"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Ψήφισμα συμπαράστασης στους φοιτητές που εκδιώκονται από τις εστίες


Καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις Φοιτητικές Εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας, απορρίπτοντας την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ότι είναι επικίνδυνο να φύγουν από τις Εστίες! Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει κρατική χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί φοιτητές από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να φύγουν από την εστία για διάφορους λόγους:
·      Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω αστεγίας ή οικογενειακής κατάστασης
·      Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
·      Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση
·      Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ).
Αποτελεί μια αλλοπρόσαλλη απόφαση, που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τις κυβερνητικές οδηγίες και απαγορεύσεις για μετακίνηση των κατοίκων των πόλεων στις επαρχιακές περιοχές, τα χωριά και τα νησιά.
Επίσης, η αναφορά της κυβέρνησης για μεταφορά σε ξενοδοχεία ελάχιστων από τους φοιτητές που μένουν σε Εστίες είναι τελείως παράλογη, καθώς δεν καλύπτει τις ανάγκες όλων και τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο με τις μαζικές μετακινήσεις. Οι φοιτητές των 9 Συλλόγων Οικοτρόφων των Φοιτητικών Εστιών δεν αποδέχονται «μέσες λύσεις» και δεν κάνουν πίσω από το αίτημα για παραμονή στις Εστίες.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους. Δεν μπορεί να κρυφτεί η κρατική ευθύνη πίσω από την επίκληση της κυβέρνησης για την ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί το «Μένουμε σπίτι» της κυβέρνησης, να μετατρέπεται για τους εστιακούς φοιτητές «Μένουν χωρίς σπίτι». Η κυβέρνηση και η πολιτική της να τους αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά αντιμετωπίζοντάς μας ως «κόστος», ενώ θα έπρεπε να παρέχει απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας, του πετά έξω από το σπίτι τους.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και στηρίζουμε τα αιτήματα για
·      Παραμονή των φοιτητών στις Εστίες τους. Καμία υπενοικίαση ξενοδοχείου για στέγαση των εστιακών φοιτητών/τριών
·      Μέτρα για την επαρκή σίτιση, συντήρηση, καθαριότητα, απολυμάνσεις των Εστιών. Μέτρα πρόληψης και προστασίας των οικοτρόφων και των εργαζόμενων στις Εστίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου