"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Σάμος: Λευκές νύχτες, μαύρο σκοτάδι για τους εργαζόμενους



Αν και το ζήτημα της δακοκτονίας και των προβλημάτων και καθυστερήσεων που έχουν προκληθεί στη φετινή διαδικασία ήταν μια απλή ενημέρωση σύμφωνα με την σχετική ημερήσια διάταξη που είχε εκδοθεί από την περιφερειακή αρχή για το Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, τελικά με τις παρεμβάσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης αναδείχθηκε, και δίκαια, ως το μείζον θέμα της συγκεκριμένης συνεδρίασης. Μια συνεδρίαση που ξεκίνησε με σύσσωμη την αντιπολίτευση να θέτει θέματα για την υποβάθμιση λειτουργίας του οργάνου που τελικά συνεδριάζει μόνο και μόνο γιατί ….έτσι προβλέπει ο νόμος και χρησιμοποιείται εργαλειακά απ’ την Περιφερειακή Αρχή για να επικυρώνονται προειλημμένες αποφάσεις χωρίς καμιά ουσιαστική συζήτηση και σωρό θέματα που μπαίνουν εκτός ημερήσιας διάταξης. Μια λειτουργία που έχει στηλιτευθεί στο παρελθόν τόσο με ανακοινώσεις όσο και με τοποθετήσεις στο Π.Σ. της «Ανταρσία στο Αιγαίο».

«Βαρέθηκα τις νύχτες τις λευκές…»

Το ότι η περιφερειακή αρχή υιοθετεί το σύνολο της πολιτικής χτυπήματος του δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας κι οι κορώνες της για θέματα όπως το ΦΠΑ είναι απλά ρηχές αντιπολιτευτικές τακτικές ενάντια στη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδείχθηκε στη συζήτηση ενός θέματος που αφορούσε την χορήγηση άδειας στους εμπόρους της Σάμου (Βαθύ, Καρλόβασι) να παραβιάσουν ωράρια και δικαιώματα εργαζομένων μέσω διοργάνωσης «Λευκής Νύχτας». Την πρωτοβουλία αυτή έχει καταδικάσει το Εργατικό Κέντρο Σάμου και ζητούσε να μη χορηγηθεί η σχετική άδεια. Ανάμεσα λοιπόν στους εργαζόμενους και τα αφεντικά τους η πλειοψηφία τάχθηκε ….με τα αφεντικά. Φυσικά καταψηφίσαμε τη σχετική πρόταση να  δοθεί η άδεια διοργάνωσης αυτών των αντεργατικών εκδηλώσεων. Για μας οι εργαζόμενοι πρέπει να ζουν με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Να έχουν σταθερά ωράρια τα οποία να τους επιτρέπουν να κάνουν προγραμματισμό της ζωής τους, να έχουν χρόνο και δυνάμεις για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Για μας «λευκές νύχτες», «μαύρες Παρασκευές», «ανοιχτές Κυριακές» δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ρίχνουν νερό στο μύλο των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι μικρομεσαίοι που υιοθετούν τέτοιες πρακτικές δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να «βγάζουν τα μάτια τους» αφού αυτοί θα είναι τα πρώτα θύματα των mall και των συναφών μορφών εμπορικής δραστηριότητας των πολυεθνικών.
Για το θέμα έγκρισης θέσεων μαθητείας στις υπηρεσίας της Περιφέρειας το οποίο άπτεται κι αυτό στο μέγα θέμα των αντιδραστικών αλλαγών στην εργασία τονίσαμε πως ο θεσμός εντάσσεται στα πλαίσια των αλλαγών στην εκπαίδευση και οδηγεί τελικά σε μαθητεία όχι στις εργασιακές γνώσεις και δεξιότητες αλλά  στο καθεστώς δουλεμπορίας των ελαστικών σχέσεων εργασίας που προωθούν κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ε.Ε. Με βάση αυτή τη συνολική μας θέση καταψηφίσαμε  και τη σχετική εισήγηση.

Εδώ οδηγούν οι ιδιωτικοποιήσεις

Στη συζήτηση για τη δακοκτονία αναδείχθηκαν από τον εκπρόσωπο μας στο Π.Σ. Αριστείδη Σγατζό οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής και της κυβέρνησης για τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα αυτό. Όπως τόνισε  στην τοποθέτησή του αυτές ήταν λογική συνέπεια και της συνολικής πολιτικής στο θέμα που αφαίρεσε τη δακοκτονία από τις υπηρεσίες και την μετέτρεψε σε εργολαβία, την μείωση των σχετικών κονδυλίων όσο και το γεγονός ότι τελικά κατατίθεται στο σχετικό διαγωνισμό μόνο μια προσφορά. Επαναλάβαμε τη πάγια θέση μας για ανάληψη της δακοκτονίας από τη δημόσιο φορέα και για την ανάγκη συνολικής αναδιάρθρωσης της πολιτικής και της τεχνικής των ψεκασμών έτσι ώστε αυτοί να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του λεσβιακού ελαιώνα. (Αναλυτικά η προτάσεις μας στο http://aegeanantarsia.blogspot.gr/2016/10 )

«Μεσοπρόθεσμο» και στην Περιφέρεια

Μια «μνημονιακή υποχρέωση» της κυβέρνησης ήρθε ανάμεσα στα άλλα στη συνεδρίαση του Π.Σ. μέσω της έγκρισης κατάρτισης μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής για την Περιφέρεια για τα έτη 2019-2022. Στη πραγματικότητα δεν είναι παρά η αντίστοιχη διαδικασία αναγνώρισης από το σώμα κι από την πλειοψηφία που τελικά την ενέκρινε πως γι αυτή τη περίοδο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας κι αυτοί πάντα θα υπακούν στη μνημονιακή δημοσιονομική πολιτική που τόσα δεινά έχει σωρεύσει στο λαό και στον τόπο. Η ψήφισή που ομολογήθηκε ότι έγινε κατ’ εντολή της κυβέρνησης απέδειξε εκτός των άλλων και την πλήρη υποταγή της ΝΔ στην οποία πρόσκειται η πλειοψηφία του ΠΣ και η περιφερειακή αρχή στα μνημόνια και τις πολιτικές που απορρέουν από αυτά. «Αν οι θεσμοί ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει δικά της τα μνημόνια τώρα με τη σειρά σας οι υιοθετείτε την λιτότητα, τη μιζέρια, την έλλειψη προσωπικού ως δική σας επιλογή με τη ψήφιση του περιφερειακού μεσοπρόθεσμου» τονίσαμε καταψηφίζοντάς το.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης σε μια σειρά θέματα που έρχονται σχεδόν σε κάθε Π.Σ. όπως η τροποποίηση του προϋπολογισμού ή του σχεδίου δράσης αθλητισμού ακολουθήσαμε τη πάγια τακτική μας της καταψήφισης αφού είχαμε καταψηφίσει τις αρχικές αποφάσεις. Στη συζήτηση όμως για την 5η κατά σειρά τροποποίησης του προϋπολογισμού αναδείχθηκαν ζητήματα όπως αδιαφάνειας στο ζήτημα της πρόσληψης συμβούλων για τα οποία η Περιφερειακή αρχή δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις.
Τέλος σε μια σειρά διαχειριστικών θεμάτων ψηφίσαμε κατά περίπτωση κατά, λευκό ή υπέρ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου