"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Όχι στο κλείσιμο σχολείων από το Μνημόνιο ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ

Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο ούτε εμπόρευμα


Κινδυνεύει άμεσα το δικαίωμα στη μόρφωση για την πλειοψηφία των παιδιών, καθώς η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας την πολιτική του Μνημονίου ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ στη γενικευμένη συγχώνευση και το κλείσιμο σχολικών μονάδων. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας δηλώνουν ξεκάθαρα αυτή την επιλογή και ζητούν την υποταγή της κοινωνίας με μια παρωδία διαλόγου με e-mail που κράτησε 4 μέρες και λήγει τη Δευτέρα 23/1.

Πρόκειται για επιλογές στο πλαίσιο των δεσμεύσεων απέναντι στην Τρόικα και το Μνημόνιο με στόχο το «φτηνό σχολείο». Ήδη η κυβέρνηση έχει κλείσει σχολεία, μαζί και το αθλητικό στη Λέσβο. Η υποβάθμιση συνεχίζεται με ριζική μείωση των κονδυλίων για τις σχολικές επιτροπές και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (πετρέλαιο, αναλώσιμα κλπ.), το πάγωμα διορισμών και την υπολειτουργία σχολείων, τη λειτουργία τμημάτων ακόμη και με τριάντα μαθητές, την κατάργηση των θεσμών υποστήριξης των πιο αδύναμων μαθησιακά και κοινωνικά μαθητών.

Το μόνο κριτήριο είναι η μείωση δαπάνων σε μια χώρα με έναν από τους χαμηλότερους προϋπολογισμούς παιδείας στην Ευρώπη. Η κατάντια της κυβέρνησης θεωρεί αυτονόητο ότι χιλιάδες παιδιά θα πηγαίνουν για σχολείο σε άλλη πόλη, αντί αυτό να αποτελεί εξαίρεση, σε τάξεις των 30 μαθητών και συνθήκες που μας γυρίζουν στη δεκαετία του 1960. Όλα αυτά ενώ το κόστος μεταφοράς θα γνωρίσει εκρηκτική αύξηση, ενώ το υπουργείο σπαταλά μεγάλα ποσά δίνοντας π.χ. 500.000 περίπου για δήθεν έρευνες της κοινής γνώμης κ.ο.κ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Λέσβου, εκπαιδευτικών και γονέων στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευση Β. Αιγαίου την Παρασκευή 14/1, ο υπεύθυνος παιδαγωγικής και επιστημονικής καθοδήγησης Ελευθερίου δεν έδωσε καμιά σαφή απάντηση. Επιβεβαιώθηκε ότι επιλογή της κυβέρνησης και των διαχειριστών της είναι η αντιεκπαιδευτική πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη μόρφωση δεν δικαιούται να το απαλλοτριώσει καμιά κυβέρνηση. Καμιά γραφειοκρατία δεν έχει δικαίωμα, ενώ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης, να αναλαμβάνει χωρίς δισταγμό να οργανώνει το κλείσιμο των σχολείων και τον αποκλεισμό των παιδιών από τη μόρφωση.

Η μόρφωση είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορεί να γίνει θύμα της χρεοκοπημένης πολιτικά κυβέρνησης του Μνημονίου. Δεν μπορεί η εκπαίδευση με στοιχειώδεις προδιαγραφές να είναι προνόμιο όσων έχουν χρήματα, όπως η υπουργός παιδείας που επέλεξε ιδιωτικό σχολείο για το παιδί της. Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, τις ΕΛΜΕ, τους συλλόγους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς, την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Ήρθε της συλλογικής κοινωνικής αντίστασης. Μέσα από επιτροπές αγώνα να εμποδίσουμε το κλείσιμο των σχολείων στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου