"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

Ζούμε μαζί, παλεύουμε μαζί8 Δεκεμβρίου 2017
Η τοποθέτηση μας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) στις 7 Δεκεμβρίου, έκανε παρέμβαση ομάδα προσφύγων και αλληλέγγυων, που πραγματοποιούν κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Στη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκε εκπρόσωπος του Συντονισμού για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Επίσης τοποθετήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος  της «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» Παυλής Στρατής.  Ακολουθεί η τοποθέτηση του:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έγινε φανερό πως η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) – Τουρκίας, δεν αποτελεί μέρος της λύσης, αλλά τον κύριο κόμβο, του αδιεξόδου στο προσφυγικό. Η συμφωνία είχε στόχο να εμποδίσει τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα της Ε.Ε. Όσοι καταφέρουν να διασχίσουν το Αιγαίο εγκλωβίζονται στα νησιά μας, μέχρι να απελαθούν ξανά στην Τουρκία του Ερντογάν, που για να κρατηθούν τα προσχήματα βαφτίστηκε «ασφαλής χώρα». Όμως καθώς οι ροές των προσφύγων παραμένουν μεγαλύτερες από τους ρυθμούς των απελάσεων, η συμφωνία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζει να την υπερασπίζεται με τη δικαιολογία, πως αν καταπέσει οι ροές προσφύγων θα αυξηθούν δραματικά. Πιέζει τους δημάρχους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, να συμφωνήσουν στην επέκταση των κέντρων κράτησης ή στο άνοιγμα νέων, ώστε να χωρέσουν ακόμα περισσότεροι πρόσφυγες. Οι δήμαρχοι αρνούνται εκφράζοντας τα συμφέροντα των τοπικών επιχειρηματιών  που βλέπουν να υποβαθμίζεται η θέση τους, σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στην υπόλοιπη Ελλάδα και τα παράλια της Τουρκίας. Με τις κινητοποιήσεις τους στρώνουν πρόσφορο έδαφος στην ακροδεξιά και τους φασίστες.
Το αστικό μπλοκ εξουσίας που ξεκινάει από το ΣΥΡΙΖΑ και φθάνει ως την Χρυσή Αυγή, έχει υιοθετήσει πλήρως την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μια εναλλακτική γραμμή το 2015 στέφθηκε με πλήρη υποχώρηση, που αποτυπώθηκε στην συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας το Μάρτιο του 2016. Εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό εκφράζεται μέσω των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Υπενθυμίζουμε πως δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν έδρασαν από κοινού Αστυνομία και παρακρατικοί. Η πρώτη ήταν το περασμένο Ιούλιο στη Μόρια και η δεύτερη το Νοέμβριο στη Πλατεία Σαπφούς.
Η ΝΔ με την καθοδήγηση του κ. Αθανασίου χρησιμοποιεί το προσφυγικό σαν προνομιακό πεδίο, για  να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει υιοθετήσει την ατζέντα της ακροδεξιάς, στοχοποιεί τους πρόσφυγες ως υπαίτιους για τα προβλήματα των νησιωτών και προτείνει την μετακίνηση τους και τον εγκλεισμό τους σε κλειστά κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δημαγωγεί ασύστολα καθώς γνωρίζει πως με την άρση του γεωγραφικού περιορισμού  των προσφύγων δεν συμφωνεί η Ε.Ε. Επίσης η δημιουργία κέντρων κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα βρει αντιμέτωπες τις εκεί οργανώσεις της ΝΔ και της ακροδεξιάς.
Η Π.Α. της κ. Καλογήρου προσπαθεί να μην χρεωθεί το προσφυγικό και αρνείται να παίξει το ρόλο που θα μπορούσε, για την ανακούφιση των προσφύγων. Δηλώνει αναρμόδια, αλλά ήταν εκείνη που είχε ανακοινώσει ότι εξασφάλισε δάνειο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την δημιουργία μονάδας φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Για τους δικούς της ιδιαίτερους σχεδιασμούς η κ. Καλογήρου το προηγούμενο διάστημα είχε προσεγγίσει την κυβέρνηση στο προσφυγικό ζήτημα και τώρα προσεγγίζει το τοπικό καθοδηγητικό κέντρο της Ν.Δ.
Το κλίμα ξενοφοβίας κατά των προσφύγων που καλλιεργεί όλο το αστικό μπλοκ, έχει βγάλει από τους υπονόμους τον φασιστικό εσμό, τους μισανθρώπους και τους ρατσιστές, που επιτίθενται σε αντιφασίστες και πρόσφυγες με την ανοχή της αστυνομίας. Οι πρόσφατες επιθέσεις των ακροδεξιών και οι συλλήψεις των διαμαρτυρόμενων προσφύγων από την αστυνομία, αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων προσφύγων και ντόπιων.
Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης όπως είναι η Μόρια στη Λέσβο και η ΒΙΑΛ στην Χίο, τα κατατάσσουν στην κατηγορία των στρατοπέδων συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας και του Γκουαντάναμο. Αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια δεν είναι αποτέλεσμα διοικητικής ανικανότητας αλλά η έκφραση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους διαχρονικά. Το κολαστήριο της Μόριας, ξεκίνησε να κατασκευάζεται με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης είτε είναι ανοιχτό, είτε κλειστό, είτε έχει 8.000 είτε 2.000 ανθρώπους. Οι 13 νεκροί της Μόριας στοιχειώνουν όλο το αστικό μπλοκ εξουσίας. Είναι όλοι μαζί συνυπεύθυνοι για τους θανάτους, όπως και για τους τραυματισμούς προσφύγων, τους βιασμούς και την εκπόρνευση γυναικών και παιδιών, τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες
Οι πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα μας, έρχονται διωγμένοι από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που υποδαυλίζουν, προκαλούν και συμμετέχουν το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις τους. Είναι θύματα της ίδιας πολιτικής του κεφαλαίου, που για να ξεπεράσει την κρίση του, δεν διστάζει να περικόψει μισθούς και συντάξεις, να στείλει εκατομμύρια στην ανεργία και να απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία, εδώ. Να βομβαρδίσει και να ισοπεδώσει ολόκληρες χώρες και να δημιουργήσει τα εκατομμύρια προσφύγων, εκεί. Ο αγώνας των προσφύγων για ζωή και ελευθερία, είναι κοινός με τον δικό μας για ψωμί, δουλειά, δημοκρατία και ειρήνη ενάντια στα μνημόνια, τη φτώχεια και το φασισμό, ενάντια στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας.
Καλούμε το λαό της Λέσβου, τα σωματεία των εργαζομένων, τις συλλογικότητες αλληλεγγύης να συνεχίσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, όπως το έκαναν και πριν τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων, παραμένει στα νησιά μας παρά τη θέληση τους. Έχουν εγκλωβιστεί από τη ρατσιστική και ξενοφοβική αυτή συμφωνία. Μόνο ο κοινός αγώνας ντόπιων και προσφύγων μπορεί να την καταργήσει και να επιτρέψει στους πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η ανοχή στη δράση των φασιστικών συμμοριών, δεν είναι η λύση απέναντι σε οικογένειες και ανθρώπους κατατρεγμένους και κυνηγημένους. Ως κοινωνία δεν θα συμβιβαστούμε με τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την απανθρωπιά, δεν θα γίνουμε ζούγκλα να τρώμε τις σάρκες ο ένας του άλλου. Αυτός που δεν έχει συμπόνια για τον ξένο, δεν είναι ικανός να συμπονέσει ούτε και το διπλανό του. 
Απαιτούμε:
Η Π.Α. να πάρει σαφή θέση ενάντια στη συμφωνία κυβέρνησης – Ε.Ε και να ζητήσει άμεση άρση του γεωγραφικού περιορισμού, ώστε οι πρόσφυγες να ταξιδέψουν ελεύθεροι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας να εφαρμόσει σχέδιο στέγασης και φιλοξενίας των προσφύγων, ενόψει του χειμώνα, ανοίγοντας τους κλειστούς χώρους που υπάρχουν (όπως οι αποθήκες της πρώην ΑΤΕ στον Καρά Τεπέ και το εκθεσιακό κέντρο Καλουτά στην Χίο).
Αξιοπρεπή και ανθρώπινη στέγη για τους πρόσφυγες και για κάθε άστεγο. Πόλεις ανοιχτές για τους πρόσφυγες. Όχι στην γκετοποίηση των προσφύγων. Να κλείσει το κολαστήριο της Μόριας και τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά του Αιγαίου. Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στην Μόρια μέχρι να κλείσει οριστικά.
Να καταργηθεί η δολοφονική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες από το ελληνικό κράτος, για να να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους. Όχι στις συμφωνίες του Δουβλίνου και της Σέγκεν. Σύνορα ανοιχτά και άσυλο στους πρόσφυγες σε όλη την Ε.Ε.
Δημοκρατικά δικαιώματα σε Έλληνες και ξένους, ενάντια στην κρατική καταστολή και την ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας. Να ανατραπεί η αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των διάφορων φασιστικών και ακροδεξιών συμμοριών. Να σταματήσουν τώρα οι απελάσεις των προσφύγων. 
Να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας ή παροχή διευκολύνσεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων. Έξω το ΝΑΤΟ και η Frontex πό το Αιγαίο και τη χώρα μας. Ειρήνη για όλους τους λαούς.
Να εξασφαλιστεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στέγαση, ένδυση, εκπαίδευση και δικαίωμα στην εργασία για γυναίκες και άνδρες πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα. Δουλειά με ίσα δικαιώματα για Έλληνες και ξένους εργάτες. Ζούμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στην φτώχεια, την ανεργία, τους φασίστες και τον πόλεμο για ψωμί, δουλειά, ειρήνη, ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου