"Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας, γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον..." Κ. Βάρναλης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ξενοφοβική απόφαση αρνείται το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση


- Από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

Τους ασκούς του Αιόλου έρχεται να ανοίξει η υιοθέτηση από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου ψηφίσματος Συλλόγων Γονέων της Σάμου που ούτε λίγο ούτε πολύ αρνείται την εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα του νησιού στα πλαίσια των ΔΥΕΠ και καλεί κάτω από ένα λουστραρισμένο δήθεν ανθρωπιστικό πλαίσιο αυτή η εκπαίδευση να δίνεται σε δομή ειδικά γι αυτά ένα γκέτο δηλαδή. Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και ιδιαίτερα η Περιφερειάρχης για καθαρά προεκλογικούς λόγους ταυτίζεται με τους ίδιους τους εθνικιστικούς κύκλους που το προηγούμενο διάστημα κρατούσαν τα παιδιά Δημοτικού Σχολείου στο Βαθύ μακριά από τα θρανία απαιτώντας να μη λειτουργήσει στο σχολείο ΔΥΕΠ επικαλούμενοι τα γνωστά γελοία επιχειρήματα περί εμβολιασμών εκβιάζοντας και προπηλακίζοντας άλλους γονείς και εκπαιδευτικούς που είχαν αντίθετη γνώμη. Αφού αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση όταν βρέθηκαν απέναντι στην -καθυστερημένη- παρέμβαση του Εισαγγελέα απευθύνθηκαν στην ευήκοη πλειοψηφία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η οποία πιστεύοντας ότι βρίσκει προεκλογικό ακροατήριο εγκολπώθηκε τα αιτήματά τους. Ως Ανταρσία στο Αιγαίο, δια του εκπροσώπου μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αριστείδη Σγατζού δώσαμε τη μάχη να μην περάσει το ψήφισμα κάτι που δε κατέστη δυνατό αφού η Περιφερειακή Αρχή ήταν αποφασισμένη να το περάσει πάση θυσία. Στο ψήφισμα αντιπροτείναμε η όποια απόφαση να διέπεται από τις παρακάτω αρχές: κλείσιμο όλων των κολαστηρίων τύπου Μόριας, ΒΙΑΛ κ.λ.π στα νησιά, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες, ένταξη άμεσα όλων των παιδιών για όσο μείνουν στην Ελλάδα στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων με δημιουργία τάξεων υποδοχής, απομάκρυνση όλων των ΜΚΟ και ανάληψη των τομέων υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης στις κρατικές δημόσιες υπηρεσίες με τις απαιτούμενες προσλήψεις και τον εξοπλισμό των κρατικών φορέων (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, σχολεία),
ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών που το επιθυμούν στην Ελληνική κοινωνία με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης η Λαϊκή Συσπείρωση υποστήριξε την ενσωμάτωση των παιδιών στο πρωινό πρόγραμμα μαζί με το υπόλοιπο γνωστό πρόγραμμα που στηρίζει το ΚΚΕ για το μεταναστευτικό, ενώ η σύμβουλοι που συμμετέχουν πια στο σχήμα που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ (Νικολάρα, Αργυρούδη) στην αρχή ζήτησαν να μη ψηφιστεί το θέμα και στη συνέχεια καταψήφισαν την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής. Από τις υφιστάμενες παρατάξεις στη σύνθεση απουσίαζαν οι κ. Σπιλάνης και Γιακαλής.

- Με πρόταση της Ανταρσία στο Αιγαίο
Ομοφωνα στο πλάι των αγωνιζόμενων κατοίκων της Λαγκάδας Χίου

Μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να ξεκίνησε με αυτές τις διαφωνίες αλλά έκλεισε με μια ομόφωνη απόφαση. Μετά από πρόταση της Ανταρσία στο Αιγαίο στο όργανο συζητήθηκε η υπόθεση της δημιουργίας εργοστασίου καύσης τηγανόλαδων στη Λαγκάδα της Χίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα όχι μόνο επαναβεβαίωσε την στήριξή του στην απόφαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας οι οποίες ήταν αρνητικές για τη δημιουργία του εργοστασίου αλλά και εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τη συμπαράσταση του στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Λαγκάδας Χίου και των γύρω χωριών για να μη γίνει αυτό το εργοστάσιο.

Ναι στην πiλoτικη χρήση drone για την δακοκτονία

Στα υπόλοιπα θέματα της πολύωρης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ως Ανταρσία στο Αιγαίο, καταψηφίσαμε τη 2η τροποποίηση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας μια και έχουμε καταψηφίσει συνολικά τον προϋπολογισμό, ψηφίσαμε υπέρ στην τροποποίηση του προγράμματος έργων για την ένταξη έργου πειραματικής εφαρμογής δολωματικού βιολογικού ψεκασμού στους ορεινούς ελαιώνες της Λέσβου με χρήση drone. Θυμίζουμε ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας εντάσσεται στη συνολική πρόταση μας για την εκ βάθρων αναδόμηση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς.

Όχι στα εικονικά διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων

Από την άλλη σε ένα άλλο θέμα που αφορά την πρωτογενή παραγωγή αυτό της χρηματοδότησης των διαχειριστικών σχεδίων βοσκοτόπων και τη σχετική προγραμματική σύμβαση δώσαμε όχι μόνο αρνητική ψήφο αλλά καταγγείλαμε την Περιφερειακή αρχή πως με τη πρεμούρα της για την έγκρισή τους όχι επιταχύνει τις διαδικασίες συγκεντροποίησης γης και ζωικού κεφαλαίου στα χέρια λίγων ενώ η συζήτηση ανέδειξε και ζητήματα που αφορούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος από το τρόπο που τα συγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια θα υλοποιηθούν. Το να βάλουμε τάξη που ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης θυμίζει την ρήση του ποιητή όπου ακούς τάξη ανθρώπινο κρέας μυρίζει, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ανταρσία στο Αιγαίο.

Ναι στην μελέτη για τα αποθέματα οστράκων στον κόλπο Καλλονής

Στο τρίτο θέμα που αφορούσε την πρωτογενή παραγωγή αυτό της έγκρισης μελέτης για τα αποθέματα οστράκων του Κόλπου Καλλονής ψηφίσαμε υπέρ με την επιφύλαξη ότι η ανάθεση της μελέτης θα επιφέρει την αναστολή την έγκριση της αδειοδότησης οστρακοκαλλιεργειών στον κόλπο κι ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα υλοποιήσει τη μελέτη θα προσπαθήσει να δώσει τουλάχιστον ενδεικτικά στοιχεία ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν τόσο από την Περιφέρεια όσο κι από τους πραγματικούς παραγωγούς, τους ψαράδες του κόλπου.

Συνεχίζονται οι προκλητικές χρηματοδοτήσεις της Εκκλησίας

Θεατές στο ίδιο έργο βρεθήκαμε στο Π.Σ. αφού η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να φέρνει προς ψήφιση προγραμματικές συμβάσεις με την εκκλησία για έργα που αφορούν ναούς και άλλα εκκλησιαστικά κτίρια. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με αυτές με λεφτά από τον πενιχρό κορβανά της τον πάμπλουτο κατά τα άλλα οργανισμό της εκκλησίας εκμεταλλευόμενη το θρησκευτικό συναίσθημα για να εξαργυρώσει την εύνοια των επικεφαλής της εκκλησίας σε ψήφους. Φυσικά καταψηφίσαμε τις συμβάσεις αυτές.
Επίσης καταψηφίσαμε πρόταση για πρόσληψη με σχέση ορισμένου χρόνου προσωπικού στο περιφερειακό παρατηρητήριο κοινωνικής ένταξης Β.Αιγαίου και από θέση αρχής αφού πάντα ζητάμε οι προσλήψεις να έχουν τα χαρακτηριστικά της μονιμότητας των υπαλλήλων και γιατί η φύση του ίδιου του οργανισμού αφορά τελικά όχι τη λύση των προβλημάτων που δημιουργούν οι αντιλαϊκές και μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε. αλλά τελικά εξωραΐζουν τους ενόχους και υπεύθυνους για την εξαθλίωση της εργαζόμενης πλειοψηφίας και γενικά του λαού μας. Επίσης καταψηφίσαμε την έγκριση δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων (πίστες και υποδομές για υδροπλάνα) όχι γιατί είμαστε αδιάφοροι ή εχθρικοί σε αυτό το μέσον συγκοινωνίας αλλά γιατί η υπόθεση με τα υδροπλάνα (συζήτηση που κρατά πάνω από εικοσαετία) γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, η ίδια η εισήγηση για το θέμα ήταν μια έκθεση ιδεών ενώ πρόκειται γι άλλη μια υπόθεση που ενώ στην αρχή με πολλά ταρατατζούμ είχε ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα να το υλοποιήσει τελικά μετά την παταγώδη αποτυχία του τελικά αναλαμβάνει το δημόσιο μέσω της Περιφέρειας να το κάνει και να το παραδώσει στους ιδιώτες μέσω των Λιμενικών Ταμείων αφού στο δρόμο με το αζημίωτο βολευτούν διάφοροι ....μάνατζερς.
Τέλος σε μια σειρά διαδικαστικών θεμάτων ψηφίσαμε λευκό ή κατά ανάλογα με το θέμα ενώ καταθέσαμε και τη σχετική μας ανακοίνωση για τις καταστροφές στους πεδινούς ελαιώνες της Λέσβου η οποία παραπέμφθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου