"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Για τις δηλώσεις του Β. Τεντόμα και τη στάση των Πολιτών Κόντρα στον Καιρό στην υπόθεση ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά θεωρεί αναγκαία μια απάντηση σε όσα δήλωσε στη συνέντευξη απολογισμού του ο Β. Τεντόμας, για την κριτική που του ασκήθηκε για την υπόθεση της ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop. Συγκεκριμένα ότι ο περιφερειακός σύμβουλος των Πολιτών Κόντρα στον Καιρό, της παράταξης που εκφράζει το ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε θετική ψήφο στην πρόταση του περιφερειάρχη Γιακαλή για κλείσιμο και άρνηση των υποχρεώσεων από την Περιφέρεια.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση αυτή. Η στάση πληρωμών απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίοι πετιούνται στο δρόμο, καθώς και τους γυναικείους συνεταιρισμούς και άλλους προμηθευτές, δεν είναι παρά έκφραση σε περιφερειακό επίπεδο της πολιτικής του Μνημονίου των ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ που κάνει βάρος της κοινωνίας τα σπασμένα των τραπεζών και του κεφαλαίου. Αυτή την πολιτική εκφράζουν οι παρατάξεις Γιακαλή/ΠΑΣΟΚ και Βογιατζή/ΝΔ-ΛΑΟΣ.

Σε αυτό το πλαίσιο απαράδεκτη ήταν η στήριξη της απόφασης από τις παρατάξεις Πολίτες Κόντρα στον Καιρό (ΣΥΡΙΖΑ) και Οικολογικός Άνεμος (Οικολόγοι Πράσινοι). Ο Β. Τεντόμας θεωρεί ότι είναι υπερβολική η κριτική γιατί έχει την εκτίμηση πως ήταν περιορισμένες οι επιλογές, ενώ η καταψήφιση της πρότασης Γιακαλή θα ήταν «τουφεκιές στον αέρα», «λαϊκίστικες κορώνες» για να «χαϊδευτούν τα αυτιά» των θυμάτων της διαχείρισης Βογιατζή.

Από πότε όμως θεωρείται τουφεκιά στον αέρα η υπεράσπιση των απλήρωτων και απολυμένων εργαζομένων ή των συνεταιρισμών; Η πρόταση Γιακαλή στρεφόταν ενάντιά τους με σαφήνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο Καλλικράτης φορτώνει στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση από την πρώτη της μέρα με 110 δισ. Χρέη από υποχρεώσεις των πρώην νομαρχιών. Άρα το θέμα δεν ήταν αν θα φορτωθεί η περιφέρεια με υποχρεώσεις που δεν της αναλογούν, αλλά οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Όσο για το λαϊκισμό είναι ένας χαρακτηρισμός που επιστρέφεται γιατί η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει στάση αρχών απέναντι στους εργαζόμενους κι όταν πέφτουν θύματα της εργοδοσίας δεν ηθικολογεί καλώντας τους να προσέχουν όταν διαλέγουν εργοδότη. Ειδικά στην εποχή μας η Αριστερά στο σύνολό της οφείλει να υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα χωρίς προϋποθέσεις, αλλιώς ξεχνάει το λόγο ύπαρξής της.

Τέλος η εκτίμηση ότι δεν υπήρχαν επιλογές δικαιώνει την κριτική που ασκήθηκε καθώς η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί δεδομένο το πλαίσιο λειτουργίας και ο ορίζοντάς της τελειώνει εκεί. Αυτό ακριβώς περιγράφτηκε ως διαχειριστική λογική. Όμως το «όχι» στον Καλλικράτη δεν μπορεί να είναι μόνο προεκλογικό σύνθημα, αλλά και καθημερινός οδηγός δράσης, κριτήριο τοποθέτησης και αφετηρία διεκδικήσεων.

Με δυο λόγια η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά θεωρεί η κοινωνία έφτασε στη χρεοκοπία γιατί εκβιάστηκε να επιλέγει πάντα εντός του πλαισίου των επιλογών της ΕΕ και του κεφαλαίου που διαχειρίστηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τη μεταπολίτευση. Γι’ αυτό και καλεί σε ανταρσία, πάλη για την ανατροπή αυτού του πλαισίου. Σε αυτή την πάλη οι δυνάμεις της Αριστεράς, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντικαπιταλιστική Αριστερά το λιγότερο που μπορούν να προσφέρουν είναι η κοινή δράση στο μαζικό κίνημα. Αυτή τη δυνατότητα η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά θα τη στηρίξει με κάθε τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου