"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού ΣυμβουλίουΣτη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η «Ανταρσία στο Αιγαίο» με τον εκπρόσωπό της Ανδρέα Μπάλλα:
1.      Ψήφισε λευκό στα δύο ψηφίσματα που προτάθηκαν ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, επειδή δεν δόθηκε η δυνατότητα ενσωμάτωσης παρατηρήσεων περιφερειακών συμβούλων σε αυτά. Θεωρούμε απαράδεκτο να ακυρώνεται η δυνατότητα ομόφωνων ψηφισμάτων σε θέματα όπως αυτά που κανείς δεν διαφωνεί, εξαιτίας της πρόθεσης κάποιων για μικροπολιτικά παιχνίδια ή της αλαζονείας της πλειοψηφίας.
2.      Έθεσε θέμα προ ημερήσιας διάταξης με τίτλο: «Άμεσα μέτρα ανθρωπιστικού χαρακτήρα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την υποδοχή, φιλοξενία και διευκόλυνση των προσφύγων που εισέρχονται στα νησιά της περιφέρειας από τα απέναντι παράλια». Το Περιφερειακό Συμβούλιο, παρά της εκκλήσεις μας για το κατεπείγον του ζητήματος και για την ανάγκη άμεσων μέτρων, με τις ψήφους της πλειοψηφίας, αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα και το παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίαση.
Να σημειωθεί ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει επιβάλει μια απαράδεκτη τακτική λογοκρισίας στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Τη στιγμή που η ίδια εισάγει σωρηδόν θέματα, χωρίς να είναι προετοιμασμένο το συμβούλιο, αρνείται συστηματικά τόσο να συζητήσει τα θέματα που προτείνουν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης (το μεταναστευτικό ή το ζήτημα της δασοπροστασίας που πρότεινε ο κ. Κόρακας) όσο και να δώσει τον αναγκαίο χρόνο σε αυτούς για τις τοποθετήσεις τους (εξωθώντας σε αποχώρηση τον κ Γιακαλή και την παράταξή του).
3.      Καταψήφισε την Περιφερειακή Στρατηγική για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη κάνοντας την παρακάτω τοποθέτηση:
«Η ουσιαστικότερη προσφορά αυτού του προγράμματος σε εμάς είναι το πολυσέλιδο αρχείο με την χαρτογράφηση της υπάρχουσας κατάστασης στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Παρά το ότι η λογική με την οποία διαβάζεται από τον καθένα μας είναι διαφορετική, μας προσφέρει πραγματικά στοιχεία για το ποια είναι η κατάσταση των «κολασμένων» της περιοχής μας. Αυτό που δεν αναφέρει η ανάλυση είναι οι αιτίες που έχουν διαμορφώσει αυτήν την κατάσταση. Και λείπει γιατί είναι η ίδια η πολιτική του Κεφαλαίου και των Θεσμών που το υπηρετούν (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.λπ.) που ευθύνεται για την κατάσταση αυτή, ή αλλιώς υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και η κρίση του. Υπεύθυνος για τις χιλιάδες αυτοκτονίες, για τα εκατομμύρια ανέργους, για την μετανάστευση της νεολαίας, για τη ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνίας, για τα χιλιάδες λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις, για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, για τη διάλυση των δημόσιων δομών, της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, για τα συσσίτια, για τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα, για τον εκφασισμό της κοινωνίας. Και σήμερα η ΕΕ και οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου με το πρόγραμμα αυτό έρχονται να «σώσουν» την κοινωνία από τα αποτελέσματα της πολιτικής που με τη βία επιβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια.
Τι συνιστά αυτό το πρόγραμμα στην πραγματικότητα:
1. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση, όπως η «Ηλιαχτίδα», η οποία έχει παραδόξως προλάβει να καταθέσει προτάσεις για «πάσα νόσο»,
2. τις μητροπόλεις του Β. Αιγαίου να λαμβάνουν δημόσιο χρήμα για το υποτιθέμενο κοινωνικό έργο τους την ώρα που η τεράστια εκκλησιαστική περιουσία μένει ανέγγιχτη,
3. συμβουλευτικές εταιρίες για να στρέφουν τις χιλιάδες νέους ανέργους στην επιχειρηματικότητα των ΚΟΙΝΣΕΠ με στόχο να ανταγωνιστούν (!!!) τους πολυεθνικούς ομίλους που κυριαρχούν σε κάθε κλάδο της οικονομίας και
4. προφανώς κάτι που έκαναν τέτοια προγράμματα και όλα τα προηγούμενα χρόνια, τη χρηματοδότηση δηλ. κοινωνικών δομών οι οποίες υποχρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η εκτίμησή μας λοιπόν είναι η εξής: οι πόροι που διατίθενται και οι τρόποι με τους οποίους διοχετεύονται στην κοινωνία είναι εντελώς ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, για να αντιμετωπίσουν στοιχειώδεις βιοποριστικές ανάγκες όσων έχουν περισσότερο πληγεί από την καπιταλιστική κρίση. Κανένας ιδιωτικός φορέας ή εθελοντής δεν μπορεί να αναπληρώσει το κράτος πρόνοιας που σήμερα είναι διαλυμένο.
Απουσιάζει βασικά το κύριο που θα όφειλε μια πολιτεία να διεκδικήσει για τους πολίτες της, οι θέσεις εργασίας, μόνιμης και σταθερής, με αξιοπρεπή μισθό και ασφάλιση, που είναι το εφαλτήριο για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Το ότι ένα τμήμα των φτωχότερων στρωμάτων θα αποκτήσει μια κάποια πρόσβαση στο σύστημα υγείας ή σε ελαστικές μορφές απασχόλησης δεν αναιρεί την βαθύτερη ουσία του προγράμματος που είναι πως η ΕΕ δίνει ορισμένα ψίχουλα για να αποκτήσει ένα άλλοθι για τις ακραίες πολιτικές λιτότητας που έχει επιβάλει στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη μέλη της. Φυσικά μέσα από αυτό το πρόγραμμα γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί γιατί πρέπει να πληρώσουμε το δημόσιο χρέος και τους τοκογλύφους δανειστές, προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη με τους γνωστούς εκβιασμούς και πιέσεις του τελευταίου διαστήματος, προκειμένου να συνεχιστεί η ίδια ταξική πολιτική εις βάρος του λαού.
Για την Ανταρσία στο Αιγαίο, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν αντιμετωπίζονται με προγράμματα πενταετίας. Αντιμετωπίζονται με αλλαγή πολιτικής και αλλαγή κοινωνικού παραδείγματος. Με διαγραφή του χρέους για να εξοικονομηθούν πόροι για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Με την ταξική αλληλεγγύη στη θέση της συμβουλευτικής και της φιλανθρωπίας, με τον αγωνιζόμενο λαό στη θέση των ωφελουμένων να διεκδικεί και να κατακτά τον πλούτο που ο ίδιος παράγει.
Με αυτή τη λογική εμείς θα καταψηφίσουμε το πρόγραμμα».