"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

"Φτηνά εργαλεία" οι φαντάροι...

 Ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα, βλέπουμε αυτές τις μέρες από τον Έβρο μέχρι και το Αιγαίο. Πριν λίγες μέρες με αφορμή τα νέα ναυάγια στα ανατολικά παράλια της Λέσβου και στα Κύθηρα σε ανακοίνωσή μας τονίζαμε: «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώνονται από τις εστίες τους στην Αφρική και την Ασία και παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς με την ελπίδα πως θα βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής.  Η Θέουτα της Ισπανίας, η Λαμπεντούζα της Ιταλίας, οι ανατολικές ακτές της Λέσβου είναι ορισμένα από τα σημεία που χάνονται κάθε χρόνο ανθρώπινες ζωές. Η Μεσόγειος είναι ο υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες».


Σήμερα επανερχόμαστε με αφορμή την ανακοίνωση του «Δικτύου Σπάρτακος» μετά από καταγγελίες φαντάρων που υπηρετούν τη θητεία τους στο νησί μας.  Οι στρατευμένοι νέοι της χώρας μας πέρα από τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη θητεία τους προβλήματα που τόσο το Δίκτυο Σπάρτακος όσο και η αντικαπιταλιστική αριστερά του νησιού έχουν αναδείξει με ανακοινώσεις, καταγγελίες και πολύμορφες δράσεις τη φορά αυτή καταγγέλλουν τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το τελευταίο ναυάγιο από τη στρατιωτική ηγεσία. Οι φαντάροι και το Δίκτυο Σπάρτακος καταγγέλλουν πως η αντιμετώπιση του όλου θέματος από τους ανώτερους αξιωματικούς ήταν τραγική. Τα πτώματα και τα προσωπικά αντικείμενα των θαλασσοπνιγμένων προσφύγων διατάχθηκαν να τα μαζέψουν οι φαντάροι. « … Η εικόνα του να "τυλίγεις" τα άψυχα τους σώματα σε σάκους και να τα στέλνεις σε φορεία είναι κάτι το οποίο θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό κάθε νέου ανθρώπου, όσο δυνατός και να είσαι ψυχολογικά» τονίζουν οι καταγγέλλοντες φαντάροι.

Εμείς με τη σειρά μας, ως Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε πως για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρησιμοποιούν τους φαντάρους ως φτηνά εργαλεία. Αδιαφορούν για τις επιπτώσεις των διαταγών τους σε νέους ανθρώπους που απλά υπηρετούν στις ακριτικές περιοχές τη θητεία τους. Νέα παιδιά που δε θα διστάσουν βέβαια να τα κάνουν ανά πάσα στιγμή βορά των  ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλισμών στην περιοχή μας.

Για μας οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η φτώχεια και η πείνα, δηλαδή ο καπιταλισμός της εποχής μας, δημιουργεί τα προσφυγικά κύματα και τα πτώματα που κλήθηκαν οι φαντάροι λίγες μέρες πριν να βγάλουν από τη θάλασσα. Η ρατσιστική πολιτική της «Ευρώπης φρούριο», που την υιοθέτησαν όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις, μαζί με τις κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. ευθύνεται για τους χιλιάδες νεκρούς πρόσφυγες.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο ενώνει την φωνή της με την φωνή του κινήματος των φαντάρων με τις φωνές αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και τις φωνές των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών ενάντια στις δολοφονικές αντιπροσφυγικές πολιτικές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι η νέα εργατική βάρδια και μαζί τους αναπτύσσουμε σχέσεις ταξικής αλληλεγγύης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου