"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Για το εθνικιστικό παραλήρημα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη



Δήλωση
του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανταρσίας στο Αιγαίο
Ανδρέα Μπάλλα, για το εθνικιστικό
παραλήρημα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου
Σταμάτη Κάρμαντζη:

«Η δημόσια δήλωση, διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, «καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος» αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο του ρατσιστικού και εθνικιστικού κατήφορου στην παράταξης της πλειοψηφίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η Περιφερειάρχης Χριστιάννα Καλογήρου, αποδοκίμασε τις δηλώσεις του κ. Κάρμαντζη αλλά τον διατηρεί στην θέση του. Άλλωστε και η ίδια μια εβδομάδα νωρίτερα απαιτούσε να σταματήσει  η επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συνεχιστούν οι απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία.

Οι δηλώσεις του κ. Κάρμαντζη είναι το αποτέλεσμα της στενής σχέσης της Ν.Δ. (στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) και της παράταξης της κ. Καλογήρου με τους πιο σκοτεινούς κύκλους της ακροδεξιάς.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατ’ επανάληψη έχει καταγγελθεί ο κ. Κάρμαντζης για τις ρατσιστικές του δηλώσεις σε βάρος των προσφύγων.

Η δήλωση του κ. Κάρμαντζη ούτε τυχαία, ούτε αυθόρμητη ήταν. Αποτελεί σαφή προσπάθεια των κύκλων της ακροδεξιάς και του παρακράτους της Χίου, να δείξουν ότι δεν κάμπτονται από την πανελλαδική κατακραυγή που δημιούργησε το πογκρόμ που έστησαν σε βάρος τον προσφυγών, στο λιμάνι της Χίου, το βράδυ της Πέμπτης 7 Απριλίου.

Το λαϊκό κίνημα θα δώσει την απάντηση που πρέπει στο εθνικιστικό παρακράτος και την ακροδεξιά».

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Για τα γεγονότα της Χίου


Παρασκευή 8 Απριλίου. Η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μιλάει στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Χαρακτηρίζει «ιδεοληψίες» την υπεράσπιση των προσφύγων από τους μανιασμένους φασίστες, «ιδεοληψίες» τον αγώνα για να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης οι πρόσφυγες στα νησιά, «ιδεοληψίες» τον αγώνα για να παρέχεται άσυλο σε όσους κινδυνεύει η ζωή τους από τους πολέμους που στήνουν οι ιμπεριαλιστές. Συνεχίζοντας το μισαλλόδοξο κήρυγμά της, υποστηρίζει ότι «δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Καλεί σε «αυτοσυγκράτηση» και «ψυχραιμία» όσους καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης και όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συναίνεσαν στο νέο αντιμεταναστευτικό πογκρόμ. Κι όλα αυτά μερικές ώρες μετά τα βάρβαρη επίθεση σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους στο λιμάνι της Χίου από ομάδα ακροδεξιών του νησιού, με την πλήρη κάλυψη της Αστυνομίας,  του Λιμενικού και της Δημοτικής Αρχής της Χίου.
Από την άλλη, η κ. Καλογήρου δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για να αποδοκιμάσει την επίθεση των φασιστών στους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους.
Τα γεγονότα της Χίου αποτελούν την φυσική εξέλιξη της συμφωνίας των κομμάτων του ευρωμονόδρομου υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό, είτε υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν είτε όχι. Κι η Χρυσή Αυγή, όπως πάντα, σε αυτές τις συμφωνίες έχει το ρόλο του πειθήνιου μαντρόσκυλου που επιτίθεται στο λαό όποτε το ζητήσει το μαύρο μέτωπο «ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΑΝΕΛ- Ποτάμι- Ένωση Κεντρώων- ΕΕ- Κεφάλαιο».
Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι μια εβδομάδα πριν από τα γεγονότα στο λιμάνι της Χίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία της κ. Καλογήρου στην Χίο και την συμμετοχή του Δημάρχου Χίου Μανώλης Βουρνού, του Βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, του Αστυνομικού Διευθυντή του νησιού και του Λιμενάρχη Χίου. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι πριν τα γεγονότα στο λιμάνι της Χίου η κ. Καλογήρου είχε συναντήσεις με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα και με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.
Αυτό το μαύρο μέτωπο έστησε το πογκρόμ κατά των προσφύγων και των αλληλέγγυων στην Χίο. Είναι το ίδιο μέτωπο που θέλει να κλείσει κάθε δομή στήριξης των προσφύγων που έχουν στήσει αλληλέγγυοι στην Λέσβο και δεν ελέγχεται από αυτούς. Είναι οι ίδιοι που στέλνουν νέες ορδές ΜΑΤ στα νησιά του Αιγαίου για να καταστείλουν κάθε αντίδραση στην απάνθρωπη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για την προσφυγική κρίση.
Στην προτροπή της κ. Καλογήρου πως πάση θυσία πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας απαντάμε πως ο κοινός αγώνας εργαζομένων, αλληλέγγυων και προσφύγων θα ανατρέψει την συμφωνία. Θα σταματήσεις τις απελάσεις, θα γκρεμίσει τους φράχτες που σηκώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Συνένοχη η Περιφερειακή Αρχή στην παράδοση των αεροδρομίων στην Fraport

«[…] Συνεπώς, η Ελλάδα δεν πρέπει να υποθηκεύσει το μέλλον της και να χαρίσει τα Περιφερειακά Αεροδρόμια στους επίδοξους επενδυτές. Οι τοπικές οικονομίες δεν πρέπει να παίξουν στα ζάρια τα αναπτυξιακά τους εργαλεία και τις κοινωνικές τους υποδομές, δεν πρέπει να διαπραγματευτούν το κλείσιμο των μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων, δεν πρέπει να παζαρέψουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις των εργαζομένων στα Αεροδρόμια. Οποιαδήποτε πολιτική απόφαση προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα συνιστά έγκλημα τόσο για το λαό όσο και την ελληνική οικονομία».








Κοινή δήλωση 161 θεσμικών φορέων και συλλογικοτήτων της 
«Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων»
(Μάρτιος 2015)


Συνένοχη στο έγκλημα λοιπόν η κ. Καλογήρου και η Περιφερειακή Αρχή, που δέχτηκε τα στελέχη της Fraport στην αίθουσα του Περ. Συμβουλίου στις 6/4.  Η «πλήρης αντίθεση» του Περιφερειακού Συμβουλίου στην «οικονομικά επιζήμια» ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων (βλ. ψήφισμα της 30/11/2014), η «αντισυνταγματικότητα», η «πολιτική υποτέλεια», η «ιδεολογική εμμονή», η «προκλητική περιφρόνηση των κοινωνικών αναγκών» μετατράπηκαν μέσα σε μια νύχτα σε …θερμή υποδοχή των εκπροσώπων της κοινοπραξίας. Συνένοχος και ο Δήμος Λέσβου, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος και όσοι θεσμικοί φορείς συμμετείχαν σε αυτήν την αποικιοκρατική φάρσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όλοι αυτοί υιοθετούν πλήρως το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων και συνδιαλέγονται με τους λεγόμενους «επενδυτές», οι οποίοι ενημέρωσαν την τοπική κοινωνία για τα σχέδιά τους!

Δεν πάει πολύς καιρός όμως όταν βγήκε στο φως η αποικιοκρατική σύμβαση της παραχώρησης, σύμφωνα με την οποία οι «επενδυτές» δεν θα βάλουν φράγκο για την «επένδυσή» τους αλλά τα σχέδιά τους θα υλοποιηθούν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, από κρατικές ενισχύσεις και ρήτρες  και μέσα από την αύξηση του τέλους των επιβατών. Τα σχέδια των επενδυτών θα τα πληρώσει δηλ. και πάλι το γνωστό υποζύγιο, ο ελληνικός λαός, για να κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο που θα διευθύνει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες των αεροδρομίων, ενώ επισφαλής παραμένει η θέση των εργαζομένων σε αυτά.

Μόνη λύση για την Ανταρσία στο Αιγαίο η πάλη για την ακύρωση της παραχώρησης, ο δημόσιος και εργατικός έλεγχος στα αεροδρόμια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ίδρυση κρατικού αερομεταφορέα που θα προσφέρει αξιόπιστες, ασφαλείς και προσιτές για τη λαϊκή οικογένεια συγκοινωνίες, για να σπάσει η απομόνωση των νησιών μας και για να διαμορφωθεί ένα αξιοπρεπές μεταφορικό ισοδύναμο.