"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ


Ψηφίζουμε αντισυστημικά! Κάνουμε Ανταρσία στον σάπιο κόσμο τους!


Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξέρουμε καλά τι πάει να πει να τρέχεις και να αγωνιάς. Βλέπουμε το μέλλον μας να είναι αβέβαιο. Ήδη από το σχολείο αντιλαμβανόμαστε ότι η παιδεία δεν είναι συνολική, δεν καλλιεργεί την κριτική σκέψη, ότι οι συνεχείς εξετάσεις αφήνουν απ’ έξω τις ανησυχίες μας.

Όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα φέτος με τον νόμο Γαβρόγλου που σημαίνει περισσότερες εξετάσεις (για το απολυτήριο και για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση), που οδηγεί λιγότερους μαθητές στην απόκτηση ακόμα και του απολυτηρίου. Επίσης το απολυτήριο των ΕΠΑΛ δε θα μπορεί να οδηγήσει στην εισαγωγή σε κάποιο τμήμα (ΤΕΠ), χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα πηγαίνουν στα διετή προγράμματα που δημιουργούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, όσοι θέλουν να εισαχθούν σε κάποιο Τμήμα μιας Σχολής, θα μπορούν μόνο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
Από την άλλη ο χωρισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων ουσιαστικά «σε χαμηλής και υψηλής ζήτησης», γίνεται με βάση τους όρους προσφοράς και ζήτησης της αγοράς. Αν είσαι «κακός» μαθητής και δεν μπορείς να πληρώνεις φροντιστήρια, συμβιβάσου με τις σχολές χαμηλής ζήτησης. Αν πάλι τα «παίρνεις» πιο γρήγορα ή μπορείς να πληρώνεις φροντιστήρια, μπορείς να πάρεις και το ρίσκο να δηλώσεις σχολές υψηλής ζήτησης.
Το πανεπιστήμιο δεν παρουσιάζει πολύ διαφορετική εικόνα: υπουργοί-πρυτάνεις-καθηγητές συμφωνούν στο κόψιμο των επαγγελματικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, προωθούν την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των φοιτητών, μεταφέρουν τη γνώση από τα προπτυχιακά προγράμματα σε επί πληρωμή μεταπτυχιακά, γνώση προσανατολισμένη στις ανάγκες της αγοράς και χρηματοδοτούμενη από επιχειρήσεις. Και έτσι συνεχίζουμε να τρέχούμε για να αποδείξουμε οτι αξίζουμε, και όχι να διεκδικούμε καλύτερους όρους σπουδών και εργασίας.
Μία ματιά έξω από τα σχολεία επιβεβαιώνει ότι η ενταντικοποίηση και η αυταρχικοποίηση επικρατεί σε όλους τους χώρους και όλα τα επίπεδα.

Για αυτό και η απάντησή μας θα πρέπει να είναι συνολική.

Κόντρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα που μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αφεντικά παίζουν με τις ζωές μας και θέλουν να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων για τους λίγους μόνο και «εκλεκτούς». 
Κόντρα στις εθνικιστικές καταλήψεις και στον φασισμό που καλλιεργείται από το σύστημα και τη ρητορική μίσους της Χ.Α. που θέλει να πολεμάμε τους διπλανούς μας και όχι να παλεύουμε ενάντια στη βαρβαρότητα του συστήματος που μας διαλύει τη ζωή.
Κόντρα στις λογικές ανάθεσης και στους επαγγελματίες πολιτικούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς
Διεκδικούμε λεφτά για την παιδεία και όχι για τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Για ένα σχολείο-πανεπιστήμιο που θα μας αρέσει να πηγαίνουμε, θα μαθαίνουμε για τη ζωή και όχι στείρες πληροφορίες.
Διεκδικούμε μια απελευθερωτική παιδεία που θα μας προετοιμάζει να είμαστε ο καθένας/ η καθεμία  κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, όπου θα διεκδικούμε μόρφωση για όλους/ες ανεξαρτήτως, αξιοπρεπή δουλειά και δημοκρατικές ελευθερίες.
Παλεύουμε για να ζήσουμε σε έναν τόπο όπου θα απολαμβάνουμε τα δημόσια αγαθά και όχι αυτά να ξεπουλιούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να κρίνουμε ποιες είναι οι δικές μας ανάγκες. Οραματιζόμαστε μια άλλη κοινωνία, κομμουνιστική όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και θα ζούμε ελεύθερα.


Με το μυαλό στις ανάγκες μας και την
καρδιά στα όνειρά μας… Χαράζουμε δρόμο
ανατροπής.

Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου