"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Απαράδεκτη, αντεργατική και αντιλαϊκή η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β.Αιγαίου για ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά καταγγέλλει την απόφαση του του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου για την ΑΕΝΑΛ και το Lesvoshop, με την οποία η Περιφέρεια προχωρά σε στάση πληρωμών οδηγώντας σε οικονομικό στραγγαλισμό τους εργαζόμενους, τους γυναικείος συνεταιρισμούς της Λέσβου και άλλους προμηθευτές. Η επιλογή της εκκαθάρισης αυτό το χαρακτήρα έχει καθώς τα 3,4 εκατ. που οφείλονται δε θα πληρωθούν. Ο περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής με πρωτοφανές θράσος αρνείται τις υποχρεώσεις της νομαρχίας την οποία διαδέχτηκε και έρχεται να καταδείξει με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο δύο βασικά στοιχεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτή λειτούργησε στα πλαίσια ενός μοντέλου που μας οδήγησε στη σημερινή χρεοκοπία.>

Πρώτα από όλα την αποτυχία του μοντέλου των δημοτικών-νομαρχιακών επιχειρήσεων και την προσφορά κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών με επιχειρηματικά κριτήρια. Το γεγονός ότι το εγχείρημα ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop κατέληξε σε φιάσκο δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Πέρα από την κακοδιαχείριση, τα ρουσφέτια και το μοντέλο που θέλει το δημόσιο να μπαίνει μέσα και όσοι κάνουν συναλλαγές με αυτό να αποκτούν περιουσίες, υπάρχει συνολικότερο θέμα. Η προώθηση και στήριξη των τοπικών συνεταιρισμών μπορεί να γίνει μόνο μέσω υπηρεσιών κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα, με κοινωνικό έλεγχο και λειτουργία χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς το κυνήγι του κέρδους σε βάρος της κοινωνίας. Κάθε άλλη επιλογή οδηγεί σε κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και σε παράδοση των συνεταιρισμών στην κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό που αναδείχτηκε με τη χρεοκοπία των ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop είναι ο σταθερά αντεργατικός και αντικοινωνικός χαρακτήρας της επιχειρηματικής δραστηριότητας της αυτοδιοίκησης. Οι δημοτικές-νομαρχιακές επιχειρήσεις πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τη γενίκευση της προσωρινής εργασίας για πάγιες ανάγκες με τραγικές συνέπειες για τη ζωή των εργαζόμενων, αλλά και με τη σταθεροποίηση του ρουσφετιού.

Η περιφερειακή διοίκηση Γιακαλή ως εκφραστής της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει αυτή την πολιτική. Με μοναδική αναλγησία και κουτοπονηριά αρνείται την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, συνέχεια της οποίας είναι. Στα χνάρια της αντεργατικής πολιτικής του Μνημονίου αφήνει στο δρόμο απλήρωτους τους εργαζόμενους. Στο πνεύμα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ξεπουλήματος οδηγεί ουσιαστικά σε κλείσιμο τους γυναικείους συνεταιρισμούς της Λέσβου.

Παράλληλα με όλα αυτά τα τερτίπια δίνεται συγχωροχάρτι στα πεπραγμένα της διοίκησης του Π. Βογιατζή και της ΝΔ στη Λέσβο που ευθύνονται για τη χρεοκοπία του ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop αλλά και για το γεγονός ότι ενώ έχασαν οι εργαζόμενοι, οι φορολογούμενοι και οι συνεταιρισμοί, δε συνέβη το ίδιο με όσους είχαν θέσεις ευθύνης ή συναλλάχτηκαν με το Lesvoshop.

Απαράδεκτη ήταν η στάση στο περιφερειακό συμβούλιο των παρατάξεων Τεντόμα (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιαννίρη (Οικολόγοι Πράσινοι) που υπερψήφισαν τις επιλογές της περιφερειακής διοίκησης Γιακαλή. Για το ΣΥΡΙΖΑ βάρυνε τελικά το γεγονός ότι η ιδέα και το επιχειρηματικό σχέδιο για το ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop προήλθε από τη δική του παρουσία στο τότε νομαρχιακό συμβούλιο, ενώ συναντήθηκε με τους Οικολόγους Πράσινους στη διαχειριστική λογική που μπροστά στα αδιέξοδα δε διστάζει να φορτώσει τα βάρη στους εργαζόμενους και τους κοινωνικούς φορείς.

Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση που δόθηκε είναι απαράδεκτη. Εξάλλου αύριο η Περιφέρεια Β. Αιγαίου μπορεί να βρεθεί μέσα από τα δικαστήρια με νέες οικονομικές υποχρεώσεις.

Υπάρχει ανάγκη να βγούμε από το αδιέξοδο αυτού του τύπου αυτοδιοίκησης που πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο με τις δήθεν λύσεις που δίνει. Μέχρι το επόμενο σκάνδαλο χρεοκοπίας.

Αφετηρία για άλλη πορεία είναι η ρήξη με τον Καλλικράτη και η πάλη για την ανατροπή του καθώς επιβάλλει ένα μοντέλο φορομπηξίας και απόλυτου προσανατολισμού στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τη στιγμή που λειτουργεί σαν εργαστήριο επιβολής εργασιακών σχέσεων κινέζικου τύπου.

Δεύτερο βήμα, να εγκαταλειφτεί η απαράδεκτη ληστρικού χαρακτήρα άρνηση κάλυψης των οικονομικών υποχρεώσεων της νομαρχίας. Άμεσα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και οι γυναικείοι συνεταιρισμοί.

Καμιά απόλυση. Δε γίνεται τις αποτυχημένες επιλογές των πολιτικών που έφεραν τη χρεοκοπία να τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Άμεση απορρόφηση των εργαζόμενων σε θέσεις προσφοράς κοινωνικών υπηρεσιών.

Να ανοίξει ο φάκελος του ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop και να αναζητηθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Να πληρώσουν με δήμευση της προσωπικής τους περιουσίας όσοι ευθύνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου