"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Η παράταξη της κ. Καλογήρου διέλυσε την συνεδρίαση για τις απευθείας αναθέσεις


Στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) της 16ης Μαΐου ξανασυζητήθηκε η «μεταβίβαση της αρμοδιότητας που αφορά την απευθείας ανάθεση δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών στην Οικονομική Επιτροπή της ΠΒΑ». Επίσης σχεδόν όλα τα υπόλοιπα θέματα προς συζήτηση, αφορούσαν απευθείας αναθέσεις, για ποσά μικρότερα των 20.000€. Το θέμα των απευθείας αναθέσεων είχε συζητηθεί και στο προηγούμενο Π.Σ. στις 8 Μαΐου. Η εισήγηση της κ. Καλογήρου είχε απορριφθεί, καθώς δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των Περιφερειακών Συμβούλων.  Η Περιφερειακή Αρχή ξαναέφερε το ίδιο θέμα προς συζήτηση, με τη δικαιολογία πως η μη υπερψήφισή της εισήγησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Προς επίρρωση των ισχυρισμών της, επιστράτευσε τους Διευθυντές των υπηρεσιών, ώστε να μεταπείσει τους Συμβούλους, που καταψήφισαν την εισήγησή της.
Κατά την τοποθέτηση μας είπαμε τα εξής: «Με την συγκεκριμένη εισήγηση ζητείται ξανά, να μεταβιβαστεί από το Π.Σ. στην Οικονομική Επιτροπή η αρμοδιότητα να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών ως προς τα εκάστοτε επιτρεπόμενα χρηματικά όρια. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απευθείας ανάθεση επιτρέπεται, όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, χωρίς ΦΠΑ, είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των 20.000€. Η αρμοδιότητα αφορά την έγκριση των δαπανών, την κατάρτιση των όρων, τη σύνταξη των διακηρύξεων και τη διεξαγωγή και κατακύρωση κάθε μορφής δημοπρασιών και διαγωνισμών.
Η σημερινή συνεδρίαση του Π.Σ., είναι η πρώτη που συζητούνται οι απευθείας αναθέσεις που αφορούν ποσά μικρότερα των 20.000€. Διαπιστώσαμε πως με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, όπου οι απευθείας αναθέσεις συζητούνταν στην Οικονομική Επιτροπή, αρκετά σημαντικά θέματα δεν έφταναν ποτέ προς συζήτηση στο Π.Σ. Αρκετά από αυτά έχουν πολιτικό ενδιαφέρον, ενώ ορισμένα έχουν και οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς αφορούν ποσά αρκετών χιλιάδων €. Επομένως σωστά συζητούνται στο κατεξοχήν αποφασιστικό όργανο της ΠΒΑ, που είναι το Π.Σ.
Αν ψηφιστεί η εισήγηση της πλειοψηφίας, η Περιφερειακή Αρχή θα μπορεί να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις στους επιχειρηματίες που επιλέγει με ποσά μέχρι 20.000€, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Π.Σ. Θα μεταβιβαστούν όλες οι απευθείας αναθέσεις στην Οικονομική Επιτροπή, που είναι ένα ολιγομελές όργανο, λιγότερο αντιπροσωπευτικό, που δεν έχει εκλεγεί άμεσα από τους πολίτες της ΠΒΑ. Αν γίνει δεκτή η εισήγηση, θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η δυνατότητα του Π.Σ. να ασκεί έλεγχο και να έχει λόγο στις αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής. Έχουμε τη γνώμη πως η κ Καλογήρου - αν της δινόταν η δυνατότητα - θα περιόριζε μέχρι την πλήρη κατάργηση τις συνεδριάσεις του Π.Σ. και θα ασκούσε διοίκηση η ίδια με τον στενό κύκλο των αντιπεριφερειαρχών της. Είναι αλήθεια πως η δημοκρατία και η άσκηση του κοινωνικού ελέγχου έχουν κόστος και απαιτούν χρόνο, όμως αυτός δεν είναι λόγος να τα περιορίσουμε ακόμα περισσότερο. Καταγγέλλουμε την υποβάθμιση του πολιτικού και αποφασιστικού ρόλου του Π.Σ. από την κ Καλογήρου, σε ένα ρόλο καθαρά διεκπεραιωτικό και διαχειριστικό. Όμως αναγνωρίζοντας τα γραφειοκρατικά προβλήματα, που δημιουργούνται στη λειτουργία της ΠΒΑ, για μικροποσά που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια ενδιάμεση πρόταση. Δεχόμαστε να μεταβιβαστεί η συζήτηση των απευθείας αναθέσεων στην Οικονομική Επιτροπή, για ποσά της τάξεως των 1000€ ή ακόμα των 3000€. Όμως για μεγαλύτερα ποσά, οι απευθείας αναθέσεις να συζητούνται στο Π.Σ».


Μετά την τοποθέτηση των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και πριν ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των Περιφερειακών Συμβούλων, η παράταξη της κ. Καλογήρου απέσυρε αιφνιδιαστικά την εισήγηση της. Διαπίστωσε προφανώς πως θα καταψηφιζόταν όχι μόνο από τους Συμβούλους της αντιπολίτευσης, αλλά και από Συμβούλους της πλειοψηφίας. Μπροστά στο ενδεχόμενο της νέας καταψήφισης και της αποκάλυψης του διχασμού που σοβεί στο εσωτερικό της παράταξης της κ. Καλογήρου, η πλειοψηφία προχώρησε σε μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική ενέργεια. Απαγόρευσε την τοποθέτηση των Συμβούλων, που είχαν ζητήσει τον λόγο και εμπόδισε την ολοκλήρωση της συζήτησης. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και την αποχώρηση τους από την συνεδρίαση. Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση, πιστεύουμε πως είναι ανάγκη το Π.Σ, να συνεδριάσει με αποκλειστικό θέμα την αποκατάσταση της δημοκρατικής του λειτουργίας. Καταθέσαμε  σχετικό αίτημα στο προεδρείο, από κοινού με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

1 σχόλιο: