"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Οι τοποθετήσεις της Ανταρσίας στο Αιγαίο στο Π.Σ στις 13/07/2017

15 Ιουλίου 2017


Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.), στις 13 Ιουλίου 2017.
Όχι στην κοροϊδία των κτηνοτρόφων
Για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού: Η παράταξη μας επανειλημμένα έχει αναδείξει την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών της ΠΒΑ σε όλες τις περιφερειακές ενότητες με μόνιμο προσωπικό και ειδικότερα με κτηνιάτρους. Η πρόσληψη πέντε κτηνιάτρων για ένα χρόνο, μέσα από ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την καταπολέμηση των εξωτικών νόσων αποτελεί απίστευτη απάτη και κοροϊδία των κτηνοτρόφων των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Το πρόγραμμα αυτό ανακοινώθηκε πρόσφατα με πανηγυρικό τρόπο από τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη. Στόχος του, λένε, είναι να αποτρέψει ή να σταματήσει την εξάπλωση των εξωτικών ζωονόσων στα ζωικό κεφάλαιο των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών της χώρας. Όμως, ζωονόσοι, όπως η
ευλογιά των προβάτων, η οζώδης δερματίτιδα των βοειδών, ο καταρροϊκός πυρετός κλπ..  είναι μόνιμος κίνδυνος για τα κοπάδια των νησιών του Αιγαίου. Ειδικά στην Λέσβο εδώ και χρόνια έχει επιβληθεί καραντίνα στα κοπάδια αιγοπροβάτων. Άρα, απαιτούνται μαζικές προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων. Η πρόσληψη πέντε κτηνιάτρων για ένα μόλις έτος σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, δεν καλύπτει τις μεγάλες ελλείψεις, δεν εξασφαλίζει την αναγκαία στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί σε αντιμετώπιση των ζωονόσων.
Επίσης, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην πρόσληψη κτηνιάτρων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα κι αν πρόκειται να ανανεωθούν. Διαφωνούμε με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που είναι κεντρική επιλογή της Ε.Ε. Δεν συζητάμε για την κάλυψη κάποιων έκτακτων αναγκών, αλλά για την γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της επισφαλούς εργασίας, που έχουν μονιμοποιήσει το καθεστώς ομηρείας των εργαζομένων. Οι συμβάσεις αυτές διευρύνονται με ευθύνη της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της επίσης νεοφιλελεύθερης Περιφερειακής Αρχής (ΠΑ) της κ. Καλογήρου. Δεν νομιμοποιούμε με την ψήφο μας την διαιώνιση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού και ζητούμε μόνιμες προσλήψεις για την στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Καταψηφίζουμε την εισήγηση και κρατάμε την θετική μας ψήφο για όταν γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Μικροποσά σε αθλητικές δράσεις, έτσι χωρίς πρόγραμμα…
Για το συμπληρωματικό σχέδιο για τις δράσεις αθλητισμού: Η ΠΑ συνεχίζει την ίδια τακτική. Συγκεκριμένα, η εισήγηση δεν περιλαμβάνει ούτε ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού. Για εμάς εκεί έπρεπε να δίνεται η έμφαση. Δίνει μικροποσά δεξιά κι αριστερά για ενίσχυση αθλητικών εκδηλώσεων, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα για να οργανώσει έστω ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού. Ή να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού κατασκευής αθλητικών υποδομών σε συνεργασία με τους Δήμους και τα κατά τόπους σωματεία, που να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες. Στην εισήγηση που έχουμε μπροστά μας δεν γίνεται καν προσπάθεια να παρουσιαστεί ένας στοιχειώδης προϋπολογισμός, που να δικαιολογεί γιατί μοιράζονται τα διαθέσιμα πενιχρά κονδύλια, όπως μοιράζονται και ποιες είναι οι δαπάνες, που θα καλυφθούν με αυτά. Η ΠΑ οφείλει να παρουσιάσει αναλυτικά ποιες δαπάνες θα καλυφθούν με τις χρηματοδοτήσεις που εγκρίνει. Για αυτό καταψηφίζουμε το συμπληρωματικό σχέδιο για τις δράσεις αθλητισμού.
Επίδομα – μπάλωμα για τα κενά στην υγεία
Για τα πρόσθετα κίνητρα κάλυψης των κενών  άγονων θέσεων ιατρών: Οι τεράστιες ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτικού - παραϊατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι ένα βασικό πρόβλημα, που προκαλεί η συνεχιζόμενη πολιτική των μνημονίων τα τελευταία 8 χρόνια. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών. Τα τεράστια κενά που υπήρχαν στις θέσεις των αγροτικών γιατρών, καλύφτηκαν εν μέρει τον τελευταίο χρόνο, μετά την θέσπιση χρηματικού επιδόματος στα άγονα αγροτικά ιατρεία. Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία της περιφέρειας έχει οξυνθεί ιδιαίτερα το πρόβλημα της έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών. Ελάχιστοι ειδικευόμενοι έχουν απομείνει, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας στις κλινικές και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και να εξαναγκάζονται οι αγροτικοί γιατροί να πραγματοποιούν δεκάδες εφημερίες, ώστε να καλυφτούν τα κενά στα ΤΕΠ.
Οι νέοι γιατροί που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, για να αναζητήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό. Αντικίνητρα αποτελούν οι χαμηλοί μισθοί και οι ιδιαίτερα απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στο Ε.Σ.Υ. Κυρίως όμως αντικίνητρο αποτελεί ο περιορισμένος αριθμός προσλήψεων γιατρών επί θητεία, ώστε να έχουν ορατή επαγγελματική προοπτική οι νέοι γιατροί. Η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο Ε.Σ.Υ. (επικουρικοί, με μπλοκάκι, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ κτλ), σε συνδυασμό με τις δυσκολίες των νέων γιατρών στα ιδιωτικά ιατρεία (λόγω υπερφορολόγησης και αύξησης ασφαλιστικών εισφορών), οδηγούν στην συνεχιζόμενη ιατρική μετανάστευση. Για να αναστραφεί η σημερινή κατάσταση θα πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις. Να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις με γιατρούς επί θητεία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να χρηματοδοτηθεί γενναία το δημόσιο σύστημα υγείας και να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών στα επίπεδα του 2010. Τέλος να δοθούν από το κεντρικό κράτος, επιπλέον κίνητρα κάλυψης των άγονων θέσεων σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία. Όλα αυτά όμως δεν χωρούν στην πολιτική των μνημονίων και της αυστηρής επιτροπείας, που έχουν επιβάλει η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. και εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.
Το χρηματικό επίδομα  που εισηγείται η ΠΒΑ, να δοθεί ως κίνητρο σε αγροτικούς ιατρούς άγονων ιατρείων και σε ειδικευόμενους ιατρούς που θα έρθουν στα Νοσοκομεία του Βορείου Αιγαίου, δεν αποτελεί λύση. Η μέχρι τώρα εμπειρία από την εφαρμογή του ήταν αρνητική, αφού δεν καταβλήθηκε στους αγροτικούς γιατρούς των άγονων ιατρείων, με εξαίρεση τη Χίο. Πριν ανακοινωθεί η νέα εφαρμογή του και η επέκταση του στους ειδικευόμενους ιατρούς των νοσοκομείων, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή του. Παρά τις επιφυλάξεις μας υπερψηφίζουμε την καταβολή κινήτρου, επειδή γνωρίζουμε το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εναπομείναντες γιατροί στα νοσοκομεία της περιφέρειας, λόγω των τραγικών ελλείψεων ειδικευόμενων.
Να εξασφαλιστεί επαρκή για την λειτουργία του «Οίκου Αγάπης» στη Χίο
Υπερψηφίσαμε την προγραμματική σύμβαση με τον Παγχιακό Σύλλογο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΠΣΑΜΕΑ) για  την «αναβάθμιση του Μικτού Κέντρου Διημέρευσης ΠΣΑΜΕΑ» προϋπολογισμού 960.000€. Πρόκειται για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμού μέρους του κτηρίου «Οίκος Αγάπης», που βρίσκεται στη θέση Βαλανάς Νεοχωρίου Χίου και παραχωρήθηκε στον ΠΣΑΜΕΑ, προκειμένου να στεγάσει το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επισημάναμε την ανησυχία μας, αν τελικά το Κέντρο θα έχει την αναγκαία χρηματοδότηση, ώστε να εξασφαλιστεί η μακρόχρονη λειτουργία του. Η λειτουργία του με χρηματοδότηση από τους πόρους του ΠΣΑΜΕΑ και από χορηγίες, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και τετράωρες συμβάσεις εργασίας, δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Τονίσαμε πως εκτός από τις προσπάθειες των μελών του ΠΣΑΜΕΑ, χρειάζεται να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να συγκροτηθεί ο οργανισμός λειτουργίας του, να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις και πλήρες ωράριο.  Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνδράμει και η ΠΒΑ και να πιέσει το κεντρικό κράτος, να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Ναι στο γήπεδο 5Χ5 στον Αϊ Στράτη

Υπερψηφίσαμε την προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου για την κατασκευή γηπέδου 5x5 στο νησί, προϋπολογισμού 150.000€. Επισημάναμε πως το ποσό είναι αδικαιολόγητα υψηλό για ένα τόσο μικρό γήπεδο, διαστάσεων αγωνιστικού χώρου 21Χ25μ. και περιμετρικές λωρίδες πλάτους 2μ. Καταψηφίσαμε την 8η τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΠΒΑ και ψηφίσαμε λευκό στο άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου