"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η Ανυπόταχτη Πετρούπολη για τους ΧΥΤΑ

ΜΑΣ ΘΑΒΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ – ΜΑΣ ΚΑΙΝΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ!!


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τη Σύνοδο της ΕΕ προσπαθεί να επιβάλλει νέο πενταετές Μνημόνιο για να μπορέσει να πείσει τους Εταίρους και το ΔΝΤ να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία της χώρας για να μην χρεοκοπήσει. Τα νούμερα δεν τους βγαίνουν και θέλουν από εμάς κι άλλες θυσίες. Ο ΓΑΠ προωθεί νέο πακέτο περικοπών μισθών, ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και συγχωνεύσεων σχολείων και νοσοκομείων. Τα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν. Η εργατική αντίσταση αναβλύζει οργισμένη από τα κάτω, τον δρόμο της αντίστασης τον δείχνουν οι Συμβασιούχοι του Δήμου της Αθήνας, οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ που οργανώνονται από τα κάτω και βγαίνουν σε καταλήψεις και απεργίες διαρκείας.

Οι κάτοικοι της Κερατέας αγωνίζονται μήνες τώρα ενάντια στην κυβέρνηση, την καταστολή και τους μεγαλοεργολάβους που θέλουν την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους! Εμείς, στις δικές μας γειτονιές γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει χωματερή. Ο ΧΥΤΑ στα Ανω Λιόσια σημάδεψε για 40 χρόνια τις ζωές μας και μέχρι σήμερα συνεχίζει να τις μολύνει ο ΧΥΤΑ της Φυλής!! Είναι η ώρα να πιάσουμε το νήμα απ τους μεγάλους αγώνες που δώσαμε το 2005 ενάντια στην δημιουργία του. Σήμερα έχουμε χιλιάδες λόγους να συνδέσουμε τους αγώνες μας σε όλα τα μέτωπα για να κερδίσουμε την ζωή μας.

Οι επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (αλλά και οι παλιότερες της ΝΔ) μέσω του Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι ταξικές! Συσσωρεύουν για μια ακόμα φορά όλη την μόλυνση στη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο πεδίο και θα μετατρέψουν σε κόκκινη ζώνη μόλυνσης τις περιοχές μας. Στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Φυλής προβλέπουν την δημιουργία δύο νέων μονάδων μηχανικής διαλογής και βιοξήρανσης με τελικό στάδιο τη δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων, αδιαφορούν πλήρως για την εξυπηρέτηση των αναγκών και της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Αντίθετα, σε σύμπλευση και με το μνημόνιο, τον Καλλικράτη και τα νέα μέτρα, έρχονται να υποστηρίξουν και να επεκτείνουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου αφού:

  1. Παραδίδουν ένα ακόμα τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις (δες ΗΛΕΚΤΩΡ συμφερόντων Μπόμπολα), υιοθετώντας μια πανάκριβη λύση για τους δήμους και τους δημότες και καθιστώντας τους ομήρους για τουλάχιστον 25 χρόνια. Αυτό συνεπάγεται τεράστια κέρδη για τον μεγαλοεργολάβο μέσω των δημοτικών τελών, των χρηματοδοτήσεων αλλά και της εμπορίας του προϊόντος που θα παραχθεί από τη συγκεκριμένη επεξεργασία των απορριμμάτων (καύση =ενέργεια γι αυτούς, διοξίνες για εμάς).
  2. Όπως και με την πυρηνική ενέργεια –ας θυμηθούμε την Ιαπωνία- δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν πηγές ενέργειας επιβλαβείς και εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία και το φυσικό περιβάλλον, φτηνές από πλευράς πρώτης ύλης και κερδοφόρες όμως για τις επιχειρήσεις.
  3. Απαντάνε στο πρόβλημα που δημιουργεί η καπιταλιστική ανάπτυξη δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο. Και εξηγούμαστε: οι μεγαλουπόλεις – τέρατα (όπως η Αθήνα), που λειτουργούν ως κέντρα επιχειρηματικής ανάπτυξης, αποτελούν από μόνα τους ένα τεράστιο εργοστάσιο σκουπιδιών. Το προβαλλόμενο, με κάθε τρόπο, μοντέλο υπερκατανάλωσης, παρόλο που περνάει κρίση λόγω των μέτρων και του μνημονίου, είναι για το σύστημα η μοναδική ένδειξη πολιτισμού! Ταυτόχρονα απουσιάζουν οι εναλλακτικές λύσεις και επιλογές και μαζικά οδηγούμαστε σε καθημερινή παραγωγή χιλιάδων σκουπιδιών. Αυτό σε συνδυασμό με τις βιομηχανίες κατασκευής απορριμμάτων οδηγεί σε τεράστιους όγκους σκουπιδιών. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για προϊόντα και συσκευασίες (π.χ. πλαστικό, παράγωγα πετρελαίου κλπ) αποδεικνύονται επικίνδυνα απόβλητα και σε πολλές περιπτώσεις μη ανακυκλούμενα.

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Οι προωθούμενες από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο «λύσεις», θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Όπου χρησιμοποιείται η καύση απορριμμάτων, συνδέεται με τερατογενέσεις και εμφάνιση καρκίνων, παιδική λευχαιμία και αναπνευστικές παθήσεις. Ιδιαίτερα η Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο, με τον ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων παλιότερα και τώρα στη Φυλή, έχει ήδη υποστεί τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και δεν μπορεί να ανεχτεί άλλη επιβάρυνση. Παρόλα αυτά το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μεταφορά της λυμματολάσπης από την Ψυτάλεια στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Οι βλάβες και η επικινδυνότητα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των Άνω Λιοσίων αλλά και όλων των γειτονικών δήμων. Όλοι θυμόμαστε τη μπόχα το καλοκαίρι του 2005 που είχε σκεπάσει τις γειτονιές μας.

  • Τις πανάκριβες μονάδες διαχείρισης σκουπιδιών, θα τις πληρώσουμε οι δημότες. Ο τόνος σκουπιδιών από 45 ευρώ θα πάει στα 150. Αυτή η αύξηση θα μεταφερθεί στα δημοτικά τέλη και θα καλυφθεί από την ήδη άδεια τσέπη των εργαζόμενων.
  • Η εμπλοκή των μεγάλων επιχειρήσεων σε τομείς όπου μέχρι τώρα ήταν του δημοσίου και των δήμων, θα σημάνει επιπλέον απολύσεις, μείωση εργαζομένων στους Δήμους και χειρότερες παροχές στους δημότες.

Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει –ας είναι καλά ο Καλλικράτης, η κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η ΕΕ. Ήρθε η ώρα για τις μεγάλες μπίζνες!


Υπάρχει λύση;

Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από μετωπική σύγκρουση και αμφισβήτηση του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και παραγωγής, με βασικό γνώμονα όχι τα κόστη και τα κέρδη του κεφαλαίου αλλά το σεβασμό στη ποιότητα ζωής και την υγεία του λαού, και την προστασία του μεγάλου σπιτιού μας, της φύση. Κόντρα στις λύσεις τους πρέπει να παλέψουμε:

  • ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ, ενάντια στη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό
  • Ενάντια σε κάθε παραχώρηση στο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, για την ανατροπή του Καλλικράτη που ανοίγει το δρόμο σε τέτοιες διαδικασίες.
  • Για τη δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης σκουπιδιών, με κοινωνικό έλεγχο.
  • Ενάντια σε κάθε απόπειρα εφαρμογής της καύσης και κάθε επιβλαβούς για την υγεία μας μεθόδου.
  • Για την προώθηση άλλων μορφών διαχείρισης σκουπιδιών, όπως η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, αποκεντρωμένα μικρά ΚΔΑΥ και ΧΥΤΥ, που να πληρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των κατοίκων.
  • Για την κατάργηση παραγωγής και χρήσης επιβλαβών συσκευασιών.
  • Το κόστος διαχείρισης βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων να το αναλάβουν οι βιομηχανίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις (υψηλή εισφορά ανάκτησης και ανακύκλωσης συσκευασιών σε δημόσιο φορέα, υποχρεωτική λειτουργία διατάξεων διαλογής στην πηγή ή/και κομποστοποίησης εντός των εγκαταστάσεων τους κ.α).
  • Ενάντια σε κάθε αύξηση των δημοτικών τελών ή/και την επιβολή άλλης μορφής φορολογίας
  • Ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα. Ορθολογική αξιοποίηση τους σε αναβαθμισμένες και ποιοτικές για τους πολίτες δημόσιες υπηρεσίες καθαριότητας. Ένταξη στα Βαριά και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) εργαζομένων των δήμων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διεκδικήσεις των συνδικάτων.

Οι συναγωνιστές της Κερατέας δείχνουν τον δρόμο.

Να μπλοκάρουμε τώρα τα σχέδιά τους, μέσα από συντονισμό της δράσης μας σε όλες τις γειτονιές της Δυτικής Αττικής. Μέσα από συνελεύσεις κατοίκων, συλλόγους γονέων, εργαζόμενους και σωματεία της περιοχής, να ξεπηδήσει ένα μέτωπο αγώνα που θα συναντηθεί με όλες τις εστίες αντίστασης ενάντια στην γενικευμένη επίθεση σε υγεία, παιδεία, εργασία που οι κυβέρνηση, ΛΑΟΣ, ΝΔ, ΕΕ, ΔΝΤ έχουν εξαπολύσει εναντίον μας.



pastedGraphic.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου