"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Χέρι - χέρι η μνημονιακή διαχείριση με τον εθνικισμό



 Συνεδρίασε την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου με πάνω από 15 θέματα στην ημερήσια διάταξή του τα περισσότερα διαχειριστικού χαρακτήρα. Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στο τέλος της συνεδρίασης μετά από 5 ώρες διαδικασία να καταθέσει απροειδοποίητα και χωρίς ενημέρωση κι ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε φυλλορροήσει, ψήφισμα για το «Μακεδονικό». Η πρεμούρα της πλειοψηφίας να «περάσει» αυτό το ψήφισμα με τόσο άτσαλο τρόπο,  και για ένα τόσο σημαντικό, κατά την ίδια, θέμα δείχνει το πόσο υποκριτική είναι η στάση της και του κόμματος στην οποία πρόσκειται, της ΝΔ. Τελικά μετά από την αντίδραση συμβούλων της αντιπολίτευσης ανάμεσα στους οποίους και ο σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο, Αριστείδης Σγατζός το ψήφισμα αποσύρθηκε. Από τη συζήτηση φάνηκε ότι η βιασύνη της κ.Καλογήρου να το «περάσει» οφειλόταν μόνο και μόνο για να «διαβαστεί» στο εθνικιστικό συλλαλητήριο της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου. Με την ευκαιρία αυτή τονίζουμε ότι θεωρούμε πως αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τις δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς να κρατήσουν μια κοινή και αταλάντευτη στάση στο θέμα που:
- Θα καταγγέλλει τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, την καλλιέργεια του εθνικισμού, του φασισμού, του σκοταδισμού και της πολεμοκαπηλείας.
- Θα φέρνει σε πρώτη γραμμή την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τμήμα των οποίων είναι και η συζήτηση για τους όρους ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που είναι η ουσία του ζητήματος πίσω από την διαμάχη για το «όνομα».
- Θα καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπηρετεί τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης. 
- Θα καταγγέλλει το πολιτικό προσωπικό της δεξιάς και τους φασίστες που είναι μνημονιακότεροι των μνημονιακών και ΝΑΤΟϊκότεροι του ΝΑΤΟ, που ήταν στο στρατόπεδο του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και τώρα προσπαθούν να στρέψουν την οργή του κόσμου από τα Μνημόνια προς τον εθνικισμό, τη δεξιά και την ακροδεξιά.
- Θα αναδεικνύει ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων είναι η ενότητα της εργατικής τάξης και των λαών ενάντια στις αστικές τάξεις, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Δακοκτονία, εμμονή με τους εργολάβους και τις αναποτελεσματικές μεθόδους

Όσον αφορά στη στάση μας στα σημαντικότερα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταψηφίσαμε την τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΠΒΑ όπως είχαμε καταψηφίσει και τον ίδιο ενώ ψηφίσαμε λευκό στο θέμα της έγκρισης του τεχνικού προγράμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα κοινωνικά χρήσιμα και αναγκαία και έργα που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα «Τα έργα έχουν ταξικό πρόσημο» τονίσαμε. «Τοποθετούμαστε όταν έρθει κάθε έργο ξεχωριστά κρίνοντάς τα με το παραπάνω σκεπτικό».
Καταψηφίσαμε την εισήγηση του προγράμματος δακοκτονίας όχι φυσικά γιατί δε το θεωρούμε αναγκαίο αλλά ακριβώς το αντίθετο. Η Περιφερειακή αρχή αδιαφορεί στις κραυγές αγωνίας των παραγωγών που μέσα από την υποβάθμιση, ποσοτική και ποιοτική της παραγωγής του από την δακοπροσβολή, διαπιστώνουν την αναποτελεσματικότητα του τρόπου που γίνεται η καταπολέμησή του. Η ανάθεση σε εργολάβους και οι τεχνικές μέθοδοι που ακολουθούνται είναι θεωρούμε η αιτία της αναποτελεσματικότητας. Τονίσαμε ότι η καταψήφιση από μας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μέσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου για να αφυπνιστεί σε αυτό το κρίσιμο θέμα η περιφερειακή αρχή. Καταθέσαμε ολόκληρο σκεπτικό και προτάσεις κάτι που κάνουμε σε κάθε σχετική συνεδρίαση του Π.Σ. (πρβλ, http://aegeanantarsia.blogspot.gr/2016/10 )


Η περίεργη εμμονή με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α)

Σε δυο προγραμματικές συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας που αφορούσαν (α) τους κινδύνους πλημμύρας το Ηραίο Σάφου και (β) κατολισθήσεις στο δρόμο Χίου – Καρδαμύλων αφού ξεκαθαρίσαμε την απόλυτη αναγκαιότητα των σχετικών μελετών διατυπώσαμε έντονα τον προβληματισμό μας για την προνομιακή και κατ’ εξακολούθηση ανάθεση μελετών κάθε είδους στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σα να μην υπάρχουν άλλα πανεπιστήμια στη χώρα ή ερευνητικά ινστιτούτα. Διατυπώσαμε την υποψία μας ότι δεδομένου του lobbying, στο οποίο καταφεύγουν όλο και περισσότερο τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, στα πλαίσια της επιχειρηματικοποίησης τους, η σύνδεση του Ε.Κ.Π.Α. με την περιφερειακή αρχή είναι αυτή που το καθιστά προνομιακό συνομιλητή της. Τονίσαμε, τουλάχιστον στη σύμβαση για το Ηραίο, ότι τα κονδύλια που προβλέπονται είναι πολύ υψηλά ενώ τα έξοδα, σε μια τέτοια συμφωνία με ένα δημόσιο κατά τα άλλα πανεπιστήμιο, έπρεπε να περιορίζονται απόκλειστικά σε αυτά που αφορούν λειτουργικά έξοδα. Με αυτό το σκεπτικό ψηφίσαμε λευκό και στις δυο αυτές συμβάσεις αφού οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την περιφερειακή αρχή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, μάλλον ενίσχυσαν τις υποψίες μας παρά τις άμβλυναν.
Το θέμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας οι οποίες διέπουν το προσωπικό που κατά καιρούς «παραχωρείται» από την κεντρική κυβέρνηση στην Περιφέρεια απασχόλησε σε δυο θέματα της ημερήσιας διάταξης το Π.Σ. Τονίσαμε ότι η αποδοχή τέτοιων σχέσεων εργασίας για θέσεις που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, τη στιγμή που ελλείψεις τους σε προσωπικό υπερβαίνει κατά γενική εκτίμηση το 50%, όχι μόνο είναι ασπιρίνη για το μεγάλο αυτό πρόβλημα αλλά και είναι συνενοχή για τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στο τόπο και αφορά όλους και κυρίως τη νεολαία. Καταψηφίσαμε τις εισηγήσεις και στα δυο αυτά θέματα.
Σε δυο θέματα που αφορούσαν εξόφληση χρεών αναπτυξιακών εταιριών των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Χίου (Ε.Ν.Α.) και Λέσβου (ΑΕΝΑΛ) καταψηφίσαμε τις εισηγήσεις γιατί τα χρήματα αυτά δεν αφορούσαν εξοφλήσεις χρεών σε εργαζόμενους ή προμηθευτές αλλά στο κράτος, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες.

Απουσία κοινωνικής πολιτικής

Σκανδαλώδης ήταν και η εισήγηση για την έγκριση του τομεακού προγράμματος Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Β.Α. Η εισήγηση είχε χαρακτήρα εκθέσεως μαθητή της Γ’ Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις για να συγκαλύψει τελικά την ανυπαρξία προγράμματος κοινωνικής μέριμνας. Τονίσαμε χαρακτηριστικά αιτιολογώντας την αρνητική μας ψήφο: «Μετατρέπετε την κοινωνική μέριμνα στην καλύτερη περίπτωση σε φιλανθρωπία “συλλόγου κυριών και δεσποινίδων” της δεκαετίας του 1920 και στην χειρότερη σε μηχανισμό εκμαυλισμού συνειδήσεων. Σε μια περιφέρεια που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο. Σε μια περιφέρεια που οι εργασιακές σχέσεις είναι για τους εργαζόμενους στα τάρταρα. Σε μια περιφέρεια που “σήματα κατατεθέντα” είναι το κολαστήριο της Μόριας και της ΒΙΑΛ. Γκρινιάζετε για τις ΜΚΟ αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν είναι παρά η ομολογία, όχι της ανικανότητάς σας αλλά της βούλησής σας να παραδοθεί ο τομέας της κοινωνικής μέριμνας σε αυτά τα εν τέλει ιδιωτικά και πολλές φορές πολυεθνικά μορφώματα. Προβλέπουμε ότι αυτή την εισήγηση από δω και μπρος θα την εντάσσουν οι ΜΚΟ στις μελέτες αναγκαιότητας που θα καταθέτουν για να ενθυλακώνουν ζεστό κοινοτικό χρήμα»
Στην έγκριση εισήγησης για εκχώρηση αρμοδιοτήτων του ΠΣ στην Επιτροπή Τουριστικών θεμάτων και αγροδιατροφής ψηφίσαμε κατά διαφωνώντας με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από ένα εκλεγμένο όργανο σε μια επιτροπή που εν τέλει ορίζεται ή ελέγχεται απόλυτα από την περιφερειακή αρχή.
Τέλος σε μια σειρά γραφειοκρατικών και διαχειριστικών ζητημάτων ψηφίσαμε λευκό ενώ υπερψηφίσαμε την εισήγηση για την καταστροφή άχρηστου υλικού πληροφορικής της ΠΕ Σάμου καθώς και την προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Σάμου για την αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Σάμου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου