"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Οι τοποθετήσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ( 25 Αυγούστου 2016)



Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 25ης Αυγούστου 2016. Ακολουθούν οι τοποθετήσεις μας.
Καταψηφίσαμε τον ταμειακό απολογισμό του οικονομικού έτους 2015 γιατί είναι απολογισμός μιζέριας και λιτότητας. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά από την στιγμή που η Περιφερειακή Αρχή είχε ψηφίσει και είχε υλοποιήσει έναν προϋπολογισμό λιτότητας. Αν εξαιρέσει κανείς από τις δαπάνες, τα τρία βασικά κονδύλια που αφορούν τα ενταγμένα έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα που ολοκληρώθηκαν το 2015, την δακοκτονία και την μεταφορά μαθητών, το υπόλοιπο των δαπανών αφορά κυρίως την μισθοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας. Ο ταμειακός απολογισμός αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την πλήρη χειραγώγηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (όπως και όλων των Περιφερειών της χώρας) από το κεντρικό κράτος και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πιο σημαντικό στοιχείο του ισολογισμού της Περιφέρειας για το 2015 (τον οποίο επίσης καταψηφίσαμε) είναι κάθετη πτώση των οργανικών εσόδων της στα 12.033.977,51€, όταν το 2014 ήταν 16.375.419,02€. Τα έσοδα από επιχορηγήσεις το 2015, μειώθηκαν στα 10.760.138,98€ όταν το 2014 ήταν 14.553.398,77€.
Αποτέλεσμα της μεγάλης κάμψης των επιχορηγήσεων ήταν τα ολικά αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως να κλείσουν με έλλειμμα 2.844.023,74€ (1.280.456,01€ πλεόνασμα το 2014). Το έλλειμμα αντισταθμίστηκε – κατά ένα ποσοστό – από τα έκτακτα και ανόργανα έσοδα που αυξήθηκαν στα 6.575.910,95€  έναντι 2.008.179,15€ το 2014. Πρόκειται για έσοδα που δεν προβλέπεται να επαναληφθούν. Τελικά το καθαρό αποτέλεσμα της χρήσης για την Περιφέρεια ήταν έλλειμμα 604.571,64€, που λογιστικά καλύφθηκε από το πλεόνασμα των προηγούμενων χρήσεων.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ορκωτής λογίστριας σε βάρος της περιφέρειας έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις ποσού 9 εκατ.€ από τις οποίες εκτιμάται ότι θα τελεσιδικήσουν υπέρ των τρίτων τα 4,5 εκατ.€. Για τις δαπάνες αυτές δεν έχει σχηματισθεί η απαιτούμενη πρόβλεψη για την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα δημιουργηθούν με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια της Περιφέρειας να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα. Το ζήτημα που θέτει η ορκωτή λογίστρια είναι σοβαρό. Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί ότι η υπόθεση της ΑΕΝΑΛ θα επιβαρύνει τα επόμενα χρόνια τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας γίνεται φανερό ότι η Περιφέρεια θα αντιμετωπίσει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά η Περιφέρεια το 2015 είχε συμφωνήσει να δεσμευθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια που είχε για την υλοποίηση έργων από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές της χώρας. Η Ανταρσία στο Αιγαίο είχε ταχθεί ενάντια σε αυτή την απόφαση.
Η δεινή οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν η Περιφερειακή Αρχή πάψει να αποδέχεται τις συνεχείς μειώσεις των πιστώσεων που λαμβάνει από την κεντρική κυβέρνηση, αν πάψει να ψηφίζει προϋπολογισμούς μιζέριας και λιτότητας, αν δυναμικά διεκδικήσει αύξηση των πόρων και το δικαίωμα δημοκρατικού προγραμματισμού των δαπανών και των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθεί με βάση τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας και όχι στα στενά πλαίσια που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καλλικράτης. Με το ίδιο σκεπτικό καταψηφίσαμε την 7η τροποποίηση του προϋπολογισμού και την έγκριση εκτέλεσης του για το 2ο τρίμηνο του 2016.
Ψηφίσαμε λευκό στον προτεινόμενο εξωδικαστικό συμβιβασμό, για την πληρωμή των ενοικίων που οφείλει η Περιφέρεια στον Δήμο Χίου για τα Γραφεία της Α/βαθμιας Εκπαίδευσης. Δεν δικαιολογήθηκε επαρκώς για ποιο λόγο η τέως Νομαρχιακή αρχή Χίου δεν προχώρησε σε δημοπρασία ως όφειλε, για την ενοικίαση γραφείων, ενώ ήταν γνωστό πως η σύμβαση μίσθωσης που υπέγραψε με τον Δήμο Χίου ήταν άκυρη. Άλλο ένα παράδειγμα αδιαφανούς διαχείρισης αποτελεί η οφειλή της Περιφέρειας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, για την παροχή συνδρομής στους δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων. Ψηφίσαμε υπέρ της αποδοχής συμβιβασμού με την ΕΑΣ, διότι η ΕΑΣ Λέσβου εκτέλεσε το έργο που της ανατέθηκε, όμως η σύμβαση θεωρήθηκε άκυρη, γιατί με ευθύνη της τέως Νομαρχιακής Αρχής Λέσβου δεν έγινε ο έλεγχος νομιμότητας της, από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ψηφίσαμε λευκό στην πρόσληψη δύο πολιτικών μηχανικών με οκτάμηνες συμβάσεις. Οι ανάγκες  της Περιφέρειας απαιτούν προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του έργου τους και να μπει φραγμός στην ομηρία των εργαζομένων, από την εκάστοτε περιφερειακή αρχή. Καταψηφίσαμε την παραχώρηση μηχανημάτων στην 98 ΑΔΤΕ. Είναι πρωτοφανές φορέας «τοπικής αυτοδιοίκησης» να μεταφέρει αρμοδιότητες και μέσα που διαθέτει στο κεντρικό κράτος και μάλιστα στις ένοπλες δυνάμεις. Θέση μας είναι τα μηχανήματα που μπορούν να επισκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν να παραμείνουν στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων. Για την αξιοποίηση τους να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού.
Καταψηφίσαμε την διοργάνωση του συνεδρίου «Greening the Islands». Πρόκειται για συνέδριο εξυπηρέτησης ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων, για την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου των νησιών και των εργαζομένων, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους. Η συμμετοχή κυβερνητικών και πολιτικών παραγόντων, μεγαλοδημοσιογράφων και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου δείχνει πως πρόκειται για μια φιέστα, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και των ελευθεροεπαγγελματιών των νησιών μας.
Ψηφίσαμε λευκό στην αποδοχή δωρεάς από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αγορά κινητής ιατρικής μονάδας, θερμικής κάμερας και 2 καταδυτικών στολών για την διάσωση προσφύγων και μεταναστών. Η ένστασή μας οφείλεται στην γενικότερη διαφωνία μας με την εφαρμοζόμενη πολιτική στο προσφυγικό. Καταρχήν η αντιμετώπιση των προσφύγων δεν μπορεί να στηρίζεται σε δωρεές και στη δράση των ΜΚΟ, αλλά να είναι ευθύνη του κράτους κεντρικού και τοπικού. Η «διάσωση των προσφύγων» είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κλείνει τα σύνορα, υψώνει φράχτες και οδηγεί τους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας στα επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα, στα δίχτυα των διακινητών και στο θάνατο. Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όχι μόνο δεν είναι η λύση στο πρόβλημα, αλλά καθιστά την χώρα μας συνυπεύθυνη στο δράμα των προσφύγων. Οι πρόσφυγες χρειάζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης, προκειμένου να μεταβούν στην χώρα που επιθυμούν και να υποβάλουν άσυλο, όπως έχουν δικαίωμα.
Υπερψηφίσαμε την πληρωμή της οφειλής της ΑΕΝΑΛ  στην εταιρεία «ΛΕΒΑ ΑΕ» από την Περιφέρεια. Η «Ανταρσία στο Αιγαίο», σε προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε ταχθεί υπέρ της πληρωμής του Συνεταιρισμού Γυναικών Παρακοίλων, για τις απλήρωτες οφειλές της ΑΕΝΑΛ. Είχαμε τονίσει ότι με την ψήφο μας επιδιώκαμε να ανοίξει ο δρόμος για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι συνεταιρισμοί γυναικών, οι τοπικές επιχειρήσεις και η Συνεταιριστική Τράπεζα από την Περιφέρεια. Από την σκοπιά αυτή ψηφίζουμε και σήμερα την πληρωμή της εταιρείας ΛΕΒΑ για τις οφειλές της ΑΕΑΝΑΛ. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την διαδικασία δικαστικής εξουθένωσης εργαζομένων, των προμηθευτών και των πιστωτών της ΑΕΝΑΛ που ακολουθείται από την Περιφέρεια, η οποία πληρώνει μόνο όταν μια υπόθεση τελεσιδικήσει. Προτείνουμε η Περιφέρεια να αναλάβει να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεων της ΑΕΝΑΛ. Κατά προτεραιότητα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΑΕΝΑΛ, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι συνεταιρισμοί γυναικών, οι άλλες τοπικές επιχειρήσεις και η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου