"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Σφύριγμα λήξης για το Περιφερειακό συμβούλιο

...κάτω από το χαλί η υπόθεση της ΑΕΝΑΛ


Με την συνεδρίαση του στις 26 Αυγούστου ολοκλήρωσε τη θητεία του το παρόν Περιφερειακό Συμβούλιο που θα παραδώσει το σκυτάλη στο νεοεκλεγέν Π.Σ. την 1η Σεπτέμβρη. Ένα Περιφερειακό Συμβούλιο που με ευθύνη των προεδρείων του και της Περιφερειακής Αρχής αποτέλεσε απλά ένα όργανο επικύρωσης από την πλειοψηφία του των αποφάσεων και της πολιτικής της αποχωρήσασας για τη θέση της Γ.Γ. Αιγαίου κ. Καλογήρου καθώς και της παράταξής της. Χαρακτηριστική ήταν και η απαξίωση της κ. Καλογήρου προς το όργανο αφού δεν φιλοτιμήθηκε να κάνει προς αυτό έστω κι ένα απολογισμό πριν την αποχώρησή της από τη θέση της Περιφερειάρχη.
Στην ίδια τη συνεδρίαση τώρα που έγινε κάτω από μια υπόνοια για τη δυνατότητά του να λάβει αποφάσεις μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το Β’βαθμό της τοπικής διοίκησης. Έτσι κι υπό το φόβο ακύρωσης αποφάσεων από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Αποκεντρωμένη διοίκηση) όσα θέματα κρίθηκαν ότι δεν είχαν επείγοντα χαρακτήρα παραπέμφθηκαν στο επόμενο Π.Σ. που θα συνεδριάσει με τη σύνθεση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές.
Κεντρικά ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν υποθέσεις των αμαρτωλών ΑΕΝΑΛ (Λέσβος) και ΕΝΑ (Χίος) κυρίως για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που αφορούσαν την εξόφληση ιδιωτών και συνεταιρισμών και την πληρωμή εργαζομένων. Σε αυτά τα θέματα υπερψηφίσαμε τις εισηγήσεις όπως και για την αποπληρωμή χρεών της ΑΕΝΑΛ προς τη ΔΟΥ για να σταματήσουν οι προσαυξήσεις. Αντίθετα επειδή το ζήτημα της πληρωμής των εκκαθαριστών που συνδεόταν στην εισήγηση με την τελική έγκριση του ισολογισμού εκκαθάρισης της εταιρίας ψηφίσαμε Λευκό (εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν είχε πρωτοέρθει στο Π.Σ. ο ισολογισμός μόνο εμείς είχαμε καταψηφίσει την έγκρισή του) . Η υπόθεση της ΑΕΝΑΛ της ΕΝΑ όπως και του Λέσβος shop είναι διαχρονικά σκάνδαλα που βαρύνουν όχι μόνο τις πρώην νομαρχίες Λέσβου και Χίου αλλά και τις διαδόχους Περιφερειακές Αρχές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές.
Ειδικά για την Περιφερειακή Αρχή της κ. Καλογήρου την βαρύνει η άρνηση της να αναλάβει την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών της ΑΕΝΑΛ προς τους εργαζόμενους (περίπου 300.000 ευρώ), αλλά και τις οφειλές προς τους προμηθευτές. Είναι απαράδεκτη και επαίσχυντη επιλογή της απερχόμενης περιφερειακής αρχής να πληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις μόνο όταν τελεσιδικήσουν, ελπίζοντας πως έτσι θα αποφύγει την καταβολεί κάποιων από τα οφειλόμενα. Επίσης η Περιφερειακή Αρχή της κ. Καλογήρου αρνήθηκε να κάνει δεκτά τα αιτήματα μετάταξης δύο υπαλλήλων της ΑΕΝΑΛ στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπως ο νόμος προέβλεπε. Καλούμε την νέα Περιφερειακή Αρχή να αλλάξει ρότα και να προχωρήσει άμεσα στην εξόφληση όλων των υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές της ΑΕΝΑΛ. Επιπρόσθετα ευθύνη της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι να αποπληρώσει τα δάνεια της ΑΕΝΑΛ προς την υπό εκκαθάριση Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου Λήμνου αλλά και να φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για το σύνολο των εκνομών πράξεων που έγιναν στην ΑΕΝΑΛ κι οδήγησαν στο κλείσιμο της και στην δημιουργία ζημιών που φθάνουν τα 2 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον ισολογισμό λήξης της εκκαθάρισης. Τέλος τα πρακτικά από την συζήτηση αυτή μαζί με το πόρισμα θα πρέπει να σταλούν στην Εισαγγελία Μυτιλήνης για την περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Για εμάς το σκάνδαλο ΑΕΝΑΛ δεν θα κλείσει μέχρι να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους όποιοι κι αν είναι αυτοί.
Στη συνεδρίαση καταψηφίσαμε την 6η τροποποίηση του Προϋπολογισμού μια και έχουμε καταψηφίσει τον ίδιο τον προϋπολογισμό ενώ σε διαχειριστικό ζήτημα εκπροσώπησης της Περιφέρειας προς τις Τράπεζες μετά την αλλαγή στην ηγεσία της Περιφέρειας μετά την παραίτηση Καλογήρου ψηφίσαμε Λευκό.


Με τη λήξη της θητείας του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο Αριστείδης Σγατζός δήλωσε: “Σήμερα λήγει ένας κύκλος παρέμβασης του περιφερειακού μας σχήματος που άνοιξε πριν πέντε χρόνια με την εκλογή για πρώτη φορά εκπροσώπου μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπηρετήσαμε τόσο εγώ όσο και οι σύντροφοι που κατέλαβαν τη θέση αυτή, ο Αντρέας Μπάλλας κι ο Στρατής Παυλής στο μέτρο των δυνάμεών μας αυτό που δηλώσαμε κι οι τρεις τη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς των νησιών μας, ανεξάρτητα φύλλου, φυλής, χρώματος και θρησκεύματος. Προσπαθήσαμε να είμαστε τα μάτια και τα αυτιά τους στο συμβούλιο. Να ενισχύσουμε με τη φωνή μας και τη δράση μας κάθε κινητοποίηση των ντόπιων εργαζομένων των προσφύγων και μεταναστών για ψωμί, δουλειά και λευτεριά. Ένας νέος κύκλος ανοίγει από 1η Σεπτέμβρη που την εκπροσώπησή μας αναλαμβάνει ο σύντροφος Νίκος Μανάβης, στον οποίο εύχομαι καλή δύναμη. Θα συνεχίσουμε τη δράση μας ως Ανταρσία στο Αιγαίο, μέσα κι έξω από το Π.Σ. με την ίδια στοχοπροσήλωση και προσπαθώντας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου