"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Η Ανταρσία στο Αιγαίο καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για το 201625-11-2015
Ενημερωτικό σημείωμα
για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η «Ανταρσία στο Αιγαίο» με τον εκπρόσωπό της Ανδρέα Μπάλλα καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για το 2016, κάνοντας την ακόλουθη τοποθέτηση:
«Και ο προϋπολογισμός του 2016 είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας, υπό τον αυστηρό έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, στα πλαίσια του δημοσιονομικού συμφώνου και εναρμονισμένος με την αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, χωρίς ίχνος δημοκρατικού προγραμματισμού. Σε αυτό συμφωνούν και οι εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και της περιφερειακής αρχής, η οποία όμως έχει τεράστια ευθύνη για την αποδοχή αυτού του πλαισίου· δεν μπορεί αντί πολιτικής εισήγησης με περιγραφή των προτεραιοτήτων της περιφερειακής αρχής να κατατίθεται στο περιφερειακό συμβούλιο κατάλογος περιστολής των δαπανών… Η έγκριση ενός τέτοιου προϋπολογισμού αποτελεί αποδοχή της βάρβαρης πολιτικής της λιτότητας. 
Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός παρουσιάζεται τεχνητά αυξημένος λόγω του υποχρεωτικού περάσματος της μισθοδοσίας του προσωπικού από τον εθνικό προϋπολογισμό στους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας. Αυτό σηματοδοτεί μια πολύ δυσάρεστη προοπτική για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ Β΄ βαθμού αφού οι μισθοί τους και η ασφάλισή τους πλέον θα διακυβεύονται από τους προβληματικούς προϋπολογισμούς των ΟΤΑ που κάθε χρόνο μειώνονται. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να μην ψηφιστεί ο φετινός προϋπολογισμός, ή έστω να μην γίνει αποδεκτή η εγγραφή αυτή στους κωδικούς του προϋπολογισμού και να κατατεθεί διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση, όπως έπραξε αντίστοιχα και η Περιφέρεια Αττικής.
Αν τώρα βγάλουμε τα χρήματα αυτά της μισθοδοσίας του προσωπικού, που έχουν προϋπολογιστεί, στον προϋπολογισμό μένουν μόνο περικοπές: 21,5% μείωση των ΚΑΠ που αφορούν λειτουργικές δαπάνες και επενδύσεις, 2,6% μείωση των ΚΑΠ που αφορούν δακοκτονία, μεταφορές μαθητών, προνοιακά ιδρύματα κ.λπ. (μείωση που είναι μεγαλύτερη ειδικά για τις μεταφορές των μαθητών, γεγονός που όπως φαίνεται θα δημιουργήσει νέα προβλήματα), 41,5% μείωση των πόρων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και ιδιαίτερα 68,25% μείωση του Εθνικού ΠΔΕ. Ειδικότερα η τελευταία μείωση, του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οδηγεί πρακτικά σε πάγωμα κάθε έργου που έχουν ανάγκη τα νησιά μας και δεν μπορούν να ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα. Κι ακόμα, καμία μέριμνα για κοινωνική πολιτική, καμία για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, ενώ το μεταναστευτικό δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό… Η συνολική μείωση των εξόδων του προϋπολογισμού είναι 25,67%. Προφανέστατα είναι ένας προϋπολογισμός πετσοκομμένος ως εκεί που δεν παίρνει... 
Συνολικά, πρόκειται για ένα προϋπολογισμό μιζέριας, χωρίς κανένα αναπτυξιακό στόχο και προοπτική, που το μόνο που θα μπορέσει να κάνει είναι διαχείριση της μιζέριας και τίποτα περισσότερο. Για αυτήν την κατάσταση προφανώς ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα μνημονιακά κόμματα αλλά και η Περιφερειακή Αρχή, εφόσον συναινεί στις κατευθύνσεις αυτές, έχει τις ίδιες ευθύνες, αν αναλογιστεί κανείς και τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Η καταψήφιση αυτού του προϋπολογισμού είναι υποχρέωση κάθε περιφερειακού συμβούλου που θεωρεί ευθύνη του την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών του Β. Αιγαίου και που δεν συναινεί στην συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής για την ελληνική κοινωνία. Εμείς αυτό θα πράξουμε ως Ανταρσία στο Αιγαίο».