"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Νέα έργα και κέρδη για τους εργολάβους


H θέση της Ανταρσία στο Αιγαίο για τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων


Μελετώντας την εισήγηση έγκρισης του επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διαπιστώνουμε πως εκείνο που πρωτίστως απασχολεί την Περιφερειακή Αρχή είναι η άκριτη χρηματοδότηση έργων, με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς. Μπροστά στη δυνατότητα να μοιραστούν χρήματα στους εργολάβους, τίποτα δεν σταματά την Περιφερειακή Αρχή της κ. Καλογήρου. Έτσι η πολυσέλιδη εισήγηση επικαιροποίησης δόθηκε για μελέτη στους Περιφερειακούς Συμβούλους, μόλις μια μέρα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις συνεδριάσεις του ως μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, στην οποία είναι υποχρεωμένη να καταφεύγει με βάση τον νόμο. Η παράταξη της πλειοψηφίας με κάθε ευκαιρία αποδεικνύει, πως δεν επιθυμεί την ουσιαστική πολιτική συζήτηση και αντιμετωπίζει τον δημοκρατικό διάλογο, ως περιττό χάσιμο χρόνου.

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για την ουσία του προτεινόμενου ΠΕΣΔΑ, ο οποίος είναι πολύ μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες και τις επιστημονικές δυνατότητες τις εποχής μας. Από την ΚΥΑ για το ΠΕΣΔΑ διαπιστώσαμε πως για την διαμόρφωση του σχεδίου μεσολάβησε τους τελευταίους μήνες μια εκτεταμένη ανταλλαγή εγγράφων, ανάμεσα στους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες της κυβέρνησης, της ΠΒΑ και των Δήμων. Όλο αυτό το διάστημα οι νησιώτες παρέμεναν στο σκοτάδι, καθώς η ενημέρωση τους εξαντλήθηκε σε δύο δημοσιεύσεις στις εφημερίδες στις 14 και 17 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους.

Είναι φανερό ότι οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί - αντίστοιχα οι τοπικοί και οι εθνικοί σχεδιασμοί - γίνονται για να καλύπτουν καταρχήν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις κοινοτικές οδηγίες. Κυρίως όμως έχουν στόχο να μοιράζουν κρατικά και κοινοτικά κονδύλια στα διάφορα μελετητικά γραφεία, σε γραφεία συμβούλων και κυρίως στους εργολάβους που κατασκευάζουν τα χρηματοδοτούμενα έργα. Η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί έναν προνομιακό τομέα κερδοφορίας για το κεφάλαιο εθνικό και ευρωπαϊκό, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Επομένως η κατανομή των κονδυλίων αποτελεί «μάννα εξ ουρανού» για τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και για τη διαμόρφωση πολιτικών συμμαχιών στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της περιφέρειας.

Κατά τα λοιπά οι παρυφές των εθνικών, επαρχιακών και αγροτικών δρόμων θα συνεχίσουν να είναι γεμάτες σκουπίδια. Τα χωράφια και τα δάση κοντά σε οικισμούς να είναι γεμάτα παλιά αυτοκίνητα, ψυγεία, μπάζα και κάθε άλλης μορφής απόβλητα. Οι υγροβιότοποι θα συνεχίσουν να μπαζώνονται. Αρκετά σφαγεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς και η ανακύκλωση θα συνεχίσει να είναι άγνωστη έννοια, στην βιομηχανία και την βιοτεχνία. Κοντολογίς με το επικαιροποιημένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Η ρύπανση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος των νησιών θα συνεχιστεί.

Η λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών μπορεί να προέλθει με την επικράτηση μιας ριζικά αντίθετης λογικής. Με στόχο την δραστική μείωση του όγκου των σκουπιδιών, την επιβολή περιορισμών στις επιχειρήσεις, ώστε να διαχειρίζονται τα απόβλητα και τα σκουπίδια που παράγουν. Η διαχείριση των σκουπιδιών να γίνεται από δημόσιες υπηρεσίες με κοινωνικό και δημοκρατικό έλεγχο, πέρα από τις σημερινές λογικές εμπορευματοποίησης. Για να ανοίξει ο δρόμος σε μια τέτοια προοπτική χρειάζεται ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ώστε να πάψει το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι να αντιμετωπίζονται ως στοιχεία παραγωγής κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου