"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Ούτε ανοιχτά, ούτε κλειστά. Στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά


Πριν από ένα χρόνο - με αφορμή την τότε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την δημιουργία κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου - είχαμε τονίσει με κάθε τρόπο πως πρόκειται για μια ακόμα ακραία μορφή έκφρασης των αντιπροσφυγικών πολιτικών Ε.Ε. - ελληνικών κυβερνήσεων. Σήμερα, η εκτίμηση μας αυτή επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο. Παράλληλα διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση δια του υπουργού Μετανάστευσης κ. Μηταράκη κάνει τα πάντα προκειμένου να εφαρμόζει την δολοφονική αυτή πολιτικ με την πλήρη στήριξη των μηχανισμών της Ε.Ε.

Οι αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. - Ελληνικών κυβερνήσεων ευθύνονται για χιλιάδες πνιγμούς προσφύγων στη Αιγαίο, για τους θανάτους, τον πόνο, την εξαθλίωση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (ανοιχτά και κλειστά). Τα βασανιστήρια, η πείνα, οι βιασμοί γυναικών και παιδιών είναι δομικά στοιχεία αυτών των πολιτικών που στηρίζονται στο δόγμα “θα τους κάνουμε την ζωή κόλαση για να σταματήσουν να έρχονται στην Ευρώπη”. Αναπόσπαστο τμήμα της αντιπροσφυγικής υστερίας Ε.Ε. και Ελληνικών κυβερνήσεων είναι η ανάπτυξη ακροδεξιών, εθνικιστικών, ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων στις κοινωνίες των Ευρωπαϊκών χωρών. Η μεθοδευμένη αποδοχή αυτών των ακραίων αντιλήψεων διενεργείται εξίσου από όλο το αστικό μπλοκ εξουσίας. Ειδικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή έχει το τοπικό κράτος (Δήμοι και Περιφέρειες).

Στην περίπτωση του βορείου Αιγαίου, το τοπικό κράτος έκανε τα πάντα για να στρέψει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε βάρος των προσφύγων – μεταναστών, αλλά και δημοσιογράφων, αλληλέγγυων και εργαζομένων σε ΜΚΟ προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Ε.Ε. Οι προαναφερόμενες κοινωνικές ομάδες κατά την διάρκεια του προηγούμενου χρόνου δέχθηκαν σειρά επιθέσεων από κύκλους παρακρατικών και της ακροδεξιάς, η Περιφερειακή Αρχή δεν βρήκε ούτε μια λέξη για να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες παρά την διεθνή και κατακραυγή που προκάλεσαν. Αέρα στα πανιά ακροδεξιών και φασιστικών κύκλων έδωσαν και τα κοινά ψηφίσματα, για το προσφυγικό, του Περιφερειακού Συμβουλίου από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στην Ν.Δ., το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, και το ΚΚΕ, άσχετα με το ποιες ήταν αρχικά οι προθέσεις κάθε παράταξης.

Σήμερα, ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια αντιπροσφυγική πολιτική που παρουσιάζεται με δύο όψεις. Η μια της όψη είναι αυτή της κατά μέτωπο επίθεσης του κ. Μηταράκη, ο οποίος ανακοινώνει αλλεπάλληλες διαφορετικές τοποθεσίες εγκατάστασης των νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης και παράλληλα υπόσχεται πλουσιοπάροχες χρηματοδοτήσεις και μεγαλεπήβολα δημόσια έργα. Η άλλη όψη, είναι αυτή των εκπροσώπων του τοπικού κράτους που μιλούν για μικρές δομές, για κέντρα καταγραφής και ολιγοήμερης παραμονή-με ή χωρίς προϋποθέσεις. Η πείρα των τελευταίων 25 ετών απέδειξε πως το τοπικό κράτος το μόνο που ξέρει καλά να κάνει είναι να ανοίγει το δρόμο στην πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς απαντάμε ανοιχτά και ξεκάθαρα: “Ούτε ανοιχτά, ούτε κλειστά. Στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά”. 

Για να ανατρέψουμε τις αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβέρνησης - Ε.Ε. πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο του κοινού αγώνα προσφύγων – μεταναστών και μόνιμων κατοίκων των νησιών. Όχι μόνο γιατί είναι απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και γιατί αυτές οι πολιτικές δημιουργούν προβλήματα στους ίδιους τους κατοίκους των νησιών.

Η πλειοψηφία των προσφύγων - μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά μας αποτελούν την νέα εργατική βάρδια. Διεκδικούμε μαζί τους καλύτερες συνθήκες ζωής και ενσωμάτωσης τους στην ελληνική κοινωνία μέσα στο  γενικότερο πλαίσιο του αγώνα μας για βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας όλων των εργαζομένων της χώρας. Ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Όλοι μας θέλουμε ειρήνη, δουλειά, στέγη και ασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας.



Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

-Τερματισμό της εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.  Κλείσιμο όλων των βάσεων.

-Κατάργηση της ρατσιστικής κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

-Άμεση νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών. Ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες - ανεξαρτήτως εθνικότητας. Παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν.

-Ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μέσα στην χώρα. Όχι στον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά.

-Να κλείσουν ο Καρά Τεπές, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα.

-Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών  είτε ανοιχτού, είτε κλειστού τύπου, ούτε στα νησιά ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα.

-Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τα ΚΥΤ για το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί ως σήμερα.

-Διαμονή των προσφύγων μέσα στις πόλεις, σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου