"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ε.Ε, ΔΝΤ και αστικό μπλοκ εξουσίας διώχνουν τους νέους! Λαϊκή – εργατική αντεπίθεση για ζωή και δουλειά με δικαιώματα στα νησιά!


Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι επισκέψεις των κλιμακίων των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών στις επαρχιακές περιοχές των νησιών μας ήταν πολυπληθείς. Τα εντυπωσιακά φυλλάδια, οι κάρτες και τα ταξίματα έδιναν και έπαιρναν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, όμως, ότι οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων δεν μπορούν να δώσουν κάτι διαφορετικό, πόσο μάλλον καλύτερο, από αυτό που δίνουν τόσα χρόνια; Φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, μετανάστευση. Την προηγούμενη Παρασκευή, κλιμάκιο της Ανταρσία στο Αιγαίο βρέθηκε στο ορεινό χωριό Πλάτανος της Σάμου, όπου συνάντησε έναν νέο κάτω των 30 ετών που μόλις πήρε την προκήρυξη της  Ανταρσία στο Αιγαίο για τις Περιφερειακές εκλογές και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις ευρωεκλογές μας είπε: «Δυστυχώς, δεν θα προλάβω να ψηφίσω, γιατί φεύγω την Κυριακή για το Ντουμπάι. Εκεί βρήκα δουλειά, γι’ αυτό φεύγω από το νησί». Δεν ήταν, όμως, η μοναδική περίπτωση νέου που εγκαταλείπει τον τόπο του. Κατά την περιοδεία μας, μάθαμε και για έναν ακόμη νέο που έφυγε από το νησί για τη Δανία ελπίζοντας ότι εκεί θα βρει μια καλύτερη ζωή. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, κατά την περιοδεία μας στα Παράκοιλα της Λέσβου, πληροφορηθήκαμε ότι μια τετραμελής οικογένεια έφυγε για τις ΗΠΑ, επειδή εκεί βρήκε δουλειά ο ένας εκ των δύο συζύγων. Την ίδια περίοδο, αγρότης από την Ατσική της Λήμνου μας έλεγε ότι το χωριό του και τα γύρω χωριά σιγά σιγά σβήνουν, καθώς πολλοί νέοι έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία.

Η πολιτική των αστικών κομμάτων που οδηγεί σε ερήμωση και εγκατάλειψη των νησιών μας, δεν οδηγεί τους νέους μόνο προς το εξωτερικό, αλλά τους οδηγεί και προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι νέοι αδυνατούν να βρουν δουλειά και να ζήσουν με αξιοπρέπεια στα νησιά μας. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι στους 10 νέους και νέες που φεύγουν από τα νησιά για σπουδές προς την ηπειρωτική Ελλάδα, μόλις ένας ή μία επιστρέφει πίσω. Έτσι, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σπανίζουν οι νέοι που βρίσκονται μεταξύ 20-30 ετών. Παρόλο που το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι μόνιμο φαινόμενο εδώ και πολλές δεκαετίες, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν συμφωνήσει η Ε.Ε., το ΔΝΤ και οι ελληνικές κυβερνήσεις  που ψήφισαν και εφαρμόζουν τα μνημόνια, οξύνουν το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων από τα νησιά μας.

Το ερώτημα «πώς θα σταματήσει η μετανάστευση» δε φαίνεται να απασχολεί αυτούς που τη συντηρούν τόσα χρόνια. Πώς, όμως, αυτή θα σταματήσει; Όταν οι νέοι και οι νέες θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Για να γίνει, βέβαια, αυτό, οι νέοι πρέπει να δουν τον συνάδελφο-ισσα   μετανάστη-στρια ως σύμμαχο και τον εργοδότη που βάζει βαθιά το χέρι του στις τσέπες τους, ως τον ταξικό τους αντίπαλο. Γι’ αυτό, βάζουμε τις βάσεις για τη λαϊκή – εργατική αντεπίθεση, βάζουμε τις βάσεις για ζωή και δουλειά με δικαιώματα στα νησιά μας.  Καλούμε τους νέους και τις νέες να στηρίξουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές και την Ανταρσία στο Αιγαίο στις περιφερειακές εκλογές.

Την Κυριακή 26 Μάη ψηφίζουμε «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» για να κάνουμε το πρώτο βήμα συγκρότησης του λαϊκού και εργατικού κινήματος που θα ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε την μετανάστευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου