"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Διακήρυξη

Με την Αριστερά της ανατροπής
για την επιβίωση του λαού μας
για έναν λαϊκό ξεσηκωμό
ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ
για έναν άλλο δρόμο
χωρίς χρέος, μνημόνια, ευρώ και ΕΕ

Στηρίζουμε – ψηφίζουμε
ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο ΑΙΓΑΙΟ
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Διακήρυξη 2019
Πόλεμοι και εθνικισμοί
Κυβέρνησης, ΕΕ και ΝΑΤΟ συνταγή

Λαέ του Βορείου Αιγαίου,
Το χρονικό διάστημα που διανύουμε, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά προμηνύονται χειρότερα ξεσπάσματα. Βιώνουμε την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ο κίνδυνος μιας γενικότερης πολεμικής εμπλοκής είναι ορατός, καθώς η ένταση που δημιουργείται όσον αφορά τις γεωτρήσεις στις ΑΟΖ «μας ακουμπάει άμεσα». Οι επιθετικές ενέργειες από τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, οι εντεινόμενες εθνικιστικές φωνές και στις δύο πλευρές του Αιγαίου ετοιμάζουν το έδαφος για μια Ελληνοτουρκική σύγκρουση που είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί.
Εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη είναι η παρουσία ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και η γενικότερη συγκέντρωση πολεμικών στόλων ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας κλπ στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία των Πρεσπών εντάσσεται στα σχέδια για μια ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., με την ελληνική αστική τάξη να φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.

Μνημόνιο διαρκείας…

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πλασάρεται σαν φερέγγυα δύναμη που κατάφερε «να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια» και μπορεί να διαχειριστεί τη «μεταμνημονιακή» περίοδο. Για αυτή την «επιτυχία» της ζητά τη στήριξη του βασικού τμήματος του κεφαλαίου, αφού επέβαλε στο λαό ένα ευρωμνημόνιο διαρκείας μέχρι το 2060. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα νέου τύπου διπολισμό που συνοψίζεται στο σχήμα «προοδευτικές δυνάμεις – ακροδεξιά συντήρηση».
Η ΝΔ, παρότι το πρόγραμμά της έχει κοινή μήτρα με αυτά που υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί συντηρώντας τον διπολισμό αυτόν, να φανεί η ίδια σαν πιο αξιόπιστη δύναμη για το κεφάλαιο δίνοντας υποσχέσεις ότι θα προχωρήσει ταχύτερα στις «μεταρρυθμίσεις» που απαιτούνται. Την ίδια στιγμή, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου συστηματικά υιοθετεί την πολιτική ατζέντα αλλά και τον πολιτικό λόγο της ακροδεξιάς και των φασιστικών συμμοριών. Στην ίδια κατεύθυνση, όμως, είναι προσανατολισμένες κι όλες οι δομές του κρατικού μηχανισμού παρ’ ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αλληλεγγύη.

Σε αυτό το δίπολο το ΚΙΝΑΛ παίζει τον συμπληρωματικό ρόλο (ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την ΝΔ), όπως ακριβώς θα τον παίξουν και σε τοπικό επίπεδο διάφορα ψηφοδέλτια τα οποία προέρχονται από την Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ και φιλοδοξούν να συγκυβερνήσουν στην Περιφέρεια. Από κοντά και η φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής που δίνει διαπιστευτήρια και δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την Ν.Δ.
Όλοι αυτοί έχουν ρημάξει τις ζωές μας με την επιβολή χαμηλών ημερομισθίων, με την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, με βαρβαρότητα στους χώρους δουλειάς, με ανεργία, απληρωσιά, με κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.

Επίθεση στη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους φτωχομεσαίους αγρότες - κτηνοτρόφους

Η νεολαία χτυπιέται πιο έντονα μέσω της ανεργίας, της μετανάστευσης, με μισή δουλειά, μισό μισθό, μισή ζωή, με μια εκπαίδευση υποταγμένη στους νόμους της αγοράς και του κέρδους, με την εξάπλωση του φαινομένου της ειδίκευσης «βίδας» που διαμορφώνει πιο εκμεταλλεύσιμους εργαζόμενους. Αυτό προωθεί ο νόμος Γαβρόγλου με το κλείσιμο τμημάτων, με την υποτιθέμενη αναβάθμιση κάποιων άλλων, με την επέκταση της «μαθητείας» και την ένταση των ταξικών φραγμών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η φτωχομεσαία αγροτιά στα χωριά των νησιών μας ζει σε βαθιά φτώχια. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι οι μαστιχοπαραγωγοί στα νοτιόχωρα της Χίου. Ωστόσο και σε αυτόν τον τομέα καταγράφεται ταχύτατη συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια. Σε κάθε περίπτωση,  πραγματικότητα στα χωριά των νησιών μας είναι η ύπαρξη σπιτιών χωρίς ρεύμα και οικογενειών που δυσκολεύονται να βάλουν ένα πιάτο φαί στο τραπέζι. Οι ηλικιωμένοι με τις συντάξεις πείνας που λαμβάνουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα φάρμακα τους, ενώ συχνά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.

Σε τούτα τα νησιά που τα καλοκαίρια κάνουν τις βόλτες και τα μπάνια τους εφοπλιστές, καναλάρχες και τραπεζίτες από την Ελλάδα και την Τουρκία ζούνε σε συνθήκες ένδειας πάνω από 18.000 άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το τρίτο τρίμηνο του 2018 το πανελλαδικό ποσοστό της ανεργίας ήταν 18,3%, ενώ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 20,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και χιλιάδες φτωχομεσαίοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που οδηγούνται στην καταστροφή την ώρα που ολοένα και πληθαίνουν τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Ο παραγωγικός ιστός των νησιών διαλύεται, η πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα νησιά ανέρχεται στο 30% την περίοδο 2008 – 2016. Μικρότερο, δηλαδή, από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ που είχαν τα νησιά μας το 2003.

Τοπικοί άρχοντες… επίδοξοι διαχειριστές

Μετά από όλα αυτά ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης, η κ. Γεννηματά και οι εδώ εκπρόσωποι τους (η κ. Καλογήρου, ο κ. Μουτζούρης, ο κ, Σπιλάνης, ο κ. Χριστόφας) θα μας μιλήσουν για την ανάπτυξη που έρχεται και για το νέο ΕΣΠΑ που θα μοιράσει πολλά χρήματα. Τις ίδιες υποσχέσεις δίνουν εδώ και δεκαετίες οι ίδιοι και τα κόμματα τους. Όμως οι άνεργοι αυξάνονται, τα χωριά των νησιών μας ερημώνουν, τα παιδιά στα σχολεία λιγοστεύουν, τα καφενεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τα λιοχώραφα και τα αμπέλια εγκαταλείπονται. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., την οποία έχουν υπογράψει και εφαρμόσει όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις είναι η αιτία της καταστροφής της φτωχομεσαίας αγροτιάς και της δημιουργίας νέων μεγάλων τσιφλικιών στα νησιά μας. Τώρα στο στόχαστρο έχει μπει ο τελευταίος δυναμικός κλάδος της αγροτικής παραγωγής των νησιών μας, η κτηνοτροφία. Με την μείωση της τιμής του γάλακτος (πρόβειου, γίδινου και αγελαδινού) και του αιγοπρόβειου κρέατος προωθείται ταχύτατα η καταστροφή των μικρών κτηνοτρόφων.

Όλα τα αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποι τους στις Περιφερειακές εκλογές μιλούν για ανάπτυξη, αλλά στην πραγματικότητα εννοούν πως πρέπει να αυξηθούν τα κέρδη των ξενοδόχων και των άλλων επιχειρηματιών του τουρισμού. Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» από θέση αρχής καταψήφιζε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις χρηματοδοτήσεις για τουριστική προβολή καταγγέλλοντας ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται για την διαφημιστική τους προβολή οι επιχειρηματίες που συστηματικά καταπατούν κάθε διάταξη της εργατικής νομοθεσίας.

Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι…

Λαέ του Βορείου Αιγαίου
Η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η άγρια οικονομική εκμετάλλευση των λαών της Αφρικής και της Ασίας δημιουργούν τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα. Τα νησιά μας είναι πέρασμα για εκατομμύρια πρόσφυγες. Η προσφυγιά είναι πρόβλημα πρώτα και κύρια για τους πρόσφυγες, δεν αγνοούμε, όμως, ότι η διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες στην Μόρια, στην ΒΙΑΛ στη Χίο και στο Βαθύ της Σάμου δημιουργεί προβλήματα και στους κατοίκους των κοντινών οικισμών. Ο αντίπαλος μας, βέβαια, δεν είναι οι πρόσφυγες, είναι η Ε.Ε., οι Ελληνικές κυβερνήσεις και όλο το αστικό πολιτικό σύστημα που δημιούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί τα hot spot– κολαστήρια  στα νησιά.

…Έλληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι.
Οι εκπρόσωποι της Ανταρσίας στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά δεκάδες φορές είχαν ζητήσει το κλείσιμο των Hot Spot, την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς όποια χώρα επιθυμούν. Παράλληλα, μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και στο κίνημα αλληλεγγύης αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για την ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών –τριών που το επιθυμούν στην Ελληνική κοινωνία με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως ισχύουν για όλους τους πολίτες.  Οι πρόσφυγες – μετανάστες –τριες είναι τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας και αγωνιζόμαστε μαζί τους για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στέγαση, ένδυση, εκπαίδευση και δικαίωμα στην εργασία. Ζούμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες ενάντια στην φτώχεια , την ανεργία, τους φασίστες και τον πόλεμο. Για ψωμί, δουλειά, ειρήνη, ελευθερία.
Γιατί κατεβαίνουμε στις εκλογές… παλεύουμε και διεκδικούμε

Λαέ του Βορείου Αιγαίου,
Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Η πολιτική της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους (Περιφέρεια, Δήμοι) μπορεί να ανατραπεί από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο, πολιτικά επικίνδυνο, εργατικό και λαϊκό κίνημα και μια μαχητική αντιπολίτευση που θα διαμορφώνει ταυτόχρονα τους όρους επιβολής της λαϊκής θέλησης μέσω των δικών της οργάνων στη βάση των αναγκών και δικαιωμάτων μας. Τέτοια όργανα και μια τέτοια δημοκρατική – λαϊκή αυτοδιοίκηση με συνεχή εργατικό έλεγχο αποτελεί το στόχο για τον οποίο θα δώσουμε τις δυνάμεις μας. Δε θα βάλουμε πλάτη για μια πιο «προοδευτική» διαχείριση ή συνδιαχείριση του υπάρχοντος μηχανισμού (ο οποίος δεν ανατρέπεται από τα μέσα). Δε θα βάλουμε πλάτη για μια αστική διαχείριση που προοπτικά σε μετατρέπει σε μηχανισμό ενσωμάτωσης του κινήματος αλλά και σε στυγνό εκμεταλλευτή (τα παραδείγματα είναι αμέτρητα).
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπει φραγμός στην επίθεση, για να διεκδικηθούν ξανά η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κλιμακώνουμε τους αγώνες μας ενάντια στο ολέθριο έργο τους. Με τους αγώνες και με την ψήφο μας στις περιφερειακές εκλογές πρέπει να πάρουμε θέση:
1. για αλληλεγγύη, έμπρακτη σε όσους κι όσες την έχουν ανάγκη (ντόπιους/ ες,    πρόσφυγες, μετανάστες /τριες) όχι στα επικοινωνιακά σόου διάφορων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.
2.      για ίσα δικαιώματα σε όλους και σε όλες, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, εθνικότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα να παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια
3.      για μέτωπο ενάντια στον πόλεμο και στον εθνικισμό. Πρέπει να παλέψουμε για εδραίωση της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών της περιοχής μας κόντρα και ενάντια στα πολεμοκάπηλα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Έξω από το ΝΑΤΟ και η FRONTEX από το Αιγαίο.
4.      για μέτωπο υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών ελευθεριών ενάντια στο φασισμό.
5.      για μια τοπική αυτοδιοίκηση που ανήκει στο λαό της, και υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζει τα δικαιώματά τους.
6.      για ρήξη με την πολιτική που μετατρέπει τις περιφέρειες σε μακρύ χέρι του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ρήξη που φέρνει την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μια έξοδο που δε θα μας απομονώνει αλλά θα συμβάλει στη διάλυση της Ε.Ε. και στο δημοκρατικό επαναπροσδιορισμό των διεθνών μας σχέσεων με κριτήριο την ειρήνη, τα συμφέροντα των λαών και όχι των αστικών τάξεων.
7. για γενναία επιχορήγηση της Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό η οποία μπορεί να υπάρξει μόνο με εθνικοποιημένους - κρατικοποιημένους τους κλάδους στρατηγικής σημασίας (διατροφής, τράπεζες, ορυκτός πλούτος, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές κτλ). Δε μπορεί να υπάρξει επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο δεν πραγματοποιείται μονομερής διαγραφή του χρέους και επιστροφή των κλεμμένων.
8. για αυξημένη, κλιμακωτά, φορολογία στις τοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντίστοιχη μείωση των φόρων για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πρέπει να πληρώνουν κανένα φόρο-τέλος.
9. για πλήρεις ποιοτικές και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Δεν πρέπει να υλοποιηθεί καμιά ιδιωτικοποίηση. Λέμε όχι στο θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που παραδίδει τα πάντα στους ιδιώτες.
10. για δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους, για ενίσχυση όλων των νοσοκομείων των νησιών με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας. Να ανεγερθούν νέες μονάδες υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού των νησιών. Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ενιαία πανεπιστημιακή μόρφωση για όλους, με ενιαία εργασιακά δικαιώματα. Νέα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις.
11.  για ελεύθερο δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά, το οποίο πρέπει να το απολαμβάνουν ανεμπόδιστα και ισότιμα όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εκλογές να διεξάγονται με απλή ανόθευτη αναλογική. Η ελεύθερη συμμετοχή στα κοινά, η ελεύθερη δημόσια έκφραση μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα, όταν ο εργαζόμενος έχει ελεύθερο χρόνο και όταν η απειλή της εργοδοσίας δεν κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. Ο αγώνας για δημοκρατία είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λαού.
12. για υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων χώρων, εναρμονισμένων με την ομαλή καθημερινότητα της περιοχής. Κατάργηση του υπερταμείου λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας. Αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων και των στρατοπέδων μέσω της αυτοδιαχείρισης και ενίσχυση της ελεύθερης δημιουργίας.
13. για έναν πολιτισμό για όλους/ες και όχι για έναν πολιτισμό που θα αφορά τους λίγους κι εκλεκτούς της δήθεν «ανώτερης» κοινωνικής οικονομικής και πνευματικής ελίτ. Ο πολιτισμός πρέπει να αναγνωριστεί ως υπόθεση του συνόλου του λαού και όχι μια εμπορευματοποιημένη διαδικασία. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας και να μπει φραγμός σε μια σειρά φαινομένων κοινωνικής παθογένειας (ναρκωτικά, βία, εγκληματικότητα, ρατσισμός, σεξισμός, ξενοφοβία, φασιστική απειλή κ.ά.).
14. για τουρισμό ως πολιτισμική διαδικασία γνωριμίας ανάμεσα στους λαούς, κάτι που αντιστρατεύεται τη λογική του κέρδους των κολοσσών της τουριστικής βιομηχανίας, την υποταγή στην ευτέλεια και την εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου, την εμπορευματοποίηση του αιγιαλού. Ο τουρισμός για εμάς είναι ταυτισμένος με το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων στην ξεκούραση και στην αναψυχή.
15. για δημόσιες ποιοτικές αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες που να συνδέουν τις πόλεις και τα χωριά των νησιών με τακτικά δρομολόγια σε όλη την διάρκεια του χρόνου, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου. Δωρεάν μεταφορά για όλους και όλες με τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ. Δημόσιος φορέας ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα.
16. για την παραγωγή ποιοτικών και φθηνών τροφίμων, για ένα αξιοπρεπές εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων. Κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των Συνεταιρισμών και των Ενώσεων Συνεταιρισμών που λειτουργούν στα νησιά. Αξιοποίηση των υποδομών της ΕΑΣ Λέσβου από κρατικοσυνεταιριστικό φορέα που θα συγκεντρώνει την παραγωγή ελαιολάδου. Να επιβληθούν τιμές ασφαλείας για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Να ανοίξουμε το δρόμο για πρωτοβάθμιους δημοκρατικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς (στη φυτική-ζωική παραγωγή, στην ιχθυοκαλλιέργεια και την αλιεία), ενταγμένους σε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων σε σύγκρουση με τις αντιδραστικές αναθεωρήσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικό σχέδιο για στήριξη και ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής στα νησιά με πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών τους.
17. για τη συμμετοχή και την αποφασιστική στήριξη των τοπικών κινημάτων (π.χ. ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στο κόψιμο του ρεύματος).
18. για τη στήριξη των ευρύτερων εργατικών και λαϊκών κινημάτων διεκδικήσεων (προσλήψεις με διαφάνεια, όχι στις απολύσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ίσα δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συντάξεις, ασφάλιση). Ειδική μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων γυναικών. Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και του ευρωμνημονίου διαρκείας

Όχι στον «Κλεισθένη Ι» και στο αντιδραστικό τοπικό κράτος

Με το νέο νόμο ονόματι «Κλεισθένης Ι» αίρονται και τα τελευταία νομοθετικά κωλύματα μετατροπής των Δήμων και των Περιφερειών σε μακρύ χέρι ενός κράτους φορομπηχτικού, εισπρακτικού και υποστηρικτή των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ενισχύονται οι περικοπές στην Υγεία και στην Παιδεία και στρώνεται ο δρόμος για την περαιτέρω συγχώνευση και ιδιωτικοποίηση Σχολείων, Πανεπιστημίων και Νοσοκομείων.
Προωθούνται οι μαζικές απολύσεις υπαλλήλων και συμβασιούχων και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που έχουν ως αποτέλεσμα τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών. Οι Περιφέρειες υποτάσσονται πλήρως στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Μέσα από τα «κοινοτικά κονδύλια» επιβάλλονται κριτήρια, προτεραιότητες και επιλογές του εθνικού και υπερεθνικού κεφαλαίου ενάντια στις ανάγκες των κατοίκων και των εργαζόμενων. Τέτοιες επιλογές είναι τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, η ένταξη έργων σε κοινοτικά προγράμματα (επιλέξιμα) και κυρίως ο αντιλαϊκός προσανατολισμός των ΕΣΠΑ, που μεθοδικά εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιβάλλεται βαθύτερη σύνδεση της περιφέρειας με τις τράπεζες και το κεφάλαιο. Ελεύθεροι χώροι, τεχνικές υποδομές (βλέπε λιμάνια και αεροδρόμια) ξεπουλιούνται στους υποψήφιους «επενδυτές».
Ο «Κλεισθένης Ι» αποτελεί μια αντιδραστική αναδιάρθρωση του «Καλλικράτη» και του «Καποδίστρια». Οι τρεις αυτοί νόμοι που προωθήθηκαν από τις κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας έχουν καταστήσει τις πόλεις φιλικές μόνο στους έχοντες και κατέχοντες, υποταγμένες στους νόμους του κέρδους και της αγοράς.
Όλες και όλοι καλούμαστε να πάρουμε θέση και να επιλέξουμε ένα από τα δύο: ή την καπιταλιστική βαρβαρότητα, όπου οι πιο ζωτικές ανάγκες μας (νερό, αποκομιδή απορριμμάτων, ελεύθεροι χώροι, αναψυχή, διασκέδαση κλπ.) θα είναι εμπορεύματα ή το ανατρεπτικό κίνημα εργαζομένων, φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων νεολαίας, προσφύγων, μεταναστών και ανέργων για την ανατροπή της επίθεσης, για μια ανθρώπινη - ελεύθερη διαβίωση στις πόλεις και στα χωριά μας.

Αποδυναμώνουμε τους διαχειριστές της φτώχειας
Ψηφίζουμε  την Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Λαέ του Βορείου Αιγαίου,
Στο πραγματικό δίλημμα πάρε θέση υπέρ της ανατροπής της επίθεσης! Σε καλούμε να ενισχύσεις την Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αποκάλυψη και καταγγελία των αντιλαϊκών μεθοδεύσεων και την προβολή των λαϊκών αιτημάτων. Στις εκλογές να αποδυναμωθούν οι παρατάξεις που θέλουν με κάθε τρόπο να επιβάλουν τον δρόμο των άγριων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Να αποδυναμωθούν οι παρατάξεις που στηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΑΝΕΛ – ΚΙΝΑΛ – Ποτάμι – Ένωση Κεντρώων. Καμιά ανοχή στη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και τα άλλα ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα.
Όλοι αυτοί (με διαφορετική ταχύτητα και βαθμό συμβολής) έκαναν τα πάντα για να μπορέσουν να ρίξουν το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και των πληττομένων μεσαίων στρωμάτων.
Όλοι αυτοί δημιούργησαν νέους δρόμους και όρους κερδοφορίας για το ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο συνεργαζόμενοι με τις τράπεζες, το πολιτικό τους προσωπικό, τους βουλευτές, τους δημάρχους της περιοχής χρησιμοποιώντας όλο το νομικό οπλοστάσιο των μνημονίων αλλά και του προηγούμενου νόμου του «Καλλικράτη». Όλοι αυτοί συμμετέχουν στο ιστορικό ξαναμοίρασμα της πίτας σε βάρος των αναγκών μας.
Όλοι αυτοί «κόπτονται» για την ανεργία, για τους εργαζόμενους και τη νεολαία,  ενώ έχουν βάλει πλάτη στις μειώσεις μισθών, στην ελαστική εργασία, στο ξεχείλωμα των ωραρίων, στο ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια σε όλους τους κλάδους παραγωγής.

Βασικός πολιτικός μας στόχος ενόψει και των Περιφερειακών εκλογών του Μαΐου είναι η διαμόρφωση ενός αντικαπιταλιστικού, εργατικού ρεύματος μαχητικής αντιπολίτευσης που θα συγκρουστεί και θα υπονομεύσει τις κατευθύνσεις της αστικής πολιτικής και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να ζήσει καλύτερα η εργαζόμενη πλειοψηφία. Δε θέλουμε να γίνουμε διαχειριστές, γι’ αυτό  αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συντριβή του πλαισίου που διαμορφώνει ο Κλεισθένης, τα ΕΣΠΑ και το σύγχρονο επιχειρηματικό τοπικό κράτος. Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά είναι η σταθερή, συνεπής και μαχητική φωνή για κάθε αγωνιζόμενο φτωχομεσαίο αγρότη – αγρότισσα, εργαζόμενο – εργαζόμενη, φτωχομεσαίο –α επαγγελματία, επιστήμονα και έμπορο των νησιών. Είναι, τέλος, η φωνή κάθε πρόσφυγα – μετανάστη –τριας που ξεριζώθηκε από τον τόπο του και αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον.
Η ψήφος στην Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά, είναι ψήφος για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα ημερομίσθια, για μείωση της ανεργίας και την δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης, για λιγότερη δουλειά χωρίς μείωση των αποδοχών, για περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να χαρούμε την ζωή και το περιβάλλον.

Διακήρυξη 2014


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΦΟΝΤΟ
Ανθρωπιστική κρίση – κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός – φασιστική απειλή


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου θα γίνουν σε μια νέα περίοδο έντασης της επίθεσης κυβέρνησης-τρόικας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Η επίθεση αυτή διαρκώς βαθαίνει και διευρύνεται και επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα ώστε σήμερα να μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση. Ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση, κοινωνικές ανισότητες είναι βασικά στοιχεία της περιόδου· στο εργασιακό τοπίο οι συνθήκες είναι μεσαιωνικές ενώ διαλύονται οι δημόσιες παροχές (παιδεία, υγεία, πρόνοια, συγκοινωνίες κ.λπ.) ή ιδιωτικοποιούνται μαζί με τα βασικά κοινωνικά αγαθά (ενέργεια, νερό, επικοινωνίες κ.λπ.). Συνολικά ο δημόσιος πλούτος έχει εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα ενώ για το λαό επιφυλάσσονται συνέχεια νέα χαράτσια.
Παράλληλα εξελίσσεται και μια αυταρχική ανασυγκρότηση του κράτους, με την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής, με την απαγόρευση και το χτύπημα διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, με επιστρατεύσεις απεργών, με διώξεις και προληπτικές συλλήψεις αγωνιστών κ.λπ.. Μαζί με την επίσημη κρατική βία πάει και η εργοδοτική τρομοκρατία αλλά και η ιδεολογική μιντιακή βία, διαμορφώνοντας μια κατάσταση κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Αυτή είναι η πολιτική που εκτρέφει και την άνοδο ρατσιστικών-φασιστικών ιδεών και ενισχύει την εγκληματική δράση των συμμοριών της Χρυσής Αυγής.
Μεγάλο μέρος της πολιτικής αυτής υλοποιείται από το τοπικό κράτος, από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, οι οποίοι δεν χαρακτηρίστηκαν άδικα «μακρύ χέρι των μνημονίων» στις τοπικές κοινωνίες. Κεντρική πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση του είναι η παράκαμψη των κεντρικών κυβερνήσεων και η υλοποίηση των προγραμμάτων της και των ιδιωτικών επενδύσεων απευθείας μέσω Περιφερειών και Δήμων. Γι’ αυτό και οι τοπικές εκλογές αποκτούν αυτόματα μεγάλη κεντρική πολιτική σημασία.ΤΟΠΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Η εμπειρία του «Καλλικράτη»


Στα 3 ½ χρόνια εφαρμογής του ο Καλλικράτης αποδείχτηκε ότι αποτελεί βασικό μοχλό εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων, εξυπηρετώντας τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα οικονομίας, εργασίας, εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος και αντιδημοκρατικής θωράκισης του πολιτικού συστήματος.
Κεντρικό χαρακτηριστικό των Ο.Τ.Α., ιδιαίτερα μετά τον Καλλικράτη, είναι η λειτουργία τους με χαρακτηριστικά «υγιούς επιχείρησης» (ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, περικοπές στις κοινωνικές παροχές, που θεωρούνται περιττές, έμφαση στη λογική της ανταποδοτικότητας κ.λπ.) καθώς και η παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο κρίσιμων κερδοφόρων τομέων, όπως λ.χ. η αποκομιδή των απορριμμάτων ή η εγκατάσταση και εκμετάλλευση Α.Π.Ε..
Οι Ο.Τ.Α. επίσης πρωτοστάτησαν στην εμπέδωση των νέων εργασιακών σχέσεων και συνέβαλαν στην απαξίωση εργασιακών δικαιωμάτων (συμβασιούχοι πολλαπλών ταχυτήτων, προσλήψεις μέσω ΜΚΟ, γενίκευση της ελαστικής εργασίας κ.λπ.), διατηρώντας όμως ανέπαφο τον πυρήνα του πελατειακού συστήματος. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες συνεχίζουν να κρατάνε το ρόλο του Μαυρογιαλούρου της τοπικής πολιτικής σκηνής και να διαφημίζουν μια πολιτική παροχής ασπιρινών προς τα θύματα της πολιτικής του κεφαλαίου και των κομμάτων από τα οποία οι ίδιοι προέρχονται.
Τέλος, δεν μπορεί να κρυφτεί και ο βαθιά αντιδημοκρατικός χαρακτήρας του Καλλικράτη, καθώς οι Ο.Τ.Α. συνδέθηκαν στενότερα με το κεντρικό κράτος και την Ε.Ε., διαμορφώθηκαν όργανα ελέγχου και εποπτείας τους, όπως οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, περιορίστηκαν σε διακοσμητικό ρόλο οι όποιοι θεσμοί λαϊκής συμμετοχής προβλέπονταν. Ο Καλλικράτης λοιπόν ολοκλήρωσε το ρόλο των Ο.Τ.Α. ως τοπικό κράτος και τους ενέταξε στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Ε.Ε., περιορίζοντας τα όποια αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά τους.


ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΝΑ’ ΝΑΙ ΚΟΝΤΡΑ…
Αγώνες κι αντιστάσεις


Οι κάτοικοι των νησιών του Β. Αιγαίου, με την ενεργή συμβολή και στήριξη των μελών της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, έδωσαν μεγάλες μάχες για να υπερασπιστούν τα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες, τον τόπο και το περιβάλλον του, τον δημόσιο πλούτο και τα κοινωνικά αγαθά. Δώσαμε μάχες ενάντια στη λεηλασία του περιβάλλοντος από το κεφάλαιο, όπως ήταν η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών της ΡΟΚΑΣ-IBERDROLA σε όλο το Β. Αιγαίο, ενάντια στις απολύσεις στους Δήμους και στο κλείσιμο κοινωνικών υπηρεσιών, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, ενάντια στα χαράτσια και στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών, παλέψαμε ενάντια στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων και ενάντια στην υποβάθμιση του πανεπιστημίου Αιγαίου, υπερασπιστήκαμε τις δομές υγείας των νησιών που συρρικνώνονται και απειλούνται με κλείσιμο.
Ως Ανταρσία στο Αιγαίο σταθήκαμε στο πλευρό των φτωχομεσαίων αγροτών που ξεσηκώνονται, συμμετείχαμε στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα που έβαλε φρένο στην ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής στα νησιά μας, αναδείξαμε τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές-αεροπορικές συγκοινωνίες, στηρίξαμε λαϊκές πρωτοβουλίες ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, αποκαλύψαμε τον ρόλο των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ στην εμπέδωση των νέων ελαστικών εργασιακών σχέσεων και στην διάλυση δημόσιων κοινωνικών δομών.
Οι αγώνες αυτοί πρέπει να συνεχιστούν, να ενταθούν, να πολλαπλασιαστούν… Ζητούμενο είναι αυτοί οι αγώνες να πολιτικοποιηθούν, να θέσουν στόχους ανατροπής αντιλαϊκών κυβερνήσεων και πολιτικών, να βάλουν ερωτήματα για την ίδια την ανθεκτικότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Και κυρίως να μην υποχωρήσουν μπροστά στις εκλογές, μπροστά σε λογικές ανάθεσης ή στη λογική ανοχής του μικρότερου κακού.«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ» ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ
Ασπιρίνες για τον καρκίνο;


Στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζονται υποψήφιοι δήθεν «ανεξάρτητοι» του παλιού δικομματισμού που τάζουν «ανάπτυξη» σε μια κοινωνία που καταρρέει, επίδοξοι σωτήρες που υπόσχονται καλύτερη διαχείριση και «προϋπολογισμούς των κοινωνικών αναγκών» που θα διαφύγουν του Παρατηρητηρίου, «οικολόγοι» που απέχουν από όλες τις μεγάλες μάχες για το περιβάλλον και που δεν λένε κουβέντα για τους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής καταστροφής, φασίστες, φανεροί και κρυφοί, που αποτελούν το μακρύ χέρι του κεφαλαίου…
Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που χρόνια τώρα εφαρμόζουν τα μνημόνια στους δήμους και στην περιφέρεια, καμία ανάθεση σε επίδοξους διαχειριστές και light αντιμνημονιακούς, μαύρο στους φασίστες και τους ρατσιστές! Για την Ανταρσία στο Αιγαίο είναι σαφές ότι περιθώρια φιλολαϊκής διαχείρισης μέσα στα πλαίσια του Καλλικράτη, των μνημονιακών δεσμεύσεων και της επιτήρησης, μέσα στα πλαίσια του ευρώ, της Ε.Ε. και του συστήματος, δεν υπάρχουν. Ακόμα και αν δούμε καλόπιστα μια δυνατότητα αριστερής, αντιμνημονιακής εκλογικής πλειοψηφίας, θεωρούμε πως αυτή έχει κοντά ποδάρια χωρίς ένα ισχυρό ανασυγκροτημένο ταξικό εργατικό κίνημα και ένα αναβαθμισμένο πολιτικά λαϊκό κίνημα στις γειτονιές που να παλεύουν για τη συνολική ρήξη και ανατροπή.ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ή τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι


Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο του Καλλικράτη ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Ανταρσίας στο Αιγαίο; Ένα ακόμη αριστερό ή αντιμνημονιακό ψηφοδέλτιο; Μια ανέξοδη διαμαρτυρία; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: γιατί κάποιος πρέπει να πει τα πράγματα με όνομά τους. Να κατονομάσει τους ενόχους για την κοινωνική γενοκτονία που συντελείται (κεφάλαιο, Ε.Ε., κυβέρνηση). Να πει ότι το ζήτημα δεν είναι απλά το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο αλλά πως το κρίσιμο ζήτημα της περιόδου, η αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση των εργαζομένων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς και της νεολαίας είναι η έξοδος από ευρώ – ΕΕ. Να στηρίξει και στην εκλογική μάχη την πεποίθηση πως η μάχη της επιβίωσης και της λαϊκής αντεπίθεσης δεν είναι ούτε ζήτημα «όρων και προϋποθέσεων» ούτε μια «προσευχή» για την έλευση της «δευτέρας παρουσίας» της λαϊκής εξουσίας αλλά αναγκαία συνθήκη εδώ και τώρα για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πετύχουν νίκες τους ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Να διατυπώσει ένα μεταβατικό πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής, όπλο στα χέρια του εργατικού κινήματος, σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές και διαχειριστικές ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και την περιχαράκωση και τον αναχωρητισμό του ΚΚΕ, μεταβατικό πρόγραμμα που δεν θα είναι δουλειά κανενός δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, καμιάς κυβέρνησης να το εφαρμόσει, αλλά υπόθεση του ίδιου του κινήματος, των συνδικάτων και των σωματείων, των λαϊκών συνελεύσεων να το επιβάλουν.
Γι’ αυτό και επιδιώκουμε την οργάνωση το λαού μέσα από δικά του όργανα και θεσμούς λαϊκής επιβολής, ανταγωνιστικούς προς τους δήμους και τις περιφέρειες. Η συμμετοχή της αντικαπιταλιστικής Aριστεράς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και η επιδίωξη για εκλογή υποψηφίων της στα συμβούλια έρχεται να υπηρετήσει αυτή την αναγκαιότητα συγκρότησης του κινήματος. Σαν άλλο ένα μέσο συμβολής στη λαϊκή οργάνωση μέσα από την αποκάλυψη αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων, σαν βήμα παρέμβασης των λαϊκών συλλογικοτήτων οργάνωσης και διεκδίκησης. Σαν μέσο αξιοποίησης, χωρίς αυταπάτες, οποιαδήποτε ευκαιρίας παρουσιάζεται μέσα και από τον θεσμικό δρόμο για να καθυστερείς, να παρεμποδίζεις ή να δυσκολεύεις τον αντίπαλο.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
Για την επιβίωση του λαού, για έναν άλλο δρόμο χωρίς χρέος, μνημόνια, ευρώ και Ε.Ε.


Το πρόγραμμα της Ανταρσίας στο Αιγαίο δεν είναι πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης ούτε αποτελεί ένα άθροισμα αιτημάτων που απευθύνεται στην κυβέρνηση για υλοποίηση. Απευθύνεται στην κοινωνία, για να το συζητήσει, να το αγκαλιάσει, να το εμπλουτίσει, για να παλέψει για την υλοποίησή του και να το επιβάλει. Το πρόγραμμα της Ανταρσίας στο Αιγαίο είναι κάλεσμα για συμμετοχή και δράση.
Παλεύουμε για:
κατάργηση του Καλλικράτη, των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων
ρήξη και ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ και του ευρωμονόδρομου των μνημονίων, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλουν,
παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους των δήμων και του κεντρικού κράτους
εθνικοποιήσεις τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και με εργατικό - λαϊκό έλεγχο
ριζική αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων
διατήρηση και διεύρυνση των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του δήμου και του κεντρικού κράτους,
υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.
Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικούμε:
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επίδομα ανεργίας με κριτήριο την αξιοπρεπή διαβίωση. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Κατάργηση όλων των χαρατσιών και γενναίες φοροαπαλλαγές στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Δραστική αύξηση στη φορολογία του κεφαλαίου. Αύξηση του αφορολόγητου.
Ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής για να επιβιώσουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες και αλιείς. Τιμές ασφαλείας στα αγροτικά προϊόντα που να εξασφαλίζουν το εισόδημα του αγρότη. Όχι στην κατάργηση των αναγκαστικών συνεταιρισμών.
Στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμποροβιοτεχνών που αντιμετωπίζουν καθημερινά την προοπτική του λουκέτου και της ανεργίας.
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους. Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, όχι στο Νέο Σχολείο – εξεταστικό κάτεργο, επαναφορά των τομέων της ΤΕΕ που έκλεισαν και επαναφορά όλων των εκπαιδευτικών που απολύθηκαν. Στήριξη του πανεπιστημίου Αιγαίου, κάλυψη όλων των κενών σε διδακτικό προσωπικό, καμιά κουβέντα για μετακίνηση-διαθεσιμότητα διοικητικών, αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας. Όχι στη διάλυση του ΕΟΠΥΥ και του Οίκου Ναύτου, όχι στην απαξίωση του ΕΣΥ. Δωρεάν πρόσβαση για όλους στις υπηρεσίες υγείας. Καμία συγχώνευση - κατάργηση υγειονομικής μονάδας, κανένα χαράτσι σε συνταγές και νοσηλεία, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανέργους, μετανάστες.
Πλήρεις, αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας. Να αναβαθμιστεί η κοινωνική φροντίδα και προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και για όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη. Κανένας συμπολίτης μας άστεγος, άρρωστος, πεινασμένος.
Κανένα σπίτι χωρίς φως - νερό - τηλέφωνο. Δραστική μείωση των τιμολογίων. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και του ηλεκτρικού. Κατάργηση των χαρατσιών για την πρώτη κατοικία, καμία κατάσχεση - πλειστηριασμός για μακροχρόνια ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Διαγραφή των χρεών τους προς κράτος και τράπεζες.
Έργα υποδομής για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων. Όχι στα ΣΔΙΤ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Προστασία της δημόσιας περιουσίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Να διαλυθεί το ΤΑΙΠΕΔ, όχι στους νόμους φαστ τρακ, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και αυστηρός έλεγχος των εργοστασίων.
Απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση του ακτοπλοϊκού - αεροπορικού στόλου και δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών-αεροπορικών συγκοινωνιών με εργατικό - λαϊκό έλεγχο. Σύγχρονες, φτηνές, ασφαλείς κι όχι ρυπογόνες συγκοινωνίες, με εργαζόμενους που έχουν αξιοπρεπείς αποδοχές και συνθήκες εργασίες.
Κατάργηση της Frontex, και των κέντρων κράτησης μεταναστών, ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολιτικό άσυλο σε όσους το ζητάνε, ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους μετανάστες. Ιθαγένεια και πλήρη δικαιώματα σε όσους ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα και τα νησιά. Έξω οι φασίστες από τα νησιά μας.
Να παγώσουν οι εξοπλισμοί, να γίνει δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Να γυρίσουν όλα τα στρατεύματα από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Όχι στη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου.
Αναλυτικότερες θέσεις της Ανταρσίας στο Αιγαίο, θεματικές εισηγήσεις και δελτία τύπου για επίκαιρα ζητήματα στα δύο επίσημα blog της:


ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Για τη δικαίωση του κόσμου της δουλειάς – για την προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης


Η Ανταρσία στο Αιγαίο δεν ζητάει ψήφο ανάθεσης για να «υλοποιήσει» το παραπάνω πρόγραμμα. Για να διεκδικηθεί αυτό χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα κοινωνικό αγωνιστικό ρεύμα ρήξης και αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης, χρειάζεται η συμβολή στην κοινή δράση στο εργατικό-λαϊκό κίνημα όλων των αγωνιζόμενων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, χρειάζεται να ενισχυθεί και ως στοιχείο του ρεύματος αυτού η αντικαπιταλιστική, επαναστατική, αντιμπεριαλιστική, αντι-ΕΕ Αριστερά και να προχωρήσει η μετωπική συμπόρευση των δυνάμεών της. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για μια πολιτική σωτηρίας του λαού, αν δεν μιλήσουμε και για μια άλλη Αριστερά που θα πρωτοστατήσει στον αγώνα αυτό:
μια Αριστερά ελεύθερη από τα δεσμά του ευρωπαϊσμού και της πίστης στο ευρώ, στα οποία είναι υποταγμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, μια Αριστερά κινηματική και αντισυνδιαχειριστική, μια Αριστερά που δεν θα είναι πλυντήριο των ρεταλιών του ΠΑΣΟΚ, μια Αριστερά διαζευγμένη με τον κυβερνητισμό, που να συνομιλεί με τους εργαζόμενους και τους απολυμένους και όχι με τον ΣΕΒ και τους τραπεζίτες,
μια Αριστερά με εμπιστοσύνη στη δύναμη των εργαζομένων που δεν θα περιορίζεται, όπως το ΚΚΕ, στη διαμαρτυρία, που δεν θα σπέρνει την απογοήτευση και την ηττοπάθεια, που δεν θα περιχαρακώνεται και δεν θα αρνείται την κοινή δράση, που δεν θα απαξιώνει κάθε ανατρεπτικό πολιτικό στόχο, που θα βλέπει τον σοσιαλισμό όχι στη Δευτέρα Παρουσία αλλά ως άμεσο κοινωνικό διακύβευμα,
μια Αριστερά που θα αμφισβητεί ανοιχτά το γερασμένο καπιταλισμό που είναι πια απειλή για την κοινωνική πλειοψηφία και το περιβάλλον, μια Αριστερά που θα πει ξεκάθαρα πως ο κόσμος της εκμετάλλευσης και τα αδιέξοδά του μπορούν να ξεπεραστούν σε μια νέα κοινωνική πορεία, αντάξια των δικαιωμάτων και της προσφοράς του κόσμου της δουλειάς, μια κοινωνία του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης.
Αυτήν την Αριστερά δοκιμάζει να εκφράσει η ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο ΑΙΓΑΙΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου