"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Και στο βάθος εκλογές…




Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Παρασκευή 26 Οκτωβρίου επιβεβαίωσε την εκτίμησή μας πως όσο πλησιάζουμε στις εκλογές του Μαΐου θα ξεδιπλώνεται η πολιτική της περιφερειακής αρχής προς άγρα ψήφων μέσω «εξυπηρετήσεων» έργων που εξαγγέλλονται για να μπορούν οι υποψήφιοί της να βγαίνουν στα χωριά και να «παρουσιάζουν έργο» αλλά και απευθείας αναθέσεων που στόχο έχουν να «συσπειρώσουν» το μπλοκ που στήριξε και στηρίζει το συνδυασμό της Χριστιάνας Καλογήρου. Αυτόν ήταν ο λόγος που το ΠΣ συνεδρίασε με μια Ημερήσια Διάταξη στην οποία κυριαρχούσαν θέματα όπως απευθείας αναθέσεις και προγραμματικές συμβάσεις έργων.
Έργα, που από τη συζήτηση τόσο γι αυτές όσο και στο θέμα που αφορούσε την τροποποίηση του σχετικού προγράμματος της περιφέρειας, φάνηκε γι άλλη μια φορά ότι δεν εντάσσονται σε κανένα στρατηγικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα το Περιφερειακό Συμβούλιο να «χρησιμεύει» στην Περιφερειακή Αρχή μόνο ως όργανο επικύρωσης και νομιμοποίησης πρωτοβουλιών και επιλογών που το μόνο που εξυπηρετούν είναι η ψηφοθηρία και η ανακύκλωση πολιτικών παραγόντων.
Γι’ άλλη μια φορά βέβαια θέμα που σχετίζεται με το προσφυγικό απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο κι αυτό ήταν η σύνδεση του κολαστηρίου της Μόριας με το βιολογικό καθαρισμό της Μυτιλήνης. Στη πράξη επρόκειτο για μια συζήτηση χωρίς αντικειμενικό σκοπό αφού, η μελέτη περιβαλλοντικών όρων  του έργου είχε ήδη εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρακάμπτοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Η συζήτηση με τη συμμετοχή του Διοικητή της Μόριας εξελίχθηκε σε μια αριθμολαγνική διαδικασία. Εμείς τονίσαμε ότι το πρόβλημα πέρα από τους αριθμούς των προσφύγων είναι η ίδια η ύπαρξη του κολαστηρίου αυτού, ζητήσαμε για άλλη μια φορά το κλείσιμό του την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες για τις χώρες προορισμού τους καθώς και την ένταξη όλων όσων επιθυμούν να μείνουν στο τόπο μας. Στη σχετική ψηφοφορία δηλώσαμε Παρών κρίνοντας ότι δεν υπήρχε σχετικό θέμα προς επικύρωση ή απόρριψη.
Αναθέσεις και προγραμματικές συμβάσεις
Στο θέμα της έγκρισης της 8ης τροποποίησης του προϋπολογισμού καταψηφίσαμε μια και έχουμε ήδη καταψηφίσει τον προϋπολογισμό συνολικά ενώ στο θέμα της τροποποίησης του Προγράμματος Έργων ψηφίσαμε «Λευκό» αφού κρίνουμε κάθε έργο ξεχωριστά ανάλογα με την κοινωνική χρησιμότητα και την εξυπηρέτηση από αυτό των λαϊκών αναγκών. Σε όλα τα θέματα που αφορούσαν απευθείας αναθέσεις (σύνταξη καταλόγου παροχής τεχνικών και επιστημονικών υπηρεσιών, απευθείας ανάθεση παροχής συμβουλών για ζητήματα που αφορούν το πρόβλημα διάβρωσης στις ακτές της Σάμου κ.α.) ψηφίσαμε Κατά εκτός από το έργο παροχής συμβουλών στους μελισσοκόμους Σάμου Ικαρίας αφού το έργο ανατέθηκε σε δημόσιο φορέα.
Όσον αφορά στις προγραμματικές συμβάσεις που κατέβασε η περιφερειακή αρχή μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών:
-          Ψηφίσαμε λευκό σε τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Λέσβου που αφορούσαν αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων αφού οι προθεσμίες που δίνονταν στους εργολάβους προέβλεπαν μεγάλο χρόνο αποπεράτωσης των έργων.
-          Ψηφίσαμε κατά της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του, συνήθους υπόπτου, του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη φυτοχημική ανάλυση των ειδών της οικογένειας Liliacae (αυτοφυής τουλίπα Χίου κ.α.). Επρόκειτο για μια ψευδεπίγραφη εισήγηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη και της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λέσβου αφού μαζί με τα σπάνια αυτοφυή φυτά «τσουβάλιαζε» άσχετα ταξινομικά αυτοφυή είδη (ασφόδελος) ή άσχετα ταξινομικά καλλιεργούμενα είδη. Τονίσαμε ότι επρόκειτο για μια εισήγηση γραμμένη στο πόδι ενδεικτική της σοβαρότητας με την οποία η περιφερειακή αρχή αντιμετωπίζει ανάλογα θέματα.
-          Ψηφίσαμε Λευκό για την έγκριση προγραμματικής σύμβασης με τον έτερο συνήθη ύποπτο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, για μελέτη τριών προϊόντων της Περιφέρειας, της σαρδέλας Καλλονής, του Ρικόμελου Ικαρίας και του Μελίχλωρου Λήμνου αφού η όλη στόχευση χαρακτηρισμού προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ δεν αφορά τα πραγματικά συμφέροντα των αλλά τα μεγάλα συμφέροντα στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
-          Υπερψηφίσαμε προγραμματική σύμβαση με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών για την προστασία του ελαιώνα των νησιών μας από το φυτοπαθογόνο Xylela fastidiosa τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι αρκετό αφού θα πρέπει να ελεγχθεί πραγματικά όλο το γενετικό υλικό που εισάγεται στα νησιά μας.
Καταψηφίσαμε τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε τουριστική έκθεση στη Κύπρο κρίνοντας ότι η συμμετοχή σε αυτού του τύπου τις εκθέσεις δεν ωφελεί στο ελάχιστο τους εργαζόμενους στο τόπο μας παρά τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του κλάδου τους οποίους καλούμαστε να χρηματοδοτήσουμε. Τέλος σε μια σειρά διαχειριστικών θεμά των ψηφίσαμε Λευκό ή Κατά ανά περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου