"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας....




Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) της 29ης Νοεμβρίου 2016 με θέμα τον προϋπολογισμό του 2017.  Ακολουθεί η τοποθέτησή μας.
O προϋπολογισμός του 2017 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συνεχίζει τη σειρά των προϋπολογισμών λιτότητας, υπό τον αυστηρό έλεγχο του Παρατηρητηρίου, στα πλαίσια του δημοσιονομικού συμφώνου και εναρμονισμένος με την αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, χωρίς ίχνος δημοκρατικού προγραμματισμού.
Στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε με προϋπολογισμό, δηλαδή με έσοδα που διαθέτει η Περιφέρεια και μπορεί να διαχειριστεί με βάση τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Έχουμε λογιστικές καταστάσεις που αποτυπώνουν συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη με βάση το σχεδιασμό που υπέδειξαν οι κρατικές υπηρεσίες. Γι΄ αυτό ο προϋπολογισμός έρχεται για ψήφιση χωρίς πολιτική εισήγηση, παρά μόνο την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων. Ωστόσο η απουσία πολιτικής εισήγησης είναι πολιτική επιλογή της Περιφερειακής Αρχής. Σημαίνει συμφωνία και αποδοχή της βάρβαρης πολιτικής της λιτότητας, που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια όπως δείχνουν οι λογιστικές καταστάσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Στον προϋπολογισμό του 2016 είχαν ενσωματωθεί τα κονδύλια της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, για να εμφανιστούν ανθηρά τα οικονομικά μεγέθη του. Φέτος ενσωματώνονται τα κονδύλια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, δηλαδή τα κονδύλια από τα εθνικά  και τα κοινοτικά προγράμματα. Η ανάλυση των εσόδων του προϋπολογισμού δείχνει την φτώχεια του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων δηλαδή 13,48 εκατ. € προορίζονται για την μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνες των υπηρεσιών της περιφέρειας. Οι πόροι που θα λάβει η Περιφέρεια για τα επιδόματα των νεφροπαθών, τη μεταφορά μαθητών και τη δακοκτονία είναι 7,61 εκατ. €. Οι πόροι από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης είναι 8,52 εκατ. €, όμως δεν γνωρίζουμε πόσοι θα απορροφηθούν τελικά, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την ωρίμανση των έργων.
Τα συνολικά οικονομικά μεγέθη αποδεικνύουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα προϋπολογισμό άγριας λιτότητας. Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 32,42 εκατ. €. Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού του 2015 ήταν 41,00 εκατ. €. Για το 2016 δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μεγέθη για να είναι άμεσα συγκρίσιμα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017 τα έξοδα θα ανέλθουν στα 38,22 εκατ. € όταν το 2015 ήταν 41,20 εκατ. €. Το έλλειμμα που δημιουργείται μεταξύ εσόδων και εξόδων προβλέπεται να καλυφθεί από το ταμειακό υπόλοιπο του 2016 που ανέρχεται στα 5,79 εκατ. €. Αν εκλάβουμε ως οριστικές τις εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη του 2016 διαπιστώνουμε μια οριακή αύξηση 2,3 εκατ. € στα έσοδα και μια αντίστοιχη αύξηση στο σκέλος των εξόδων. Ωστόσο αυτή η οριακή βελτίωση μένει να επιβεβαιωθεί όταν θα έχουμε στην διάθεση μας τα απολογιστικά στοιχεία. Το 2018 και το 2019, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία θα συνεχιστούν οι προϋπολογισμοί άγριας λιτότητας αφού τα έσοδα της Περιφέρειας για να προαναφερόμενα έτη θα διαμορφωθούν στα 32,74 και στα 33,07 εκατ. € αντίστοιχα. Τα έξοδα για το 2018 και το 2019 θα διαμορφωθούν στα 38,60 εκατ. € και στα 38,98 εκατ. €. ευρώ. Τα παραπάνω ποσά θα είναι ακόμα πιο μειωμένα, αν συνυπολογίσουμε την επερχόμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας. Επομένως μέχρι και το 2019 θα έχουμε προϋπολογισμούς βαριάς λιτότητας, που θα κάνουν τον προϋπολογισμό του 2015 να μοιάζει με όαση, παρότι κι αυτός ήταν επίσης προϋπολογισμός βαριάς λιτότητας.
Συμπερασματικά λοιπόν, για τον προϋπολογισμό του 2017 είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε την εκτίμηση, που κάναμε και για τον προϋπολογισμό του 2016:  «Έχουμε μπροστά μας έναν προϋπολογισμό μιζέριας, χωρίς κανένα αναπτυξιακό στόχο και προοπτική, που το μόνο που θα μπορέσει να κάνει είναι διαχείριση της μιζέριας και τίποτα περισσότερο. Για αυτήν την κατάσταση προφανώς ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα μνημονιακά κόμματα αλλά και η Περιφερειακή Αρχή, εφόσον συναινεί στις κατευθύνσεις αυτές, έχει τις ίδιες ευθύνες, αν αναλογιστεί κανείς και τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Η καταψήφιση αυτού του προϋπολογισμού είναι υποχρέωση κάθε περιφερειακού συμβούλου που θεωρεί ευθύνη του την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών του Β. Αιγαίου και που δεν συναινεί στην συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής για την ελληνική κοινωνία. Εμείς αυτό θα πράξουμε ως Ανταρσία στο Αιγαίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου