"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Δελτίο τύπου για το αγροτικό ζήτημα



Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά


Δελτίο Tύπου

    • Ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής στα νησιά
    • Αγώνας για ανατροπή της ΚΑΠ και αύξηση του εισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών
    • Κρατικές επιδοτήσεις που να αντισταθμίζουν τα φυσικά μειονεκτήματα της αγροτικής παραγωγής στα νησιά
 
Το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί  από την πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά η Ε.Ε., οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι Περιφερειακές Αρχές του Βορείου Αιγαίου,  οδηγούν σε όλο και ταχύτερο ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών των νησιών μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση των ενεργών αγροτών σύμφωνα με τις δηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν μειωθεί κατά 35% τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των αγροτών του Βορείου Αιγαίου να μην ξεπερνά τους 23.000.

Πολύ μεγάλη είναι η πτώση του αγροτικού εισοδήματος ως επακόλουθο της μείωσης των τιμών παραγωγού σε μια σειρά βασικά αγροτικά προϊόντα των νησιών μας όπως αιγοπρόβειο γάλα, αιγοπρόβειο κρέας, βόειο κρέας, ελαιόλαδο, αλλά και της μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων. Μεγάλα προβλήματα είναι ακόμα η έλλειψη επιστημονικής υποστήριξης της αγροτικής γης και η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού.

Εξίσου μεγάλο πλήγμα για την φτωχομεσαία αγροτιά των νησιών μας είναι το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας, η διάλυση ή σε άλλες περιπτώσεις ουσιαστική αδρανοποίηση συνεταιριστικών οργανώσεων που τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν βαρυσήμαντη παρέμβαση σε μια σειρά κλάδων παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια στα παραπάνω προστέθηκε, η άγρια φορολογία των μικρών αγροτών από το πρώτο ευρώ, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η νέα ΚΑΠ που σχεδιάζεται στις Βρυξέλλες, με την σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών κομμάτων (βλέπε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) και της φασιστικής Χρυσής Αυγής θα φέρει νέα μείωση των επιδοτήσεων κατά 20% περίπου αλλά και πλήρη κατάργηση τους για τους μικρούς παραγωγούς.

Ειδικό πρόγραμμα για την νησιωτική αγροτική παραγωγή

Σήμερα είναι ζωτικής σημασίας ένα ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής στα νησιά με στόχο να καταστούν αυτάρκη στην παραγωγή τροφίμων τόσο για την κάλυψη των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών τους. Είναι αναγκαίος ένας κεντρικός σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη τις παραγωγικές δυνατότητες κάθε νησιού, την ανάγκη προστασίας των υδάτων, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη αναβάθμισης των καλλιεργούμενων εκτάσεων και βοσκοτόπων.
Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των αγροτών, αλλά και την στελέχωση των υπηρεσιών του τοπικού - κεντρικού κράτους και στον αναπροσανατολισμό τους ώστε να υποστηρίζουν πιο ουσιαστικά την αγροτική παραγωγή.

Κρίσιμοι πυλώνες αυτού του προγράμματος είναι:
    • Η υλοποίηση του έξω από το πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    • Επιδοτήσεις στους φτωχομεσαίους αγρότες με βάση την παραγωγή που να αντισταθμίζουν τα φυσικά μειονεκτήματα των νησιών κατά περίπτωση.
    • Ο σχεδιασμός της παραγωγής με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες.
    • Η δραστική αντιμετώπιση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων που υφαρπάζουν τον ιδρώτα των αγροτών.
    • Η ενίσχυση των συνεταιριστικών οργανώσεων για να μπορέσουν να εκτελέσουν αποτελεσματικά τον παρεμβατικό τους ρόλο. Ενώ όπου δεν υφίστανται ήδη τέτοιες, να δημιουργηθούν.
    • Η δημιουργία κρατικο–συνεταιριστικών μεταποιητικών μονάδων για τα αγροτικά προϊόντα (βλέπε σφαγεία, τυροκομεία κλπ.).
    • Η δημιουργία τραπεζικού ιδρύματος για την χρηματοδότηση της αγροτικής παραγωγής.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο στήριγμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς

Η σημερινή παρουσίαση της μελέτης - έρευνας “Ανάδειξη βιοδραστικού περιεχομένου για την προώθηση του ελαιόλαδου και των προϊόντων της ελιάς στο Βόρειο Αιγαίο” που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου από την Περιφερειάρχη κ. Καλογήρου καθώς και  ανάλογων ερευνητικών μελετών που υλοποιούνται για άλλα αγροτικά προϊόντα δεν θα οδηγήσουν σε ουσιαστική βελτίωση του εισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών μας.

Δεν αμφισβητούμε την επιστημονική αξία των εν λόγω μελετών, ούτε τις καλές προθέσεις των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας που εισηγήθηκαν και προώθησαν αυτές τις μελέτες – έρευνες. Αυτό που λείπει όμως άμεσα είναι η πολιτική βούληση και οι συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις που θα βάλουν τέλος στην  στυγνή εκμετάλλευση του ιδρώτα των αγροτών από τους λαδεμπόρους.

Η παράταξη της κ. Καλογήρου-όπως και εκείνες των κ. Μουτζούρη, Χριστόφα  και Σπιλάνη-είναι όργανο των λαδέμπορων, των μεγάλων τυροκόμων και των χονδρεμπόρων κρέατος. Οι παρατάξεις των κ. Τάσσου και Γεωργούλα στην καλύτερη περίπτωση μένουν στο επίπεδο των ανακοινώσεων διαμαρτυρίας. 

Η Ανταρσία στο Αιγαίο είναι η παράταξη που δίνει φωνή στα συμφέροντα των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων των νησιών μας. Θα δώσει την μάχη μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να σταματήσει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς αλλά και για να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου