"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου


-H Περιφερειακή Αρχή σκόπιμα απαξιώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.), στις 13 Ιουλίου 2017 με θέμα τη λειτουργία του ΠΣ. Ακολουθεί η τοποθέτηση μας.
Αρχικά, η πολιτική συζήτηση στο Π.Σ. με ευθύνη της παράταξης της κ. Καλογήρου είναι σαφώς υποβαθμισμένη. Το Π.Σ. είναι το κατεξοχήν αρμόδιο πολιτικό όργανο, στο οποίο θα έπρεπε να συζητιούνται τα μεγάλα προβλήματα, που απασχολούν τους κατοίκους του Βόρειου Αιγαίου. Δεν νοείται ένα τέτοιο πολιτικό όργανο να μη συζητά τα μείζονα θέματα της περιφέρειας: την κατάσταση της κτηνοτροφικής και της γεωργικής παραγωγής (αμπελουργία και ελαιοκομία), τα προβλήματα των ψαράδων, τη μεταποίηση και τον τουρισμό. Δεν είναι δυνατό να μη συζητάμε για την ανεργία, την απληρωσιά και τη μαύρη εργασία, που ταλανίζει ιδιαιτέρως τη νέα γενιά και την οδηγεί σε αναγκαστική μετανάστευση. Δεν είναι δυνατό να μην μας απασχολεί η κατάσταση διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών, η παιδεία και η υγεία, η απομόνωση των νησιών από την ηπειρωτική Ελλάδα, λόγω του υψηλού κόστους και της κακής ποιότητας των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών. Τέλος, δεν μπορεί το Π.Σ. να μην λαμβάνει πολιτική θέση και να μην κινητοποιεί το λαό για τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την χώρα, όπως η επιβολή των μνημονίων και της ταπεινωτικής επιτροπείας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, του νερού, της ενέργειας, των λιμανιών και των αεροδρομίων, η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και ο κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής της χώρας στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Θα αντιτείνει η παράταξη της πλειοψηφίας πως εισηγούνται θέματα που αφορούν τη γεωργία, τις υποδομές ή τον τουρισμό. Έτσι είναι. Μόνο που έρχονται ασύνδετα και αφορούν το επιμέρους και όχι το γενικό, την έγκριση συγκεκριμένων δράσεων, χωρίς να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μια ενιαία στρατηγική στόχευση με μετρήσιμους στόχους. Το μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεων, αναλώνεται σε συζητήσεις για τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, για τη μετακίνηση κονδυλίων από τον ένα κωδικό στον άλλο, για την έγκριση  συμμετοχής στην τάδε έκθεση προβολής γεωργικών προϊόντων ή τη δείνα έκθεση τουρισμού ή τον καθαρισμό των τάδε ρεμάτων κτλ. Σε θέματα διαχείρισης, έγκρισης νομιμότητας εξόδων και τελικά, θέματα ελάσσονος πολιτικής σημασίας.
Αυτά όλα δεν συνιστούν ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων του νησιού. Δε γνωρίζουμε αν η κ. Καλογήρου έχει τέτοιο σχέδιο και σκοπίμως αρνείται να το παρουσιάσει και να το θέσει σε συζήτηση και κριτική, γιατί φοβάται τον έλεγχο και την αποδόμηση του από την αντιπολίτευση. Ή στερείται σχεδίου και αφήνει το σχεδιασμό και τη ρύθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας στο «χέρι των αγορών» και στις «μαγικές ιδιότητες», που πιστεύουν πως έχει οι ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι. Συμπερασματικά, η πολιτική συζήτηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός των παραγωγικών δραστηριοτήτων των νησιών, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα συζήτησης της Π.Α. Συνέπεια αυτής της πολιτικής επιλογής, η πλειονότητα των θεμάτων έρχεται με εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων και όχι των πολιτικών υπευθύνων, των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών. Και το περιεχόμενο των εισηγήσεων εξαντλείται στην παράθεση τεχνικών λεπτομερειών και στην ανάδειξη της νομιμότητας των εισηγήσεων. Αντίθετα, δεν τίθεται σε συζήτηση η αναγκαιότητα των προτάσεων και για το αν και πώς συνδέονται με το γενικότερο σχεδιασμό της Π.Α.
Υποβαθμισμένη είναι επίσης η δημοκρατική λειτουργία του Π.Σ. Καταρχάς, λόγω της επιλογής της κ. Καλογήρου, να απουσιάζει από την έδρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα των συνεδριάσεων. Ακολουθώντας το παράδειγμα της, την ίδια συμπεριφορά εμφανίζει και μερίδα των περιφερειακών συμβούλων. Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα στη δημοκρατική λειτουργία οφείλεται στην υιοθέτηση των συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Το Π.Σ. έχει κατακερματιστεί σε πέντε διαφορετικά νησιά και είναι αδύνατο να λειτουργήσει ως ενιαίο σώμα. Οι σύμβουλοι που βρίσκονται στα άλλα νησιά ακούν με δυσκολία τις εισηγήσεις και τις ομιλίες, παρεμβαίνουν επίσης με δυσκολία, χάνουν το ενδιαφέρον τους, καθώς δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν το διάλογο. Το αποτέλεσμα είναι η συζήτηση να περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους συμβούλους που παρευρίσκονται στην έδρα της ΠΒΑ, στους επικεφαλής των παρατάξεων και σε μεμονωμένους συμβούλους. Η λειτουργία του ΠΣ ως ενιαίο σώμα έχει θυσιαστεί, για να εξοικονομηθούν λίγες χιλιάδες ευρώ.
Ο κανονισμός λειτουργίας που έχει καθιερώσει ο Καλλικράτης είναι αντιδημοκρατικός και γραφειοκρατικός και πάγια μας θέση είναι η κατάργησή του. Όμως η Π.Α. δεν διστάζει να τον καταπατήσει, όταν χρειαστεί. Απαγορεύει την τοποθέτηση συμβούλων ή εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, όποτε το κρίνει. Καταστρατηγεί επιλεκτικά τους χρόνους ομιλίας στις τοποθετήσεις των συμβούλων. Αρνείται συστηματικά να συζητηθούν θέματα που θέτουν προς συζήτηση οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Δεν απαντά, όπως είναι υποχρεωμένη, σε ερωτήσεις και επερωτήσεις ή απαντά με απίστευτη καθυστέρηση. Στέλνει τις εισηγήσεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης με καθυστέρηση. Φέρνει επανειλημμένα θέματα την τελευταία στιγμή, για να συζητηθούν εκτός ημερησίας διατάξεως, χωρίς να έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χωρίς να δίνεται ο χρόνος στους συμβούλους να μελετήσουν τις εισηγήσεις. Όλα αυτά δείχνουν πως για την ΠΑ οι συνεδριάσεις αντιμετωπίζονται ως ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο, για την εφαρμογή της πολιτικής της. Απ’ όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι η Π.Α. θα περιόριζε ακόμα περισσότερο τις συνεδριάσεις, αν της έδινε τη δυνατότητα το έτσι και αλλιώς αντιδημοκρατικό πλαίσιο του Καλλικράτη.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αλλάξουν πολλά ως προς την υποβάθμιση του πολιτικού περιεχομένου των συζητήσεων  στο Π.Σ., καθώς εκτιμάμε πως αυτή είναι η επιλογή της κ. Καλογήρου. Όμως, απαιτούμε να ενισχυθεί τουλάχιστον η δημοκρατική λειτουργία του.
  • Να σταματήσει η επιλεκτική επίκληση του κανονισμού και οι παραβιάσεις του.
  • Να σταματήσουν να έρχονται διαρκώς θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως και να αποστέλλονται με καθυστέρηση οι εισηγήσεις.
  • Να απαντιούνται έγκαιρα οι ερωτήσεις και οι επερωτήσεις.
  • Να διασφαλίζεται η  διαρκής παρουσία των συμβούλων στις συνεδριάσεις και το παράδειγμα να το δίνει πρώτα και κύρια η κ. Καλογήρου.
  • Να σταματήσουν οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη και να διασφαλιστεί πως το Π.Σ. θα συνεδριάζει ως ενιαίο σώμα στον ίδιο χώρο.
  • Κατά διαστήματα οι συνεδριάσεις να γίνονται και σε άλλα νησιά, ώστε οι σύμβουλοι να μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τους φορείς όλων των νησιών της ΠΒΑ. Μόνο έτσι μπορεί να καλλιεργηθεί η "περιφερειακή συνείδηση" που συχνά την επικαλούνται χωρίς να την πολυπιστεύουν αρκετοί εδώ μέσα.
  • Να ανακοινώνονται οι αποφάσεις του ΠΣ στον τύπο, ώστε να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία.

Για τα ζητήματα που έθεσαν οι σύλλογοι εργαζομένων της ΠΒΑ: Συμφωνούμε με τα αιτήματα τους για μαζικές προσλήψεις, ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Να αποζημιώνονται πλήρως για την υπερωριακή τους απασχόληση και να τηρείται η εργατική νομοθεσία για την ανάπαυση μετά από υπερωριακή απασχόληση. Δεν συμφωνούμε για την πραγματοποίηση συνεδριάσεων στο πρωινό ωράριο. Κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε την παρακολούθηση των συνεδριάσεων από συμβούλους που εργάζονται ή μένουν μακριά από τις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων και τη συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών. Κάτι τέτοιο, θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη λειτουργία του ΠΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου