"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Στις νέες συνθήκες απαιτείται συνολικός επανασχεδιασμός της δακοκτονίας




- Διεκδικούμε περισσότερους πόρους, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος από την Περιφέρεια


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσίας στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης υπερψήφισε την έναρξη του νέου προγράμματος της δακοκτονίας. Όμως κατά την τοποθέτηση του σημείωσε την ανάγκη να διεκδικηθούν περισσότεροι πόροι, να γίνει μια συνολική συζήτηση γύρω από την δακοκτονία και να τεθεί σε νέα βάση το πρόγραμμα. Επίσης κατά την συζήτηση του θέματος ζήτησε να ενταχθεί και η Λήμνος στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Στην τοποθέτηση του σημείωσε:
Το πρόγραμμα αυτό μόνο κατ' ευφημισμόν είναι πρόγραμμα δακοκτονίας. Στην πραγματικότητα ο δάκος κάθε χρόνο κάνει πάρτι στους ελαιώνες ανενόχλητος. Η άποψη μας για την δακοκτονία είναι πως για την υλοποίηση της ή την μη υλοποίηση της την απόφαση θα πρέπει να την λαμβάνουν γεωπόνοι. Δεν μπορεί η απόφαση για την καταπολέμηση του δάκου να λαμβάνεται από τοπικά συμβούλια, δημοτικά συμβούλια, περιφερειακά συμβούλια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη κι όποιο άλλο εμπλεκόμενο κρατικό όργανο που λειτουργεί με πολιτικά ή οικονομικά κριτήρια κι όχι με γεωτεχνικά κριτήρια. Ο τρόπος υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας είναι εξαιρετικά προβληματικός και με πολύ μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Μια αποτυχία που στοιχίζει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς των νησιών μας και έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των νησιών μας. Η Ανταρσία στο Αιγαίο ήδη εδώ και μια πενταετία είχε προτείνει να υιοθετηθούν νέοι μέθοδοι ψεκασμού (τρακτέρ στους πεδινούς ελαιώνες και drones στους ορεινούς ελαιώνες), ώστε να γίνεται ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και με μικρότερο κόστος η καταπολέμηση του δάκου.
Χαιρόμαστε που έστω και πιλοτικά αυτές οι προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί. Όμως, πρέπει να γίνουν εφαρμογές σε μεγαλύτερη έκταση για να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο καταπολέμησης του δάκου. Πρέπει να σταματήσουν τα χατηράκι, στις προσλήψεις γεωπόνων, αρχιεργατών κλπ, οι ύποπτες εμμονές σε προμήθειες συγκεκριμένων σκευασμάτων για την καταπολέμηση του δάκου (βλέπε υπόθεση Lebacid). Εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα είναι η εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών και των εργατών της δακοκτονίας ώστε να πάψουν να σέρνονται διάφοροι μύθοι που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αναποτελεσματικούς ψεκασμούς ή ματαίωση των ψεκασμών. Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να γίνει μια συνολική συζήτηση του θέματος της δακοκτονίας κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Επίσης θεωρούμε απαραίτητο να ενταχθεί η Λήμνος στο φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας. Ψηφίζουμε την έναρξη του φετινού προγράμματος”.

Όχι στις συμβάσεις εργασιακής ομηρίας

Την στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας με μόνιμο προσωπικό ζήτησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μανάβης και καταψήφισε την εισήγηση για την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας. Ειδικότερα, στην τοποθέτηση του επί του θέματος ανέφερε: “Η Ανταρσία στο Αιγαίο διαφωνεί με τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού. Οι ανάγκες της Περιφέρειας πρέπει επιτέλους να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό. Είμαστε αντίθετοι με το καθεστώς εργασιακής ομηρίας που έχει θεσπιστεί με τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί ότι το έργο που παράγεται μέσα από τέτοιες συμβάσεις ποσοτικά και ποιοτικά είναι σαφώς κατώτερο από το έργο που παράγεται από μόνιμους εργαζόμενους. Κι αυτό γιατί οι συμβασιούχοι μέχρι να μάθουν τα αντικείμενα στα οποία εξειδικεύονται, αναγκάζονται να αποχωρήσουν από την εργασίας τους. Καταψηφίζουμε την εισήγηση και καλούμε όλες τις παρατάξεις να κάνουν το ίδιο”.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφισε την εισήγηση αυτή. Όλες οι άλλες παρατάξεις (ακόμη κι αυτές που έχουν αναφορά στην Αριστερά) υπερψήφισαν τις συμβάσεις εργασιακής ομηρίας.

Η στάση μας στα άλλα θέματα

Παράλληλα ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης καταψήφισε τις εισηγήσεις για τον ταμειακό απολογισμό του 2018, την 10η τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, τον ορισμό εκπροσώπου της Περιφέρειας στην επιτροπή διαχείρισης του προγράμματος Leader/ CLLD στην Χίο. Επίσης καταψήφισε και το πρόγραμμα τουριστικής προβολής. Επίσης καταψήφισε την παράταση ισχύος της προγραμματικής σύμβασης που αφορά στην αντικατάσταση κουφωμάτων και την αναδιάταξη των χώρων του ισογείου του Δημοτικού Σχολείου Σκαλοχωρίου, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο ένα έργο που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2016 να καρκινοβατεί σχεδόν πέντε χρόνια. Αντίθετα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο υπερψήφισε την κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με την ΔΕΥΑΛ για τον καθαρισμό και την επισκευή του αποχετευτικού αγωγού στον ποταμό Σεδούντα του Πλωμαρίου. Επίσης υπερψήφισε το ετήσιο πρόγραμμα πρόσληψης τακτικού προσωπικού της Περιφέρειας. Διευκρινίζουμε εδώ ότι η Περιφέρεια ελπίζει να καλύψει ορισμένες από τις κενές θέσεις με εθελούσιες μετακινήσεις προσωπικού από άλλες υπηρεσίες. Δηλαδή δεν πρόκειται να γίνουν νέες προσλήψεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου