"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΜΠΑΛΛΑ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ


Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη (24-25/4) του υποψήφιου περιφερειάρχη της «Ανταρσίας στο Αιγαίο» Α. Μπάλλα στη Λήμνο, κατά την οποία πραγματοποίησε με μέλη του ψηφοδελτίου περιοδείες στην αγορά της Μύρινας, σε εργασιακούς χώρους, σε χωριά και μίλησε με αγρότες και εργαζόμενους.
Στις συνεντεύξεις του στα Μ.Μ.Ε. του νησιού τόνισε τη μεγάλη πολιτική σημασία των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών, ζήτησε να αποδοκιμαστούν τα κόμματα που είναι υπεύθυνα για την κοινωνική λεηλασία και οι υποψήφιοί τους ενώ δήλωσε ότι στόχος της εκλογικής καθόδου της παράταξης είναι να ακουστεί καθαρά το «όχι» στον Καλλικράτη και στις πολιτικές κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και να βγουν στο προσκήνιο οι αγώνες των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Για τα ιδιαίτερα ζητήματα του Β. Αιγαίου και της Λήμνου, ο Α. Μπάλλας δήλωσε για μια ακόμη φορά την συμπαράσταση της «Ανταρσίας στο Αιγαίο» στις αγροτικές κινητοποιήσεις που ήταν σε εξέλιξη όλη την προηγούμενη περίοδο, ιδιαίτερα καθώς οι παραγωγοί της Λήμνου μαστίζονται από το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του αγριοκούνελου με συνέπεια τις συχνές καταστροφές της σοδειάς και την εγκατάλειψη της παραγωγής. Κατήγγειλε ως αποσπασματικές και αναποτελεσματικές τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που στηρίζονται μόνο στην επιδότηση του κυνηγιού και επανέφερε τη θέση της παράταξης για το ζήτημα αυτό, δηλαδή την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την οριστική καταπολέμηση του προβλήματος, το οποίο απαιτεί προφανώς πόρους (πανεπιστημιακή μελέτη για το δραστικότερο, ακίνδυνο για την υπόλοιπη πανίδα, φάρμακο, εισαγωγή ζώων ανταγωνιστικών για το κουνέλι, αναδασμός και χρηματοδότηση περιφράξεων, διευκόλυνση του κυνηγιού, στήριξη των παραγωγών για νέες καλλιέργειες κ.λπ.).
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της προβληματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου με τα υπόλοιπα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί όσο αναπαράγεται το καθεστώς των διευκολύνσεων προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Για την «Ανταρσία στο Αιγαίο» μόνη λύση είναι η απαλλοτρίωση όλων των πλοίων της ακτοπλοΐας και η δημιουργία ενός δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ο οποίος θα λειτουργεί με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με στόχο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών στα νησιά κι όχι το κέρδος.
Κοινό πρόβλημα για όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, επίσης, είναι το ζήτημα της υποβάθμισης των δομών υγείας. Για αυτό- και επειδή το νοσοκομείο Λήμνου έχει τρομερά προβλήματα λειτουργίας- είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας υγείας, να ξεσηκωθούν όλοι οι κάτοικοι των νησιών για να μην κλείσει, να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω καμιά δομή, αντίθετα, να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα αγροτικά ιατρεία των νησιών, να επαναλειτουργήσουν με το αναγκαίο προσωπικό οι δομές του ΕΟΠΥΥ που υποβαθμίστηκαν.

Τέλος, ο Α. Μπάλλας διαπίστωσε από κοντά τις συνθήκες ερήμωσης που έχει προκαλέσει στη λημνιακή ύπαιθρο ο Καλλικράτης, με το κλείσιμο δομών και υπηρεσιών, καθώς και η τεράστια ανεργία των νέων. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ακόμα πιο γλαφυρά την ανάγκη να ακουστεί πιο βροντερά το «Όχι» στον Καλλικράτη και στις πολιτικές κυβέρνησης - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. που οδηγούν την επαρχία στην απομόνωση και τους νέους στη μετανάστευση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου