"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Φυλακή στους πρόσφυγες - ξεπούλημα στα αεροδρόμια

Οι τοποθετήσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 24ης Μαρτίου 2017
1.Για το προσφυγικό
Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ζουν σε άθλιες συνθήκες, μακριά από τον τελικό τους προορισμό. Έχουν υποστεί ρατσιστικές επιθέσεις και σοβαρούς τραυματισμούς, από ακροδεξιές συμμορίες που δρουν με την ανοχή της αστυνομίας. Ζουν εκτεθειμένοι στις κακές καιρικές συνθήκες, στην αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι και στην παγωνιά, τη βροχή και το χιόνι τους χειμερινούς μήνες. Στοιβάζονται ακόμα και τώρα στα κέντρα κράτησης - τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης - σε σκηνές καλοκαιρινού τύπου, πολλοί περισσότεροι από την χωρητικότητα των στρατοπέδων, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, σιτίζονται ανεπαρκώς, συχνά με σκέτο ρύζι. Μικρό ποσοστό από τα παιδιά πηγαίνει στο σχολείο και μάλιστα αποκλεισμένα στο απογευματινό ωράριο. Η περίθαλψή τους, έχει ανατεθεί στις Μ.Κ.Ο. και το ΚΕΕΛΠΝΟ, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματά τους. Οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν εξετάζονται με πολύμηνες καθυστερήσεις και απορρίπτονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ακόμα και για τους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας. Οι νεκροί πρόσφυγες, οι τραυματισμοί και οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι το αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, με στόχο την αποτροπή των προσφύγων να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Συντηρεί τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και τον εγκλωβισμό τους στα νησιά, ως αποτρεπτικούς παράγοντες για τους πρόσφυγες που σκέφτονται να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν την Τουρκία του «σουλτάνου» Ερντογκάν ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες και συνεχίζουν τις απελάσεις. Οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες και οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες των καθεστωτικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Λεβέντης), υπηρετούν πιστά τη συμφωνία συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά, ενώ συνειδητά δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης τους. Αντίθετα αξιοποιούν και καλλιεργούν ανοιχτά το κλίμα ξενοφοβίας για λόγους ψηφοθηρίας. Δίνουν έτσι άλλοθι στους φασιστικούς πυρήνες και τη δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής, να οργανώνουν προβοκάτσιες και δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των προσφύγων. Χάρη στις δημοκρατικές παραδόσεις των κατοίκων των νησιών μας και το οργανωμένο αντιφασιστικό κίνημα η μάχη για την υπεράσπιση των προσφύγων, ενάντια στον φασισμό και το ρατσισμό έχει σημαντικά αποτελέσματα. Η Χρυσή Αυγή αναγκάστηκε να κλείσει τα γραφεία της στη Μυτιλήνη. Οι κοινές κινητοποιήσεις Ελλήνων και προσφύγων απέτρεψαν τη γκετοποίηση και τον αποκλεισμό των προσφύγων. Το κίνημα αλληλεγγύης απέτρεψε την απέλαση του Αιγύπτιου απεργού πείνας Μ.Α.
Οι πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά μας, διωγμένοι από τον πόλεμο, από τα καταπιεστικά καθεστώτα και από την φτώχεια που μαστίζει τις χώρες τους. Οι χώρες της Ευρώπης έχουν βαρύτατες ευθύνες για τις συνθήκες αυτές. Ως αποικιοκρατικές δυνάμεις λήστεψαν τον πλούτο των χωρών αυτών στο παρελθόν. Σήμερα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης με τον εξοπλισμό αντικαθεστωτικών, την υποδαύλιση εμφυλίων, τις στρατιωτικές επεμβάσεις τους, την όξυνση του ανταγωνισμού τους για τον έλεγχο των πρώτων υλών και των ενεργειακών πηγών και την κλιμάκωση των πολέμων δημιουργούν τα καραβάνια των προσφύγων. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η συμμετοχή της χώρας μας στις νατοϊκές επεμβάσεις και στον άξονα Ελλάδας – Κύπρου  – Ισραήλ και η πολεμική όξυνση με την Τουρκία, φέρνουν τον κίνδυνο του πολέμου μέσα στα σπίτια μας. Για τα προβλήματα των νησιωτών φταίνε πάνω απ’ όλα οι μνημονιακές πολιτικές, που επιβάλει το μαύρο μέτωπο των κυβερνήσεων, της Ε.Ε., του ΔΝΤ και του κεφαλαίου, που σπέρνουν τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.
 Οι  Έλληνες εργαζόμενοι, οι φτωχοί και η νεολαία έχουμε κοινά συμφέροντα με τους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας. Απέναντί μας έχουμε την οικονομική ολιγαρχία, τους κεφαλαιοκράτες, τις κυβερνήσεις, την Ε.Ε. και το πολιτικό προσωπικό τους. Έλληνες και πρόσφυγες θα αγωνιστούμε μαζί ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια, την ανεργία, τον φασισμό, το ρατσισμό και την οικονομική εκμετάλλευση. Για ψωμί, δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Άμεσα να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ. Να αρθεί ο απαράδεκτος αποκλεισμός των προσφύγων στα νησιά. Να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους. Να σταματήσουν οι απελάσεις. Να καταργηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ. Οι πρόσφυγες που θα θελήσουν να μείνουν στα νησιά ή την ηπειρωτική Ελλάδα, να στεγαστούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες μέσα στον οικιστικό ιστό.  Να τους δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν και να ζήσουν μαζί με τους Έλληνες. Την περίθαλψή  και η φροντίδα τους να έχει το ελληνικό κράτος με την ανάπτυξη δημόσιων δομών και όχι οι Μ.Κ.Ο. Τα παιδιά να πάνε κανονικά στα σχολεία μαζί με τα ελληνόπουλα. Η Π.Β.Α. και οι Δήμοι των νησιών να αξιοποιήσουν τα κενά κτήρια για την φιλοξενία των μεταναστών. Οι πρώην αποθήκες της ΑΤΕ στον Καρά Τεπέ και το κλειστό κτήριο του εκθεσιακού κέντρου Καλουτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Να απομονωθούν οι ρατσιστικές φωνές και να βρεθούν οι αυτουργοί ρατσιστικών επιθέσεων και να τιμωρηθούν. Το μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα και οι δημοκρατικοί πολίτες των νησιών μας να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες.
Μαζί θα ζήσουμε, μαζί θα αγωνιστούμε, μαζί θα νικήσουμε.

2. Για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων

Η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» και Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος» όπως και των υπόλοιπων 12 περιφερειακών αεροδρομίων που αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στηρίζεται σε μια αποικιακού τύπου σύμβαση - δέσμευση του τρίτου μνημονίου. Είναι μια σκανδαλώδης παραχώρηση στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, προκειμένου με ελάχιστο κόστος να πάρουν μια χρυσοφόρα υπηρεσία στα χέρια τους, απογυμνωμένη από χρέη και δεσμεύσεις, χρεώνοντας στο κράτος και τον λαό τις όποιες υποχρεώσεις της εταιρίας προκύψουν στη συνέχεια.

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 2,1δισ. € για 40 χρόνια και περιλαμβάνει την καταβολή εφάπαξ ποσού 1,23 δισ. €, με τα υπόλοιπα 900 εκατομμύρια να καταβάλλονται στη διάρκεια της σύμβασης με ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα ύψους 22,9 εκατομμυρίων και  ποσοστό 25% από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Η σύμβαση προβλέπει επενδύσεις από πλευράς Fraport 330 εκατομμυρίων € για την πρώτη τετραετία και 1,4 δισ. € για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Περίπου 22 εκατομμύρια επιβάτες εξυπηρέτησαν το 2014 τα 14 αεροδρόμια. Τα έσοδα τους ανήλθαν σε 477 εκατομμύρια €,  με αυξητική τάση το 2015. Επομένως μέσα σε 3 – 4 χρόνια η Fraport θα κάνει απόσβεση του εφάπαξ τιμήματος, ενώ μέσα στην πρώτη δεκαετία θα έχει κάνει απόσβεση του συνολικού ποσού μόνο από τα έσοδα των αεροδρομίων! Όμως η Φραπόρτ θα έχει κι άλλα κέρδη. Καταρχήν το κράτος για την πρώτη δεκαετία θα επιδοτεί τη Φραπόρτ με 80 εκατομμύρια ετησίως, ενώ θα της δίνει άλλα 120 για τις άγονες γραμμές και 26 εκατομμύρια ακόμα για τα λειτουργικά κόστη των μικρών αεροδρομίων. Επίσης, τα αεροδρόμια για να πωληθούν πρέπει να έχουν πιστοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να δώσει άλλο 1 δισ. € σε έργα.
Η Fraport παίρνει τα αεροδρόμια χωρίς υποχρέωση να πληρώνει ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη και έξοδα περιβαλλοντικών μελετών. Δεν δεσμεύεται να διατηρήσει τους υπαλλήλους της ΥΠΑ, παρά να επαναπροσλάβει κάποιους από αυτούς με εργασιακές συνθήκες και μισθούς γαλέρας. Έχει την δυνατότητα να μειώσει το μίσθωμα που έχει συμφωνηθεί ή να αναβάλει την πληρωμή του για λόγους «ανωτέρας βίας» ή να παρατείνει την διάρκεια της 40ετούς σύμβασης. Ακόμη, θα δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση που το κράτος αποφασίσει να κάνει αλλαγές στην νομοθεσία του, οι οποίες θα επηρεάζουν τα έξοδά της, όπως για παράδειγμα στις συμβάσεις εργασίας. Θα λαμβάνει αποζημιώσεις για τυχόν ζημιές σε μηχανήματα που μεταβιβάσθηκαν, ή για καθυστερήσεις έργων λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων. Της δίνεται η δυνατότητα να ορίζει αεροναυτικά τέλη ή μη, χωρίς την παρέμβαση καμίας κρατικής αρχής.
Αυτοί που θα θιγούν από την εγκατάσταση της Fraport είναι οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο και η συντριπτική εργαζόμενη πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών. Ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν φτώχεια, ανεργία, διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, και πανάκριβες ή ακόμη και ανύπαρκτες υπηρεσίες. Ο υπερδιπλασιασμός των φόρων ανά διαδρομή από 12 σε 26€ θα κάνει το αεροπορικό ταξίδι πανάκριβο. Μια σειρά εταιρειών χαμηλού κόστους δε θα πηγαίνουν πλέον σε αυτά τα αεροδρόμια, όπως συνέβαινε στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Ελ. Βενιζέλος, λόγω των υψηλότατων φόρων του. Με την παραχώρηση γειτονικών αεροδρομίων εν είδη πακέτου, είναι ορατός ο κίνδυνος ανάπτυξης ορισμένων μόνο εξ αυτών και της αποκλειστικά εποχιακής χρήσης, της υποβάθμισης ή του κλεισίματος των υπολοίπων, κάτι που θα εντείνει στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές το καθεστώς αποκλεισμού, στο οποίο έχουν καταδικαστεί. Οι τοπικές οικονομίες θα κρατούνται όμηροι, καθώς δημιουργείται ιδιωτικό μονοπώλιο στον τομέα των αερομεταφορών. Η Fraport παίρνει τα 14 πιο κερδοφόρα αεροδρόμια που διακινούν το 85% του τουρισμού. Το τουριστικό προϊόν θα ελεγχθεί πλήρως από το γερμανικό κεφάλαιο με την καθετοποίηση που θα προκύψει: γερμανικά αεροδρόμια, Γερμανός τουριστικός πράκτορας, γερμανικά ξενοδοχεία και γερμανικές αεροπορικές εταιρείες. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ντόπιους επιχειρηματίες τουρισμού. Η μεγάλη αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λόγω μετακίνησης πυροσβεστών στα αεροδρόμια είναι μια παράπλευρη συνέπεια της ιδιωτικοποίησης.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν στρατηγική επιλογή όλης της άρχουσας τάξης της ΕΕ και της Ελλάδας. Η συνταγή που ακολουθείται είναι παρόμοια με το πλιάτσικο που συμβαίνει σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις: Στον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ τεμαχίζουν τις ενιαίες ΔΕΚΟ, δίνουν σε εργολάβους τμήματά τους, κλείνουν άλλα και μειώνουν το προσωπικό προκειμένου να τις καταστήσουν «φθηνές» για να προσελκύσουν αγοραστές. Το ξεπούλημα των αεροδρομίων και συνολικά του δημόσιου πλούτου αποτελεί επιλογή της ντόπιας και ξένης αστικής τάξης ως κομμάτι της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης. Οι καπιταλιστές μπορούν να κάνουν μπίζνες πέρα και πάνω από τα σύνορα. Οι Ιταλοί καπιταλιστές μπορούν να αγοράζουν τα ελληνικά τρένα, οι Κινέζοι της Cosco το λιμάνι στον Πειραιά, οι Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τα ορυχεία και τα καράβια των Βαλκανικών χωρών, ή να επενδύουν σε πανάκριβα ακίνητα στο Λονδίνο.
Εμείς λέμε: Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα τρένα, οι οδικοί άξονες είναι δημόσια περιουσία, την οποία έχουμε χρυσοπληρώσει από τους φόρους μας, για να κατασκευαστούν και μας ανήκουν. Όπως επίσης μας ανήκουν το ρεύμα το νερό και οι δημόσιοι χώροι, που πάνε να ιδιωτικοποιήσουν. Δεν θα τους αφήσουμε! Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στην ακύρωση της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και το διώξιμο χωρίς αποζημίωση των αρπακτικών του κεφαλαίου που έβαλαν στο μάτι το δημόσιο πλούτο. Για την εθνικοποίηση με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, ώστε οι μεταφορές να πραγματοποιούνται με την ευθύνη του λαού για τον ίδιο το λαό, με προστασία των εργασιακών σχέσεων και προσλήψεις για να καλυφτούν οι ανάγκες λειτουργίας τους. Για την ακύρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων. Για την απόδοση πολιτικών ευθυνών και όχι μόνο, σε όσους είναι συνένοχοι στο ξεπούλημα των υποδομών, καθώς και του δημόσιου και φυσικού πλούτου. Απαραίτητος κρίκος είναι η σύγκρουση με τον καπιταλιστικό μονόδρομο, που περνάει μέσα από τη ρήξη και αποδέσμευση από την Ε.Ε., η οποία και απαιτεί το ξεπούλημα των υπηρεσιών δημόσιου χαρακτήρα. Χρειάζεται όμως αγώνας και κινητοποίηση του μαζικού λαϊκού κινήματος, με αποφασιστικότητα και ενωτική λογική στη δράση.

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Η Περιφερειακή Αρχή υλοποιεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου21 Μαρτίου 2017
Οι τοποθετήσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) στις 20 και 21 Μαρτίου 2017.
Η πρώτη συνεδρίαση, που αφορούσε την εκλογή αντιπροέδρου Π.Σ., αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Έτσι το Π.Σ. συνεδριάζει επί της ουσίας χωρίς αντιπρόεδρο, καθώς ο κ. Γαννιάρης έχει υποβάλει την παραίτηση του.
Στη δεύτερη συνεδρίαση, η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» ψήφισε λευκό στην 1η τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα έργων, χωρίς ιεραρχήσεις των αναγκών, που υπηρετεί την πολιτική της λιτότητας και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νησιωτών. Το πρόγραμμα έργων αντανακλά τον προϋπολογισμό λιτότητας και μιζέριας που έχει ψηφιστεί. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατικός σχεδιασμός του προγράμματος έργων από το Π.Σ., όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει την  πολιτική της μέσω της επιλεξιμότητας και του ασφυκτικού ελέγχου των έργων, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η καθυστέρηση της αποκατάστασης του κτηρίου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Μόνο η εκπόνηση της σχετικής μελέτης θα έχει διάρκεια τρία έτη και κόστος 296.000€, πόσο μάλλον το ίδιο το έργο τής αποκατάστασης, που θα ακολουθήσει. 
Καταψηφίσαμε την ανάθεση μελέτης για τον καθορισμό των εδρών των επιβατηγών δημοσίας χρήσεως (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων σε ιδιώτη συγκοινωνιολόγο. Η ανάθεση της συγκεκριμένης εργασίας σε μελετητή εκτός των υπηρεσιών της ΠΒΑ, υπακούει στην εμμονή της Περιφερειακής Αρχής, να καταφεύγει με κάθε ευκαιρία στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης έχει στόχο να μετακυλήσει την ευθύνη για την τελική πρόταση στον τεχνοκράτη, που θα την συντάξει. Η Περιφερειακή Αρχή ίσως πιστεύει, πως έτσι θα αποφύγει τις αντιδράσεις, που θα υπάρξουν από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες αυτοκινητιστές και ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. Εμείς υποστηρίξαμε πως η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών μπορεί να γνωμοδοτήσει στα αιτήματα των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. Και το Π.Σ. ως αρμόδιο όργανο σύμφωνα με τον νόμο, οφείλει να πάρει την τελική απόφαση. Με οριακή πλειοψηφία (18 ψήφοι υπέρ και 17 κατά), υπερψηφίστηκε η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής. Η απόφαση εξόργισε τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, που παρακολουθούσαν τη  συνεδρίαση, με αποτέλεσμα τη διακοπή της.  
Η συνεδρίαση του Π.Σ. συνεχίστηκε την επόμενη μέρα με οριακή απαρτία. Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» καταψήφισε την 3η τροποποίηση του προϋπολογισμού, όπως είχαμε καταψηφίσει και τον προϋπολογισμό λιτότητας της ΠΒΑ. Ψηφίσαμε λευκό σε μια σειρά γραφειοκρατικά θέματα: στον ορισμό μελών στην επιτροπή χωροταξίας και περιβάλλοντος, στον ορισμό εκπροσώπων στην γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα ανέλκυσης ναυαγίων στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και στον ορισμό πληρεξουσίων για την παραλαβή κωδικών e-banking. Επίσης ψηφίσαμε λευκό στην έγκριση εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 4ο τρίμηνο του 2016.
Καταψηφίσαμε την αύξηση πίστωσης για συμμετοχή στις εκθέσεις τροφίμων και ποτών για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Επαναλάβαμε όσα είχαμε αναφέρει, όταν είχε συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στις 21/12/16: Για ακόμη μια χρονιά δεν υπάρχει αξιολόγηση των συμμετοχών της ΠΒΑ στις εκθέσεις και των αποτελεσμάτων που αυτές έφεραν. Αυτό που κυριαρχεί είναι η απουσία σχεδιασμού και στόχων. Απουσιάζει από την εισήγηση η αιτιολόγηση της σημασίας κάθε έκθεσης. 
Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συμμετοχή στις εκθέσεις που περιλαμβάνονται στην εισήγηση, αλλά αποκλείστηκε η συμμετοχή στο Oinorama; Δεν κρίθηκε αναγκαία η συμμετοχή σε μια έκθεση, που θεωρείται κορυφαία για τον οινικό κλάδο, την στιγμή που η Σάμος και η Λήμνος είναι δύο πολύ σημαντικοί αμπελώνες του Βορείου Αιγαίου; Πώς σκέπτεται η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει την παντελή απουσία της Λέσβου και της Χίου από τον οινικό χάρτη της χώρας; Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι τα προϊόντα κανενός νησιού, δεν έχουν διείσδυση στις αγορές των γειτονικών νησιών; Γιατί επιδεικνύει τέτοια εμμονή στη συμμετοχή σε εκθέσεις πανελλαδικής εμβέλειας, την ώρα που οι περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις δεν έχουν τον αναγκαίο όγκο παραγωγής, για να σταθούν σε μεγάλες αγορές; Θα υπάρξει σχεδιασμός για την προβολή των τοπικών προϊόντων μέσα από το διαδίκτυο;
Θέσαμε τα παραπάνω ερωτήματα για να καταδείξουμε την απουσία οργάνωσης και σχεδιασμού. Για άλλη μια φορά η Περιφερειακή Αρχή πετάει σημαντικούς πόρους, χωρίς να υπάρχει ελπίδα, να προκύψει σημαντικό αποτέλεσμα. Παρότι έχουμε άποψη για κάθε μια από τις προτεινόμενες εκθέσεις και θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τη συμμετοχή στην έκθεση Foodexpo & Oenotelia, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη τακτική του άρπα - κόλα της Περιφερειακής Αρχής και γι’ αυτό δεν ψηφίσαμε την εισήγηση.
Καταψηφίσαμε την «θέσπιση παγίου κατ΄ αποκοπή χορηγήματος καθαριότητας στις ΠΕ Λέσβου και Λήμνου και στα γραφεία Α/θμιας και  Β/θμιας Εκπαίδευσης». Η Περιφερειακή Αρχή επιλέγει να αναθέσει την καθαριότητα των κτηρίων της ΠΒΑ και των γραφείων εκπαίδευσης στη Λέσβο και στη Λήμνο σε ιδιωτικά συνεργεία, αντί να προσλάβει μόνιμες καθαρίστριες στις τρεις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν. Προχωρά σε αυτή την επιλογή, αν και είχε και άλλες εναλλακτικές (π.χ. συμβάσεις ορισμένου χρόνου) καθώς είναι δογματικά προσηλωμένη στην ενίσχυση των εργολάβων. Δεν μπαίνει στον κόπο καν να παρουσιάσει στοιχεία, που να δείχνουν πως «η αμοιβή του αναδόχου δεν υπερβαίνει τη δαπάνη πληρώσεως των κενών οργανικών θέσεων», όπως ο νόμος προβλέπει. Ενισχύει  την ελαστική εργασία με μειωμένο ωράριο, που συχνά συνυπάρχει με αδήλωτη μαύρη υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας. Χτυπά με την πολιτική της, τη μόνιμη εργασία με πλήρες ωράριο και δικαιώματα. Προωθεί έτσι τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, της ιδιωτικοποίησης των κρατικών υπηρεσιών, το «λιγότερο κράτος», που επιβάλει το μαύρο μέτωπο των μνημονιακών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εργοδοτών. Ως Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά είμαστε σταθερά υπέρ της κάλυψης των αναγκών με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρες ωράριο, αξιοπρεπή αμοιβή και πλήρη δικαιώματα.
Καταψηφίσαμε την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στην ΠΒΑ. Πρόκειται για προσλήψεις 11 εργαζομένων ΤΕ και ΠΕ με οκτάμηνες συμβάσεις. Οι υπό πρόσληψη εργαζόμενοι θα καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τις μεγάλες ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού, που παρουσιάστηκαν από το πάγωμα των προσλήψεων, που επέβαλαν με τα μνημόνια οι «θεσμοί». Η Περιφερειακή Αρχή επιλέγει να μην προσλαμβάνει μόνιμους, μα να έχει σε μόνιμη ομηρία εργαζόμενους με οκτάμηνες συμβάσεις και περιορισμένα δικαιώματα. Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να αναδείξει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και να διεκδικήσει μαχητικά την άμεση επίλυση του. Να διεκδικήσει την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και των αναγκών που έχει με μόνιμο προσωπικό, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπερψηφίσαμε την κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου. Η προγραμματική σύμβαση αφορά την πειραματική ανάπτυξη και εφαρμογή προγράμματος για την προστασία του νησιού του Αγίου Ευστρατίου και των προστατευόμενων οικοσυστημάτων του από τα ορθόπτερα (ακρίδες). Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια το νησί υποφέρει από τις ακρίδες, που καταστρέφουν τη βλάστηση με αρνητικές συνέπειες στη βιοποικιλότητα και την κτηνοτροφία. Η σύμβαση αυτή κινείται σε σωστή κατεύθυνση, όμως μας προβληματίζει η μεγάλη διάρκεια της (3 χρόνια). Τα αποτελέσματα θα καθυστερήσουν, ενώ το νησί θα συνεχίζει να υποφέρει από τις ακρίδες. Με την ευκαιρία προτείνουμε στην Περιφερειακή Αρχή να διερευνήσει τη δυνατότητα κατάρτισης προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την αντιμετώπιση του δάκου και τον εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας με μεθόδους, που να αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Συζητήθηκαν δύο θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως. Καταψηφίσαμε το πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας του 2017. Η συζήτηση του συγκεκριμένου προγράμματος προ ημερησίας διατάξεως, δείχνει την υποτίμηση του από την Περιφερειακή Αρχή. Η Περιφερειακή Αρχή δεν επιθυμεί την ουσιαστική συζήτηση και την κατάθεση προτάσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Επιδιώκει την τυπική έγκριση της εισήγησης, που εμφανώς είναι γραμμένη στο πόδι. Είναι μια έκθεση ιδεών και μεγαλοστομίας. Δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και δεν έχει προϋπολογισμό για τις γενικότητες που παραθέτει. Οι μόνες συγκεκριμένες δράσεις που αναφέρει είναι το κοινωνικό παντοπωλείο και η παροχή υλικοτεχνικής υποδομής στο ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να ανοίξει δομές στη Λήμνο και τη Σάμο. Και σε αυτές τις δράσεις δεν υπάρχει προϋπολογισμός.  Δεν υπάρχει μια στοιχειώδης έστω χαρτογράφηση των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει. Ποιό είναι το ποσοστό της ακραίας φτώχειας στην ΠΒΑ; Πόσοι κάτοικοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες που χρήζουν βοήθειας; Δεν υπάρχει ένας στοιχειώδης απολογισμός του έργου της συγκεκριμένης διεύθυνσης για τα προηγούμενα χρόνια.
Η υποτίμηση της κοινωνικής μέριμνας από την Περιφερειακή Αρχή, δεν οφείλεται σε ιδιομορφία της παράταξης της κ. Καλογήρου. Η Περιφερειακή Αρχή υλοποιεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου για την κοινωνική μέριμνα. Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης το κεφάλαιο επιδιώκει κατά προτεραιότητα την ανάταξη της κερδοφορίας του. Το βάθεμα της φτώχειας και η αντιμετώπισή της – πόσο μάλλον η ουσιαστική μείωση της – δεν είναι στις επιδιώξεις τους. Τα ελάχιστα κονδύλια που δίνονται στοχεύουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ακραίας φτώχειας, που προκαλεί η πολιτική τους και όχι στην ριζική μείωσή της. Έτσι παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις χρόνο με το χρόνο η φτώχεια βαθαίνει και εξαπλώνεται. Τα στοιχεία θα επιβεβαίωναν τα λεγόμενα μας. Τα προγράμματα που εφαρμόζονται αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που μεγεθύνονται με την κρίση. Απλώς μοιράζουν τα πενιχρά κονδύλια που υπάρχουν σε διάφορες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε ΜΚΟ, με αμφίβολα αποτελέσματα.
Τέλος υπερψηφίσαμε τη συμμετοχή της ΠΒΑ στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Χίου.

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Για την εκλογή Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Στρατή Παυλή συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) της 5ης Μαρτίου 2017 με θέμα την εκλογή νέου Προεδρείου και νέας Οικονομικής Επιτροπής. Για μια ακόμα φορά αναδείχθηκε ο αντιδημοκρατικός και γραφειοκρατικός χαρακτήρας του Καλλικράτη και η υποβάθμιση ως τη γελοιοποίηση των διαδικασιών εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής.
Όλα άρχισαν όταν ο προτεινόμενος για τη θέση του προέδρου του Π.Σ. καταψηφίστηκε από αρκετούς συμβούλους της παράταξης κ. Καλογήρου. Εκλέχτηκε οριακά στην πρώτη ψηφοφορία, με τη στήριξη της παράταξης του κ. Γιακαλή και συμβούλων της αντιπολίτευσης. Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» ψήφισε λευκό. Στη συνέχεια οι περισσότεροι σύμβουλοι της κ. Καλογήρου καταψήφισαν τον προτεινόμενο για τη θέση του αντιπροέδρου Κώστα Γαννιάρη, από την παράταξη του κ. Γιακαλή με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί στην πρώτη ψηφοφορία. Αυτό προκάλεσε την οργή του κ. Γιακαλή που απέσυρε την υποψηφιότητα για την θέση του αντιπροέδρου. Χωρίς υποψήφιο η διαδικασία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο με αντεγκλήσεις μεταξύ της παράταξης της κ. Καλογήρου και συμβούλων της αντιπολίτευσης. Μετά από ώρες η παράταξη της κ. Καλογήρου, προχώρησε μόνη της στην εκλογή αντιπροέδρου (κ. Γαννιάρη) από την παράταξη του κ. Γιακαλή, μετά την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Ο εκπρόσωπος της «Ανταρσία στο Αιγαίο» δεν συμμετείχε στην εκλογή αντιπροέδρου, αρνούμενος να νομιμοποιήσει τη διαδικασία εκλογής, ενός υποψηφίου, που είχε ήδη δηλώσει την απόσυρσή του. Για τη θέση του Γραμματέα υπερψηφίστηκε εκπρόσωπος από την παράταξη της κ. Καλογήρου, καθώς δεν προτάθηκε υποψήφιος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» ψήφισε λευκό.  Η διαδικασία εκλογής μελών της Οικονομικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα. Εκλέχτηκαν 4 μέλη με τους αναπληρωτές τους από την συμπολίτευση. Από ένα μέλος με τον αναπληρωτή τους εξέλεξαν η παράταξη Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή και η Λαϊκή Συσπείρωση, που αυτοπροτάθηκαν.

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» δεν πρότεινε υποψήφιο για καμία θέση και ψήφισε λευκό σε όλες τις ψηφοφορίες. Πέρα από την άβυσσο πολιτικών θέσεων που μας χωρίζει από την παράταξη της κ. Καλογήρου, δεν μπήκαμε σε παζάρι θέσεων και ανταλλαγής ψήφων ούτε με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Για εμάς δεν υπάρχουν αυταπάτες. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το κατεξοχήν όργανο επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου σε περιφερειακό επίπεδο. Δεν είναι όργανο επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων, έχει στόχο την εξασφάλιση της απρόσκοπτης κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» συμμετέχει σε αυτό ως μαχητική εργατική και λαϊκή αντιπολίτευση.