"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Ψίχουλα από το ΕΣΠΑ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρεμπόρους.

Κοινός αγώνας εργαζόμενων – αυτοαπασχολούμενων – μικρεμπόρων  ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. 



Από το κλείσιμο στο «click away» και μετά πάλι πίσω στο κλείσιμο, κι ύστερα μισο-άνοιγμα για κάποιες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου - άραγε για πόσο αυτήν τη φορά; -  ενώ  ταυτόχρονα άλλες επιχειρήσεις  συνεχίζουν με κατεβασμένα ρολά (π.χ. εστίαση) με τα έξοδα να συσσωρεύονται απειλητικά.

Βέβαια, η πολιτική αυτή με το άνοιξε-κλείσε, έμοιαζε ως η φυσική κατάληξη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ούτε βέβαια για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την προστασία του λαού στις βασικές εστίες υπερ-μετάδοσης  όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα εργοστάσια, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή τα δημοτικά και νηπιαγωγεία που στοιβάζονται χιλιάδες μαθητές στις αίθουσες.

Έτσι, για μια ακόμη φορά, τις επιπτώσεις της πανδημίας (υγειονομικές και οικονομικές) τις πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι. Έντονο οικονομικό πλήγμα δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, μικρέμποροι και επαγγελματίες. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες των πόλεων και κυρίως των χωριών του βορείου Αιγαίου. Μεγάλη μείωση στα εισοδήματα, αμέτρητα χρέη, αβεβαιότητα για το σήμερα και το αύριο, αδυναμία να ανταπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν. Το αδιέξοδο στο όποιο έχουν βρεθεί οι αυτοαπασχολούμενοι και τα μικρά μαγαζιά (στα οποία συνήθως απασχολούνται 1-3 άτομα της ίδιας οικογένειας), φανερώνει και η έρευνα του επαγγελματικού επιμελητηρίου: Το 90% των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων δηλώνουν σοβαρές ζημίες αυτήν την περίοδο, το 72% θεωρεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή, το 34% ότι είναι πολύ πιθανό να κλείσουν στο άμεσο μέλλον.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία για την προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων -όπως και σε όλους τομείς (εργασία - παιδεία) - απέναντι στους αυτο-απασχόλουμενους και τους μικρεμπόρους. Είναι χαρακτηριστικές οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη όπου ωμά αναφέρεται πως «το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, είναι πρόβλημα και πρέπει άμεσα να λυθεί», που φανερώνουν μια γενικότερη θεώρηση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων πρέπει απλά να φύγουν από τη μέση, αφήνοντας το χώρο ελεύθερο για τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, τις αλυσίδες στην εστίαση.

Παράλληλα, η προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω των e-shops είναι κάτι στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί η πλειοψηφία των μικρών καταστημάτων, καθώς απαιτείται επιπλέον κόστος για τη λειτουργία του, ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου και των ημερών λειτουργίας, αποτελεί εξόντωση για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους  και μικρέμπορους.

Όλους αυτούς τους μήνες που δεν λειτουργούσαν τα μικρά καταστήματα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε πάρα πολλά: από οικονομικές ενισχύσεις μέχρι φοροαπαλλαγές. Όμως οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι είδαν ελάχιστα από αυτά. Σταγόνα δηλαδή στον ωκεανό, αφού ο κύριος όγκος αυτών των χρηματοδοτήσεων κατευθύνεται και πάλι σε μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου.

• Τα λίγα ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν κάποιοι, τα απορρόφησαν τα τρέχοντα έξοδα σε ενοίκια, τηλέφωνα, ρεύμα κλπ., καθώς και οι καθημερινές ανάγκες των οικογενειών των αυτοαπασχολούμενων. Λίγο μετά το τέλος της πανδημίας η ίδια αυτή επιστρεπτέα προκαταβολή θα μετατραπεί σε θηλιά στο λαιμό των μικρών επιχειρήσεων.

• Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν χαρίστηκαν, αντίθετα πήραν αναστολή για λίγους μήνες, μαζί με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες.

• Η εφορία, οι τράπεζες, το ΚΕΑΟ περιμένουν στη γωνία, ενώ ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, συνεχίζουν να εφαρμόζονται το 2021, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

• Οι διακανονισμοί κάθε τέλος του μήνα είναι εδώ και προστέθηκαν και νέες δυσκολίες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων αποδεικνύεται σταγόνα στον ωκεανό:

3.800 επιχειρήσεις ζήτησαν να λάβουν χρηματοδότηση συνολικού ποσού 104 εκατ. ευρώ. Οι διαθέσιμοι πόροι είναι μόλις 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή μπορεί ουσιαστικά να καλυφθεί λιγότερο από το 40% των αιτημάτων. Το σημαντικότερο όμως είναι πως μεγάλος όγκος των μικρών τοπικών επιχειρήσεων (ξεπερνούν τις 18.000) των νησιών μας έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα καθώς δεν μπορούσαν να καταθέσουν αίτηση. Κι όλα δείχνουν πως τα 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν το φθινόπωρο, όταν η πανδημία θα φθάνει αισίως στο τέλος της και θα πάνε στις μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις ενώ τα μπακάλικα, τα καφενεία, οι ταβέρνες και οι άλλες μικρές επιχειρήσεις (κυρίως των χωριών) του βορείου Αιγαίου δεν θα δουν ούτε ευρώ από αυτό το κονδύλι.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας, είναι φανερό πως η κυβέρνηση αξιοποιεί την κατάσταση για να εξοντώσει τα πιο αδύναμα τμήματα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρηματιών. Όλα αυτό το διάστημα η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη – Χριστόφα, μαζί με τις Δημοτικές Αρχές των νησιών βρέθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης και δεν κάνει τίποτα για να αναδείξει και να λύσει τα προβλήματα των αυτοπασχολούμενων και των μικρών επιχειρηματιών. 

Σήμερα είναι ολοφάνερο πως οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι – επιχειρηματίες των νησιών μας που πασχίζουν να επιβιώσουν πρέπει άμεσα να συσπειρωθούν και  να αναπτύξουν κοινή αγωνιστική δράση με τους εργαζόμενους και τους φτωχο-μεσαίους αγρότες των νησιών μας σε κατεύθυνση ανατροπής των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών εξαθλίωσης και φτωχοποίησης που εφαρμόζουν κυβέρνηση και  Ε.Ε.

 

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστικής Αριστερά συνεπής σε όσα είχε διακηρύξει προεκλογικά για τους αυτοαπασχολούμενους/μικρέμπορους παλεύει για:

•  Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, επιδομάτων ανεργίας και συντάξεων. Το μέτρο αυτό είναι έμμεσος τρόπος ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων.

Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσους αναγκαστούν να κλείσουν τα καταστήματά τους.

• Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

• Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας. Με χρηματοδοτήσεις για όλες τις μικρές επιχειρήσεις.

Αναστολή (πάγωμα) υποχρεώσεων προς το κράτος, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς επιβολή τόκων, προστίμων ή απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Μείωση φορολογικών συντελεστών, διεύρυνση του αφορολόγητου, κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

Άρση όλων των κληρονομημάτων της κρίσης, όπως μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και ιδιώτες (αναστολή κατασχέσεων, κ.λπ.).

Προστασία της επαγγελματικής στέγης για όλη την περίοδο που διαρκεί η υγειονομική κρίση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου