"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Κανείς δεν μιλάει για τον ελέφαντα


Το Μάρτιο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος έκλεισε την Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου λίγο πριν την κατάρρευση της. Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν από τα κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί στην Τράπεζα. Στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για τις οικονομίες εργαζομένων, αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Λέσβου και της Λήμνου. Ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων της τράπεζας προέρχονται από την Χίο.
Η συνολική ζημιά από την κατάρρευση της Τράπεζα είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Οι 6.000 μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής πέρα από τα κεφάλαια που ήδη έχουν χάσει κινδυνεύουν να πληρώσουν άλλα τόσα για να καλύψουν μέρος από τις ζημιές που δημιουργήθηκαν. Πρώην ανώτερα στελέχη της Τράπεζας είναι υπόδικοι και τους αποδίδονται κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Ανάμεσα σε αυτούς που υπέστησαν τεράστια ζημιά είναι ο Δήμος Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Τα κεφάλαια που έχασαν ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Κι όμως κανείς από τους συνδυασμούς που κατεβαίνουν στις εκλογές για το Δήμο Λέσβου και τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν μιλάει για το έγκλημα.
Το σκηνικό μοιάζει με μια παρέα που βρίσκεται μέσα σε ένα δωμάτιο σπιτιού μαζί με έναν ελέφαντα. Όλοι συζητούν μεταξύ τους, συμφωνούν ή διαφωνούν για διάφορα θέματα αλλά κανείς δεν μιλάει για τον ελέφαντα που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο.
Είναι φανερό πως υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ πολλών συνδυασμών που κατεβαίνουν στις εκλογές κι όσων διαχρονικά ευθύνονται για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν έχει καμίας μορφής εξάρτηση από όσους ευθύνονται για την κατάρρευση της Συνεταιριστική Τράπεζας. Κι από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου θα γίνει η φωνή των μεριδιούχων της τράπεζας και θα απαιτήσει την προσφυγή στην δικαιοσύνη σε βάρος όλων των υπευθύνων. Τόσο αυτών που χορήγησαν τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια όσο και αυτών που αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων που κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Τέλος η Περιφερειακή Αρχή του κ. Γιακαλή αλλά και η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Βουνάτσου οφείλουν να απολογηθούν στο λαό της νησιών μας γιατί επί τρεισήμισι χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου