"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018

Αυγουστιάτικη…. ενημέρωση για τη δασοπροστασία
Κάτω από το βάρος της τραγωδίας στην Αττική και σε μια προσπάθεια να φανεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Αρχή συγκάλεσε την Πέμπτη 9 Αυγούστου (εν μέσω αντιπυρικής περιόδου δηλαδή κι ενώ η Λέσβος και άλλα νησιά ήταν σε κατάσταση συναγερμού λόγω μελτεμιών) ενημερωτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη δασοπυροπροστασία.
Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε μια παρέλαση υπηρεσιακών παραγόντων κυρίως από τα σώματα ασφαλείας και το στρατό οι οποίοι για το μόνο που μας ενημέρωσαν (όσο δεν “έκαναν μούτρα” για το ποιος ιεραρχικά θα μιλήσει πρώτος) είναι ότι τα «πρωτόκολλα» και τα προβλεπόμενα τηρούνται στο ακέραιο. Δε μίλησαν ούτε για τις ελλείψεις ούτε για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το όλο σύστημα. Ο μόνος υπηρεσιακός παράγοντας που αναφέρθηκε σε ελλείψεις ήταν ο Δασάρχης Λέσβου (κονδύλια για τη δημιουργία προληπτικών έργων δασοπροστασίας) και οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη (επικοινωνία, κάλυψη εξόδων και εξοπλισμού).
Στη τοποθέτηση του ο εκπρόσωπος της Ανταρσία στο Αιγαίο, Αριστείδης Σγατζός αφού τόνισε ότι αυτή η συνεδρίαση δεν έχει κανένα νόημα στο χρόνο που γίνεται κι ότι είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής: «Αν ήθελαν σοβαρό προγραμματισμό, σχεδιασμό και έλεγχο αυτή η συνεδρίαση θα γινόταν το Δεκέμβρη», τόνισε ενώ στη συνέχεια επεσήμανε ότι: «Το δάσος είναι σύστημα. Δεν είναι δέντρα μόνο, είναι γενικά χλωρίδα, πανίδα, μυκοχλωρίδα, είναι κοινωνικές σχέσεις είναι μέσω αυτών ο άνθρωπος Συνδέεται με το παραγωγικό μοντέλο κάθε τόπου, με φαινόμενα όπως της κλιματικής αλλαγής, της ερημοποίησης, της καταστροφής των παραδοσιακών καλλιεργειών και εκτροφών».
Δυστυχώς οι υπερασπιστές του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης και παραγωγής, της καπιταλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας η ΕΕ, η κυβερνήσεις μπλε, γαλάζιες ή ροζ αδυνατούν να σχεδιάσουν λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά. Ο σχεδιασμός σε αυτό το επίπεδο μπορεί να είναι μόνο δυνατότητα της σοσιαλιστικής οργάνωσης της οικονομίας και της παραγωγής. Μπορείς για παράδειγμα να μιλήσεις σοβαρά για δασοπροστασία όταν η ιδιοκτησία είναι ιερή και μόνο ελάχιστο ποσοστό των δασών της Λέσβου είναι δημόσιο;
Παρόλα αυτά μπορούμε και σήμερα να έχουμε παραδείγματα στη σωστή κατεύθυνση παραδείγματα που θα τα επιτρέψουν οι ίδιες οι αντιφάσεις του συστήματος ή τα άμεσα επακόλουθα των καταστροφών που είναι αναπόφευκτες με τον τρόπο που διαχειρίζεται το κράτος τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Για μας η  σύγχρονη δασοπονία κι άλλες επιστήμες δείχνουν το δρόμο. Δασοπροστασία και αποερημοποίηση πάνε χέρι – χέρι. Πρέπει να πάμε όχι αμυντικά στα δάση, περιμένοντας να γίνει το κακό και να το καταστείλουμε, αλλά επιθετικά με πολιτική διαχείρισης και σχεδιασμό, έτσι κι αλλιώς τα δασικά οικοσυστήματα των νησιών μας είναι ανθρωπογενή. Ιδίως στα γερασμένα δάση με αφαίρεση μέρους της νεκρής ύλης, κομποστοποίηση της και επιστροφής της σε αυτά ή σε άλλες περιοχές που έχουν νεκρωθεί. Συγκράτηση του χώματος με μικρά φράγματα, αναχώματα σε ισοϋψείς. Ο σχεδιασμός της βόσκησης μπορεί να την μετατρέψει από πρόβλημα για το δάσος σε ευλογία γι’ αυτό.
«Γι’ αυτά όλα όμως χρειάζεται σχέδιο…. Στους μόνους που ελπίζουμε να το επιβάλλουν είναι οι δυνάμεις της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού…», κατέληξε ο αντιπρόσωπος της Ανταρσία στο Αιγαίο που κάλεσε σε υπερψήφιση του κειμένου που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση (στη σχετική ψηφοφορία η πλειοψηφία δε το έκανε δεκτό)

Ισολογισμός κοινωνικής αναλγησίας

Το δεύτερο θέμα το Περιφερειακού Συμβουλίου αφορούσε την έγκριση των ισολογισμών της ΑΕΝΑΛ, μια έγκριση που εκκρεμούσε από το προηγούμενο Π.Σ. Για μας στην εισήγηση του εκκαθαριστή της ΑΕΝΑΛ κ. Τάκη καταδείχθηκε η κοινωνική αναλγησία της Περιφερειακής Αρχής της κ. Καλογήρου  με περίτρανο τρόπο, ο οποίος αναφέρει ότι είναι επιλογή της Περιφέρειας (δηλαδή της παράταξης της κ. Καλογήρου) να μην πληρώσει τις υποχρεώσεις της ΑΕΝΑΛ προς του εργαζόμενους. Η κ. Καλογήρου πιστή στην παράδοση της δεξιάς αλλά και στις αρχές του άγριου νεοφιλελευθερισμού αρνείται να πληρώσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της εταιρείας. Επίσης η κ. Καλογήρου όλα τα χρόνια της θητείας της ως Περιφερειάρχη αρνείται την πρόσληψη των συγκεκριμένων εργαζομένων σε προσωποπαγείς θέσεις όπως ο νόμος της δίνει το δικαίωμα. Επιπλέον η παράταξη της πλειοψηφίας αρνείται να πληρώσει τα οφειλόμενα στους προμηθευτές της ΑΕΝΑΛ και μετατρέποντας την παράταξη της δεξιάς στον μεγαλύτερο μπατακτσή του Βορείου Αιγαίου.
Καμία αναφορά δεν γίνεται στα χρέη της ΑΕΝΑΛ προς την Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου Λήμνου που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ, χρήματα που με κόπο είχαν συγκεντρωθεί από τους κατοίκους των νησιών μας.
Επίσης καμία αναφορά δεν γίνεται στα εισηγητικά κείμενα του παρόντος Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και στα εισηγητικά κείμενα του προηγούμενου συμβουλίου για την ποινική διερεύνηση των ευθυνών για την ουσιαστική κατάρρευση της ΑΕΝΑΛ και τον Lesvoshop το 2010. Η αλήθεια είναι πως τόσο η σημερινή Περιφερειακή Αρχή όσο και η προηγούμενη αδιαφόρησαν για μια υπόθεση που χρέωσε την ΑΕΝΑΛ και την Περιφέρεια με πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο λέει πάντα τα πράγματα με το όνομα τους. Στην περίπτωση της ΑΕΝΑΛ έχουμε ένα διαρκές σκάνδαλο (εντός και εκτός πλαισίων του νόμου) το οποίο αφορά α) την λειτουργία της και την διαχείριση των Lesvoshop, β) την λειτουργία και την διαχείριση της πριν δημιουργηθούν τα καταστήματα, γ) τον τρόπο που έκλεισε η εταιρεία, δ) την απίστευτα μεγάλη καθυστέρηση στην εκκαθάριση της (ευθύνη που βαρύνει τις δύο Περιφερειακές αρχές κι όχι τους εκκαθαριστές), ε) την ουσιαστική συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών που υπάρχουν μέσα από εξαιρετικά αργή διαδικασία διερεύνησης που οδηγεί σε παραγραφή τα αδικήματα.
Σε ότι αφορά τον ισολογισμό της εκκαθάρισης είναι φανερό ότι δεν δίνει την πραγματική εικόνα των χρεών. Η παράταξη μας από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητά να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της ΑΕΝΑΛ. Είναι φανερό επίσης ότι η πλασματική εικόνα που δίνει ο ισολογισμός της εκκαθάρισης δεν είναι ευθύνη των εκκαθαριστών αλλά της Περιφέρειας και των Κρατικών αρχών που δεν τους έδωσαν τα αναγκαία στοιχεία για να κάνουν μια ολοκληρωμένη δουλειά.
Παρόλα αυτά εμείς έχουμε να θέσουμε στην κ. Καλογήρου και στον κ. Γιακαλή τα ακόλουθα ερωτήματα:
-         Η αναπόσβεστη αξία των παγίων της εταιρείας το 2010 ήταν 95.000 ευρώ περίπου. Τι έκαναν για να μην μηδενιστεί η αξία τους; Τι απέγιναν τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός της εταιρείας;
-         Στο τέλος του 2011 οι απαιτήσεις της ΑΕΝΑΛ ανέρχονταν σε 600.000 σύμφωνα με τους συνταχθέντες ισολογισμούς εισπράχθηκαν αυτά τα χρήματα κι αν όχι ποιοι ευθύνονται για αυτό και ποια μέτρα πάρθηκαν για να αποδοθούν οι ευθύνες;
-         Τι έχει γίνει με τα δάνεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας; Πληρώθηκαν ή όχι;
-         Γιατί ο ισολογισμός του 2011 κλείνει το Σεπτέμβριο και όχι στο τέλος του χρόνου όπως θα έπρεπε;
-         Γιατί ο επόμενος ισολογισμός ξεκινάει στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 κλείνει στις 20 Ιουλίου του 2018; Γιατί έγινε αυτή η μεθόδευση;
-         Πότε και με ποιο τρόπο η Περιφέρεια κατέβαλε τα 782.000 ευρώ στην ΑΕΝΑΛ όπως εμφανίζονται στο Ισολογισμό της τελευταίας χρήσης;
-         Ποια είναι τα συνολικά χρέη της εταιρείας αν προστεθούν οι οφειλές στους εργαζόμενους και τους προμηθευτές;
-         Τι θα γίνει με την εταιρεία Lesvoshop A.E. θα εκκαθαριστεί κι αν ναι πότε;
-         Ποια μέτρα θα πάρει η Περιφερειακή Αρχή, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, για την απόδοση ποινικών ευθυνών;
Φυσικά όταν τέθηκαν κάποια από αυτά τα ερωτήματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν δόθηκε ποτέ καμιά απάντηση. Η καταψήφιση του ισολογισμού της ΑΕΝΑΛ και η σχετική εισήγηση από μας μετά τα παραπάνω ήταν φυσικά δεδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου