"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Απόφαση ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Μπροστά στο λαϊκό ποτάμι που πλημμυρίζει τους δρόμους μήνες τώρα, δε διστάζουν να τοποθετήσουν πρωθυπουργό της χώρας τον Λ. Παπαδήμο, τον αρχιτραπεζίτη των greek statistics και της κομπίνας του χρηματιστηρίου και στη κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την «αντιμνημονιακή» ΝΔ και το ακροδεξιό ΛΑΟΣ. Η αλλαγή στην κυβέρνηση δείχνει ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο συνολικά θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να περάσουν τη βάρβαρη πολιτική τους.

Το επόμενο διάστημα τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου θα λάβουν το χαρτί της απόλυσης, μέσω εφεδρείας, στον ιδιωτικό τομέα κορυφώνεται η επίθεση με μετατροπή των συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης, με κατακόρυφες μειώσεις μισθών και ανεργία που έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας στο 18,4% (πάνω από 30% στην πραγματικότητα). Την ίδια στιγμή, με τον πιο αντιλαϊκό προϋπολογισμό μεταπολιτευτικά, η λαϊκή οικογένεια υποχρεούται να πληρώσει τα δυσβάσταχτα χαράτσια τους, (συνολικά 10,7 δισ ευρώ οι φόροι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από 8,3 το 2011), ενώ το κεφάλαιο απολαμβάνει τεράστιες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές (μείωση των φόρων από επιχειρήσεις στα 2,2 δις από 2,8). Ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που νοσοκομεία και σχολεία ουσιαστικά υπολειτουργούν, ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει αύξηση κατά 16,4% (100 εκατ. ευρώ) για τους δολοφόνους του NATO, κατά 67% (1 δις) για εξοπλιστικά προγράμματα και 4,4% για το υπουργείο "προστασίας" του πολίτη.

Στο χώρο της υγείας προχωρά η εφαρμογή της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής. Έχουμε συγχωνεύσεις Κλινικών και Νοσοκομείων και πλέον κλινική θα θεωρείται όποιο τμήμα έχει πάνω από 20 κλίνες. Με τις συγχωνεύσεις θα επιχειρηθεί η κατάργηση των κενών θέσεων των γιατρών, του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Το πρώτο χτύπημα δίνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του Δεκεμβρίου με την κατάργηση των υπεράριθμων εφημεριών. Για το Βοστάνειο αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κανένα τμήμα δε θα έχει πλήρες πρόγραμμα εφημεριών, με ειδικευμένο γιατρό καθημερινά σε ενεργό εφημερία. Τμήματα ζωτικής σημασίας για την υγεία του λαού της Λέσβου (καρδιολογικό, παιδιατρικό, παθολογικό, χειρουργικό, πνευμονολογικό, μαιευτικό, ορθοπεδικό, αξονικός τομογράφος, ΩΡΛ, οφθαλμολογικό, ψυχιατρικό) θα μείνουν αρκετές μέρες χωρίς ενεργό εφημεριακή κάλυψη. Θα εφημερεύουν λιγότεροι ειδικευμένοι γιατροί καθημερινά, στη λογική να περικοπούν οι δαπάνες. Οι εφημερίες ετοιμότητας, που η διοίκηση σκέφτεται να εφαρμόσει δε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών την ώρα του επείγοντος και θα έχουν ολέθριες συνέπειες στην υγεία και την περίθαλψη των ασθενών. Ο “συντονιστής εφημερίας” θα καλείται να κλείσει με μπαλώματα της τελευταίας στιγμής τις “τρύπες” του συστήματος. Το πρόβλημα μπορεί κάπως να αντιμετωπιστεί με την ένταξη του Βοστάνειου στη Γ' Ζώνη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, που να εξηγεί γιατί το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης και το ΚΥ Πλωμαρίου είναι τα μόνα, που δεν έχουν ενταχθεί στην Γ' Ζώνη, στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τη στιγμή που η υποστελέχωση τους δεν επιτρέπει την εφαρμογή ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας με άλλο τρόπο.

Το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ θα εξισώσει επί της ουσίας, τους μισθούς μας με εκείνους των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και αντίστοιχες θα είναι και οι περικοπές στις εφημερίες, στα εφάπαξ και τις συντάξεις. Οι εξετάσεις πριν την έναρξη της ειδικότητας, οι εξευτελιστικές αμοιβές στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, καθώς και το πάγωμα των προσλήψεων στο ΕΣΥ τα επόμενα 5 χρόνια (!) δείχνουν ότι για τους σημερινούς ειδικευόμενους το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο : ανεργία ή μετανάστευση. Την ίδια στιγμή έχουν παραδοθεί 4 κλίνες του Βοστανείου σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με σκοπό το κέρδος. Κλίνες που θα στερηθεί ο ασφαλισμένος, ενώ τις έχει ανάγκη. Το κλειστό ενοποιημένο νοσήλειο οδηγεί σε απόγνωση τους άνεργους και πλέον ανασφάλιστους εργαζόμενους, που τους αναγκάζει να πληρώνουν τουλάχιστον 350 ευρώ για κάθε μέρα νοσηλείας, ακόμα και για απλά προβλήματα υγείας. Οι αποχωρήσεις των επικουρικών γιατρών (αιματολόγος, ουρολόγοι, μικροβιολόγος, οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, αξονικός τομογράφος), το επόμενο διάστημα θα αποδυναμώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει το Νοσοκομείο, σε κρίσιμους τομείς.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Η κυβέρνηση, η τρόικα, και οι βιομήχανοι με τους τραπεζίτες μας λένε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ή τα δέχεστε ή χρεοκοπούμε». Τα μέτρα είναι «μονόδρομος» για αυτούς, για να μας φορτώσουν την κρίση τους, για να πάρουν τα τοκογλυφικά τους δάνεια, για να ενισχύσουν τα κέρδη τους πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων μας!

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΩΡΑ!

Μονόδρομος για εμάς είναι η πραγματική δημοκρατία των αγώνων. Για να πάρουμε πίσω ότι μας πήραν και να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε. Για μια κοινωνία με τους εργαζόμενους στο τιμόνι. Για αυτό χρειάζεται να συντονιστούμε όλα τα αγωνιστικά πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, που παλεύουν για την ανατροπή της επίθεσης, σε έναν οριζόντιο διακλαδικό συντονισμό. Ξεπερνώντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οργανώνουμε με μαζικές συνελεύσεις, την ενότητα και τους αγώνες μας. Διεκδικούμε:

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Καμιά μείωση κλινών, καμιά συγχώνευση κλινικών στο Βοστάνειο. Όχι στις μειώσεις κλινών, στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις κλινικών, Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Καμιά κλίνη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Κρατική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών τους.

Το Βοστάνειο και τα ΚΥ στη Γ' Ζώνη. Αξιόπιστα και ασφαλή προγράμματα εφημερίας, με ειδικευμένο γιατρό καθημερινά σε ενεργό εφημερία, σύμφωνα με τις ανάγκες των κλινικών, τα οποία θα χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όχι στην Εφημερία Τομέα. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών χωρίς περικοπές.

Κανείς εργαζόμενος σε εργασιακή εφεδρεία. Καμιά αναγκαστική μετάταξη ή απόλυση συμβασιούχου υπαλλήλου ή επικουρικού γιατρού. Πρόσληψη νοσηλευτών και 2500 νέων γιατρών στα υποστελεχωμένα Τμήματα των Νοσοκομείων της περιφέρειας. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις και όχι να καταργηθούν. Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός στο Βοστάνειο. Όχι στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο.

Όχι στις εξετάσεις πριν τη λήψη ειδικότητας. Αντισταθμιστική ανάπαυση (ρεπό) στους αγροτικούς γιατρούς, μετά από ενεργό εφημερία.

Κατάργηση της πληρωμής εισιτηρίου 5 ευρώ και των εξετάσεων από τους ασθενείς στο Νοσοκομείο και τα ΚΥ. Δωρεάν περίθαλψη στους άνεργους και ανασφάλιστους εργαζόμενους. Κανείς να μη πληρώσει το Χαράτσι στα ακίνητα, που έχει μπει στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Διαγραφή του χρέους, και του χρέους των λαϊκών νοικοκυριών. Ανατροπή της νέας απεχθούς δανειακής σύμβασης. Κατάργηση των χαρατσιών και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων. Ρήξη με το ευρώ και την Ε.Ε. Εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των βασικών πυλώνων της οικονομίας με εργατικό- κοινωνικό έλεγχο.

Καλούμε Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στις 12:30μμ στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, για να αποφασίσουμε τη στάση μας μπροστά στις αλλαγές στα προγράμματα εφημεριών και γενικότερα.

Καλούμε τους γιατρούς, τους Διευθυντές τμημάτων, το Επιστημονικό Συμβούλιο να συμφωνήσουν στην κατάρτιση και έγκριση ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας και διεκδικούμε με κάθε πρόσφορο μέσο την πλήρη, έγκαιρη και χωρίς «εκπτώσεις» αποζημίωση τους.

  • Προτείνουμε Αποχή από τα Ταχτικά Ιατρεία, άρνηση συμπλήρωσης του κλειστού ενοποιημένου νοσηλείου και Στάση εργασίας, σε περίπτωση άρνησης της Διοίκησης να εγκρίνει τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών.
  • Ενημερώνουμε την κοινωνία της Λέσβου, για την κατάσταση της εφημερίας του νοσοκομείου.
  • Συμμετέχουμε στην 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου και στη συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στα Κεντρικά Λύκεια στις 11:00πμ.
Μυτιλήνη, 29 Νοέμβρη 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου