"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη - Χριστόφα εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

 

Ο απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής που παρουσιάσθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βορείου Αιγαίου απέδειξε την πλήρη ευθυγράμμιση της Περιφερειακής Αρχής με την κυβερνητική πολιτική που ενισχύει την κερδοφορία του κεφαλαίου και καταδικάζει στην φτώχεια τα λαϊκά στρώμματα.

Η τοποθέτηση του  περιφερειακού συμβούλου της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκου Μανάβη έχει ως εξής:

“Ακούγοντας τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες στις εισηγήσεις τους για τον απολογισμό του 2020 γίνεται φανερό πως η Περιφερειακή Αρχή κινείται στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει εκπονήση η κυβέρνηση, δεν έχει δική της πολιτική για τα νησιά μας. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα πέρα από το προσφυγικό δεν έχουμε δει καμία πολιτική παρέμβαση σε άλλα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας.

Ακόμη χειρότερα έχουμε φθάσει στο σημείο οι κάτοικοι των νησιών του βορείου Αιγαίου να μην έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, όπως τόνισαν όλες οι παρατάξεις του Συμβουλίου στη σημερινή συνεδρίαση. Τα παραπάνω δείχνουν μια απόσυρση από την ουσία της πολιτικής και επιπλέον πως Περιφερειακή Αρχή κινείται σε κατευθύνσεις μακριά από την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, των νέων, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχομεσαίων αγροτών και των ανέργων των νησιών μας.

Από το περασμένο καλοκαίρι έχουμε ζητήσει να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και διαμόρφωση θέσεων. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει από την Περιφερειακή Αρχή για την αύξηση των πόρων του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου. Αγνοούνται ως σήμερα τα προγράμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού, δεν έχει γίνει κανένας προγραμματισμός για την αναγκαία εκπαίδευση των αγροτών μας.

Οι ελαιοπαραγωγοί των νησιών μας εγκαταλείπουν τα χωράφια τους, χτυπημένοι από την κλιματική αλλαγή και τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου. Οι κτηνοτρόφοι μας καταστρέφονται φέτος από τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών. Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί το 2020 έδωσαν για απόσταξη κρίσης χιλιάδες τόνους κρασιού, ενέργεια που τους δίνει μια προσωρινή οικονομική ανάσα, αλλά ταυτόχρονα η ενέργεια αυτή δείχνει το ζωφερό μέλλον της αμπελουργίας στα νησιά μας.

Στον τομέα του πολιτισμού έγινε απαρίθμηση σειρά έργων αλλά σχεδιασμό για τον πολιτισμό δεν είδαμε. Επίσης στον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής δεν είδαμε ούτε μια αναφορά στους εκατοντάδες εργαζομένους στον πολιτισμό που εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται σε πλήρη οικονομική ένδεια, πολλοί από αυτούς έχουν ήδη μεταναστεύσει από τα νησιά προς το εξωτερικό και την ηπειρωτική Ελλάδα. Κι άλλαξαν επάγγελμα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Μηδενική είναι η παρέμβαση της Περιφέρειας για την στήριξη των εργαζομένων στους τομείς του τουρισμού και του επισιτισμού που βρίσκονται σε απίστευτη άσχημη κατάσταση.

Η οικονομική ενίσχυση προς τις μικρές επιχειρήσεις που θα δοθεί από τους πόρους του Περιφερειακού Προγράμματος είναι ανεπαρκής, θα φθάσει στα χέρια λίγων επιχειρήσεων και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Μίλησε η Περιφερειακή Αρχή για έργα που υλοποιεί. Αλλά ας δούμε την εικόνα που θέλει να ξεχάσει:

-        Το φράγμα Σεδούντα στο Πλωμάρι δεν λειτουργεί και είναι αμφίβολο αν θα το παραλάβει η ΔΕΥΑ Λέσβου. Εκτός λειτουργίας είναι η λιμνοδεξαμενή του Βαφείου εδώ και δυόμιση χρόνια. Οι λιμνοδεξαμενές της Ατσικής και του Κάσπακα στη Λήμνο είναι στα αζήτητα, τα είπε ο κ. Αδαμίδης.

-        Αγνοείται ο αναδασμός στην Ατσική της Λήμνου όπως συνέβαινε εδώ και πολλά χρόνια.

-        Δεν μας είπε τίποτα η Περιφερειακή Αρχή για το δρόμο Μυτιλήνης – Μανταμάδου που καρκινοβατεί επί δεκαετίες.

-        Δεν έχουμε ακούσει σήμερα ούτε μια κουβέντα για το δρόμο Στύψης – Μολύβου, δηλαδή το δρόμο που αποτελεί συνέχεια του δρόμου Καλλονής – Πέτρας.

-        Θα αξιοποιηθεί επιτέλους η μελέτη του ΕΜΠ για την αντικατάσταση των λαμπτήρων δημόσιου φωτισμού που θα μειώσει το κόστος των δημοτικών τελών σε ετήρια βάση κατά 40 εκατ. ευρώ περίπου και επιπλέον θα μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα των νησιών μας;

-        Κανένας σχεδιασμός δεν έχει εκπονηθεί ως σήμερα για την κάλυψη των αναγκών σε νερό για ύδρευση και άρδευση. Αν και τα νησιά της Περιφέρειας μας, όλα χωρίς καμία εξαίρεση, όλο και πιο συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας

-        Δεν έχουμε δει ως σήμερα κανένα σχεδιασμό για την αποκατάσταση και την κατασκευή νέων κτηρίων σε Λέσβο – Χίο – Σάμο των σχολείων που χτυπήθηκαν από τους σεισμούς της Βρίσας το 2017 και της Σάμου το 2020.

-        Καμία παρέμβαση δεν έχουμε δει ως σήμερα από την Περιφερειακή Αρχή για το θέμα τον δασικών χαρτών με εξαίρεση τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κουφέλος.

-        Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει από την Περιφερειακή Αρχή ως σήμερα για τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των νησιών. Σήμερα τα δρομολόγια αυτά είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών. Το ίδιο ισχύει και για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες στα νησιά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου