"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Η τοποθέτηση μας για το προϋπολογισμό της ΠΒΑ, για το 2018



8 Δεκεμβρίου 2017

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας (ΠΒΑ) στις 7 Δεκεμβρίου τοποθετήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος  της «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» Παυλής Στρατής.  Ακολουθεί η τοποθέτηση του:
Εντυπωσιάζει η Περιφερειακή Αρχή (Π.Α.) της κ. Καλογήρου με την μεθόδευση της να περάσει ο προϋπολογισμός της ΠΒΑ για το 2018 από το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Αναφερόμαστε στην μεθόδευση που περιορίζει σε μόλις μιάμιση ώρα το χρόνο συζήτησης και ψήφισης του σημαντικότερου ζητήματος, που καλείται να ψηφίσει το Συμβούλιο μία φορά το χρόνο. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός απαξίωσης της Περιφέρειας είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδίασε. Πραγματικά δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι αυτός ο προϋπολογισμός θα έβρισκε την πλήρη στήριξη της πλειοψηφίας του Π.Σ. και της Π.Α., που πρόσκειται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ είναι φανερό ότι έχουμε μια ξεκάθαρη εθελούσια υποταγή κυβέρνησης και Π.Α. στην γραμμή της άγριας λιτότητας που επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).
Το δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει την σημερινή συζήτηση είναι η απουσία πολιτικής εισήγησης. Δεν αποτελεί νέο στοιχείο, είναι μόνιμο φαινόμενο να μην υπάρχει πολιτική εισήγηση να μην τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι, προτεραιότητες, να μην γίνεται ιεράρχηση ούτε στον προϋπολογισμό, ούτε στο πρόγραμμα έργων. Άλλωστε αμφότερα δέχονται τόσες τροποποιήσεις κατά την διάρκεια του έτους, που η τελική τους μορφή δεν έχει καμία σχέση με την αρχική. Η συστηματική άρνηση της Π.Α. να παρουσιάσει μια ουσιαστική πολιτική εισήγηση επί του προϋπολογισμού είναι μια απτή απόδειξη της απαξίωσης της Π.Α. προς τον πολιτικό ρόλο του Π.Σ. Στην ουσία οι περιφερειακοί σύμβουλοι καλούμαστε να ψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε το αν εφαρμόστηκαν σωστά οι κανόνες που έθεσε το γενικό λογιστήριο του κράτους για την σύνταξη του προϋπολογισμού και αν έγινε σωστά η τεχνική απεικόνιση του προϋπολογισμού από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Ας δούμε όμως επιγραμματικά ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα διαπιστώνουμε:
α) Το σημαντικότερο κονδύλι του προϋπολογισμού είναι η μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΠΒΑ. Αυτό σημαίνει ότι η φιλολογία περί ανάπτυξης που αναπτύσσουν οι παρατάξεις που εκπροσωπούν τα μνημονιακά κόμματα στο Συμβούλιο μας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αέρας κοπανιστός. Έχουμε ένα προϋπολογισμό 34 εκατ. € από τα οποία τα 10,65 εκατ. αφορούν μισθοδοσία υπαλλήλων και αιρετών. Στα 2,82 εκατ. € διαμορφώνονται οι δαπάνες λειτουργικών εξόδων της ΠΒΑ. Δηλαδή η μισθοδοσία και λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται στα 13,47 εκατ. € κι αντιστοιχούν στο 39,61% του προϋπολογισμού. Μελετώντας το σκέλος των εξόδων διαπιστώνει κανείς ότι οι δαπάνες για μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετες παροχές και μετακινήσεις που μπορούν να ομαδοποιηθούν υπό τον τίτλο μισθοδοσία ή αμοιβές προσωπικού και αιρετών είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τα 10,65 εκατ. € και ανέρχονται στα 12,48 εκατ. €.
β) Άλλα 4,5 εκατ. € δίνονται για την μεταφορά μαθητών. Πρόκειται για μια μεταβιβαστική πληρωμή από την κυβέρνηση προς τα ΚΤΕΛ και τους ιδιοκτήτες των ταξί. Επίσης 1,16 εκατ. € είναι το διατροφικό επίδομα που δίνεται από τους ΚΑΠ (Κοινούς Αυτοτελείς Πόρους) στους νεφροπαθείς. Οι υπηρεσίες της ΠΒΑ έχουν μόνο διεκπεραιωτικό ρόλο στις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Στα 2 εκατ. € ανέρχονται οι δαπάνες για την δακοκτονία. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που υλοποιείται με εντελώς λανθασμένο και απαρχαιωμένο τρόπο, γι' αυτό και φέρνει πολύ μικρά αποτελέσματα.
γ) Για επενδύσεις, ουσιαστικές ή κατ' όνομα, δίνονται 1,24 εκατ. € από τους ΚΑΠ (Κοινούς Αυτοτελείς Πόρους) και 5,55 εκατ. € από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Αθροιστικά 6,79 εκατ. €, δηλαδή όσα απαιτούνται για να κατασκευαστούν 7 χιλιόμετρα σύγχρονου οδικού άξονα στα νησιά μας. Από το σκέλος των εξόδων διαπιστώνουμε την ύπαρξη τεσσάρων κωδικών που αφορούν επενδύσεις: τον 9400 με 5,62 εκατ. €, τους 9700 - 9800 με 1,43 εκατ. € και τον 9900 με 324 χιλιάδες € (και άθροισμα 7,37 εκατ. €). Το συμπέρασμα είναι πως οι επενδύσεις θα κινηθούν λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 7 εκατ. €, υπό την προϋπόθεση πως θα απορροφηθούν όλοι οι πόροι.
Τα στοιχεία που παραθέσαμε κάνουν σαφές ότι όχι μόνο δεν έχουμε ένα προϋπολογισμό ανάπτυξης, αντίθετα έχουμε προϋπολογισμό υπανάπτυξης, λιτότητας και μιζέριας. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι νησιώτες. Τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού θα είναι: α) αντί της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στα νησιά μας θα έχουμε μείωση των υφιστάμενων θέσεων, β) αντί της αύξησης του παραγόμενου ΑΕΠ στα νησιά του βορείου Αιγαίου, θα έχουμε μείωση του. γ) Η διαφαινόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ύφεση, θα πλήξει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. Η εφησυχασμός και η αδράνεια της Π.Α. θα έχει τραγικές συνέπειες για τα νησιά μας.
Συμπερασματικά ο προϋπολογισμός του 2018 συνεχίζει τη σειρά των προϋπολογισμών λιτότητας, υπό τον αυστηρό έλεγχο του Παρατηρητηρίου, στα πλαίσια του Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ε.Ε. και είναι εναρμονισμένος με την αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Έχει συνταχθεί χωρίς ίχνος δημοκρατικού προγραμματισμού. Οι ευθύνες για αυτόν ανήκουν τόσο στην Π.Α., όσο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι ευθύνες είναι κοινές γιατί από κοινού αποδέχονται και στηρίζουν την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα μνημόνια, από διαφορετική θέση. Τόσο η Π.Α. όσο και η κυβέρνηση αποτελούν κομμάτια του ιδίου κρατικού μηχανισμού, που είναι προσανατολισμένος στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στην εξυπηρέτηση των στόχων της καπιταλιστικής ολιγαρχίας, έτσι όπως καθορίζονται στα πλαίσια της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. O προϋπολογισμός του 2018 και η λιτότητα μπορούν να ανατραπούν με τους αγώνες του λαού των νησιών μας, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, σε ρήξη με την Ε.Ε. και το κεφάλαιο.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό της ΠΒΑ για το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου