"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης προσφύγων που υπάρχουν και να μη φτιαχτεί κανένα νέο


Τοποθέτηση του Στρατή Παυλή εκ μέρους της «Ανταρσίας στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» στη συνέλευση των κατοίκων της Άντισσας για το προσφυγικό και το νέο κέντρο κράτησης, που σχεδιάζει να φτιάξει η κυβέρνηση στη Λέσβο.
«Κατανοώ την ανησυχία όλων για τη δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή μας. Ως «Ανταρσία στο Αιγαίο», όχι μόνο είμαστε αντίθετοι στο να δημιουργηθεί νέο κέντρο κράτησης οπουδήποτε στο νησί αλλά διεκδικούσαμε από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, να κλείσει το κέντρο κράτησης στη Μόρια, όπως και τα άλλα κέντρα κράτησης στα υπόλοιπα νησιά.
Διαφωνούμε τελείως με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Ε.Ε. Διαφωνούμε με τη γραμμή ουράς και υποταγής, που έχουν δυστυχώς και οι τοπικές αρχές σε αυτή την πολιτική. Δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τους θεωρούν απειλή, υπεύθυνους για την ανεργία, τη δημόσια υγεία, την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, γιατί διαφέρουν στο χρώμα, τη θρησκεία, τον πολιτισμό. Κάνουν ο,τι είναι δυνατό για να τους εμποδίσουν να φτάσουν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις πλούσιες χώρες του βορρά.
Αυτά για τα οποία κατηγορούν τους πρόσφυγες δεν ισχύουν. Για την ανεργία και τη φτώχεια φταίνε οι πολιτικές της λιτότητας που κάνουν τους πλούσιους, πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους. Οι πρόσφυγες δεν είναι εγκληματίες. Είναι οικογένειες με μικρά παιδιά που ξεριζώθηκαν με τη βία από τον τόπο τους λόγω των πολέμων. Είναι κυνηγημένοι από αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Οι οικονομικοί μετανάστες, είναι πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους λόγω φτώχειας και καταστροφής, συνήθως συνεπεία πολέμων.
Είδαμε πρόσφυγες να βγαίνουν στις παραλίες και τους περιθάλψαμε. Έχουμε ακούσει για τους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής, που ήρθαν στη Λέσβο το 1922. Οι μαρτυρίες λένε πως και σε αυτούς κάποιοι δε φερθήκαν καλά. Τους αποκαλούσαν «Τουρκόσπορους» και ας ήταν Έλληνες χριστιανοί - και τις γυναίκες «παστρικές». Στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής και της πείνας, Έλληνες πρόσφυγες έφυγαν από τη Λέσβο και τα αλλά νησιά, πέρασαν απέναντι στη Τουρκία και από εκεί στη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο - ακολούθησαν την αντίθετη διαδρομή. Μετά την κατοχή και τον εμφύλιο μετανάστες έφυγαν από τα διαλυμένα χωριά μας για τις χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αμερικής και την Αυστραλία. Στη δεκαετία του 1990 μετανάστες ήρθαν από την Αλβανία και τις άλλες χώρες του ανατολικού μπλοκ. Θυμόσαστε τις τερατολογίες που λέγονταν και τότε. Ωστόσο είναι γενική παραδοχή πως οι μετανάστες αυτοί συνέβαλαν στην ανάπτυξη της χώρας, εντάχθηκαν τελικά στις κοινωνίες και βοήθησαν να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας που μαράζωναν. Αυτά δείχνουν πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι κομμάτι στης ιστορίας μας, είναι οι συγγενείς μας, είναι οι γείτονες μας.
Οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες, γιατί μόνο έτσι μπορούν να δικαιολογήσουν την ξενοφοβική τους πολιτική. Λένε: «αφού δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε, τουλάχιστον να τους περιορίσουμε». Ή ακόμα χειρότερα: «να τους κάνουμε το βίο αβίωτο, για να μην έρχονται». Απαιτούν να μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Απαιτούν να μένουν φυλακισμένοι στα νησιά μας. Και τώρα μας ωθούν να διχαστούμε μεταξύ μας αν το νέο κέντρο κράτησης θα γίνει στην Άντισσα, στον Πολυχνίτο, στο Τσαμλίκ ή αν θα μείνει στη Μόρια. «Διαίρει και βασίλευε» δηλαδή. Αν τους αφήσουμε, θα το φτιάξουν στα πιο υποβαθμισμένο μέρος, με τους λιγότερους κατοίκους, γιατί εκεί υπολογίζουν να βρουν τη λιγότερη αντίσταση.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ίδρυσαν το κολαστήριο στη Μόρια και ο ΣΥΡΙΖΑ το μεγέθυνε. Η ΝΔ ετοιμάζει το νέο κλειστό κέντρο κράτησης στη δυτική Λέσβο. Θα πρόκειται για φυλακή με χιλιάδες αθώους ανθρώπους, που στην απελπισία τους συχνά πυκνά θα εξεγείρονται, θα κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας, θα χτυπιούνται μεταξύ τους και εμείς θα είμαστε μάρτυρες αυτής της κόλασης. Η περιοχή μας θα στιγματιστεί ως τόπος μαρτυρίου όπως ο Αη Στράτης, το Άουσβιτς, το Γκουαντάναμο και η Μόρια.
Εκεί θα οδηγηθούμε αν δεχτούμε πως κινδυνεύουμε από τους πρόσφυγες γιατί δήθεν «θα μας κλέψουν, θα μας κολλήσουν αρρώστιες, θα μας ισλαμοποιήσουν» ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Δεν είναι τυχαίο πως εκείνοι που τα λένε όλα αυτά, είναι οι ίδιοι που προτείνουν τα κλειστά κέντρα - φυλακές σε περιοχές σαν την Άντισσα, ως την καλύτερη λύση.
Η εμπειρία δείχνει πως οι πρόσφυγες - όσο άσχημα τους φέρονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - θα συνεχίσουν να έρχονται. Θα έρχονται όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι, όσο διαιωνίζεται η φτώχεια και η δυστυχία στις χώρες προέλευσης τους. Να μην αποδεχτούμε το ρόλο του δεσμοφύλακα που μας προορίζουν. Να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης προσφύγων που υπάρχουν και να μη φτιαχτεί κανένα νέο. Να κλείσει η Μόρια. Να δοθούν αμέσως ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες να φύγουν από τα νησιά, να ταξιδέψουν από την Ελλάδα, στις χώρες προορισμού τους. Να καταγγείλουμε την κοινή δήλωση Ευρώπης - Τουρκίας και τις συμφωνίες του Δουβλίνου, που φυλακίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά και αναγκάζουν τη χώρα μας να δέχεται πίσω όσους φτάνουν με παράτυπους τρόπους στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Να φύγει η Φρόντεξ και το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Την ευθύνη της διαχείρισης του προσφυγικού να την αναλάβει το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και όχι οι ΜΚΟ που δρουν ανεξέλεγκτα χωρίς κοινωνικό έλεγχο. Όσοι πρόσφυγες θελήσουν να παραμείνουν στη χώρα μας και στα νησιά μας, να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα, να ενταχτούν στις τοπικές κοινωνίες με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις στην εργασία, την παιδεία και την υγεία.
Ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Όλοι μας θέλουμε ειρήνη, δουλειά, στέγη και ασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας. Ας αγωνιστούμε για αυτά ενωμένοι ενάντια στη ξενοφοβία και το διχασμό.
Άντισσα, 22 Δεκεμβρίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου