"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Η Περιφέρεια τιμά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις την ώρα που φλέγεται η περιοχή μας



Την ώρα που τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε στην περιοχή και για άλλη μια φορά η διοίκηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιλέγει να τιμήσει μια από τις αιματηρότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην σύγχρονη ιστορία αυτή της επέμβασης στα πλαίσια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου στα Δαρδανέλια και τη μάχη της Καλλίπολης. Το θέμα των εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται στη Λήμνο συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιου Βορείου Αιγαίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του στις 14 Φλεβάρη. Ο αντιπρόσωπος της «Ανταρσία στο Αιγαίο» Αριστείδης Σγατζός στην παρέμβασή του στο θέμα επανέλαβε τη θέση της παράταξης κάθε φορά που μπαίνει το θέμα σε συζήτηση
«Οι εορταστικές εκδηλώσεις για μια από τις πιο αιματοβαμμένες περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας αυτής του 1ου ΠΠ, δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης των λαών στην περιοχή μας, καθώς υιοθετεί ιστορικά όλη την ιμπεριαλιστική σκοπιά αυτή της Αντάντ για τη σημασία της μάχης αυτής. Μας καλεί να τιμήσουμε τα θύματα των «συμμαχικών στρατευμάτων». Τα αποκαλεί «συμμαχικά» σε μια φάση που η διχασμένη Ελλάδα ακόμα δεν είχε μπει στον πόλεμο και τη στιγμή που οι απώλειες των Τούρκων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες: 87.000 Τούρκοι, 25.000 Βρετανοί, σχεδόν 10.000 Γάλλοι, 7.300 Αυστραλοί, 2.400 Νεοζηλανδοί και 1.700 Ινδοί έχασαν τη ζωή τους. Υμνεί την αποικιοκρατική βρετανική αυτοκρατορία και τις αποικίες της που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της μητρόπολης, τη στιγμή που αυτή η ίδια η τραγική εμπειρία της Καλλίπολης αυτή η υπερφίαλη απόφαση του Τσωρτσιλ ήταν που προώθησε τον αντιαποικιακό αγώνα στις χώρες της Ωκεανίας. Αδιαφορεί για τους λόγους που νέοι άνθρωποι από τα πέρατα της γης ήρθαν στην Καλλίπολη για να πεθάνουν σε έναν άδικο πόλεμο. Δεν επισημαίνει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης Βενιζέλου, που παραχώρησε στους Βρετανούς και τους συμμάχους τους τη Λήμνο και τον κόλπο του Μούδρου, ως ορμητήριο μιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής, που λίγα χρόνια αργότερα οδήγησε τη χώρα μας, στην τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής. Η πρόσδεση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς δυστυχώς συνεχίζεται από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, που δίνει όρκους πίστης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ τη στιγμή που η περιοχή μας φλέγεται ή κινδυνεύει να αναφλεγεί».
Η παρέμβαση του αντιπροσώπου της «Ανταρσία στο Αιγαίο» έκλεισε ως εξής:
«Αν πρέπει να έχουν ένα νόημα οι εκδηλώσεις μνήμης της επετείου της Καλλίπολης αυτό είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό, ένα μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, καταγγελίας όλων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που γίνονται σήμερα σε όλον τον κόσμο, από το ΝΑΤΟ, τις χώρες τις Ε.Ε, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εμείς καλούμε τον λαό της Λήμνου να τιμήσει τη μνήμη όλων των νεκρών της Καλλίπολης - Τούρκων, Βρετανών, Γάλλων, Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Ινδών- ως θυμάτων ενός άδικου πολέμου. Τον καλούμε να ενισχύσει την πάλη του ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό, για την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και την Ελλάδα για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών. Να θυμηθεί ότι αυτό που έδωσε τέλος στις εκατόμβες νεκρών δεν ήταν οι μάχες στην Καλλίπολη ή στο Μάρνη και το Σομμ, στο Καπορέτο ή στο Σκρα αλλά οι μάχες των εργατών και στρατιωτών της Πετρούπολης μπροστά στα χειμερινά ανάκτορα, τα κανόνια του Αουρόρα κι η άρνηση των φαντάρων των εμπόλεμων να υπακούσουν στις διαταγές των ανωτέρων τους».

Καταψήφιση τροποποίησης προϋπολογισμού

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 14ης Φεβρουαρίου συζητήθηκε επίσης η 2η τροποποίηση  του προϋπολογισμού της Περιφέρειας την οποία καταψηφίσαμε όπως είχαμε κάνει άλλωστε για τον ίδιο των προϋπολογισμό τονίζοντας ότι τόσο αυτός όσο και οι τροποποιήσεις του είναι διαχειριστικός της μιζέριας μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.
Καταψηφίσαμε αιτήματα της ΠΒΑ προς την κυβέρνηση για την πρόσληψη οκταμηνιτών συμβασιούχων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της Περιφέρειας με βάση τη πάγια θέση μας πως πρέπει αυτές οι θέσεις να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Σε αυτή τη κατεύθυνση καλέσαμε την περιφερειακή αρχή να κινηθεί δυναμικά.
Τέλος υπερψηφίσαμε τρεις προγραμματικές συμβάσεις της ΠΒΑ μια για την ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου Λήμνου, μια για την αποκατάσταση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Ρωμανού και για το αλιευτικό καταφύγιο Φούρνων. Για το τελευταίο έργο διατυπώσαμε μαζί με άλλους συμβούλους της αντιπολίτευσης επιφυλάξεις τονίζοντας τον κριτικό χαρακτήρα της θετικής μας ψήφου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου