"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Η πληθώρα των θεμάτων υποβάθμισαν το περιεχόμενο της συζήτησης


Τριάντα τρία θέματα περιελάμβανε η ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ) της 1ης Ιουνίου 2017. Σε αυτά προστέθηκαν ακόμα εννιά θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, την τελευταία στιγμή. Η πληθώρα θεμάτων και η αποστολή των εισηγήσεων - με e-mail - λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αποτελούν στοιχεία απαξίωσης της λειτουργίας του Π.Σ., από την παράταξη της κ. Καλογήρου. Οι σύμβουλοι ήταν αδύνατο να ενημερωθούν ουσιαστικά για τα θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως. Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να συζητηθεί το θέμα της λειτουργίας του Π.Σ. στην επόμενη συνεδρίαση. Όμως όσο η απαξίωση του συμβουλίου συνεχίζεται στην πράξη, οι συζητήσεις δεν θα φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Λόγω πληθώρας θεμάτων, εκ των οποίων αρκετά ήταν μικρής σημασίας ή αφορούσαν λειτουργικές δαπάνες της Περιφέρειας, θα αναφερθούμε μόνο στα πιο σημαντικά.
Τέθηκε προς συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως - για τρίτη συνεχή φορά - η πρόταση για «μεταβίβαση της αρμοδιότητας των απευθείας αναθέσεων συμβάσεων έργων από το Π.Σ. στην Οικονομική Επιτροπή». Αυτή την φορά η εισήγηση υπερψηφίστηκε με την στήριξη της  παράταξης του κ. Γιακαλή, μετά την «ηθική δέσμευση» του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής κ. Βαλσαμίδη, πως θα παραπέμπει στο Π.Σ. τις  απευθείας αναθέσεις, που αφορούν ποσά μεγαλύτερα των 5.000€. Τα αποτελέσματα της «δέσμευσης» θα φανούν στην πράξη.
Ψηφίσαμε λευκό στην 4η τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ). Η συγκεκριμένη τροποποίηση ήρθε εκτός ημερησίας διατάξεως, αφορούσε δαπάνες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και υπερψηφίστηκε χωρίς οι σύμβουλοι να έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενό της. Καταψηφίσαμε  την 6η τροποποίηση του προϋπολογισμού, όπως είχαμε καταψηφίσει και τον προϋπολογισμό λιτότητας της ΠΒΑ.

Σε μια σειρά εισηγήσεις της διεύθυνσης τουρισμού ψηφίσαμε λευκό ή κατά. Πρόκειται για εισηγήσεις, που σπαταλούν τα λιγοστά διαθέσιμα κονδύλια σε ανούσιες δράσεις και δεν πρόκειται να ενισχύσουν ουσιαστικά τον τουρισμό των νησιών. Περιελάμβαναν: την φιλοξενία μερικών δεκάδων στελεχών πρακτορείων και επιχειρήσεων του τουρισμού, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών και ενός Ισπανού δημοσιογράφου· την παράθεση δείπνου σε Πολωνούς τουριστικούς πράκτορες· τις μετακινήσεις των συμμετεχόντων του διεθνούς Θερινού Σχολείου με θέμα «UNESCO Global Geoparks and Geotourism Development»· τη συνδιοργάνωση των ποδηλατικών αγώνων «LESVOS ENDURO MTB»· την επανεκτύπωση λευκώματος με τα τεκμήρια έκθεσης με θέμα την «Ρωσική Παρουσία στη Λήμνο» κτλ. Πρόκειται για δράσεις με μηδαμινή αποτελεσματικότητα. Η Περιφερειακή Αρχή (Π.Α.) θα έπρεπε να εστιάσει τις προσπάθειες της στη μείωση του κόστους μετακίνησης από και προς τα νησιά. Το κόστος μετακίνησης αποτελεί σημαντικότατο ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη του τουρισμού, αφού για μια τετραμελή οικογένεια φτάνει τα 500 με 600€.

Στον τομέα του πολιτισμού υπερψηφίσαμε 1) την συνδιοργάνωση του  5ου Μουσικοχορευτικού Ανταμώματος στη Χίο, 2) την συνδιοργάνωση  της Επιστημονικής Διημερίδας με θέμα «Η Βία και οι Επιπτώσεις της στη Σύγχρονη Κοινωνία των Παιδιών και των Ατόμων Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων» 3) την έγκριση λειτουργίας του Αρχοντικού Γεωργιάδη. Καταψηφίσαμε την αγορά 110 αντιτύπων του βιβλίου «Θάλασσα και Ουρανός» της κας Πετρίδου. Η μαζική αγορά αντιτύπων ενός συγκεκριμένου βιβλίου δεν αποτελεί ενίσχυση του πολιτισμού, αλλά έμμεση οικονομική ενίσχυση μιας συγκεκριμένης έκδοσης.

Για το «Σχέδιο Δράσης Αθλητισμού 2ου εξαμήνου 2017».
Το παρουσιαζόμενο σχέδιο δράσης για τον αθλητισμό είναι εξαιρετικά φτωχό, δείχνει την οικονομική ένδεια της ΠΒΑ. Ο φτωχός προϋπολογισμός του προγράμματος αντανακλά τη γενικότερη λιτότητα που έχει επιβληθεί με τα μνημόνια. Περιορίζεται σε απλή οικονομική ενίσχυση προγραμματισμένων αθλητικών διοργανώσεων, μοιράζοντας στους διοργανωτές τα διαθέσιμα πενιχρά κονδύλια. Οι προτεινόμενες αθλητικές δράσεις προτείνονται ως εκδηλώσεις προσέλκυσης επισκεπτών και ενισχυτικές της τουριστικής κίνησης των νησιών με στόχο το οικονομικό όφελος των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά το σχέδιο δράσης αθλητισμού, θυσιάζεται στον γενικότερο στόχο της Π.Α. για αναστροφή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Από την οπτική της Π.Α. απουσιάζει πλήρως η αντιμετώπιση του αθλητισμού ως μια δραστηριότητα απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων κάθε ηλικίας, που προάγει την κοινωνικοποίηση των συμμετεχόντων και την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών. Ο αθλητισμός συσφίγγει τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, εθνοτήτων και πολιτισμών. Είναι απογοητευτικό που η εισήγηση δεν περιλαμβάνει ούτε ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού. Για εμάς εκεί έπρεπε να δίνεται η έμφαση. Η ΠΒΑ θα έπρεπε να οργανώσει με δική της πρωτοβουλία προγράμματα μαζικού αθλητισμού και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άθληση των κατοίκων των νησιών, όλων των ηλικιών, ως στοιχείο που συμβάλει στην σωματική, ψυχική και κοινωνική τους ευεξία. Θα έπρεπε να περιλαμβάνονται αθλητικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή των προσφύγων, για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που αναπτύσσεται στα νησιά μας. Η ΠΒΑ θα έπρεπε να σχεδιάζει την δημιουργία αθλητικών υποδομών (κολυμβητηρίων, γυμναστηρίων, γηπέδων) στους οικισμούς των νησιών, που να καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε είναι η παντελής απουσία οποιουδήποτε τέτοιου σχεδιασμού και για αυτό καταψηφίσαμε την εισήγηση.

Για τι εκδηλώσεις που αφορούν τις σφαγές Ποντίων και Αρμενίων
Δηλώσαμε τα εξής: «Έχουμε να κάνουμε με τις περιπτώσεις γενοκτονιών σε βάρος των Αρμενίων και  των Ελλήνων  του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που εφάρμοσε το τουρκικό κράτος πριν έναν αιώνα περίπου, στα πλαίσια της πολιτικής της εθνοκάθαρσης. Αυτά τα εγκλήματα διαπράχθησαν στο όνομα του παντουρκισμού. Τιμούμε τους αγώνες των Αρμενίων και των Ποντίων για την αναγνώριση των γενοκτονιών που υπέστησαν. Θεωρούμε όμως πως οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις που οργανώνει η ΠΒΑ, δεν έχουν στόχο να τιμήσουν τους νεκρούς αυτών των γενοκτονιών, ούτε τον αγώνα για την αναγνώριση τους. Επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα ιστορικά γεγονότα για να ρίξουν νερό στο μύλο του εθνικισμού, της πατριδοκαπηλίας και εν τέλει να οδηγήσουν στην έξαρση των εθνικιστικών αντιλήψεων και του μίσους σε βάρος των λαών της Τουρκίας, μεταξύ των κατοίκων των νησιών. Πρόκειται για εκδηλώσεις που δεν βοηθούν στη εμπέδωση κλίματος φιλίας και ειρήνης που έχουν ανάγκη οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας σήμερα. Γνωρίζουμε τα αισθήματα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κάρματζη απέναντι στους λαούς της Τουρκίας, άλλωστε τα εκφράζει καθαρά ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία. Γνωρίζουμε και την ανοχή της κ. Καλογήρου στα εθνικιστικά κηρύγματα μίσους. Για αυτό πιστεύουμε πως το περιεχόμενο των εκδηλώσεων δεν απηχεί την ιστορική αλήθεια, είναι εθνικιστικό, μισαλλόδοξο και ισλαμοφοβικό.
Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον πόλεμο της Συρίας κλιμακώνονται, στο Αιγαίο αλωνίζουν οι ΝΑΤΟΐκες αρμάδες, ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας για την εκμετάλλευση των ΑΟΖ και την κυριαρχία στο Αιγαίο αυξάνεται. Η επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης με καθημερινές παραβιάσεις και αμφισβητήσεις των συνόρων κλιμακώνει την ένταση επικίνδυνα. Η Ελληνική κυβέρνηση παρέχει βάσεις για τις εξορμήσεις των Αμερικανών στην Σύρια. Το ενδεχόμενο πολέμου με εμπλοκή του ιμπεριαλισμού και συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι υπαρκτό. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ελλάδας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους εργαζόμενους και τους λαούς της Τουρκίας. Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τα κηρύγματα μίσους. Αντίθετα η σύσφιξη των σχέσεων και η αλληλοκατανόηση μεταξύ των δυο λαών μπορεί να αποτελέσει ασπίδα υπεράσπισης της ειρήνης. Στην κατεύθυνση αυτή ουσιαστικό ρόλο μπορούν να παίξουν τα συνδικάτα και τα κινήματα, οργανώνοντας την κοινή πάλη των δυο λαών ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό για το ψωμί, την ειρήνη και τη δημοκρατία.
Οι εκδηλώσεις που οργανώνει η ΠΒΑ δίνουν αέρα στα πανιά των ακροδεξιών και φασιστικών κύκλων, που προσπαθούν να επιβάλουν την πολιτική τους παρουσία στα νησιά μας, εκμεταλλευόμενοι το προσφυγικό. Αν η Π.Α. δεν ανησυχεί για την ισλαμοφοβία και το ρατσισμό που αναπτύσσεται με την ανοχή της, ας σκεφτεί τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επέλθουν στον τουρισμό από την γείτονα χώρα, από εκδηλώσεις μίσους».


Υπερψηφίσαμε τις προγραμματικές συμβάσεις «Αποκατάσταση υποσκαφής λιμένα Μαλαγαρίου» και την «Επικαιροποίηση master plan λιμένος Σάμου». Υπερψηφίσαμε τη διαβαθμιδική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων οικισμού Αγίου Κήρυκου Ικαρίας». Ψηφίσαμε λευκό στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΠΒΑ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την «Επιστημονική Επιτήρηση του Προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για την ΠΕ Λέσβου - Λήμνου 2017» και προϋπολογισμού 19.945€. Δεν μας δόθηκαν πειστικές εξηγήσεις για την αναγκαιότητα της προγραμματικής σύμβασης. Για μας είναι αρκετό να εκτελείται επιμελώς το καθιερωμένο ετήσιο πρόγραμμα ψεκασμών καταπολέμησης κουνουπιών, υπό την επίβλεψη την υπηρεσιών της ΠΒΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου