτι που με «πάγωσε».
Ένα σιδερένιο τείχος. Ένα τείχος που όμοιό του είχα δει να στήνουν οι πάνοπλοι ισραηλινοί στρατιώτες απέναντι από τους άοπλους Παλαιστινίους αμάχους.

Αμέσως ένα προαίσθημα ανησυχία και ενδόμυχα ένας φόβος αν θέλεις με κυρίεψε. Αυτοί τη φορά ήταν αποφασισμένοι για όλα είπα μέσα μου.
Αυτό με έκανε να είμαι πιο προσεκτικός και πιο επιφυλακτικός. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να ξεσπάσει η «φωτιά».
Οι απλοί έλληνες πολίτες που βρίσκονταν εκεί, ήταν και αυτοί προβληματισμένοι με τους αστυνομικούς «ρόμποκοπ» όπως τους ονόμαζαν κοροϊδευτικά, λόγω των ειδικά ενισχυμένων στολών που φορούσαν.
Η ώρα περνούσε όταν ξαφνικά βρισκόμενος στο τέλος της πλατείας Συντάγματος, άρχισε ομοβροντία χημικών, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Μαζική και χωρίς στόχευση. Ο κόσμος πανικόβλητος έτρεχε να κρυφτεί. Και εγώ μαζί τους σε μια γωνιά Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Με το ένα το κινητό για να μεταδίδω με την άλλη η φωτογραφική μηχανή. Τα λεπτά ατελείωτα και μαζί το κλάμα και η δυσφορία στην αναπνοή. «Θα αντέξεις» έλεγα στον εαυτό μου δίνοντας κουράγιο. Βλέπω μέσα από την στοά του υπουργείου Οικονομικών πίσω από τα ΜΑΤ να βγαίνουν κουκουλοφόροι με καδρόνια στα χέρια. «Πάγωσα».

Θέλει ο Καμίνης να κρυφτεί και το ΠΑΣΟΚ δεν τον αφήνει...


Ανακοίνωση της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας για τη στάση του δήμαρχου της Αθήνας απέναντι στις κινητοποιήσεις και τις συνελεύσεις στην πλ. Συντάγματος:

Κάθε φορά που προκύπτει ένα σοβαρό θέμα στο Δήμο Αθηναίων και η δημοτική αρχή καλείται να πάρει θέση, ο κ. Καμίνης χωρίς καμία δυσκολία πετάει το προσωπείο του ανεξάρτητου και ακομμάτιστου και υποτάσσεται πλήρως στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι απολύσεις των συμβασιούχων, η στάση του απέναντι στους μετανάστες της Υπατίας, η συνολική του τοποθέτηση για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας αποτελούν τρανταχτές απόδειξη αυτού. Και τώρα η πλατεία Συντάγματος…
Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εδώ και αρκετές μέρες άγρια επίθεση ενάντια στη μεγαλειώδη κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος. Το όργιο καταστολής στις 28 και 29 Ιουνίου, στις μέρες της πανεργατικής απεργίας, είχε ως στόχο την πραγματική εξόντωση του οποιουδήποτε διαδηλώνει και αντιστέκεται. Μόνο που οι τόνοι χημικών, τα γκλομπς και οι δολοφονικές επιθέσεις της ομάδας Δέλτα όχι μόνο δεν έκαμψαν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζόμενων, της νεολαίας, των συνταξιούχων, αλλά αντιθέτως τους πείσμωσαν, τους έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ακόμα πιο σφιχτούς δεσμούς αλληλεγγύης, τους έδωσαν το κουράγιο και το θάρρος να μην εγκαταλείψουν την πλατεία –το κέντρο αγώνα– να μην εγκαταλείψουν τη μάχη ενάντια στα μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωσή τους. Τώρα βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να προχωρά στο "plan b". Έβγαλε, λοιπόν, τις μαριονέτες του στη σκηνή και εκείνη του δημάρχου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο…
Για εστίες μόλυνσης μιλά ο κ. Καμίνης όταν η πλατεία Συντάγματος από την πρώτη στιγμή είχε συστήσει ομάδα καθαριότητας, όχι για να μην την κατηγορήσουν για βρωμιάρα, αλλά ακριβώς γιατί οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι έχουμε, εκτός των άλλων, και διαφορετικό πολιτισμό από εσάς που χρόνια τώρα έχετε εγκαταλείψει τις γειτονιές της Αθήνας στη βρώμα, έχετε μασήσει τα λεφτά των προγραμμάτων ανακύκλωσης, έχετε συνηγορήσει σε δημιουργία ΧΥΤΑ. Ονομάζουν τους κατασκηνωτές μικρόβια, γιατί τόσο καιρό επέλεγαν να κρύβουν τους άστεγους σε στενάκια του κέντρου, κρύβοντας τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου κάτω από το χαλάκι, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Και μαζί με αυτούς μικρόβια είναι και όλοι όσοι είτε έχουμε κατασκηνώσει είτε έχουμε κάνει την πλατεία Συντάγματος δεύτερο σπίτι μας εκπέμπουμε το μικρόβιο του αγώνα για την ανατροπή.

Γιώργος Αυγερόπουλος: Φλερτάροντας με τον θάνατο

Ένα πλούσιο υλικό από φωτογραφίες, βίντεο και προσωπικές μαρτυρίες θα αποτελεί για πάντα τη σαφή απόδειξη της επιλογής της κυβέρνησης Παπανδρέου να επιβάλλει με ένα αστυνομικό κράτος την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ. Το κείμενο του Γιώργου Αυγερόπουλου που αναδημοσιεύουμε καταγράφει με μοναδικό τρόπο όσα συνέβησαν στην 48ωρη απεργία 28-29 Ιούνη 2011 όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας:

Έχω καλύψει συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σε διάφορα μέρη του κόσμου εκτός της Ελλάδας, όπως στην Αργεντινή, την Ιταλία, τη Βολιβία και το Μεξικό. Ειδικά στο Μεξικό, οι αστυνομικοί όπως γνωρίζουν πολλοί, θεωρούνται άγριοι, ανεκπαίδευτοι και διεφθαρμένοι. Όμως αυτό που έζησα και κατέγραψα τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου χθες Τετάρτη 29/6 στο Σύνταγμα, ξεπερνάει σε αγριότητα κάθε όριο. Η Ελληνική αστυνομία παίρνει δίκαια και με διαφορά το βραβείο βαρβαρότητας. Μιας βαρβαρότητας που καμία σχέση δεν είχε με καταστολή αλλά ήταν ένα συνεχές φλερτ με τον θάνατο.
Από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρούς. Και ο κ. Παπουτσής θα πρέπει να ανάψει λαμπάδα στον Θεό που πιστεύει, καθώς μόνο στην καλή του τύχη θα πρέπει να αποδοθεί το γεγονός ότι δεν απολογείται σήμερα για θύματα.

Το σχέδιο εκκένωσης της πλατείας Συντάγματος τις δύο τελευταίες μέρες, ήταν ένα "γιουρούσι" όπως εύστοχα παρατήρησε ο Αϊμάν, Ισπανός δημοσιογράφος που εργάζεται για το Al Jazeera. Ένα γιουρούσι, εναντίον όλων και όποιον πάρει ο χάρος. "Μα καλά τι αστυνομία είναι αυτή που έχετε;" με ρώτησε αγανακτισμένος. "Είστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον ακόμα" μου είπε με νόημα χαμογελώντας.