"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Είμαστε με τους εργαζόμενους όχι με τους εργοδότες Όχι στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατατέθηκαν δύο προτάσεις για την τουριστική προβολή. Η Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά καταψήφισε τόσο την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής όσο και την πρόταση της Συμπαράταξης Πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία πρόταση δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων και απορρίφθηκαν και οι δύο.

Στην τοποθέτηση του ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μανάβης τόνισε τα ακόλουθα:
“Το ποσό των 500.000 ευρώ θα δαπανήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να ενισχύσει – μέσο τις προβολής – τις μεγάλες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα των νησιών του Βορείου Αιγαίου κατά το 2020. Πρόκειται για ένα τομέα στον οποίο καταγράφονται υψηλότατα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, απλήρωτων υπερωριών, μισθοί και μεροκάματα κάτω από το κατώτατα προσδιορισμένα όρια. Είναι παγιωμένη πρακτική οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να δουλεύουν χωρίς ρεπό για όλη την σεζόν, να μην τους καταβάλλονται δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας. Ούτε λόγος να γίνεται για αναγνώριση προϋπηρεσίας. Και η παραμικρή συνδικαλιστική διεκδίκηση αντιμετωπίζεται με άμεση απόλυση. Η Ανταρσία στο Αιγαίο εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων στον τουρισμό και των επισιτισμό και γι' αυτό θα καταψηφίσει την εισήγηση.
Ωστόσο θέλουμε να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις επί της εισήγησης που λάβαμε. Στην εισήγηση  διαπιστώνεται χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στα νησιά του Β. Αιγαίου, ωστόσο δεν δίνεται καμία εξήγηση γιατί τα προηγούμενα προγράμματα τουριστικής προβολής (της Περιφέρειας και παλαιότερα των Νομαρχιών) δεν έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η εισήγηση αναγνωρίζει ότι τα στοιχεία που παραθέτει είναι ελλιπή καθώς δεν παρουσιάζεται η εγχώρια τουριστική κίνηση προς τα νησιά, όπως και η τουριστική κίνηση που φθάνει στα νησιά με τις τακτικές αεροπορικές πτήσεις. Επιπρόσθετα είναι σαφής η προσπάθεια να αποδοθούν οι μειωμένες αφίξεις τουριστών στις προσφυγικές ροές. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρατίθενται στοιχεία για τις αφίξεις με τσάρτερ από το 2014 και μετά. Έτσι δεν καταγράφεται ότι οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ στην Χίο είχαν μια σταθερά φθίνουσα πορεία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Πουθενά στην εισήγηση δεν γίνεται αναφορά στο ότι ο μέσος όρος των αφίξεων τουριστών με τσάρτερ στην Λέσβο από το 2004 ως το 2016 ήταν 59.239. Δηλαδή πολύ κάτω από το επίπεδο των 75.000 αφίξεων που καταγράφηκαν το 2014 και το 2015 στο νησί. Η εισήγηση δείχνει να αγνοεί εντελώς ότι το 2019 απέσπασαν την προτίμηση των Ευρωπαίων τουριστών θέρετρα στην Αίγυπτο, στα παράλια της Τουρκίας στο Αιγαίο και της Βουλγαρίας στην Μαύρη Θάλασσα, επειδή είναι πιο φθηνά από τα αντίστοιχα Ελληνικά. Τέλος από τα όσα αναφέρονται στην εισήγηση είναι φανερό ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή θα προχωρήσει πάνω στο δίπτυχο ήλιος και θάλασσα για το τουριστικό προϊόν των νησιών και τίποτα περισσότερο.
Σημαντική συμβολή στην προβολή των νησιών του βορείου Αιγαίου χωρίς κόστος μπορούμε να πετύχουμε εάν οι βουλευτές, οι Δήμαρχοι και τα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής των νησιών σταματήσουν:
1) να μιλούν για εισβολείς που απειλούν τον ντόπιο πληθυσμό,
2)να δηλώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια στα νησιά,
3)να μιλούν για αύξηση της εγκληματικότητας στα νησιά. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και των επαγγελματικών φορέων.
 Ακόμη καλύτερα θα είναι τα πράγματα για την τουριστική κίνηση των νησιών αν σταματήσουν τα κηρύγματα μίσους, η ξενοφοβία και οι εκρήξεις εθνικισμού, ρατσισμού και σεξισμού από τις διάφορες φασίζουσες και ακραίες ομάδες”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου