"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Για την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας


Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής ζούμε αυτές τις μέρες στο νησί μας. Η είσοδός του ιού στο κολαστήριο της Μόριας ήταν θέμα χρόνου. Η κυβέρνηση κι οι παρατρεχάμενοί της δεν έκαναν τίποτα για να  αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. Από την άλλη σε επίπεδο πράξης όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν αλλά το αντίθετο.... έκαναν τα πάντα για να το επιταχύνουν. Από το να κλείνει ο Δήμος Μυτιλήνης για ...πολεοδομικούς λόγους το σχετικό ιατρείο μέχρι το να διώχνει ανεξέλεγκτα διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας να βρουν την τύχη τους στα παγκάκια της πλατείας Βικτωρίας στην Αθήνα. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν τα ταρατατζουμ των εγκαινίων της νοσηλευτικής δομής που έφτιαξε η Ολλανδική κυβέρνηση αλλά άφησε η δική μας ένα άδειο κουφάρι μη στελεχώνοντάς την με υγειονομικό προσωπικό. Ο νους κι ο λογισμός της κυβέρνησης ήταν πως θα υλοποιήσει το σχέδιο της για μετατροπή του στρατοπέδου της Μόριας σε “κλειστή δομή” με ένα ακόμη πάρτι χρηματοδότησης των εθνικών μας εργολάβων.  Αλήθεια που το είδανε γραμμένο ότι το να μαντρώσεις 13.000 ανθρώπους με αγκαθωτά συρματοπλέγματα συμβάλλει στον περιορισμό της πανδημίας;

Η συνέχεια του χρονικού της προαναγγελθείσας καταστροφής λοιπόν ήταν αναπόφευκτη. Η κυβέρνηση πέτυχε το στόχο της. Η πανδημία σε ένα πληθυσμό στον οποίο κυριαρχεί το αίσθημα της επιβίωσης έφερε τις συγκρούσεις και το διαχωρισμό ανάμεσα στους υποψήφιους για καραντίνα και τους υπόλοιπους. Ο φόβος κι η οργή οδήγησαν στις συγκρούσεις και τελικά στις φωτιές και την ολοκληρωτική -όπως λένε μέχρι τώρα τα δημοσιεύματα- καταστροφή του στρατοπέδου.

Τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο.

Αποκλειστικά υπεύθυνη γι αυτό είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιώντας  και εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους σχεδιασμούς της ΕΕ.  Η οποία συνεχίζει και κλιμακώνει επικίνδυνα την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, που συμφώνησε και εφάρμοσε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και γέννησε την Μόρια.

Αυτή η ίδια πολιτική είναι που γεννά και τον ρατσισμό και τον φασισμό. Με χειροκροτητές τοπικούς άρχοντες και φορείς του νησιού.

Για την ανατροπή αυτής της πολιτικής αγωνίζεται η αντικαπιταλιστική αριστερά. Και σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και μέσα από σωματεία, συλλόγους και το μαζικό κίνημα.

Ιδιαίτερα για το προσφυγικό σήμερα η μόνη ρεαλιστική λύση είναι αυτή που από την πρώτη στιγμή είχαμε διατυπώσει ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

- Να μεταφερθούν τώρα οι πρόσφυγες της Μόριας στα κλειστά ξενοδοχεία, να δημιουργηθούν υγειονομικές ζώνες για τον έλεγχο των κρουσμάτων και μετά την καραντίνα να μεταφερθούν σε άλλα ξενοδοχεία της Ελλάδας.

 - Να δοθεί η απαραίτητη και επείγουσα υγειονομική φροντίδα σε όλους-ες.

- Τώρα οι άνθρωποι να πάνε σε σπίτια, να ενταχθούν στις πόλεις και τα χωριά με ανθρώπινες συνθήκες ζωής, με όλα τα δικαιώματα σε εργασία, μόρφωση, υγεία κλπ.

 - Να σταματήσει η αστυνομική καταστολή, η ρατσιστική και φασιστική βία.

 - Να καταργηθεί η βάρβαρη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου