"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Η Περιφερειακή Αρχή υλοποιεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου



21 Μαρτίου 2017
Οι τοποθετήσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) στις 20 και 21 Μαρτίου 2017.
Η πρώτη συνεδρίαση, που αφορούσε την εκλογή αντιπροέδρου Π.Σ., αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Έτσι το Π.Σ. συνεδριάζει επί της ουσίας χωρίς αντιπρόεδρο, καθώς ο κ. Γαννιάρης έχει υποβάλει την παραίτηση του.
Στη δεύτερη συνεδρίαση, η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» ψήφισε λευκό στην 1η τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα έργων, χωρίς ιεραρχήσεις των αναγκών, που υπηρετεί την πολιτική της λιτότητας και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νησιωτών. Το πρόγραμμα έργων αντανακλά τον προϋπολογισμό λιτότητας και μιζέριας που έχει ψηφιστεί. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατικός σχεδιασμός του προγράμματος έργων από το Π.Σ., όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει την  πολιτική της μέσω της επιλεξιμότητας και του ασφυκτικού ελέγχου των έργων, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η καθυστέρηση της αποκατάστασης του κτηρίου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Μόνο η εκπόνηση της σχετικής μελέτης θα έχει διάρκεια τρία έτη και κόστος 296.000€, πόσο μάλλον το ίδιο το έργο τής αποκατάστασης, που θα ακολουθήσει. 
Καταψηφίσαμε την ανάθεση μελέτης για τον καθορισμό των εδρών των επιβατηγών δημοσίας χρήσεως (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων σε ιδιώτη συγκοινωνιολόγο. Η ανάθεση της συγκεκριμένης εργασίας σε μελετητή εκτός των υπηρεσιών της ΠΒΑ, υπακούει στην εμμονή της Περιφερειακής Αρχής, να καταφεύγει με κάθε ευκαιρία στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης έχει στόχο να μετακυλήσει την ευθύνη για την τελική πρόταση στον τεχνοκράτη, που θα την συντάξει. Η Περιφερειακή Αρχή ίσως πιστεύει, πως έτσι θα αποφύγει τις αντιδράσεις, που θα υπάρξουν από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες αυτοκινητιστές και ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. Εμείς υποστηρίξαμε πως η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών μπορεί να γνωμοδοτήσει στα αιτήματα των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. Και το Π.Σ. ως αρμόδιο όργανο σύμφωνα με τον νόμο, οφείλει να πάρει την τελική απόφαση. Με οριακή πλειοψηφία (18 ψήφοι υπέρ και 17 κατά), υπερψηφίστηκε η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής. Η απόφαση εξόργισε τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, που παρακολουθούσαν τη  συνεδρίαση, με αποτέλεσμα τη διακοπή της.  
Η συνεδρίαση του Π.Σ. συνεχίστηκε την επόμενη μέρα με οριακή απαρτία. Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» καταψήφισε την 3η τροποποίηση του προϋπολογισμού, όπως είχαμε καταψηφίσει και τον προϋπολογισμό λιτότητας της ΠΒΑ. Ψηφίσαμε λευκό σε μια σειρά γραφειοκρατικά θέματα: στον ορισμό μελών στην επιτροπή χωροταξίας και περιβάλλοντος, στον ορισμό εκπροσώπων στην γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα ανέλκυσης ναυαγίων στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και στον ορισμό πληρεξουσίων για την παραλαβή κωδικών e-banking. Επίσης ψηφίσαμε λευκό στην έγκριση εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 4ο τρίμηνο του 2016.
Καταψηφίσαμε την αύξηση πίστωσης για συμμετοχή στις εκθέσεις τροφίμων και ποτών για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Επαναλάβαμε όσα είχαμε αναφέρει, όταν είχε συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στις 21/12/16: Για ακόμη μια χρονιά δεν υπάρχει αξιολόγηση των συμμετοχών της ΠΒΑ στις εκθέσεις και των αποτελεσμάτων που αυτές έφεραν. Αυτό που κυριαρχεί είναι η απουσία σχεδιασμού και στόχων. Απουσιάζει από την εισήγηση η αιτιολόγηση της σημασίας κάθε έκθεσης. 
Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συμμετοχή στις εκθέσεις που περιλαμβάνονται στην εισήγηση, αλλά αποκλείστηκε η συμμετοχή στο Oinorama; Δεν κρίθηκε αναγκαία η συμμετοχή σε μια έκθεση, που θεωρείται κορυφαία για τον οινικό κλάδο, την στιγμή που η Σάμος και η Λήμνος είναι δύο πολύ σημαντικοί αμπελώνες του Βορείου Αιγαίου; Πώς σκέπτεται η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει την παντελή απουσία της Λέσβου και της Χίου από τον οινικό χάρτη της χώρας; Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι τα προϊόντα κανενός νησιού, δεν έχουν διείσδυση στις αγορές των γειτονικών νησιών; Γιατί επιδεικνύει τέτοια εμμονή στη συμμετοχή σε εκθέσεις πανελλαδικής εμβέλειας, την ώρα που οι περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις δεν έχουν τον αναγκαίο όγκο παραγωγής, για να σταθούν σε μεγάλες αγορές; Θα υπάρξει σχεδιασμός για την προβολή των τοπικών προϊόντων μέσα από το διαδίκτυο;
Θέσαμε τα παραπάνω ερωτήματα για να καταδείξουμε την απουσία οργάνωσης και σχεδιασμού. Για άλλη μια φορά η Περιφερειακή Αρχή πετάει σημαντικούς πόρους, χωρίς να υπάρχει ελπίδα, να προκύψει σημαντικό αποτέλεσμα. Παρότι έχουμε άποψη για κάθε μια από τις προτεινόμενες εκθέσεις και θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τη συμμετοχή στην έκθεση Foodexpo & Oenotelia, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη τακτική του άρπα - κόλα της Περιφερειακής Αρχής και γι’ αυτό δεν ψηφίσαμε την εισήγηση.
Καταψηφίσαμε την «θέσπιση παγίου κατ΄ αποκοπή χορηγήματος καθαριότητας στις ΠΕ Λέσβου και Λήμνου και στα γραφεία Α/θμιας και  Β/θμιας Εκπαίδευσης». Η Περιφερειακή Αρχή επιλέγει να αναθέσει την καθαριότητα των κτηρίων της ΠΒΑ και των γραφείων εκπαίδευσης στη Λέσβο και στη Λήμνο σε ιδιωτικά συνεργεία, αντί να προσλάβει μόνιμες καθαρίστριες στις τρεις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν. Προχωρά σε αυτή την επιλογή, αν και είχε και άλλες εναλλακτικές (π.χ. συμβάσεις ορισμένου χρόνου) καθώς είναι δογματικά προσηλωμένη στην ενίσχυση των εργολάβων. Δεν μπαίνει στον κόπο καν να παρουσιάσει στοιχεία, που να δείχνουν πως «η αμοιβή του αναδόχου δεν υπερβαίνει τη δαπάνη πληρώσεως των κενών οργανικών θέσεων», όπως ο νόμος προβλέπει. Ενισχύει  την ελαστική εργασία με μειωμένο ωράριο, που συχνά συνυπάρχει με αδήλωτη μαύρη υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας. Χτυπά με την πολιτική της, τη μόνιμη εργασία με πλήρες ωράριο και δικαιώματα. Προωθεί έτσι τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, της ιδιωτικοποίησης των κρατικών υπηρεσιών, το «λιγότερο κράτος», που επιβάλει το μαύρο μέτωπο των μνημονιακών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εργοδοτών. Ως Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά είμαστε σταθερά υπέρ της κάλυψης των αναγκών με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρες ωράριο, αξιοπρεπή αμοιβή και πλήρη δικαιώματα.
Καταψηφίσαμε την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στην ΠΒΑ. Πρόκειται για προσλήψεις 11 εργαζομένων ΤΕ και ΠΕ με οκτάμηνες συμβάσεις. Οι υπό πρόσληψη εργαζόμενοι θα καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τις μεγάλες ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού, που παρουσιάστηκαν από το πάγωμα των προσλήψεων, που επέβαλαν με τα μνημόνια οι «θεσμοί». Η Περιφερειακή Αρχή επιλέγει να μην προσλαμβάνει μόνιμους, μα να έχει σε μόνιμη ομηρία εργαζόμενους με οκτάμηνες συμβάσεις και περιορισμένα δικαιώματα. Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να αναδείξει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και να διεκδικήσει μαχητικά την άμεση επίλυση του. Να διεκδικήσει την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και των αναγκών που έχει με μόνιμο προσωπικό, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπερψηφίσαμε την κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου. Η προγραμματική σύμβαση αφορά την πειραματική ανάπτυξη και εφαρμογή προγράμματος για την προστασία του νησιού του Αγίου Ευστρατίου και των προστατευόμενων οικοσυστημάτων του από τα ορθόπτερα (ακρίδες). Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια το νησί υποφέρει από τις ακρίδες, που καταστρέφουν τη βλάστηση με αρνητικές συνέπειες στη βιοποικιλότητα και την κτηνοτροφία. Η σύμβαση αυτή κινείται σε σωστή κατεύθυνση, όμως μας προβληματίζει η μεγάλη διάρκεια της (3 χρόνια). Τα αποτελέσματα θα καθυστερήσουν, ενώ το νησί θα συνεχίζει να υποφέρει από τις ακρίδες. Με την ευκαιρία προτείνουμε στην Περιφερειακή Αρχή να διερευνήσει τη δυνατότητα κατάρτισης προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την αντιμετώπιση του δάκου και τον εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας με μεθόδους, που να αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Συζητήθηκαν δύο θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως. Καταψηφίσαμε το πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας του 2017. Η συζήτηση του συγκεκριμένου προγράμματος προ ημερησίας διατάξεως, δείχνει την υποτίμηση του από την Περιφερειακή Αρχή. Η Περιφερειακή Αρχή δεν επιθυμεί την ουσιαστική συζήτηση και την κατάθεση προτάσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Επιδιώκει την τυπική έγκριση της εισήγησης, που εμφανώς είναι γραμμένη στο πόδι. Είναι μια έκθεση ιδεών και μεγαλοστομίας. Δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και δεν έχει προϋπολογισμό για τις γενικότητες που παραθέτει. Οι μόνες συγκεκριμένες δράσεις που αναφέρει είναι το κοινωνικό παντοπωλείο και η παροχή υλικοτεχνικής υποδομής στο ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να ανοίξει δομές στη Λήμνο και τη Σάμο. Και σε αυτές τις δράσεις δεν υπάρχει προϋπολογισμός.  Δεν υπάρχει μια στοιχειώδης έστω χαρτογράφηση των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει. Ποιό είναι το ποσοστό της ακραίας φτώχειας στην ΠΒΑ; Πόσοι κάτοικοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες που χρήζουν βοήθειας; Δεν υπάρχει ένας στοιχειώδης απολογισμός του έργου της συγκεκριμένης διεύθυνσης για τα προηγούμενα χρόνια.
Η υποτίμηση της κοινωνικής μέριμνας από την Περιφερειακή Αρχή, δεν οφείλεται σε ιδιομορφία της παράταξης της κ. Καλογήρου. Η Περιφερειακή Αρχή υλοποιεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου για την κοινωνική μέριμνα. Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης το κεφάλαιο επιδιώκει κατά προτεραιότητα την ανάταξη της κερδοφορίας του. Το βάθεμα της φτώχειας και η αντιμετώπισή της – πόσο μάλλον η ουσιαστική μείωση της – δεν είναι στις επιδιώξεις τους. Τα ελάχιστα κονδύλια που δίνονται στοχεύουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ακραίας φτώχειας, που προκαλεί η πολιτική τους και όχι στην ριζική μείωσή της. Έτσι παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις χρόνο με το χρόνο η φτώχεια βαθαίνει και εξαπλώνεται. Τα στοιχεία θα επιβεβαίωναν τα λεγόμενα μας. Τα προγράμματα που εφαρμόζονται αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που μεγεθύνονται με την κρίση. Απλώς μοιράζουν τα πενιχρά κονδύλια που υπάρχουν σε διάφορες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε ΜΚΟ, με αμφίβολα αποτελέσματα.
Τέλος υπερψηφίσαμε τη συμμετοχή της ΠΒΑ στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Χίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου