"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου





Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ) της 29ης Νοεμβρίου 2016.  Ακολουθούν οι τοποθετήσεις μας.
Για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά είναι ένα μέτρο που προέβλεπε το τρίτο μνημόνιο, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τον Αύγουστο του 2015. Το επέβαλαν το μεγάλο κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ. και έγινε νόμος του κράτους, τον Μάη του 2016, μαζί με την αύξηση των έμμεσων και των άμεσων φόρων, την γενική αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, την θέσπιση νέων ειδικών φόρων, την τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, την αύξηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», την μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.
Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά θα αποτελέσει σκληρό πλήγμα για τους άνεργους, του υποαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, όλα τα λαϊκά νοικοκυριά. Η αύξηση των έμμεσων φόρων αποτελεί μέτρο αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος. Οι έμμεσοι φόροι έχουν ταξικό πρόσημο, είναι κατά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι σε κάθε αύξηση τους και σε κάθε νέο έμμεσο φόρο. Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο ύφεσης στις τοπικές οικονομίες των νησιών, θα κλείσουν ακόμη περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ανεργία, θα ενταθεί η μετανάστευση των νέων από τα νησιά προς τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Θα ενταθεί ακόμη περισσότερο η δημογραφική γήρανση των νησιών.
Αντίθετα το μέτρο αυτό θα δώσει νέες δυνατότητες στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων, να δημιουργούν νέα υποκαταστήματα στα νησιά μας. Είναι ένα μέτρο ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων στον ανταγωνισμό τους με τις μικρές. Στρέφεται κυρίως σε βάρος των λαϊκών τάξεων. Είναι το ειδικό αποτέλεσμα στα νησιά της πολιτικής των μνημονίων, που στήριξε το μέτωπο των «Μένουμε Ευρώπη», στο οποίο εντάχθηκαν, το καλοκαίρι του 2015, πολλοί τοπικοί επαγγελματικοί φορείς κυρίως της Λέσβου και της Σάμου. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι επιστήμονες και οι αυτοαπασχολούμενοι, που το επόμενο διάστημα θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.
Οφείλουμε να πούμε, πως όλα αυτά τα χρόνια, τα οφέλη από το μειωμένο ΦΠΑ δεν έφταναν στο βαθμό που έπρεπε, στους εργαζόμενους, τους άνεργους και την φτωχομεσαία αγροτιά. Και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που λίγες μέρες πριν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, δεν πραγματοποιούνται οι κινητοποιήσεις, που θα περίμενε κανείς.
Είναι λάθος να συνδέεται η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, με το προσφυγικό. Είναι λάθος να επικαλούμαστε το προσφυγικό, ως επιχείρημα για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, γιατί είναι ένα πρόβλημα που κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα πάψει να υφίσταται, καθώς οι πρόσφυγες είτε θα μετακινηθούν στον τελικό τους προορισμό, είτε θα ενταχθούν ομαλά στις τοπικές κοινωνίες. Όμως οι οικονομικοί και οι κοινωνικοί λόγοι για την ανάγκη μειωμένου ΦΠΑ, θα συνεχίζουν να υφίστανται, λόγω της νησιωτικότητας, που αποτελεί έναν σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα στο κόστος ζωής και στην οικονομική δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ μπορεί να επιτευχθεί με παλλαϊκές κινητοποιήσεις, που θα εντάσσουν το αίτημα αυτό,  στον συνολικό αγώνα για ριζική μείωση των έμμεσων και των άμεσων φόρων για τα λαϊκά στρώματα, την αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονίων και όλων των μνημονιακών νόμων. Με αγώνες που θα παλεύουν για την ανατροπή συνολικά της πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μεγάλου κεφαλαίου, την μονομερή διαγραφή του χρέους, σε ρήξη με τους δανειστές, με έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις γίνονται με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Χίου, που κατανοούν της καταστροφικές συνέπειες της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ και έρχονται σε ρήξη με τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι με επιμονή καλούσαν και καλούν «να μείνουμε στο Ευρώ πάση θυσία», είναι αντίθετοι στην ανάπτυξη τέτοιων αγώνων και ας τοποθετούνται σήμερα υποκριτικά ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, το τοπικό μέτωπο των «Μένουμε Ευρώπη», τα κόμματα του αστικού μπλοκ (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Λεβέντης) και η φασιστική Χρυσή Αυγή που ήταν και είναι υπηρέτης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Όλοι αυτοί, σέρνονται αναγκαστικά στις κινητοποιήσεις, ενώ με την γενικότερη στάση τους, στηρίζουν ουσιαστικά την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Έστω και τώρα, καλούμε τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους επιστήμονες, να ενώσουν την φωνή τους με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και την νεολαία. Να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.
Για τα υπόλοιπα θέματα
Καταψηφίσαμε την 10η τροποποίηση του προϋπολογισμού λιτότητας και μιζέριας και την έγκριση εκτέλεσης του για το 3ο τρίμηνο. Ψηφίσαμε λευκό στην τροποποίηση του προγράμματος έργων της περιφέρειας. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν μειώσεις κονδυλίων σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να εξευρεθούν κονδύλια, για κάλυψη νέων αναγκών. Αποτυπώνεται έτσι η μιζέρια του προϋπολογισμού λιτότητας και εμβαλωματικού χαρακτήρα, που αδυνατεί να καλύψει τις οξυμένες ανάγκες των νησιών μας.
Υπερψηφίσαμε την καταβολή από την ΠΒΑ της οφειλής της ΑΕΝΑΛ προς τον «Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Λέσβου, Τυποποίηση και Πώληση Μελισσοκομικών Προϊόντων-Εφοδίων και Παραδοσιακών Λεσβιακών Προϊόντων». Σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Π.Σ., είχαμε ταχθεί υπέρ της πληρωμής των οφειλών της ΑΕΝΑΛ, στον Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων, την «ΛΕΒΑ ΑΕ» και το οινοποιείο του Ιωάννη Λάμπρου. Από την αρχή τονίσαμε ότι με την ψήφο μας επιδιώκουμε να ανοίξει ο δρόμος για να πληρωθούν όλοι από την ΠΒΑ: οι εργαζόμενοι, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι συνεταιρισμοί γυναικών, οι τοπικές επιχειρήσεις και η Συνεταιριστική Τράπεζα. Είμαστε αντίθετοι με την διαδικασία δικαστικής εξουθένωσης εργαζομένων, των προμηθευτών και των πιστωτών της ΑΕΝΑΛ που ακολουθείται από την ΠΒΑ, η οποία πληρώνει μόνο όταν μια υπόθεση τελεσιδικήσει. Ζητάμε να ενημερωθεί το Π.Σ. αναλυτικά για τις οφειλές της ΑΕΝΑΛ, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά και για τις οφειλές που δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Η ΠΒΑ θα πρέπει να παραιτηθεί από την δικαστική διεκδίκηση και να αναλάβει να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεων της ΑΕΝΑΛ, με ένα προγραμματισμό που θα μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός της. Κατά προτεραιότητα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΑΕΝΑΛ, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι συνεταιρισμοί γυναικών, οι άλλες τοπικές επιχειρήσεις και η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου.
Υπερψηφίσαμε την κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ικαρίας, για την διαχείριση στερών αποβλήτων της Νήσου Ικαρίας. Η σύμβαση αφορά την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α./Χ.Υ.Τ.Υ. (χώρου υγειονομικής ταφής απορριμάτων και υπολειμμάτων), έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ (χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων) Αγίου Κήρυκου, Ευδήλου και Ραχών, προμήθεια οικιακών κομποστοποιητών και βοηθητικά έργα για την διαχείριση των απορριμάτων.
Με αφορμή  τον ορισμό των μελών στη Διοικούσα Επιτροπή του «Μνημείου Αγώνων και Συμφιλίωσης Μίκης Θεοδωράκης» στο νησί της Ικαρίας δηλώσαμε τα εξής: Η «συμφιλίωση» του ελληνικού λαού έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως πρόσχημα για το ξαναγράψιμο της ιστορίας, από τις δυνάμεις του συστήματος. Η προσπάθεια εντάθηκε από το 1989, με την συμμετοχή της τότε αριστεράς, στην κυβέρνηση ΝΔ – Συνασπισμού και το «κάψιμο των φακέλων» στην Χαλυβουργική. Είμαστε αντίθετοι στο να επιβληθεί η λήθη στην πραγματική ιστορία των αγώνων του λαού μας, των διώξεων, των εξοριών, των εκτελέσεων που υπέστη από το αντιδημοκρατικό καθεστώς της εγχώριας ακροδεξιάς, με την στήριξη του εγγλέζικου και αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Δεν δεχόμαστε εν ονόματι της «συμφιλίωσης» να γίνεται εξίσωση των θυτών με τα θύματα. Σήμερα που η φασιστική ακροδεξιά πάει να ξανασηκώσει κεφάλι, εκμεταλλευόμενη την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί ο ελληνικός λαός εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες για την υπεράσπιση της μνήμης και της ιστορικής αλήθειας και το ξεσκέπασμα του αντιδραστικού της ρόλου. Η Περιφερειακή Αρχή δεν πείθει, πως συμμερίζεται τις ανησυχίες μας.
Τέλος συμμετείχαμε στην συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως για το προσφυγικό. Για την τοποθέτησή μας θα υπάρξει ξεχωριστό δελτίο τύπου.