"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Τέλος χρονιάς με... μια απ' τα ίδια!


Στην τελευταία του συνεδρίαση για το 2018 το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ασχολήθηκε με τι άλλο πέρα από τη συνηθισμένη Ημερήσια Διάταξη των τελευταίων συνεδριάσεών του δηλαδή την έγκριση προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους και άλλους φορείς που σωρηδόν φέρνει η Περιφερειακή αρχή μια και μπαίνουμε σε εκλογική χρονιά. Παρ’ όλα αυτά ως Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά συνεχίζουμε να κρίνουμε κάθε μια από αυτές ξεχωριστά με κριτήριο κυρίως την κοινωνική χρησιμότητα και τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί το κάθε έργο και δεν αποτελεί απλώς μια επικοινωνιακή – προεκλογική φούσκα.

Ας δούμε όμως τα θέματα αναλυτικά:
Για μας το σημαντικότερο ίσως θέμα που συζητήθηκε, παρ’ όλο που κανονικά θα ήταν θέμα ρουτίνας, ήταν η έναρξη των διαδικασιών για τη δακοκτονία. Και δεν ήταν φέτος θέμα ρουτίνας αφού η καταστροφή της φετινής παραγωγής ελαιολάδου στη Λέσβο που οφειλόταν και στην αστοχία του περσινού προγράμματος δακοκτονίας δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό για το θέμα. Ήταν θετικό βέβαια ότι οι διαδικασίες ξεκινάνε φέτος σχετικά νωρίς όμως εμείς δεν μπορούσαμε να μην επισημάνουμε πως το πρόγραμμα είναι ναρκοθετημένο από την ανάθεσή του κάθε χρόνο σε εργολάβο και από την επιμονή σε μεθόδους καταπολέμησης του δάκου που δεν αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες του λεσβιακού ελαιώνα όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια (βιολογικές νησίδες, εγκατάλειψη τμημάτων του κ.α.). Θυμίσαμε στην περιφερειακή αρχή την πρότασή μας για συνολική αναδόμηση του προγράμματος και ανάληψής του από δημόσιο φορέα. (Αναλυτικά εδώ). Ψηφίσαμε παρ’ όλες τις επιφυλάξεις που διατυπώσαμε την έναρξη των διαδικασιών του προγράμματος επιφυλασσόμενοι για συνολικότερη τοποθέτηση όταν έρθει αυτό για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στο έτερο θέμα που αφορούσε τον αγροτικό κόσμο της Λέσβο όμως αυτό της έγκρισης προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την μελέτη του Λεσβιακού προβάτου και του γάλακτός του ψηφίσαμε αρνητικά αφού πρόκειται για άλλη μια δράση που στην πραγματικότητα δεν ωφελεί τους κτηνοτρόφους του νησιού αλλά τις μεγάλες εταιρίες του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος. “Είναι πρόκληση τούτες τις μέρες που οι τιμές του γάλακτος έχουν φτάσει στο ναδίρ να λέτε ότι γι αυτό φταίει η μη μελέτη του προβάτου του νησιού κι όχι η αχόρταγη διάθεση για κέρδος των εμπόρων του γάλακτος” τόνισε ο εκπρόσωπός μας στο Π.Σ., Αριστείδης Σγατζός.
Στα θέματα που λίγο πολύ έρχονται ως γραφειοκρατική υποχρέωση στο ΠΣ ψηφίσαμε με βάση τις αρχικές μας τοποθετήσεις. Στην 7η τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος έργων της Περιφέρειας ψηφίσαμε λευκό τονίζοντας τη θέση μας ότι ψηφίζουμε κατά περίπτωση τα έργα ανάλογα με την κοινωνική τους χρησιμότητα, στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης με ανάλογο σκεπτικό ψηφίσαμε επίσης Λευκό χαρακτηρίζοντάς το ως ευχολόγιο και επιφυλασσόμενοι να τοποθετούμαστε ειδικά σε κάθε δράση όταν αυτή έρχεται στο ΠΣ ενώ στη 10η τροποποίηση του Προϋπολογισμού καταψηφίσαμε αφού έχουμε καταψηφίσει συνολικά τον προυπολογισμό.
Στις προγραμματικές συμβάσεις για τα γήπεδα Άγρας και Ερεσού ψηφίσαμε λευκό τονίζοντας την κοινωνική αναγκαιότητα για την κατασκευή στην Άγρα της εγκατάστασης και την επισκευή του γηπέδου της Ερεσού επιφυλασσόμενοι όμως για τους χρόνους και τα σχέδια των έργων αφού προβλέπονται πολύ μεγάλοι χρόνοι για την ολοκλήρωση των έργων μετατρέποντας τις προγραμματικές συμβάσεις σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας περιφερειακής αρχής. Για τις κτιριακές εγκαταστάσεις στο λιμάνι των Μεστών της Χίου ψηφίσαμε υπέρ (αν και εδώ υπήρχαν ζητήματα με τους χρόνους που προέβλεπε η προγραμματική σύμβαση) αφού πρόκειται για ένα έργο που συμπληρώνει μια εγκατάσταση που ήδη λειτουργεί στη βασική της χρήση δηλαδή τον κατάπλου και τον απόπλου πλοίων.
Για την προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία “επιχειρηματικού πάρκου” στην Ουτζά της Μυτιλήνης, μια πρωτοβουλία στην ουσία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου και των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων που έχουν την ιδιοκτησία του χώρου ψηφίσαμε λευκό αφού ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου και ο εισηγητής της Περιφερειακής Αρχής δεν μας έπεισαν πως υπάρχει η δυνατότητα του πάρκου αυτού να συγκεντρώσει τις οχλούσες δραστηριότητες της Μυτιλήνης ώστε τουλάχιστον να υπάρξει κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος.
Στο θέμα της υλοποίησης ευρωπαϊκού προγράμματος για τον εφοδιασμό των κρουαζιερόπλοιων τονίσαμε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι σχεδιασμένο να λειτουργήσει προς όφελος των εφοπλιστών και των εταιριών τροφοδοσίας της κρουαζιέρας και πως καμιά σχέση δεν έχει με την ενίσχυση των τοπικών παραγωγών του Αιγαίου κάτι που τεχνηέντως άφηνε να εννοηθεί η εισήγηση. Φυσικά το καταταψηφίσαμε. Καταψηφίσαμε επίσης την δαπάνη για την επανεκτύπωση για “εκλεκτούς” τουριστικού οδηγού της Σάμου τονίζοντας ότι στην εποχή μας η διάθεση τέτοιων ποσών για εκτυπώσεις είναι απλώς κινήσεις πρεστίζ κι όχι ουσίας. Αντίθετα επισημάναμε ότι η ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών θα έφερνε πολλαπλάσια αποτελέσματα. Τέλος σε μια σειρά διαχειριστικά θέματα ψηφίσαμε λευκό ενώ υπερψηφίσαμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας για την εξαίρεση της Λήμνου και του Άι Στράτη από την επιδότηση καυσίμων μέσω του προγράμματος μεταφορικού ισοδύναμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου