"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ενημέρωση για το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 02/12/2015



Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η «Ανταρσία στο Αιγαίο» με τον εκπρόσωπό της Ανδρέα Μπάλλα:
1.        Ψήφισε λευκό στις τροποποιήσεις προϋπολογισμού και προγράμματος τουριστικής προβολής, εφόσον τα είχε καταψηφίσει στο σύνολό τους παλιότερα με αναλυτικές τοποθετήσεις.
2.       Ομοίως και σε μια σειρά άλλα διαχειριστικά θέματα, ιδίως στη διαδικασία της αναχρηματοδότησης των δανείων της Περιφέρειας που έχει ξανασυζητηθεί (παλιά δάνεια των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων), η οποία, αν και θετική ως διαδικασία γιατί εξοικονομεί πόρους στο σήμερα, δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί εφόσον α) οι όροι της αναχρηματοδότησης δεν είναι ιδιαίτερα «ευνοϊκοί» και β) αφορά και περιπτώσεις δανείων η χρήση των οποίων έχει αποδειχθεί σκανδαλώδης, ιδίως όσον αφορά τη Λέσβο.
3.       Υπερψήφισε την πρόταση ψηφίσματος της παράταξης «Αιγαίο – Γόνιμη γραμμή» ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, παρά τις επιμέρους ενστάσεις για το κείμενο, το οποίο τελικά με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν πέρασε, αφού η Περιφερειακή Αρχή δήλωσε πως της αρκεί το προ ενός χρόνου ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου.
Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» θεωρεί πως η αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής στο ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανεπαρκής και επί της ουσίας συναινεί στο προχώρημα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων. Η στάση των συμβούλων της πλειοψηφίας είναι χαρακτηριστική στο ζήτημα αυτό, αφού δεν υπήρχε καμία προθυμία ούτε για τοποθετήσεις ούτε για πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση της ακύρωσης της παραχώρησης (πολύ περισσότερο υπήρχαν και τοποθετήσεις υπέρ της ιδιωτικοποίησης, όπως του κ. Αλατζά), τη στιγμή που για την αναδιάταξη των αστυνομικών δομών υπήρξε «πλεόνασμα» αγωνιστικότητας και παρεμβάσεων. Αυτό δείχνει ότι επί της ουσίας η Περιφερειακή Αρχή δεν πιστεύει στη δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο των συγκοινωνιακών δομών.
Για την «Ανταρσία στο Αιγαίο» η διεκδίκηση της ακύρωσης της παραχώρησης δεν μπορεί να μένει στα ψηφίσματα αλλά να οργανωθούν κινητοποιήσεις στη Σάμο και τη Μυτιλήνη, που θα στηρίζουν και αυτές των εργαζομένων στα αεροδρόμια, όπως η πρόσφατη στη Μυτιλήνη, κατά την οποία δεν επέτρεψαν σε εκπροσώπους της γερμανικής κοινοπραξίας να κάνουν έλεγχο στο αεροδρόμιο με σκοπό προφανώς να εντοπίσουν ελλείψεις και ρίξουν κι άλλο την εξευτελιστική, ούτως ή άλλως, τιμή της παραχώρησης. Με αυτούς τους ανθρώπους η Περιφέρεια Β. Αιγαίου δεν μπορεί να συνδιαλέγεται ούτε να σχεδιάζει την «ανάπτυξη» στο Β. Αιγαίο, γιατί το ενδιαφέρον τους είναι μόνο η κερδοφορία των ομίλων τους και τίποτα άλλο. Πρέπει να κηρυχθούν personae non grata και να αρνηθεί η Περιφέρεια οποιαδήποτε σχέση μαζί τους.
4.      Συμφώνησε στην πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για παρέμβαση στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε να ενημερώνεται στο εξής η Περιφέρεια για τη δράση και τον έλεγχο των ΜΚΟ που δρουν στο νησί. Θεωρούμε, ως «Ανταρσία στο Αιγαίο», εύστοχες άλλωστε και τις δημόσιες παρεμβάσεις τον τελευταίο καιρό του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για την δράση ΜΚΟ που παρέχουν ανεξέλεγκτα και χωρίς συντονισμό υγειονομική φροντίδα. Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι η δράση αυτή καλύπτει πραγματικές ανάγκες και ένα τεράστιο κενό για το οποίο έχει ευθύνη και η κυβέρνηση αλλά και η Περιφέρεια που δεν έκανε ό,τι θα μπορούσε στο ζήτημα αυτό, όπως έχουμε ξαναπεί πολλές φορές.
5.       Για το ζήτημα της αναδιάταξης των αστυνομικών δομών έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:
«Καταρχάς, να πούμε ότι διαφωνούμε με την σχεδιαζόμενη αναδιάταξη. Είναι άλλο ένα μέτρο που υποβαθμίζει τη νησιωτική ύπαιθρο, κοντά στις επιπτώσεις του Καλλικράτη. Είναι απαράδεκτο να προχωράει η κυβέρνηση σε καταργήσεις, υποβιβασμούς και συγχωνεύσεις τμημάτων με το πρόσχημα της «χαμηλής εγκληματικότητας» όταν είναι σαφές ότι υπάρχουν συστηματικά παραβατικές συμπεριφορές στην ύπαιθρο (κλοπές μελισσιών, αγροτικών προϊόντων, εμπόριο ναρκωτικών κ.λπ.) οι οποίες ως σήμερα δεν αντιμετωπίζονται, είτε λόγω ελλιπούς επάνδρωσης είτε και λόγω συνειδητής αμεριμνησίας σε κάποιες περιπτώσεις, όπως έχει καταγγελθεί. Η αντιμετώπιση όμως αυτών των φαινομένων είναι αδιάφορη για την ηγεσία της αστυνομίας, πολιτική και υπηρεσιακή. Κι αυτό γιατί άλλος είναι ο προσανατολισμός της αστυνομίας και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε αυτό.
Γι’ αυτό οφείλουμε να πούμε ότι δεν αρκεί το αίτημα να μην αλλάξει η διάταξη των αστυνομικών δομών. Η οργάνωση, η δομή και η λειτουργία της αστυνομίας χρειάζεται ριζικό ξεθεμελίωμα!  (όλη η τοποθέτηση σε επόμενη ανάρτηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου