"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Σε ανοιχτή συνεργασία οι παρατάξεις Μουτζούρη, Καλογήρου, Χριστόφα


Σταθερή στη γραμμή της μαχητικής αντιπολίτευσης η Ανταρσία στο Αιγαίο

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου  Αιγαίου, την Τετάρτη 25 /9 είδαμε τις παρατάξεις Μουτζούρη, Καλογήρου και Χριστόφα να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη κι όταν Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης του κ. Χριστόφα ζήτησαν να αναβληθεί η λήψη απόφασης για την συγκρότηση της Επιτροπής Αγροτικής Πολιτικής, ο Περιφερειάρχης δέχθηκε να ανακαλέσει την πρόταση του για την συγκρότηση της επιτροπής, χωρίς ούτε ένα νεύμα ενόχλησης.

Κατά την συνεδρίαση αυτή ολοκληρώθηκε σε πολύ μεγάλο ποσοστό η στελέχωση των οργάνων χάραξης πολιτικής και άσκησης διοίκησης της Περιφέρειας, στη βάση ενός νομικού πλαισίου που οδηγεί σε ανοιχτή νόθευση της λαϊκής βούλησης. Πρόκειται για ένα νομικό πλαίσιο έκτρωμα που δίνει την δυνατότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το συμβούλιο στις επιτροπές (βλέπε όργανα διοίκησης της Περιφέρειας), στις οποίες την πλειοψηφία έχει η παράταξη του Περιφερειάρχη παρότι με την ψήφο του λαού η παράταξη του κ. Μουτζούρη έχει λάβει το 1/4 των εδρών του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η συνεργασία της Περιφερειακής Αρχής με τις παρατάξεις της κ. Καλογήρου και του κ. Χριστόφα δείχνει την ουσιαστική ταύτιση τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε ζητήματα διαχείρισης. Ρόλο στις επιτροπές διεκδίκησε και η παράταξη του κ. Σπιλάνη χωρίς η προσπάθεια αυτή να βρίσκει, ως τώρα, την ανάλογη ανταπόκριση στην πλευρά της Περιφερειακής Αρχής.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκος Μανάβης κατήγγειλε το νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε από την σημερινή, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με συνέπεια να οδηγείται  σε ανοιχτή νόθευση η λαϊκή βούληση. Τόνισε επίσης την αντίθεση του στην μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Συμβούλιο στις Επιτροπές θεωρώντας το μια νέα μορφής ολοκληρωτισμού και στεγανοποίησης των οργάνων του τοπικού κράτους. Η παράταξη μας θα είναι η φωνή του λαού μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ασκώντας μαχητική αντιπολίτευση. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο ο περιφερειακός σύμβουλος καταψήφισε την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, καθώς πρόκειται για ένα προϋπολογισμό αντιλαϊκό που καμιά σχέση δεν έχει με τις ανάγκες του λαού των νησιών μας. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού που προτάθηκαν και πέρασαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Επίσης καταψήφισε την τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος έργων που περιλάμβανε την απένταξη των εργασιών στην λιμνοδεξαμενή του Σεδούντα, έργο που μέχρι τώρα προβλέπονταν να χρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας και μετά την τροποποίηση που έγινε αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι το έργο αυτό έπρεπε ήδη να έχει υλοποιηθεί ώστε αξιοποιηθεί το νερό του Σεδούντα για την άρδευση και την ύδρευση της περιοχής. Η απένταξη του έργου από το πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας και η μετέπειτα ένταξη του στο προγραμματισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των εργασιών. Θυμίζουμε ότι η λιμνοδεξαμενή του Σεδούντα είναι ένα πολύπαθο έργο για το οποίο έχουν δαπανηθεί μεγάλα κονδύλια αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει λειτουργήσει.
Στην συνέχεια καταψήφισε τις προτάσεις που έγιναν από την Περιφερειακή Αρχή και τις άλλες παρατάξεις για την συγκρότηση των τριμελών επιτροπών εκτίμησης καταλληλότητας ακινήτων, και την συγκρότηση της επιτροπής περιβάλλοντος αρνούμενος να συμπράξει στην υποβάθμιση του Συμβουλίου, στην νόθευση της λαϊκής ψήφους αλλά και στην ανοιχτή συνεργασία των παρατάξεων Μουτζούρη, Καλογήρου, Χριστόφα. Διότι σε κάθε περίπτωση οι προαναφερόμενες επιτροπές θα λαμβάνουν αποφάσεις σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.
Όχι στην ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών

Σε σχέση με το θέμα που έθεσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Συμπαράταξης Πολιτών (Γ. Σπιλάνης) για το κλείσιμο των ιαματικών πηγών σε Χίο και Ικαρία αλλά και τον άμεσο κίνδυνο να κλείσουν τα λουτρά της Εφταλούς η Ανταρσία στο Αιγαίο τονίζει: “Συστηματικά και μεθοδευμένα τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες επιδιώκουν οι ιαματικές πηγές να περάσουν στα χέρια του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου’’.
Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στερούνται τα ιαματικά λουτρά τους, τα οποία έχουν προπληρώσει από τις κρατήσεις τους. Οι λουτροθεραπείες ξεκινούσαν την περίοδο φθινόπωρο – άνοιξη, και το νησί, δεχόταν και επισκέπτες από άλλα μέρη της Ελλάδας, γιατί οι ιαματικές πηγές θεωρούνται από τις πιο θεραπευτικές της Ευρώπης.
Τι έκαναν οι φορείς του τόπου μπροστά σε αυτό το γεγονός, ειδικά οι φορείς του τουρισμού;
Η συντήρηση και  η προβολή αυτών των μοναδικών μνημείων της φύσης θα φέρει και την ανάπτυξη τους. 
Θυμίζουμε ότι πριν ένα χρόνο περίπου έκλεισαν οι ιματικές πηγές του Πολιχνίτου, ενώ σχεδόν μια 10ετία πρίν έκλεισαν οι ιαματικές πηγές του Λισβορίου και της Θερμής. Τώρα το δρόμο αυτό παίρνουν οι πηγές της Ικαρίας και της Χίου.
Το κράτος σε όλες του τις εκφράσεις (Ελληνικές κυβερνήσεις, Ε.Ε. Δήμοι και η Περιφέρεια (στο βαθμό που εμπλέκεται) υλοποιούν ένα σχέδιο απαξίωσης των ιαματικών πηγών για να δοθούν για ψίχουλα στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή γιατί θα κάνει απαγορευτική την πρόσβαση στα ιαματικά λουτρά της πλειοψηφίας των εργαζομένων κι επιπλέον θα οδηγήσει στην καταστροφή μεγάλου αριθμό μικρών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές διαθέτουν αυτές τις πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου