"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Εκτός από τα Fake news έχουμε και fake προϋπολογισμό



Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συζητήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Στην τοποθέτησή του για το θέμα ο περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά ανέφερε τα παρακάτω:

“Για ακόμη μια χρονιά η Περιφερειακή Αρχή του Βορείου Αιγαίου φέρνει πως συζήτηση και ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα εικονικό προϋπολογισμό. Έτσι στον προϋπολογισμό εντάσσονται οι δαπάνες που θα πληρώσει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ώστε να αυξηθεί το τελικό ύψος του προϋπολογισμού. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δει να εντάσσεται στο προϋπολογισμό της Περιφέρειας το κονδύλι δαπανών για τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού. Έτσι φθάσαμε σε ένα προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Αλλά αν δούμε ποια είναι τα πραγματικά ποσά που έχει στην διάθεση της η Περιφέρεια για να παράγει έργα, μελέτες και δράσεις που έχουν ανάγκη τα νησιά μας θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για ψίχουλα. Σημειώνουμε την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Περιφερειακή Αρχή να εμφανίσει αυξανόμενο τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και έτσι να καλύψει τόσο τις δικές της ευθύνες για το περιορισμένο έργο που γίνεται και κυρίως τις κυβερνητικές ευθύνες για τις πενιχρές επιχορηγήσεις που δίνονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Δεύτερο κρίσιμο στοιχείο της εισήγησης που μας δόθηκε και συζητάμε σήμερα είναι η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής εισήγησης. Λες και το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι κάποιο υπηρεσιακό όργανο. Πραγματικά είναι η εντυπωσιακή η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να αποτρέψει οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση και κριτική επί του προϋπολογισμού μέσα από την ακύρωση του πολιτικού ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η συνειδητή αυτή επιλογή επιβεβαιώνει την πάγια θέση της Ανταρσίας στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά για πλήρη μετεξέλιξη της Περιφέρειας σε τοπικό κράτος, που ως μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους εκτελεί πειθήνια όλες τις εντολές που λαμβάνει από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat δείχνουν ξεκάθαρα ότι το αναπτυξιακό αποτέλεσμα των πόρων που διατίθενται στα νησιά μας δεν είναι καν μηδενικό, είναι αρνητικό. Μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το βόρειο Αιγαίο είναι στην δεύτερη θέση στην ανεργία των νέων από το σύνολο των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ολική καταστροφή απειλούνται οι κτηνοτρόφοι και οι ελαιοπαραγωγοί των νησιών μας καθώς οι τιμές παραγωγού του ελαιολάδου καταγράφουν κάμψη κοντά στο 30%, ενώ ανάλογα υψηλά ποσοστά πτώσης καταγράφουν οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος. Την ίδια ώρα οι χούφτα μεσάζοντες και έμποροι σε κάθε νησί κάνουν πάρτι με τα τρελά ποσοστά κέρδους που εξασφαλίζουν. Πως αντιμετωπίζει την κατάσταση αυτή η Περιφέρεια. Χρεώνει με 153.000 ευρώ τους κτηνοτρόφους για ενοίκια βοσκήσιμων εκτάσεων και πληρώνει το κόστος συμμετοχής σε εκθέσεις τροφίμων για να διευκολύνει μεγάλους τυροκόμους και κρεατεμπόρους. Οι ελαιοπαραγωγοί στην Λέσβο ουσιαστικά καταστράφηκαν από την παταγώδη αποτυχία της δακοκτονίας του 2018.
Στο τομέα του τουρισμού κυριαρχεί η μαύρη και η απλήρωτη εργασία, τα μεροκάματα της πείνας, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, η ρατσιστική και σεξιστική συμπεριφορά ξενοδόχων και των άλλων εργοδοτών. Τι κάνει γι’ αυτό η Περιφέρεια; Επενδύει κάθε χρόνο μεγάλα ποσά για την τουριστική προβολή, δηλαδή δίνει ζεστό χρήμα σε ξενοδόχων και τους λοιπούς τουριστικούς επιχειρηματίες.
Όσον αφορά το προσφυγικό το οποίο τέθηκε στη στήριξη της εισήγησης εν είδη πυροτεχνήματος αντί να εντάξουμε στις κοινωνίες των νησιών τους πρόσφυγες ως εργαζόμενους με τα ίδια εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα με τους ντόπιους, για να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες οι περισσότεροι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλια κολαστήρια.
Δυστυχώς και στο προσφυγικό η Περιφερειακή Αρχή λειτουργεί ως πειθήνιος υπηρέτης της αντιπροσφυγικής – δολοφονικής πολιτικής της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων. Η Ανταρσία στο Αιγαίο, βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων και θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες τους για ζωή και ελευθερία.

Δυο λόγια για τα νούμερα
Από τα 53,6 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού της Περιφέρειας τα 21,5 είναι πόροι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, δηλαδή θα δοθούν για έργα, μελέτες και δράσεις που έχει ανάγκη το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Κάποια ψίχουλα θα δοθούν για έργα που έχουν ανάγκη οι νησιώτες. Έτσι ο πραγματικός προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι 32.12 εκατ. ευρώ. Από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν 13,5 εκατ. ευρω για μισθοδοσία, αποζημιώσεις και λειτουργία έξοδα. Επίσης οι μεταβιβαστικες δαπάνες για δακοκτονία και μεταφορά μαθητών ανέρχονται στα 6,8 εκατ. ευρώ. Από τα 32,12 εκατ. ευρώ μόλις 2,00 εκατ. ευρώ προέρχονται από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) Επενδύσεων. Το ποσό αυτό θα μοιραστεί στα 10 νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις οι νησιώτες λένε «να φας να πιείς να ρίξεις και πίσω σου»….

Ένας άλλος προϋπολογισμός
Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι νέοι και οι πρόσφυγες χρειάζονται ένα διαφορετικό προϋπολογισμό. Ένα προϋπολογισμό με πολύ περισσότερες πιστώσεις, που καλύπτει τις ανάγκες σε υγεία, πρόνοια, παιδεία. Ένα προϋπολογισμό που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, θα προστατεύει το εισόδημα των φτωχομεσαίων γεωργών και ψαράδων. Ένα προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτεί μέτρα και δράσεις για την αποτροπή της μαύρης και απλήρωτης εργασίας, ένα προϋπολογισμό που θα αντισταθμίζει τις επιπτώσεις της νησιωτικότητας που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών μας.

Φυσικά καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Β. Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου