"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Η Περιφερειάρχης αποσιώπησε την καρατόμηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας

Τοποθέτηση για το απολογισμό  της Περιφερειακής Αρχής

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) στις 8 Μαΐου 2017, με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής Β. Αιγαίου για το 2016. Ακολουθεί η τοποθέτηση:
«Καλούμαστε να συζητήσουμε τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής χωρίς γραπτή εισήγηση από την κ. Καλογήρου. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Είναι πολιτική επιλογή. Η κ. Καλογήρου αρνείται εδώ και δυόμιση χρόνια να παρουσιάσει ένα απολογισμό του έργου της, όπως αρνείται να παρουσιάσει έναν προγραμματισμό με συγκεκριμένη στοχοθεσία, ιεράρχηση έργων και δράσεων. Κατά τη γνώμη μας η Περιφερειακή Αρχή έχει πρόγραμμα, όμως σκοπίμως δεν το φέρνει προς συζήτηση. Με αυτή την τακτική υλοποιεί τις δράσεις, που έχει σχεδιάσει, χωρίς να λογοδοτεί στο Π.Σ. και κατ’ επέκταση στους νησιώτες. Θυμίζουμε ότι αυτό που συνηθίζει να κάνει στο ετήσιο πρόγραμμα έργων, είναι να εντάσσει όλα τα έργα, είτε έχουν πίστωση είτε όχι. Στην συνέχεια κάνει αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάσθηκε ως πρόγραμμα έργων. Υπολογίζει πως με αυτό το τρόπο δεν θα δυσαρεστήσει κανέναν. Τα έργα που θέλει να υλοποιήσει, τα προχωρά. Τα υπόλοιπα που μπήκαν ως απαίτηση των τοπικών παραγόντων και των τοπικών κοινωνιών τα εντάσσει, εν γνώση της, πως δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθούν. Πριν κρίνουμε τον απολογισμό, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση επί του προγραμματισμού. Μια συζήτηση που δεν έγινε ποτέ. 
Σε μια από τις κορυφαίες λειτουργίες του Π.Σ., όπως είναι η συζήτηση του απολογισμού, η κ. Καλογήρου επιλέγει να μην  καταθέσει γραπτή εισήγηση. Έτσι πιστεύει πως θα αποφύγει την συγκεκριμένη κριτική για τον απολογισμό των πεπραγμένων της. Εισηγήσεις δεν κατέθεσε για τον ίδιο λόγο η πλειοψηφία των αντιπεριφερειαρχών. Φαίνεται πως μετά από δυόμιση χρόνια, δεν τολμούν να θέσουν σε ουσιαστική κριτική το έργο τους.  Αφήνουν τους υπηρεσιακούς παράγοντες, να αναλάβουν την ευθύνη του απολογισμού. Τα ενημερωτικά σημειώματα των υπηρεσιακών παραγόντων, αποτυπώνουν το πολύπλευρο έργο που επιτελούν παρά τις ελλείψεις προσωπικού. Όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον πολιτικό απολογισμό. Εξαίρεση αποτέλεσε ο κ. Αδαμίδης υπεύθυνος του τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, ο οποίος προσπάθησε να παρουσιάσει ένα απολογισμό δράσεων. Δυστυχώς όμως και εδώ η εισήγηση που λάβαμε ήταν μια απαρίθμηση δράσεων και όχι ένας απολογισμός με τα χαρακτηριστικά που θέσαμε. Απαρίθμηση εκδηλώσεων παρουσίασε και η κ. Φ. Θαλασσινού στον τομέα του πολιτισμού. Το εντυπωσιακό εδώ είναι πως σχεδόν όλες αποκλειστικά αφορούν τη Σάμο και την Ικαρία, σαν να μην έχει άλλα νησιά το Β. Αιγαίο. Σύμφωνα με  τα λεγόμενα της, την ευθύνη για τις μονομέρειες και τις ελλείψεις την έχει η Περιφερειακή Αρχή. Στην ουσία η κ. Θαλασσινού έδειξε ως υπεύθυνη την κ. Καλογήρου.
Γενικό συναγερμό θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει δύο στοιχεία, που παρουσιάζονται στις υπηρεσιακές εισηγήσεις απολογισμού: οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου (ΠΒΑ), που αγγίζουν το 50% με βάση τις δικές μας εκτιμήσεις και η ουσιαστική ακύρωση του προϋπολογισμού του 2016. Σύμφωνα με την γενική διεύθυνση εσωτερικής λειτουργίας της ΠΒΑ ο προϋπολογισμός ανέρχονταν στα 64,9 εκατ.€. Τα έσοδα ανήλθαν στα 40,2 εκατ.€ και άλλα 10,5 εκατ.€ προήλθαν από τα ταμειακά υπόλοιπα. Συνολικά δηλαδή η ΠΒΑ είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει δαπάνες 50,7 εκατ.€. Όμως περιορίστηκε σε έργα ύψους 41,68 εκατ.€, δηλαδή 23,22 εκατ.€ λιγότερα από όσα είχε προϋπολογίσει. Αυτό σημαίνει πως ο προϋπολογισμός λιτότητας, που ψήφισε η ΠΒΑ και εγκρίθηκε από το κεντρικό κράτος, υπέστη στην πράξη νέα καρατόμηση κατά το 1/3 από την κυβέρνηση. Και ενώ διανύουμε τον πέμπτο μήνα του 2017, δεν έχουμε ακούσει ούτε μια φωνή διαμαρτυρίας για κατακρεούργηση των εσόδων της ΠΒΑ, από την Περιφερειακή Αρχή. Μόλις δύο φορές εξέδωσε ανακοίνωση, όπου ψελλίζει κάτι για τις ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες. Θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και καταγγελίες της κυβερνητικής πολιτικής, που από τη μια πετσοκόβει τον προϋπολογισμό της ΠΒΑ και από την άλλη δίνει αόριστες υποσχέσεις για δήθεν ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για καραμπινάτη κυβερνητική απάτη σε βάρος των κατοίκων του Β. Αιγαίου, από την μνημονιακή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η αποσιώπηση των παραπάνω, δεν είναι τυχαία. Αποτελεί ουσιαστική στήριξη που προσφέρει η Περιφερειακή Αρχή της κ. Καλογήρου στην σημερινή κυβέρνηση και δείχνει με ποιο τρόπο θα στηρίξει και οποιαδήποτε άλλη μνημονιακή κυβέρνηση στο μέλλον. Για την καρατόμηση του προϋπολογισμού της ΠΒΑ, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στους κατοίκους του βορείου Αιγαίου και οι σύμβουλοι, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Κα Καλογήρου,
Παρά τις υποσχέσεις ανάπτυξης που δώσατε προεκλογικά εσείς και οι συνεργάτες σας ο τρόπος που ασκείται πολιτική δεν οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά σε βαθύτερη ύφεση. Κανένα από τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν ανάγκη τα νησιά μας δεν προχωράει. Η Ικαρία παραμένει με άθλιο οδικό δίκτυο. Η Λήμνος ακόμη αναμένει τον αναδασμό, που από τα φαινόμενα δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Στην Σάμο κυκλοφορούν κατηγορίες πως πραγματοποιείτε έργα υποδομής μόνο στην Λέσβο, ακόμη και από κύκλους της παράταξης σας. Στη πραγματικότητα τα έργα που κατασκευάζονται στην Λέσβο είχαν προγραμματισθεί την προηγούμενη δεκαετία και ολοκληρώνονται επί των ημερών σας. Οι κάτοικοι της Λέσβου γνωρίζουν πολύ καλά την άθλια κατάσταση, που βρίσκεται ο δρόμος Θερμής – Μανταμάδου κι άλλοι μεγάλοι οδικοί άξονες του νησιού. Τόσο εσείς, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βαλσαμίδης, εκδίδετε θριαμβευτικές ανακοινώσεις για κάθε 200 μέτρα άσφαλτο που στρώνεται - λες και πρόκειται για κανένα σπουδαίο κατόρθωμα - και για κάθε χείμαρρο που καθαρίζετε.
Μήπως η Περιφερειακή Αρχή έριξε το βάρος στην στήριξη των παραγωγικών κλάδων των νησιών μας; Δυστυχώς όχι. Δυόμιση χρόνια τώρα η Αγροτοδιατροφική που είχε συστήσει η ΠΒΑ, έχει να επιδείξει μηδενικό έργο. Το περασμένο Νοέμβριο είχαμε καταθέσει ερώτηση για την λειτουργία της και μέχρι σήμερα δεν έχετε δώσει καμία απάντηση καταστρατηγώντας κάθε πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας. Είναι φανερό πως κάνετε ότι μπορείτε για να θάψετε τις ευθύνες, που έχουν στην υπόθεση αυτή οι κ. Κωστόπουλος και Δρυς.  Πρόκειται για δύο συμβούλους του προέδρου του κόμματος σας Κ. Μητσοτάκη, που όντας κρατικοδίαιτοι αστέρες της Ν.Δ. αγωνίζονται για την επικράτηση του νεοφιλελεύθερων αρχών στην λειτουργία του κράτους και της οικονομίας.
Τι συνέβη στα δυόμιση χρόνια από τότε που αναλάβατε την διοίκηση της Περιφέρειας; Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι συνεταιρισμοί γυναικών, όσοι επιβιώνουν είναι σε κακό χάλι. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, αυτές που συνεχίζουν να λειτουργούν, έχουν περιορίσει τόσο πολύ την παραγωγή τους, που δεν μπορούν να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στα τοπικά σούπερ μάρκετ. Στην Μυτιλήνη δεν μπορεί να βρει κανείς προϊόντα από την Χίο, την Σάμο, την Ικαρία και την Λήμνο. Οι αγελαδοτρόφοι της Χίου πρόσφατα αναγκάστηκαν να δώσουν το γάλα που παράγουν στα ιδρύματα του νησιού, επειδή δεν απορροφούνταν από την τοπική αγορά. Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου το 2016 πούλησαν τα αρνιά και τα κατσίκια τους σε χαμηλότερες τιμές από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου πουλάνε το λάδι τους, την περίοδο 2015 – 2017, στις χαμηλότερες τιμές πανελλαδικά. Οι ανάγκες σε κηπευτικά των νησιών καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 80% από εισαγωγές. Οι τοπικοί παραγωγοί κηπευτικών συνθλίβονται από τους χονδρεμπόρους, που συνεχίζουν την δράση τους ανεξέλεγκτοι. Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει κι ο αμπελο-οινικός κλάδος των νησιών μας, στον οποίο έχετε γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη σας.
Η «επιτυχία» των αναπτυξιακών οραμάτων σας, οδήγησε σε νέο ρεκόρ την δηλωμένη ανεργία, την αδήλωτη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες, το 2016. Στο εμπόριο οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, την ίδια στιγμή που τα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ γίνονται μεγαλύτερα και πληθαίνουν. Το λιγότερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να συμβάλλεται στην δημιουργία προμηθευτικών συνεταιρισμών, ώστε να στηριχτούν οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις.
Στον τουρισμό διαπιστώσαμε ότι δαπανήσατε 16.000 €, το 2016, για αμοιβή Συμβούλου, σε θέματα τουρισμού από τους πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Να υποθέσουμε ότι χάρη στην ενέργεια σας κατέστη εφικτό να μην φθάσει στο νησί ούτε ένα τσάρτερ το 2017. Αυτή είναι η τελευταία από την σειρά «επιτυχημένων παρεμβάσεων» σας στον τομέα του τουρισμού.
Πολιτικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό είναι φανερό ότι δεν έχει η Περιφερειακή Αρχή. Και γι' αυτό κατάργησε την αντιπεριφέρεια πολιτισμού. Αυτό συνέβη την περίοδο που είναι αναγκαίος ένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής, των ρατσιστικών - ξενοφοβικών τάσεων που αναπτύσσονται στα νησιά, του θρησκευτικού φανατισμού, της ισλαμοφοβίας και των μεταφυσικών και σκοταδιστικών αντιλήψεων. Αλλά πώς να παρουσιάσετε ένα τέτοιο σχεδιασμό, όταν στελέχη της παράταξης σας - δοθείσης ευκαιρίας - εκφράζουν ρατσιστικές, ξενοφοβικές και  εθνικιστικές απόψεις.

Τελειώνοντας κρίνουμε τον απολογισμό σας ανεπαρκή και άστοχο ως προς τη διαδικασία παρουσίασης και συζήτησης που επιλέξατε. Υποβαθμίσατε συνειδητά την πολιτική συζήτηση στο Π.Σ. Κυρίως όμως είναι ανεπαρκής σε σχέση με τις δράσεις σας για τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα  των νησιών και των νησιωτών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου